Luettelo Harry Potter -sarjan loitsuista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Harry Potter -sarjan loitsuista sisältää listan J. K. Rowlingin velhomaailmaansa luomista loitsuista. Loitsuja on käyttänyt moni kirjasarjan henkilöistä. "Loitsua" kuvataan Harry Potter -kirjoissa siten, että ne luodaan taikasauvaa käyttämällä ja samalla lausutaan taikasanat. Kirjoissa ja niistä tehdyissä elokuvissa loitsujen nimet tulevat suurimmaksi osaksi klassisista kielistä, kuten latinasta. Nimet eivät ole oikeaoppisia; suurin osa puhutuista versioista tulee latinankielisistä sanoista, mutta ne eivät kuitenkaan ole kunnollista latinaa.

Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi esitellään sanomattomat taiat. Aikaisemmin jokainen päähahmo on sanonut loitsunsa ääneen, vaikka aikuiset hahmot ovatkin käyttäneet sanomattomia taikoja jo aikaisemmissakin kirjoissa.

Loitsut on listattu niiden "loitsinnan" mukaan (silloin kun se tiedetään) ja niiden englanninkieliset nimet ovat suluissa. Joidenkin loitsujen taikasanoja ei tiedetä - ainut viite kirjassa on niiden virallinen nimi, koska ne mainitaan kirjassa vain ohimennen tai sanomattomana taikana. Suurin osa seitsemännessä kirjassa esiintyneistä loitsuista on sanomattomia taikoja, joten niitä ei tässä luettelossa juurikaan ole.

Sisällys
A B [[]] D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZVaroitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alasjo (engl. Descendo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu saa asiat tai esineet vajoamaan tai laskeutumaan. Ei yleensä toimi ihmisiin.
Nähty/mainittu: Kahdesti Kuoleman varjeluksissa; esimerkiksi Ron sai oman huoneensa kattoluukusta laskeutumaan tikapuut.
Etymologia: Latinankielinen sana descendo tarkoittaa "laskeutua".

Aleus (engl. Deprimo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu räjäyttää esim. lattiaan reiän.
Nähty/mainittu: Vain Kuoleman varjeluksissa, jossa Hermione loitsii sen räjäyttääkseen reiän Lovekivojen olohuoneen lattiaan.
Etymologia: Latinankielinen sana deprimo tarkoittaa "sortaa".

Alohomora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Taika avaa lukitun oven, mutta ovessa voi olla Umpiovius-taika, joka estää loitsua toimimasta.
Nähty/mainittu: Loitsua on käytetty koko kirjasarjan ajan; ensimmäisen kerran Hermionen käyttämänä kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi. Myöhemmin loitsun käyttö harvenee, koska ovissa on loitsu, joka estää Alohomora-loitsun käytön (esim. professori Kalkaroksen ja professori Pimennon työhuoneissa). Harry ja Hermione auttoivat sen avulla Siriuksen pakoon kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.
Etymologia: Havaijin aloha (hyvästi) ja latinan mora (este)

Anapneo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: aukaisee kohteen ilmatiet, jos ne on jollain lailla tukittu.
Nähty/mainittu: nähty kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, jossa Horatius Kuhnusarvio käytti kyseistä loitsua Marcus Belbyyn tämän ollessa vaarassa tukehtua fasaanin viipaleeseen.
Etymologia: kreikankielinen sana anapneo tarkoittaa "hengittää".

(Antonin Dolohovin kirous, engl. Antonin Dolohov's Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: tämä kirous aiheuttaa vakavia vammoja, muttei lainkaan ulkoisia. Sen kuvataan aiheuttavan "hujahtavia" violetteja liekkejä. Se on sanomaton taika; Harry ei pystynyt kuulemaan sitä, koska Hermione oli käyttänyt Dolohoviin Vaijennous-loitsua.
Nähty/mainittu: nähty vain Feeniksin killassa, jossa Antonin Dolohov loitsii kirouksen kolmesti kuolonsyöjien ja Albuksen kaartin taistelussa Taikaministeriössä.

Aquatulio (vesiloitsu, engl. Aquamenti)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: tuottaa vesisuihkun sauvan päästä.
Nähty/mainittu: ensimmäisen kerran nähty kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari, kun Fleur sammutti tulen kaavustaan. Nimetty ensimmäisen kerran kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, kun Loitsujen oppitunnilla opetellaan kyseistä loitsua. Myöhemmin Harry yrittää taikoa kyseisen loitsun avulla vettä, Dumbledoren juotua Voldemortin taikajuomaa ja myöhemmin sammuttaakseen Hagridin mökin tulesta. Kuoleman varjeluksissa Hermione Granger käyttää loitsua sammuttaakseen tulen Mundunguksen kulmakarvoista Harryn taiottua ne vahingossa tuleen.
Etymologia: latinankielinen sana aqua (vesi) yhdistettynä sanaan augumentum (lisätä).

