Harry Potter ja Azkabanin vanki (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harry Potter ja Azkabanin vanki
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban poster.jpg
Ohjaaja Alfonso Cuarón
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja Azkabanin vanki
Tuottaja Mark Radcliffe
David Heyman
Chris Columbus
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Michael Seresin
Leikkaaja Steven Weisberg
Pääosat Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Heyday Films
Ensi-ilta Suomen lippu 4. elokuuta 2004
Kesto 141 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 130 000 000 dollaria
Tuotto 796 688 549 dollaria
Edeltäjä Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002)
Seuraaja Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Harry Potter ja Azkabanin vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva. Se on Harry Potter -elokuvasarjan kolmas osa.

Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 4. elokuuta 2004. Elokuvan uusia hahmoja ovat mm. Sirius Musta, jota esittää Gary Oldman. Elokuvan ohjasi Alfonso Cuarón. Uusia hahmoja ovat myös Peter Piskuilan, joka tunnetaan seuraavissa kirjoissa ja elokuvissa nimellä Matohäntä, sekä Remus Lupin, joka on astunut opettamaan suojautumista pimeyden voimilta. Hänet tunnetaan myös herra Kuutamona.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry (Daniel Radcliffe) viettää kesää Dursleyiden luona ja kuluttaa aikaa opiskelemalla uusia loitsuja. Kun Vernon-sedän (Richard Griffiths) sisar Marge (Pam Ferris) saapuu vierailulle ja raivostuttaa Harryn loukkaamalla tämän vanhempia, Harry saa Margen tahattomasti täyttymään ilmasta ja leijumaan tiehensä. Harry menettää malttinsa ja uhkaa kirota Vernonin, mutta sen sijaan hän pakenee tiehensä kyllästyneenä elämään Likusteritiellä. Poimittaislinja ilmestyy paikalle ja vie Harryn Vuotavaan noidankattilaan, missä taikaministeri Cornelius Toffee (Robert Hardy) kertoo Harrylle, ettei tätä pidätetä loihtimistaan taioista. Harry kuulee myös, että Sirius Musta-niminen vanki (Gary Oldman), joka on lordi Voldemortin tuomittu tukija, on paennut Azkabanin vankilasta ja aikoo luultavasti tappaa Harryn.

Harry, Ron (Rupert Grint) ja Hermione (Emma Watson) lähtevät takaisin kouluun Tylypahkan pikajunalla. He jakavat vaunuosaston uuden pimeyden voimilta suojautumisen opettajan, Remus Lupinin (David Thewlis), kanssa. Kun juna yllättäen pysähtyy, ankeuttajat (Azkabanin vartijat) nousevat junaan etsiäkseen Mustaa. Harry pyörtyy, kun yksi ankeuttajista tulee heidän vaunuosastoonsa, mutta Lupin torjuu sen loitsulla.

Tylypahkassa Albus Dumbledore (Michael Gambon) kertoo oppilaille, että ankeuttajat vartioivat koulua Mustan ollessa vapaalla jalalla. Professori Lupin esitellään oppilaille, ja Hagridin (Robbie Coltrane) ilmoitetaan olevan uusi taikaotuksien hoidon opettaja. Lupinin oppitunnit paljastuvat miellyttäviksi, sillä hän keskittyy teorian lisäksi myös käytäntöön ja rohkaisee Nevillen (Matthew Lewis) kaltaisia vähemmän itsevarmoja oppilaita. Hagridin ensimmäinen oppitunti päättyy kuitenkin hullusti, kun Draco Malfoy (Tom Felton) ärsyttää tahallaan Hiinokka-nimistä hevoskotkaa, joka hyökkää hänen kimppuunsa. Dracon isä Lucius Malfoy tuomitsee Hiinokan kuolemaan.

