Harry Potter ja Azkabanin vanki (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Kirjasta katso Harry Potter ja Azkabanin vanki ja videopelistä Harry Potter ja Azkabanin vanki (videopeli)
Harry Potter ja Azkabanin vanki
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Ohjaaja Alfonso Cuarón
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja Azkabanin vanki
Tuottaja
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Michael Seresin
Leikkaaja Steven Weisberg
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Jany Temime
Lavastaja Stuart Craig
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta
Kesto 141 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 130 000 000 dollaria[1]
Tuotto 807 040 707 dollaria[2]
Edeltäjä Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Seuraaja Harry Potter ja liekehtivä pikari
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja Azkabanin vanki (engl. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut fantasiaelokuva, jonka on ohjannut Alfonso Cuarón. Elokuva perustuu J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin vuodelta 1999. Harry Potter ja Azkabanin vanki on Harry Potter -elokuvasarjan kolmas osa.

Steve Klovesin sovittama käsikirjoitus ei ollut yhtä uskollinen alkuperäiselle romaanille kuin elokuvasarjan kaksi aiempaa osaa olivat olleet. Tämä jakoi mielipiteitä kirjasarjan fanien keskuudessa. Elokuva kiinnittää enemmän huomiota sarjan päähenkilöiden psykologiseen ja seksuaaliseen kasvuun, eikä esitä heitä enää lapsina, vaan teini-ikäisinä. Sen tarinaa, joka kertoo Azkabanin vaarallisesta vangista Sirius Mustasta (Gary Oldman), pidettiin sarjan siihen mennessä synkimpänä. Azkabanin vankia pidetään yhtenä elokuvasarjan parhaista niin fanien kuin kriitikoidenkin keskuudessa.[3]

Harry Potter ja Azkabanin vangin ensi-ilta oli 30. toukokuuta 2004 Isossa-Britanniassa ja kaksi kuukautta myöhemmin 4. elokuuta 2004 Suomessa. Elokuva tuotti yhteensä yli 790 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. Se oli vuoden 2004 toiseksi katsotuin elokuva, mutta elokuvasarjan kaikkein vähiten tuottanut osa.[4] Elokuva oli ehdolla parhaan musiikin ja parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkintoihin vuoden 2005 Oscar-gaalassa.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) viettää kesää Dursleyiden luona ja kuluttaa aikaa opiskelemalla uusia loitsuja. Kun Vernon-sedän (Richard Griffiths) sisar Marge (Pam Ferris) saapuu vierailulle ja raivostuttaa Harryn loukkaamalla tämän vanhempia, Harry saa Margen tahattomasti täyttymään ilmasta ja leijumaan tiehensä. Harry menettää malttinsa ja uhkaa kirota Vernonin, mutta sen sijaan hän pakenee tiehensä kyllästyneenä elämään Likusteritiellä. Poimittaislinja ilmestyy paikalle ja vie Harryn Vuotavaan noidankattilaan, missä taikaministeri Cornelius Toffee (Robert Hardy) kertoo Harrylle, ettei tätä pidätetä loihtimistaan taioista. Harry kuulee myös, että Sirius Musta -niminen vanki (Gary Oldman), joka on lordi Voldemortin tuomittu tukija, on paennut Azkabanin vankilasta ja aikoo luultavasti tappaa Harryn.

Harry, Ron (Rupert Grint) ja Hermione (Emma Watson) lähtevät takaisin kouluun Tylypahkan pikajunalla. He jakavat vaunuosaston uuden pimeyden voimilta suojautumisen opettajan, Remus Lupinin (David Thewlis), kanssa. Kun juna yllättäen pysähtyy, ankeuttajat (Azkabanin vartijat) nousevat junaan etsiäkseen Mustaa. Harry pyörtyy, kun yksi ankeuttajista tulee heidän vaunuosastoonsa, mutta Lupin torjuu sen loitsulla.

Tylypahkassa Albus Dumbledore (Michael Gambon) kertoo oppilaille, että ankeuttajat vartioivat koulua Mustan ollessa vapaalla jalalla. Professori Lupin esitellään oppilaille, ja Hagridin (Robbie Coltrane) ilmoitetaan olevan uusi taikaeläinten hoidon opettaja. Lupinin oppitunnit paljastuvat miellyttäviksi, sillä hän keskittyy teorian lisäksi myös käytäntöön ja rohkaisee Nevillen (Matthew Lewis) kaltaisia vähemmän itsevarmoja oppilaita. Hagridin ensimmäinen oppitunti päättyy kuitenkin hullusti, kun Draco Malfoy (Tom Felton) ärsyttää tahallaan Hiinokka-nimistä hevoskotkaa, joka hyökkää hänen kimppuunsa. Dracon isä Lucius Malfoy tuomitsee Hiinokan kuolemaan.

