Harry Potter ja Feeniksin kilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa, elokuvaa varten katso Harry Potter ja Feeniksin kilta (elokuva).
Harry Potter ja Feeniksin kilta
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Alkuperäisteos
Kirjailija J. K. Rowling
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Julkaistu 2003
Suomennos
Suomentaja Jaana Kapari-Jatta
Kansitaiteilija Mika Launis
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2004
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 1050
ISBN 951-31-2907-1
Sarja: Harry Potter
Edeltävä Harry Potter ja liekehtivä pikari
Seuraava Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Harry Potter ja Feeniksin kilta (engl. Harry Potter and the Order of the Phoenix) on brittiläisen kirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittaman Harry Potter -kirjasarjan viides osa. Se seuraa Harry Potterin viidettä kouluvuotta Tylypahkassa, jota rasittavat päävastustaja lordi Voldemortin salaperäinen paluu, V.I.P. -kokeet ja yhteistyöhaluton Taikaministeriö. Se ilmestyi alkuperäiskielellä 21. kesäkuuta 2003 ja suomeksi 12. maaliskuuta 2004.

Romaanin elokuvasovitus sai ensi-iltansa 11. heinäkuuta 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry tapaa ankeuttajat jo ennen koulun alkua. Ankeuttaja on lähellä ”suudella” Dudley Dursleya, mutta Harry taikoo suojelius-loitsun pelastaakseen Dudleyn. Harry joutuu taikuuden luvattoman käyttämisen vuoksi kuulusteltavaksi taikaministeriöön ja hänet melkein erotetaan koulusta, mutta lopulta hänet vapautetaan kaikista syytteistä. Viidentenä vuonna Tylypahkassa on uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja, Dolores Pimento, jonka taikaministeriö on lähettänyt opettajaksi. Pimento ei ole muiden kuin luihuisoppilaiden mielestä miellyttävä. Harry ei oikein tule toimeen Pimennon kanssa. Hän saa useita jälki-istuntoja Pimennolta, koska Pimento ei usko Voldemortin palanneen. Jälki-istunnot ovat erittäin tuskallisia. Harryn täytyy kirjoittaa paperille taiotulla sulkakynällä "En saa valehdella". Kirjoitettu teksti ilmestyy Harryn kämmenselkään ja jäljet syvenevät aina, kun Harry toistaa lausetta paperille.

Hermionelle tulee ajatus, että he voisivat perustaa kerhon, jossa opetellaan pimeyden voimilta suojautumista Harry opettajanaan, sillä Pimennon tunneilla ei opetella taikomista ollenkaan. He perustavat kerhon ja sen nimeksi tulee Albuksen Kaarti eli AK. Professori Kalkaros opettaa Harrylle joulun jälkeen okklumeusta, mielen taikasuojaa, sillä Harry näkee unen kaltaisia näkyjä lordi Voldemortista. Tunneilla selviää että Voldemortin ja Harryn välissä on tietynlainen yhteys, josta Harryn arpi on merkkinä ja jonka kautta Harry voi tuntea Voldemortin mielialoja ja nähdä ajatuksia hänen näkökulmastaan. Jos Voldemort havaitsisi yhteyden, hän pystyisi hallitsemaan Harryn mieltä. Harry ei kuitenkaan opi sulkemaan mieltään.

Kun Dumbledore lähtee Tylypahkasta, hänen seuraajakseen tulee Pimento. Pimento "terrorisoi" koulua siihen malliin, että Weasleyn kaksoset kyllästyvät siihen. Eräänä päivänä Inkvisitiopartio on napannut heidät kaksikon viimeisimmästä kepposesta: he muuttivat koulun käytävän suoksi. Pimento uhkailee kaksosia rangaistuksilla, mutta pojat vain toteavat, etteivät usko saavansa rangaistusta ja ovat kasvaneet yli kokopäiväisen opiskelun. Sen jälkeen he kutsuvat luutansa tulejo-loitsulla ja lentävät niillä auringonlaskuun aplodien kera. Ennen tätä legendaarista lähtöä Fred pyytää Riesua kostamaan Pimennolle. Riesu tekee sen mielihyvin, mutta kaksosten viimeiseksi kepposeksi jäi tuo suojuttu. Kaksosten hienon lähdön jälkimaininkeihin kuului se, että käytävillä kuultiin ihmisten kutsuvan heidän lähtöään sanoilla 'tehdä Weasleyt'.

Lopussa hän näkee unen, jossa Voldemort pitää Harryn kummisetää Sirius Mustaa hallussaan, kiduttaa häntä ja uhkaa tappaa hänet, jos tämä ei anna erästä asetta, jonka avulla hän saisi tietoonsa miten tappaa Harry.

Kun Harry ottaa hormiverkon avulla yhteyttä Feeniksin killan päämajassa, Kalmahanaukio 12:ssa olevaan Oljo-kotitonttuun kysyäkseen onko Sirius siellä, Oljo valehtelee että ei ole. Pimento yllättää Harryn ja tämän kumppanit. Pimento tunnustaa lähettäneensä ankeuttajat Harryn kimppuun kesällä. Harry ja Hermione houkuttelevat Pimennon kiellettyyn metsään väittäen että siellä olisi ase taikaministeriötä vastaan, missä kentaurit nappaavat Pimennon.

Harry, Ron, Hermione, Ginny, Luna ja Neville pakenevat Tylypahkasta Thestralien selässä. Harry ja kumppanit lähtevät auttamaan Siriusta taikaministeriöön, mutta selviääkin, että uni ei ollut totta, vaan Voldermortin luoma näky. Kuolonsyöjät saapuvat paikalle ja Harry ystävineen taistelee heitä vastaan. Feeniksin killan jäsenet Kingsley Kahlesalpa, Villisilmä Vauhkomieli, Nymfadora Tonks ja Remus Lupin tulevat Sirius Mustan kanssa auttamaan Harrya. Sekasorron keskellä Bellatrix Lestrange surmaa Siriuksen.

Kun Harry lähtee Bellatrix Lestrangen perään kostaakseen Siriuksen kuoleman, paikalle saapuu lordi Voldemort. Harryn onneksi rehtori Dumbledore saapuu pelastamaan hänet, tai paremminkin Harry pelastaa loppujen lopuksi itsensä, sillä hetken taisteltuaan Dumbledoren kanssa Voldemort tunkeutuu kokonaan Harryn ruumiiseen. Näin ollen Dumbledore ei voi tappaa Voldermortia tappamatta samalla Harrya. Harry onnistuu kuitenkin tunteillaan karkottamaan Voldemortin irti riivaamasta häntä. Voldemort joutuu pakenemaan taikaministeriöstä, mutta kaikkien onneksi taikaministeri Cornelius Toffee näkee Voldemortin ja kaikki alkavat uskoa, että Harry ei olekaan valehdellut Voldemortin paluusta. Kirjan lopussa taikamaailma on sekasorrossa, kun tieto Voldemortin palaamisesta leviää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Helsinki: Tammi, 2004. ISBN 951-31-2907-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja:Harry Potter


Kirjat ovat artikkelikokoelmia, jotka voidaan tulostaa tai ostaa painettuna kirjana.