(Asetaseta engl. Placement Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: loitsu asettaa asian väliaikaisesti haluttuun kohteeseen.
Nähty/mainittu: mainittu kirjassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat.

(Atmosfääriloitsu engl. Atmospheric Charm) lähde?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: loitsulla voi hallita säätä.
Huomioitavaa: loitsun voi lukea sisätiloissa.

Loitsua on käytetty Kuoleman varjeluksissa, kun Ronin piti saada sade loppumaan taikaministeriössä. Hermione ehdotti loitsua Ronille.

Avada kedavra (tappokirous, anteeksiantamaton kirous)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: aiheuttaa sokaisevan vihreän valon ja kohahduksen; kirous aiheuttaa välittömän kuoleman, eikä jätä minkäänlaista merkkiä ruumiiseen. Kiroukseen ei tiedetä vastaloitsua eikä kilpiloitsua (paitsi jos kirous osuu toisesta sauvasta tulevaan taikaan), mutta uhri voikin väistää taian tai piiloutua kiinteän esineen taakse (mikä leimahtaa liekkeihin tai räjähtää kirouksen osuessa siihen). Se on yksi kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta; niiden käytöstä toiseen ihmiseen joutuu loppuelämäkseen Azkabaniin.
Selviytyjät: vain yhden ihmisen tiedetään selvinneen tappokirouksesta - Harry Potterin. Harryyn tappokirous on itse asiassa osunut kahdesti. Myös Feenikslinnut selviytyvät tappokirouksesta; ne syttyvät liekkeihin kuten tullessaan vanhoiksi ja syntyvät uudelleen tuhkasta.
Nähty/mainittu: mainittu ensimmäisen kerran (ei nimeltä) Viisasten kiven alussa, kun Harry saapuu Dursley'en kotiin. Nähty ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa, kun "professori Vauhkomieli" käytti sitä pimeyden voimilta suojautumisen tunnilla hämähäkkiin Tällä loitsulla tapettiin muun muassa Cedric Diggory (liekehtivässä pikarissa)
Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa Bellatrix tappoi sillä Siriuksen. Nähty myös Puoliverisessä prinssissä, jossa Severus Kalkaros tappaa Albus Dumbledoren. Nähty Kuoleman varjeluksissa, kun Voldemort tappaa Tylypahkan jästitiedon opettajan Amore Burbagen. Samassa kirjassa Voldemort yrittää tappaa Harrya kiltalaisten siirtäessään Harrya Kotikoloon, mutta kirous osuukin Hedwigiin, Harryn pöllöön. Myöhemmin samassa kirjassa Voldemort yrittää tappaa sillä Harryn, mutta onnistuu tappamaan vain oman sielunsa palasen joka eli Harryssa, koska tappaessaan Harryn äidin hänen sielunsa palanen siirtyi ensimmäiseen elävään olentoon. Myös monesti nähty 'Seitsemän Potteria' kohtauksessa, ja samassa kohtauksessa tapettiin Villisilmä Vauhkomieli.
Etymologia: Edinburghin kirjafestivaaleilla (15. huhtikuuta 2004) Rowling sanoi: "Tietääkö kukaan mistä avada kedavra tulee? Se on muinainen loitsu aramean kielellä ja se on abrakadabran alkuperäinen muoto, joka tarkoittaa 'anna asian tuhoutua.' Alkuperäisesti sitä käytettiin parantamaan sairauksista ja 'asia' oli sairaus, mutta minä päätin tehdä 'asiasta' henkilön joka seisoi edessäni. Otan paljon vapauksia tällaisten asioiden kanssa. Käännän ne ympäri ja teen niistä omiani."

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entistus (engl. Reparo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Korjaa rikkoutuneen tai vahingoittuneen esineen.
Nähty/mainittu: Monesti kirjasarjan aikana; Hermione käytti loitsua ensimmäisen kerran rikkoutuneeseen ikkunaan. Rikkoutuneiden esineiden palasten kuvaillaan "leijailevan" yhteen.
Huomioita: On asioita joita ei voi korjata tällä loitsulla. (Esim. pahasti murtunut sauva.)
Etymologia: Latinankielinen sana reparo tarkoittaa "korjata".

