Taikaministeriö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taikaministeriö elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.

Taikaministeriö (engl. Ministry of Magic) on Harry Potter -maailman velhomaailman fiktiivinen poliittinen elin, joka päättää velhomaailman asioista. Taikaministeriö sijaitsee Lontoossa maan alla, ja siellä työskentelee muun muassa taikaministeri Kingsley Kahlesalpa (engl. Kingsley Shacklebolt). Ensimmäinen Harry Potterissa esiintynyt taikamisteri on Cornelius Toffee (engl. Cornelius Fudge) oli Britannian taikaministerinä vuosina 1990- 1996. Seuraavaksi taikaministeriksi valitaan Rufus Rymistyir (engl. Rufus Scrimgeour). Rymistyir kuitenkin kuolee ja seuraavaksi viralliseksi taikaministeriksi valitaan Kingsley Kahlesalpa.


Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ministeriö osoittautuu usein korruptoituneeksi, jopa diktaattorimaiseksi hallitukseksi, joka pyrkii pikemminkin peittelemään ja kiistämään yhteisönsä epäkohtia kuin korjaamaan niitä. Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ministeriö joutuu Voldemortin käsiin Rufus Rymistyirin murhan jälkeen. Pius Sakian alaisena ministeriö alkaa vangita jästisyntyisiä velhoja ja lukita heitä Azkabaniin. Virallisena syynä näihin toimenpiteisiin on salaperäisyyksien osaston tekemä tutkinta, jonka tuloksien mukaan taikavoimat voivat siirtyä sukupolvelta sukupolvelle vain, jos velhot lisääntyvät, ja jästisyntyisten on täytynyt "varastaa" taikuutta ja "ryöstetyistä" velhoista on tullut surkkeja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Taikaministerinä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjasta lähtien toiminut Cornelius Toffee joutuu eromaan teosten Harry Potter ja Feeniksin kilta ja Harry Potter ja puoliverinen prinssi välisenä aikana, koska on vähätellyt lordi Voldemortin takaisinpaluun mahdollisuutta. Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjasta eteenpäin taikaministerinä toimii Rufus Rymistyir. Rymistyir kuitenkin murhataan teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, jolloin hänen tilalleen nousee Pius Sakia, joka on komennuskirouksen alaisena. Rowling on kertonut, että viimeisen kirjan tapahtumien jälkeen taikaministeriksi valitaan Kingsley Kahlesalpa. Kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry Lähtee Albuksen kaartin kanssa Taikaministeriön salaperäisyyksien osastolle nähtyään näyn Voldemortin kiduttamassa Siriusta ja pyytämässä tältä ennustusta. Myöhemmin samassa kirjassa selviää, että näky oli ansa ja että Voldemort halusi Harryn salaperäisyyksien osastolle vain koska Harry on ainoa, joka voi hakea ennustuksen. Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Harry, Ron ja Hermione soluttautuvat ministeriöön, joka on Voldemortin vallassa.

Ministeriön kerrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Taikaministerin toimistohuone ja apuhenkilökunta
 2. Aurorien päämaja, taikalainvartijaosasto, taikuuden sopimattoman käytön virasto sekä Velhojen neuvoston hallintopalvelut
 3. Unhoittajien päämaja, taikaonnettomuuksien ja -katastrofien osasto ja vahinkotaikojen peruutuspartio sekä jästinkestävien selitysten valiokunta
 4. Taikaolentojen sääntö- ja valvontaosasto, maahisyhteyksien virasto sekä otus-, henkilö- ja haamujaostot sekä tuholaisneuvontakeskus
 5. Kansainvälisen taikayhteistyön osasto, kansainvälisen taikakaupankäynnin normikunta, kansainvälinen taikalakivirasto sekä Kansainvälinen Velholiiton brittijaosto
 6. Taikaliikenneosasto, hormiverkkokonttori, luutasäännösten valvomo, porttiavainvirasto ja ilmiintymiskoekeskus.
 7. Taikaurheiluosasto, Ison-Britannian ja Irlannin huispausliigan päämaja, virallinen kitakivikerho ja älyttömien patenttien virasto
 8. Atrium
 9. Salaperäisyyksien osasto[1]

Taikaministeriöläiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludo Bagman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludovic ”Ludo” Bagman[2] on taikaurheiluosaston huoleton päällikkö ja entinen Impoon Ampiaisten huispaaja. Hän pelasi lyöjänä. Jossain vaiheessa ennen peliuran loppua ilmeisesti harhautunut ryhmy oli murskannut hänen nenänsä, mutta hän vähät välittää moisesta kauneusvirheestä.

Ludo on Weasleyn isän Arthurin ystävä ja hankki heille paikat huippuaitioon huispauksen MM-kisoissa neljännessä kirjassa. Ludoa syytetään siitä, ettei hän lähtenyt ajoissa etsimään osastoltaan kadonnutta noitaa Bertha Jorkinsia. Tämän vuoksi Percy Weasley ei pidä hänestä.

Huispauksen MM-kisoissa Ludo lyö Fredin ja George Weasleyn kanssa vetoa, että Irlanti voittaa, mutta Bulgarian etsijä Viktor Krum nappaa siepin. Ludo häviää kaikki vetonsa, jolloin maahiset vievät kaiken hänen kultansa. Tämän vuoksi Ludo maksaa pojille katoavalla metsinkäiskullalla ja pakoilee näitä koko loppuvuoden.

Pelastaakseen rahatilanteensa Ludo lyö vetoa, että Harry voittaisi Kolmivelhoturnajaiset, mutta maahiset, joilta hän lainasi suuret määrät kultaa, eivät hyväksy Harrya voittajaksi, koska Harry jakaa tahallaan voittonsa Cedric Diggoryn kanssa.

Tästä seuraa väistämättä se, että Ludo joutuu pakenemaan maasta ja hän elää pelivelkaisena maanpaossa.

Ludoa on syytetty aikanaan taikaministeriön tietojen luovuttamisesta pimeyden velhoille. Syytökset kumottiin Ludon kertoessa, ettei tiennyt tietoja antaneen Augustus Rookwoodin olleen vakooja ja Voldemortin alainen. Kaikki tuomioistuimen noita- ja velhojäsenet halusivat vain onnitella häntä loistavista pelisaavutuksista, eivätkä Ludon tuomitsemisesta.

John Dawlish[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Dawlish[3] on taikaministeriön henkilökuntaa. Hän on taikaministeri Cornelius Toffeen, Kingsley Kahlesalvan ja Percy Weasleyn kanssa Tylypahkassa pidättämässä Albus Dumbledorea Toffeen käskystä, mutta huonoin tuloksin. Dumbledore tainnuttaa kaikki ja katoaa.

Dawlish päätyy kuolonsyöjäksi ja hänet vangitaan lopputaistelun jälkeen. Hänet vangittiin Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalassa, kun hän oli saanut selkäänsä Augusta Longbottomilta, kun hän oli yrittänyt vangita tämän, jotta kuolonsyöjät pystyisivät saamaan Nevillen aisoihin.

Mafalda Hopkirk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mafalda Hopkirk on töissä taikaministeriön taikuuden sopimattoman käytön virastossa. Hän lähettää Harry Potterille tämän toisena kouluvuonna kirjeen, jossa hän saa viimeisen varoituksen käyttämästä taikuutta koulun ulkopuolella, ennen kuin hän täyttää 17. Tosiasiassa Harry ei käyttänyt taikuutta vaan Dobby. Harry saa samasta asiasta viidentenä kouluvuonna kirjeen, jossa kerrotaan, että Harry on erotettu Tylypahkasta.

Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa Harryn tuomiosta äänestettäessä Mafalda äänestää vapautuksen puolesta.

Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Hermione tainnuttaa Mafalda Hopkirkin, kun tämä on työmatkalla, ja ottaa monijuomaliemen avulla Mafaldan ulkomuodon, kun hän, Harry ja Ron Weasley soluttautuvat Taikaministeriöön hakemaan Dolores Pimennon varkaalta anastamaa hirnyrkkiä.