Huispausottelun aikana useat ankeuttajat lähestyvät Harrya, minkä seurauksena Harry putoaa luudanvarreltaan. Lupin opettaa Harrya puolustamaan itseään ankeuttajia vastaan suojelius-loitsulla. Koska Harry ei ole saanut huoltajiltaan lupaa käydä Tylyahon kylässä, Fred ja George (James ja Oliver Phelps) antavat hänelle kelmien kartan. Se on taikapaperi, joka näyttää kaikkien Tylypahkassa olevien sijainnin, kuten myös linnasta ulos johtavia salakäytäviä. Tylyahossa Harry kuulee sattumalta, että Musta on hänen kummisetänsä ja oli hänen vanhempiensa paras ystävä. Mustaa syytettiin Potterien salaisen olinpaikan paljastamisesta lordi Voldemortille ja heidän yhteisen ystävänsä Peter Piskuilanin murhasta. Harry vannoo tappavansa Mustan.

Kun Harry on lähdössä ennustuksen kokeesta, professori Punurmio (Emma Thompson) vajoaa transsiin ja ennustaa, että pimeyden lordin palvelija palaa ensi yönä takaisin mestarinsa luo. Myöhemmin Harry, Ron ja Hermione käyvät Hagridin luona lohduttamassa tätä Hiinokan uhkaavan teloituksen johdosta. Hagridin luota he löytävät Ronin kadonneen Kutka-rotan. Toffee, Dumbledore ja teloittaja (Peter Best) saapuvat Hagridin luo suorittamaan teloituksen, ja Harry, Ron ja Hermione kiirehtivät pois, jottei heitä huomattaisi. Kutka puree yllättäen Ronia ja pakenee, ja kolmikko alkaa jahdata sitä. Paikalle ilmestyy suuri koira, joka raahaa sekä Ronin että Kutkan Tällipajun juurakossa olevaan koloon. Harry ja Hermione seuraavat heitä maanalaista käytävää pitkin Rääkkyvään röttelöön.

Siellä he huomaavat, että koira on todellisuudessa Sirius Musta, joka on animaagi. Harry hyökkää Mustan kimppuun, mutta Lupin saapuu paikalle ja riisuu Harryn aseista. Vaihdettuaan muutaman arvoituksellisen sanan Mustan kanssa Lupin syleilee Mustaa vanhana ystävänään. Hermionen yllytyksestä Lupin myöntää olevansa ihmissusi, ja hän ja Musta alkavat selittää, että Musta on tosiasiassa syytön. Professori Kalkaros (Alan Rickman) syöksyy sisään aikomuksenaan ojentaa Musta ankeuttajille, mutta Harry, joka on alkanut uskoa Lupinin ja Mustan kertomusta, tyrmää Kalkaroksen loitsulla. Lupin ja Musta selittävät, että Kutka on todellisuudessa Peter Piskuilan, joka on animaagi ja syyllinen siihen rikokseen, josta Musta tuomittiin vankilaan.

Lupin ja Musta pakottavat Piskuilanin (Timothy Spall) palaamaan takaisin ihmismuotoon tappaakseen hänet. Harry kuitenkin keskeyttää heidät sanoen, ettei hänen isänsä James Potter olisi tahtonut, että hänen kahdesta parhaasta ystävästään tulisi tappajia. Piskuilan päätetään antaa ankeuttajille. Kun joukkio suuntaa takaisin kohti linnaa, taivaalle nousee täysikuu. Lupin muuttuu ihmissudeksi, ja Piskuilan onnistuu karkaamaan. Lupin ja Musta taistelevat eläinhahmoissaan, kunnes toisen eläimen huuto vie Lupinin huomion. Ankeuttajat hyökkäävät Mustan ja Harryn kimppuun. Kun ankeuttajat ovat miltei saamassa heidän sielunsa, Harry näkee kaukaisen hahmon loihtivan uroshirven muotoisen suojeliuksen, joka ajaa ankeuttajat tiehensä. Harry uskoo, että salaperäinen hahmo on hänen kuollut isänsä.