Huispausottelun aikana useat ankeuttajat lähestyvät Harryä, minkä seurauksena Harry putoaa luudanvarreltaan. Lupin opettaa Harryä puolustamaan itseään ankeuttajia vastaan suojelius-loitsulla. Koska Harry ei ole saanut huoltajiltaan lupaa käydä Tylyahon kylässä, Fred ja George (James ja Oliver Phelps) antavat hänelle kelmien kartan. Se on taikapaperi, joka näyttää kaikkien Tylypahkassa olevien sijainnin, kuten myös linnasta ulos johtavia salakäytäviä. Tylyahossa Harry kuulee sattumalta, että Musta on hänen kummisetänsä ja oli hänen vanhempiensa paras ystävä. Mustaa syytettiin Potterien salaisen olinpaikan paljastamisesta lordi Voldemortille ja heidän yhteisen ystävänsä Peter Piskuilanin murhasta. Harry vannoo tappavansa Mustan.

Kun Harry on lähdössä ennustuksen kokeesta, professori Punurmio (Emma Thompson) vajoaa transsiin ja ennustaa, että pimeyden lordin palvelija palaa ensi yönä takaisin mestarinsa luo. Myöhemmin Harry, Ron ja Hermione käyvät Hagridin luona lohduttamassa tätä Hiinokan uhkaavan teloituksen johdosta. Hagridin luota he löytävät Ronin kadonneen Kutka-rotan. Toffee, Dumbledore ja teloittaja (Peter Best) saapuvat Hagridin luo suorittamaan teloituksen, ja Harry, Ron ja Hermione kiirehtivät pois, jottei heitä huomattaisi. Kutka puree yllättäen Ronia ja pakenee, ja kolmikko alkaa jahdata sitä. Paikalle ilmestyy suuri koira, joka raahaa sekä Ronin että Kutkan Tällipajun juurakossa olevaan koloon. Harry ja Hermione seuraavat heitä maanalaista käytävää pitkin Rääkkyvään röttelöön.

Siellä he huomaavat, että koira on todellisuudessa Sirius Musta, joka on animaagi. Harry hyökkää Mustan kimppuun, mutta Lupin saapuu paikalle ja riisuu Harryn aseista. Vaihdettuaan muutaman arvoituksellisen sanan Mustan kanssa Lupin syleilee Mustaa vanhana ystävänään. Hermionen yllytyksestä Lupin myöntää olevansa ihmissusi, ja hän ja Musta alkavat selittää, että Musta on tosiasiassa syytön. Professori Kalkaros (Alan Rickman) syöksyy sisään aikomuksenaan ojentaa Musta ankeuttajille, mutta Harry, joka on alkanut uskoa Lupinin ja Mustan kertomusta, tyrmää Kalkaroksen loitsulla. Lupin ja Musta selittävät, että Kutka on todellisuudessa Peter Piskuilan, joka on animaagi ja syyllinen siihen rikokseen, josta Musta tuomittiin vankilaan.

Lupin ja Musta pakottavat Piskuilanin (Timothy Spall) palaamaan takaisin ihmismuotoon tappaakseen hänet. Harry kuitenkin keskeyttää heidät sanoen, ettei hänen isänsä James Potter olisi tahtonut, että hänen kahdesta parhaasta ystävästään tulisi tappajia. Piskuilan päätetään antaa ankeuttajille. Kun joukkio suuntaa takaisin kohti linnaa, taivaalle nousee täysikuu. Lupin muuttuu ihmissudeksi, ja Piskuilan onnistuu karkaamaan. Lupin ja Musta taistelevat eläinhahmoissaan, kunnes toisen eläimen huuto vie Lupinin huomion. Ankeuttajat hyökkäävät Mustan ja Harryn kimppuun. Kun ankeuttajat ovat miltei saamassa heidän sielunsa, Harry näkee kaukaisen hahmon loihtivan uroshirven muotoisen suojeliuksen, joka ajaa ankeuttajat tiehensä. Harry uskoo, että salaperäinen hahmo on hänen kuollut isänsä.