Bertha Jorkins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bertha Jorkins (1961–1994)[4] työskenteli taikaministeriössä. Hän sai Bartemius Kyyryn luona käydessään selville tämän perhesalaisuuden ja Kyyry langetti häneen liian voimakkaan muistiloitsun, joka teki Berthasta pysyvästi hajamielisen.

Bertha lähti kesälomalle Albaniaan, missä lordi Voldemort piileskeli. Lordi Voldemort mursi häneen langetetun muistiloitsun ja nyhti häneltä tietoja ja lopuksi tappoi Jorkinsin.

Kingsley Kahlesalpa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kingsley Kahlesalpa (engl. Kingsley Shacklebolt)) on taikaministeriössä työskentelevä aurori. Hän välittää tietoa taikaministeriöstä Feeniksin kiltalaisille ja osallistuu killan toimintaan. Hän johtaa Sirius Mustan etsintöjä ja latelee vääriä tietoja, muun muassa, että Sirius oleskelisi Tiibetissä.[5]

Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi selviää, että Kahlesalpa toimii varjostustehtävänsä takia Britannian jästipääministerin sihteerinä.[6] Kahlesalpaa kuvaillaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta matala- ja syvä-ääniseksi tummaihoiseksi velhoksi, jonka puhetapa on rauhallinen ja jonka korvassa killuu iso kultarengas.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjassa Kingsley varoittaa Billin ja Fleurin häävieraita lähettämällä Suojeliuksellaan viestin. Saman kirjan lopussa Kingsley osallistuu Tylypahkan taisteluun ja kamppailee itseän Voldemortia vastaan professoreiden McGarmiwa ja Kuhnusarvio kanssa. Voldemortin kuoltua Kingsleystä tulee uusi taikaministeri.[7]

Reg Kissimyyr[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reginald ”Reg” Kissimyyr (engl. Reg Cattermole) on töissä taikahuolto-osastolla taikaministeriössä. Mafalda Hopikirkiksi muuntautunut Hermione tarjoaa Kissimyyrille ryynirakeita niin, että tämä joutuu jäämään pois töistä. Ron juo monijuomalientä ja esittää ministeriössä Kissimyyriä. Kissimyyrin vaimo Mary on jästisyntyinen ja he joutuvat pakenemaan ministeriöstä ja luultavasti kokonaan maasta. Heillä on kolme lasta.

Bartemius Kyyry vanhempi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnianhimoinen velho Bartemius ”Barty” Kyyry (engl. Bartemius Crouch) (k. kesäkuu 1995)[8] on kansainvälisten taikayhteyksien osaston päällikkö. Sarjan neljännessä osassa hän isännöi huispauksen MM-kisoja ja on yhtenä kolmivelhoturnajaisten järjestäjistä ja tuomareista. Bartemiuksella on poika, Bartemius Kyyry nuorempi ja vaimo, jonka nimeä ei kirjoissa mainita.

Bartemius oli suosionsa huipulla ja hänestä kaavailtiin uutta taikaministeriä, kunnes Bartemius Kyyry nuorempi paljastui kuolonsyöjäksi. Kylmästi kovia otteita työssään pimeyden velhoja vastaan käyttänyt Barty sysäsi pojan Azkabaniin.

Kun Bartemius nuorempi teki kuolemaa, Barty sai ministeriön korkean arvonsa takia vierailla vaimonsa kanssa katsomassa poikaansa, jolloin pojan äiti muuttui monijuomaliemen avulla pojaksi ja kuoli tämän puolesta. Barty nuorempi eli isänsä luona piiloelämää ja pääsi ensimmäisen kerran ihmisten ilmoille huispauksen MM-kisoissa kotitonttu Winkyn avustamana, jolloin hän myös loihti pimeän piirron. Tylypahkassa Bartyn poika muuttui monijuomaliemen avulla pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi Villisilmä Vauhkomieleksi ja tappoi isänsä, joka on sitä ennen ollut komennuskirouksen alaisena, sekin hänen poikansa tekosia.