Kokemuksen heikentämä Harry menettää tajuntansa ja herää myöhemmin Tylypahkassa. Hän kuulee, että Sirius on vangittu. Dumbledoren neuvoa noudattava Hermione paljastaa pitävänsä hallussaan ajankääntäjää, jota hän on käyttänyt läpi vuoden voidakseen käydä samanaikaisesti useilla oppitunneilla. Hän ja Harry matkustavat kolme tuntia ajassa taaksepäin ja katselevat itseään läpi illan tapahtumien. He vapauttavat Hiinokan ja palaavat Tällipajun luo. Kun ankeuttajat laskeutuvat hyökätäkseen Mustan ja Harryn ”toisen” minän kimppuun, Harry tajuaa, että suojeliuksen loihtija olikin hän itse. Hän kiirehtii loihtimaan suojeliuksen. Harry ja Hermione pelastavat Mustan, joka pakenee Hiinokan selässä. Seuraavana päivänä Lupin sanoo itsensä irti, sillä hän tietää, etteivät vanhemmat halua ihmissuden opettavan heidän lapsiaan. Pian sen jälkeen Musta lähettää Harrylle Tulisalaman, joka on nopein koskaan tehty luudanvarsi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli[1]
Daniel Radcliffe Harry Potter
Richard Griffiths Vernon Dursley
Pam Ferris Marge Dursley
Fiona Shaw Petunia Dursley
Harry Melling Dudley Dursley
Adrian Rawlins James Potter
Geraldine Somerville Lily Potter
Lee Ingleby Stan Pikitie
Lenny Henry Puhuva pää
Jimmy Gardner Ernie Rysky
Gary Oldman Sirius Musta
Jim Tavaré Tom (baarimikko)
Robert Hardy Cornelius Toffee
Rupert Grint Ron Weasley
Emma Watson Hermione Granger
Oliver Phelps George Weasley
James Phelps Fred Weasley
Chris Rankin Percy Weasley
Julie Walters Molly Weasley
Bonnie Wright Ginny Weasley
Mark Williams Arthur Weasley
David Thewlis Remus Lupin
Devon Murray Seamus Finnigan
Warwick Davis Filius Lipetit
David Bradley Argus Voro
Michael Gambon Albus Dumbledore
Alan Rickman Severus Kalkaros
Maggie Smith Minerva McGarmiwa
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
Matthew Lewis Neville Longbottom
Sitara Shah Parvati Patil
Jennifer Smith Lavender Brown
Tom Felton Draco Malfoy
Bronson Webb Luihuispoika
Josh Herdman Gregory Goyle
Genevieve Gaunt Pansy Parkinson
Alfie Enoch Dean Thomas
Dawn French Lihava Leidi
Paul Whitehouse Ritari Cadogan
Emma Thompson Sibylla Punurmio
Jamie Waylett Vincent Crabbe
Danielle Tabor Angelina Johnson
Julie Christie Matami Rosmerta
Peter Best Teloittaja Walden Macnair
Timothy Spall Peter Piskuilan

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli vuoden 2005 Oscar-gaalassa ehdolla kahteen Oscar-palkintoon: parhaaseen musiikkiin ja parhaisiin erikoistehosteisiin. Oscar-palkintojen lisäksi elokuva on kerännyt 10 palkintoa ja 31 ehdokkuutta.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack julkaistiin 25. toukokuuta 2004.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Lumos! (Hedwig's Theme)" 1:38 John Williams
2. "Aunt Marge's Waltz" 2:15
3. "The Knight Bus" 2:52
4. "Apparition on the Train" 2:15
5. "Double Trouble" 1:37
6. "Buckbeak's Flight" 2:08
7. "A Window to the Past" 3:54
8. "The Whomping Willow and the Snowball Fight" 2:22
9. "Secrets of the Castle" 2:32
10. "The Portrait Gallery" 2:06
11. "Hagrid the Professor" 1:59
12. "Monster Books and Boggarts!" 2:27
13. "Quidditch, Third Year" 3:47
14. "Lupin's Transformation and Chasing Scabbers" 3:02
15. "The Patronus Light" 1:13
16. "The Werewolf Scene" 4:25
17. "Saving Buckbeak" 6:40
18. "Forward to Time Past" 2:34
19. "The Dementors Converge" 3:13
20. "Finale" 3:25
21. "Mischief Managed!" 12:13

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
2003: Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Suomen lippukassan ykkönen 2004 Seuraaja:
2005: Harry Potter ja liekehtivä pikari