Episkius (engl. Episkey)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään parantamaan pieniä vammoja. Kun loitsu osuu henkilöön, tämä tuntee loukkaantuneen ruumiinosansa kuumenevan ja sen jälkeen kylmenevän.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa ensimmäisen Kolmivelhoturnajaisten koetuksen jälkeen. Puoliverisessä prinssissä Nymfadora Tonks käyttää sitä Harryn murtuneen nenän korjaamiseen; Harry käyttää sitä samassa kirjassa Demelza Robbinsin suun korjaamiseen.
Etymologia: Kreikankielinen sana episkeuee (επισκευή) tarkoittaa "korjata".

Estous (Estomanaus); engl. Impedimenta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tämä voimakas loitsu pystyy kamppaamaan, jähmettämään, sitomaan, kaatamaan taaksepäin ja estämään kohdetta lähestymästä loitsijaa. Jos loitsu sitoo, sen vaikutus loppuu lopulta. Loitsun vahvempi käyttö heittää kohteen poispäin.
Nähty/mainittu: Käytettiin Liekehtivässä pikarissa kun Harry harjoitteli Kolmivelhoturnajaisten kolmanteen koetukseen. Matami Huiski käytti loitsua estääkseen Harrya ja Dracoa tappelemasta. Feeniksin killassa Harry käytti loitsua tappelussa kuolonsyöjiä vastaan. Ja Kalkaroksen muistossa teini-Sirius käytti sitä Kalkarokseen.
Etymologia: Latinankielinen sana impedimentum tarkoittaa "estää".

(Etanaoksennusloitsu, engl. Slug-Vomiting Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Suihku vihreää valoa suihkahtaa sauvan kärjestä ja se saa uhrin oksentelemaan etanoita. Etanoiden koko pienenee loppua kohti.
Nähty/mainittu: Salaisuuksien kammiossa Ron yritti käyttää sitä Dracoon; loitsu ei kuitenkaan toiminut Ronin rikki olevan sauvan takia kunnolla, vaan osui Dracon sijaan Roniin itseensä. Mainittiin Feeniksin killassa ennen Rohkelikko vs. Luihuinen ottelua Dracon pilkatessa Ronia, "Harryn mieleen tuli väkisinkin kerta, jolloin Ron taikoi etanaoksennusloitsun vahingossa itseensä".

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fenkoli (engl. Ferula)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Luo siteet ja lastan.
Nähty/ mainittu: Lupin käytti sitä Azkabanin vangissa sitoakseen Ronin murtuneen jalan.
Etymologia: Latinankielinen sana ferula tarkoittaa "tikkua".

Fauna lasitus (engl. fera verto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Muodonmuutosloitsu, joka saa eläimen muuttumaan pikariksi.[1]
Nähty/ mainittu: Elokuvassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio, kun professori McGarmiva opetti sitä oppilaille.
Etymologia: Latinankielinen fera tarkoittaa "petoa" ja verto "muuttua".

Finite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Lopettaa meneillään olevan loitsun. Koskee jotain tekemistä.
Nähty/ mainittu: Lupin käytti sitä Nevilleen taikaministeriössä Feeniksin killassa, kun Nevilleen oli langetettu tarantallegro.
Etymologia: Latinankielinen finite tarkoittaa "loppumista" ja finit "lopettamista".

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glissadi (engl. Glisseo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa portaiden askelmien litistyvän ja muodostavan "liukumäen".
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua paetessaan kuolonsyöjiä Kuoleman varjeluksissa. Loitsua käytetään myös tyttöjen makuusalin portaissa, jotteivät pojat pääsisi sinne.
Etymologia: Ranskankielinen sana glisser tarkoittaa "liukastua".

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haihtuus (Kadotustaika, engl. Evanesco)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Saa kohteen katoamaan, mutta kadotetut tavarat saa taiottua takaisin.
Nähty/mainittu: Kalkaros käytti loitsua Feeniksin killassa saadakseen Harryn taikaliemet katoamaan. Fredin ja Georgen testatessa pinnauspurtavia Lee Jordan tyhjentää oksennukset ämpäristä kyseisellä loitsulla. Ollessaan Kalmanhanaukio 12, Bill käyttää loitsua suurien pergamenttirullien kadottamiseen.
Etymologia: Latinankielinen sana evanesco tarkoittaa "kadota".
Huomioita: Minerva McGarmiwan mukaan kadotetut tavarat menevät "ei-olemiseen, toisin sanoen kaikkeen." Tämä oli McGarmiwan vastaus Korpinkynnen tornin ovenkolkuttimen kysymään kysymykseen: "Minne kadonneet esineet joutuvat?"