Kokemuksen heikentämä Harry menettää tajuntansa ja herää myöhemmin Tylypahkassa. Hän kuulee, että Sirius on vangittu. Dumbledoren neuvoa noudattava Hermione paljastaa pitävänsä hallussaan ajankääntäjää, jota hän on käyttänyt läpi vuoden voidakseen käydä samanaikaisesti useilla oppitunneilla. Hän ja Harry matkustavat kolme tuntia ajassa taaksepäin ja katselevat itseään läpi illan tapahtumien. He vapauttavat Hiinokan ja palaavat Tällipajun luo. Kun ankeuttajat laskeutuvat hyökätäkseen Mustan ja Harryn ”toisen” minän kimppuun, Harry tajuaa, että suojeliuksen loihtija olikin hän itse. Hän kiirehtii loihtimaan suojeliuksen. Harry ja Hermione pelastavat Mustan, joka pakenee Hiinokan selässä. Seuraavana päivänä Lupin sanoo itsensä irti, sillä hän tietää, etteivät vanhemmat halua ihmissuden opettavan heidän lapsiaan. Pian sen jälkeen Musta lähettää Harrylle Tulisalaman, joka on nopein koskaan tehty luudanvarsi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Daniel Radcliffe  Harry Potter  
 Rupert Grint  Ron Weasley  
 Emma Watson  Hermione Granger  
 Robbie Coltrane  Rubeus Hagrid  
 Michael Gambon  Albus Dumbledore  
 Richard Griffiths  Vernon Dursley  
 Gary Oldman  Sirius Musta  
 Alan Rickman  professori Severus Kalkaros  
 Fiona Shaw  Petunia Dursley  
 Maggie Smith  professori Minerva McGarmiwa  
 Timothy Spall  Peter Piskuilan  
 David Thewlis  professori Lupin  
 Emma Thompson  professori Sibylla Punurmio  
 Julie Walters  rouva Molly Weasley  
 David Bradley  Argus Voro  
 Julie Christie  Matami Rosmerta  
 Tom Felton  Draco Malfoy  
 Pam Ferris  Marge-täti  
 Dawn French  Lihava Leidi maalauksessa  
 Robert Hardy  Cornelius Toffee  
 Mark Williams  herra Arthur Weasley  
 Harry Melling  Dudley Dursley  
 Adrian Rawlins  James Potter  
 Geraldine Somerville  Lily Potter  
 Lee Ingleby  Stan Pikitie  
 Lenny Henry  Kutistunut pää  
 Jimmy Gardner  Ernie, linja-auton kuljettaja  
 Jim Tavare  Tom, majatalon omistaja  
 Abby Ford  nuori noita  
 Oliver Phelps  George Weasley  
 James Phelps  Fred Weasley  
 Chris Rankin  Percy Weasley  
 Bonnie Wright  Ginny Weasley  
 Devon Murray  Seamus Finnigan  
 Warwick Davis  velho  
 Matthew Lewis  Neville Longbottom  
 Sitara Shah  Parvati Patil  
 Jennifer Smith  Lavender Brown  
 Bronson Webb  poika Luihuisista  
 Josh Herdman  Gregory Goyle  
 Genevieve Gaunt  Pansy Parkinson  
 Kandice Morris  tyttö  
 Alfred Enoch  Dean Thomas  
 Annalisa Bugliani  äiti muotokuvassa  
 Tess bu Cuarón  vauva muotokuvassa  
 Violet Columbus  kukkatyttö  
 Paul Whitehouse  ritari Cadogan  
 Ekow Quartey  poika  
 Ricky Sahota  poika  
 Jamie Waylett  Vincent Crabbe  
 Sharon Sandhu  tyttö  
 Danielle Tabor  Angelina Johnson  
 Freddie Davis  vanha mies muotokuvassa  
 Peter Best  teloittaja  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli vuoden 2005 Oscar-gaalassa ehdolla kahteen Oscar-palkintoon: parhaaseen musiikkiin ja parhaisiin erikoistehosteisiin. Oscar-palkintojen lisäksi elokuva on kerännyt 10 palkintoa ja 31 ehdokkuutta.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack julkaistiin 25. toukokuuta 2004.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Lumos! (Hedwig's Theme)" 1:38 John Williams
2. "Aunt Marge's Waltz" 2:15
3. "The Knight Bus" 2:52
4. "Apparition on the Train" 2:15
5. "Double Trouble" 1:37
6. "Buckbeak's Flight" 2:08
7. "A Window to the Past" 3:54
8. "The Whomping Willow and the Snowball Fight" 2:22
9. "Secrets of the Castle" 2:32
10. "The Portrait Gallery" 2:06
11. "Hagrid the Professor" 1:59
12. "Monster Books and Boggarts!" 2:27
13. "Quidditch, Third Year" 3:47
14. "Lupin's Transformation and Chasing Scabbers" 3:02
15. "The Patronus Light" 1:13
16. "The Werewolf Scene" 4:25
17. "Saving Buckbeak" 6:40
18. "Forward to Time Past" 2:34
19. "The Dementors Converge" 3:13
20. "Finale" 3:25
21. "Mischief Managed!" 12:13

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Beahm, George: Jästit ja taikuus. Muggles and magic: J. K. Rowling and the Harry Potter phenomenon. Suomentanut Bonke, Sini. Helsinki: Readme.fi, 2007.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Beahm, s. 178.
  2. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Box Office Mojo. Viitattu 11.1.2024.
  3. Beahm, s. 177.
  4. Harry Potter Movies at the Box Office Box Office Mojo. Viitattu 9.3.2015. (englanniksi)
  5. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - 2004 Academy Awards Profile Box Office Mojo. Viitattu 9.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
2003: Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Suomen lippukassan ykkönen 2004 Seuraaja:
2005: Harry Potter ja liekehtivä pikari