Lucius Malfoy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lucius Malfoy

Dolores Pimento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dolores Pimento

Rufus Rymistyir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rufus Rymistyir (engl. Rufus Scrimgeour) (k. 1. elokuuta 1997)[9] on taikaministeriön Taikalainvartijaosaston, auroriviraston päällikkö. Hänet valitaan uudeksi taikaministeriksi Cornelius Toffeen tilalle teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi.[10] Häntä kuvaillaan harmaantuvaksi, vanhaa leijonaa muistuttavaksi kellanruskeaksi pehkopääksi, jolla on leijonamaiset keltaiset silmät ja metallisankaiset silmälasit. Jästipääministeri toteaa hänessä ja hänen liikkumisessaan olevan ontumisesta huolimatta jotain niin sulavaa, että on ymmärrettävää, miksi velhomaailma valitsee johtajakseen mieluummin Rymistyirin kuin Toffeen.

Harry löytää kuitenkin Rymistyiristäkin vikoja. Siinä missä Toffee yrittää peitellä totuuksia ja väittää kaiken olevan hyvin, Rymistyir puolestaan pyrkii todistamaan, että ministeriö teki edes jotain, vaikkakin oikeuden kustannuksella. Hän jopa yrittää tehdä Harry Potterista ministeriön maskotin, jotta saisi ihmisten taistelutahtoa kohennetuksi. Rymistyrin virkakaudella taikaministeriö pysyy koskemattomana, vaikka tosiasiassa kuolonsyöjät ovat soluttautuneet ministeriöön. Rufus Rymistyir murhataan kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, kun kuolonsyöjät ottavat ministeriön valtaansa.

Harry kuulee Lupinilta, että Voldemort on kiduttanut Rymistyiriä saadakseen selville hänen olinpaikkansa, mutta Rymistyir osoitti viimein uskollisuutta oikeudelle ja hyvän voitolle ja kieltäytyi ilmiantamasta Harrya, mistä tämä tuntee kiitollisuutta ja kunnioitusta miehen viimeistä tekoa kohtaan. Luna Lovekivan ja hänen isänsä mukaan Rymistyir on vampyyri.

Pius Sakia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pius Sakia (engl. Pius Thicknesse) on taikaministeriön lainvartijaosaston päällikkö ja Rymistyirin kuoltua Voldemortin nukketaikaministeri. Kun Voldermort on ottamassa otteen koko velhomaailmasta, Sakia huolehtii pimeän puolen peittämästä virkajohtoportaan asemasta, kun Voldemortilla on muuta mielessään. Yaxley-niminen kuolonsyöjä on loitsinut komennuskirouksen Sakiaan.[11] Sakia osallistuu Tylypahkan taisteluun kuolonsyöjien puolella.

Kuinka Sakian käy Voldemortin kuoltua ja komennuskirouksen rauettua, ei ole tiedossa.

Cornelius Toffee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornelius Oswald Toffee (engl. Cornelius Fudge) on taikaministeri. Harry Potter pitää Toffeeta isällisen mukavana ja huolehtivaisena ihmisenä, kunnes kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari, Harryn ja Tylypahkan rehtori Albus Dumbledoren yrittäessä vakuuttaa, että Voldemort on voimistunut ja lopulta saanut ruumiinsa ja voimansa takaisin, ei Toffee usko heitä. Toffeen ja Albus Dumbledoren tiet erkanevat silloin. Myöhemmin Toffee joutuu eroamaan, kun paljastuu, että Voldemort onkin palannut. Toffeen tilalle uudeksi taikaministeriksi valitaan Rufus Rymistyir, mutta Toffee jää ministeriöön neuvonantajaksi.[12]

Kuinka Toffeen käy kuolonsyöjien vallatessa ministeriön, ei ole tiedossa.

Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Alastor Vauhkomieli
Sukupuoli mies
Hiusten väri harmaat
Silmien väri vihreä silmä ja sininen taikasilmä
Tupa Rohkelikko
Ammatti Aurori
Lojaalius Feeniksin kilta
Näyttelijä Brendan Gleeson
Ensiesiintyminen Harry Potter ja liekehtivä pikari

Alastor Villisilmä Vauhkomieli (engl. Alastor ”Mad-Eye” Moody) (k. 27. heinäkuuta 1997)[13] oli taikaministeriön parhaimpia auroreita, kunnes hän jäi eläkkeelle. Hän on napannut melkein kaikki kuolonsyöjät, jotka istuvat Azkabanin vankilassa. Häntä sanotaan kahjoksi. Hänen olisi kuulunut olla Harry Potterin neljännen kouluvuoden pimeyden voimilta suojautumisen opettaja.

Neljännen kirjan lopussa selviää, että Barty Kyyryn poika (kuolonsyöjä) on vanginnut Vauhkomielen tämän omaan seitsemänosaiseen taikamatka-arkkuun ja juomalla monijuomalientä muuttunut Vauhkomielen näköiseksi.

Vauhkomieleltä puuttuu nenästä palanen, hänen kasvonsa ovat arpiset ja hänellä on muriseva ääni. Käpälänmuotoisen puujalan lisäksi hänellä on myös taikasilmä, joka näkee kaiken läpi – esimerkiksi näkymättömyysviitan ja oman takaraivonsa. Alastor on myös Feeniksin killan jäsen. Aurorin ammatissaan Vauhkomielestä on tullut ajan myötä hyvin heikkohermoinen, hieman vainoharhainen ja ylitsevuotavan valpas pimeyden voimien ja onnettomuuksien havainnoimisessa. Hän omistaakin paljon pimeyden paljastusesineitä, kuten viholaiskuvastimia ja ilmiskooppeja.

Sirius Musta sanoo Vauhkomielen olevan rehellinen aurori ja tappavan vain ääritilanteessa. Mustan mukaan Vauhkomieli olisi ehdottomasti kovanaama, mutta siitä huolimatta hänelle tärkein toimintamuoto oli pimeän palvelijoiden vangitseminen, ei tappaminen.

Lordi Voldemort tappaa Vauhkomielen teoksen Harry Potter ja kuoleman varjelukset alussa Harryn ja muiden paetessa Likusteritieltä. Bill Weasley ja Remus Lupin yrittävät pelastaa ystävänsä ruumiin, mutta sitä ei löydy: kuolonsyöjät ovat vieneet sen.

Dolores Pimento varastaa Vauhkomielen taikasilmän tämän kuolleesta ruumiista ja asentaa sen toimistonsa oveen ministeriössä pitääkseen alaisiaan silmällä. Myöhemmin Harry ottaa taikasilmän haltuunsa ja sen takia paljastaa heidät ministeriölle. Harry lopulta hautaa silmän puun alle kaukaiseen metsään, sillä hän uskoo Villisilmän pitävän paikasta enemmän kuin Pimennon huoneen ovesta.

Arthur Weasley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Arthur Weasley

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rowling, J. K. 2004, s. 162–163, 168–169.
 2. Lisa Waite Bunker: Ludovic ”Ludo” Bagman 29.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 3. Lisa Waite Bunker: D (Wizards, Witches and Beings) 4.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 4. Lisa Waite Bunker: Bertha Jorkins 7.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 5. Rowling 2004, s. 121.
 6. Rowling 2006, s. 24
 7. Lisa Waite Bunker: Kingsley Shacklebolt 24.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 16.6.2008. (englanniksi)
 8. Lisa Waite Bunker: The Crouch Family 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.6.2008. (englanniksi)
 9. Lisa Waite Bunker: Rufus Scrimgeous 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 10. Rowling 2006, s. 47.
 11. Rowling 2008, s. 14.
 12. Rowling 2006, s. 25.
 13. Lisa Waite Bunker: Alastor "Mad-Eye" Moody 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)