Hajothus (engl. Diffindo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Hajottaa esineen tai poistaa osan siitä.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa, kun Ron haluaa päästä juhlakaapunsa pitseistä eroon ja kun Harry haluaa puhua Cedricin kanssa ja käyttää loitsua repimään tämän laukun hajalle. Puoliverisessä prinssissä Harry vaihtaa taikaliemien kirjojen kannet. Näytetty useita kertoja myös Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana diffindo tarkoittaa "minä jakaudun".

Halkhios (engl. Dissendium)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Saa Tylypahkan käytävässä olevan kumaraselkäisen (Gunhilda of Gorsemoor) noidan patsaan kyttyrän avautumaan ja paljastaa salakäytävän Hunajaherttuaan. Kuoleman varjelusten elokuvasovituksessa Harry Potter käyttää loitsua Luihuisen medaljongin tuhoamisyrityksessä. Tällöin loitsu saa medaljongin lentämään parin metrin päähän.
Nähty/mainittu: Nähty vain Azkabanin vangissa sekä Kuoleman varjelusten elokuvasovituksessa.
Etymologia: Latinankielinen sana discedo tarkoittaa "minä horjun".

Halkinaurus (kutitusloitsu, engl. Rictusempra)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohde kokee kovaa kutituksen tunnetta.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Salaisuuksien Kammiossa, jolloin Harry loitsii Malfoyn kyseisellä loitsulla kaksintaistelukerhossa.
Etymologia: Latinankielinen sana rictus tarkoittaa "avata suu" ja semper tarkoittaa "aina".
Huomioita: Loitsua loitsittaessa sauvankärjestä purkautuu suihku hopeista valoa.

Hammasiso (engl. Densaugeo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa hampaiden kasvua hälyttävällä vauhdilla.
Nähty/mainittu: Nähty vain Liekehtivässä pikarissa, jossa Malfoyn Harryyn tarkoittama loitsu osui Hermioneen.
Etymologia: Latinan dens tarkoittaa "hammasta" ja augeo "suurentumista".

Heittäös (engl. Throwenusc)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohde heittäytyy niihin paikkoihin mihin sauva osoittaa, violetin valosäteen osumasta (voi heittää myös seinän läpi)
Nähty/Mainittu: Mainittu vain kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki, kun Professori McGarmiva käytti sitä muodonmuutoksen kirjoihin, jakaakseen ne oppilaille.
Etymologia: Englannin throw tarkoittaa "heittää".

(Harhautusloitsu, engl. Disillusionment Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Harhauttaa henkilöä.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran Viisasten kivessä Dumbledoren kertoessa Harrylle, ettei hän tarvitse viittaa tullakseen näkymättömäksi. Feeniksin killassa Vauhkomielen langettaessa se Harryyn. Mainittiin Puoliverisessä prinssissä Taikaministeriön violetissa tiedotteessa. Ksenofilius Lovekiva mainitsee Kuoleman varjeluksissa, että näkymättömyysviittoja tehdään joskus lumoamalla tavallinen viitta harhautusloitsulla.
Huomioita: Harhautusloitsun kuvattu tunne on kuin "jotain kylmää ja märkää valuisi selkää pitkin."

(Heittoherja, engl. Hurling Hex)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Luuta alkaa täristä ilmassa ja yrittää heittää kyydissä olijan pois.
Nähty/mainittu: Viisasten kivessä Orave yritti tiputtaa Harryn luudalta luultavasti kyseisellä loitsulla, mutta Harry, Hermione ja Ron luulevat että Kalkaros aiheutti sen. Lipetit arveli, että Harryn luudassa saattaa olla Heittoherja.

Herpaannu (engl. Rennervate)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Herättää tajuttomuudesta.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa Amos Diggory käytti loitsua herättääkseen Winkyn; Dumbledore herättääkseen Krumin ja Barty Kyyry Jr.:in. Puoliverisessä prinssissä Harry käyttää sitä saadakseen Dumbledoren tajuihinsa kirotussa luolassa.
Huomioita: Tainnutu-loitsun vastaloitsu.

Hiljutus (engl. Quietus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Palauttaa taian avulla suurennetun äänen normaaliksi.
Nähty/mainittu: Ludo Bagman käytti loitsua Liekehtivässä pikarissa.
Etymologia: Latinankielinen sana quietus tarkoittaa "rauhallista".
Huomioita: Toimii Melutus-loitsun vastaloitsuna.

(Hilpeytys, engl. Cheering Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa henkilölle johon loitsu on kohdistettu, iloisuutta ja saattaa aiheuttaa hallitsemattomia naurukohtauksia. Loitsun keksi Felix Summerbee.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Azkabanin vangissa, jossa kyseinen loitsu on loitsujen oppitunnin aiheena.

(Hirnyrkki, engl. Horcrux)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Siirtää pirstoutuneen sielun osan tiettyyn esineeseen. Hirnyrkin luodessa täytyy tappaa toinen ihminen.
Nähty/mainittu: Puoliverisessä prinssissä Voldemortilla kerrotaan olevan seitsemän hirnyrkkiä.
Huomioita: Dumbledore sanoo Voldemortin rikkoneen sielunsa äärirajoille luotuaan seitsemän hirnyrkkiä. Todellisuudessa Voldemort repi sielunsa kahdeksaan osaan ja Harrystä tuli seitsemäs hirnyrkki. Hirnyrkkejä oli Kolkon sormus, Valedron päiväkirja, Puuskupuhin kuppi, Voldemortin käärme Nagini, Korpinkynnen diadeemi, Luihuisen medaljonki ja Harry Potter.

(Hiustenlähdetys, engl. Hair-Loss Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Saa kohteen menettämään hiuksensa.
Nähty/mainittu: Viisasten kivessä Harryn vieraillessa Viistokujalla Säilässä & Imupaperissa, josta hän löysi kirjan Kiroukset ja vastakiroukset (Lumoa ystäväsi ja hämmennä vihollisesi uusimmilla menetelmillä: hiustenlähdetys, löllösääret, kielensidonta ja paljon, paljon muuta.

Hämärrys (engl. Obscuro)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Uhrin silmien päälle ilmestyy side, jottei hän näkisi ympäristöä.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Kuoleman varjeluksissa Phineas Nigelluksen muotokuvaan.
Etymologia: Latinankielinen sana obscuro tarkoittaa "piiloittaa, pimentää, peittää".

Hämäyty (Sekaannusloitsu, engl. Confundo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tekee uhrin hämäytetyksi, pöllämystyneeksi, unohtavaiseksi ja helposti manipuloitavaksi.
Nähty/mainittu: Mainittiin ensimmäisen kerran Azkabanin vangissa, kun Severus Kalkaros epäili, että Harry ja Hermione on hämäytetty koska he uskoivat Sirius Mustan olevan syytön. Liekehtivässä pikarissa ehdotettiin, että voimakas sekaannusloitsu on syyllinen neljännen Kolmivelho-ottelijan valintaan. Ensimmäisen kerran loitsu nähtiin Hermionen käytettyä sitä Cormac McLaggeniin Rohkelikon huispauskarsinnoissa kuudennessa kirjassa. Loitsun taikasanat paljastetaan Harryn käyttäessä sitä Irvetan vartijoihin Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana confundo tarkoittaa "hämmentää".

(Hävitysloitsu, engl. Obliteration Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Poistaa asiat joiden ei toivota enää näkyvän.
Nähty/mainittu: Hermione käytti sitä Feeniksin killassa poistaakseen omat, Harryn ja Ronin jalanjäljet lumesta. Kuoleman varjeluksissa Hermione ja Harry käyttivät loitsua poistaakseen jättämänsä jalanjäljet matkallaan Godricin notkoon.
Huomioita: Yläpuolella mainituissa lauseissa paljastetaan loitsun poistavan jalanjälkiä, eikä ole todisteita että se pystyisi hävittämään muita asioita.

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Ihmistysloitsu, engl. Homorphus Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Saa animaagin tai muotoa muuttaneen esineen muuttumaan normaaliin muotoonsa.
Nähty/ mainittu: Lockhartin mukaan hän käytti sitä pakottaakseen Wagga Wagga-ihmissuden ottamaan ihmismuodon. Lupin ja Sirius käyttivät loitsua Ronin lemmikkirotta Kutkaan paljastaakseen, että se oli Peter Piskuilan Azkabanin vangissa.
Etymologia: Latinankielinen sana homo tarkoittaa "henkilöä" ja kreikankielinen sana morphis tarkoittaa "muodon ottamista".

(Ikitarttumistaika, engl. Permanent Sticking Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: kohde pysyy paikassa pysyvästi.
Nähty/ mainittu: mainittiin ensimmäisen kerran Feeniksin killassa, jossa Sirius epäili, että hänen äitinsä maalaus oli seinässä ikitarttumistaian avulla. Samassa kirjassa Fred ja George Weasley uhkaavat kiinnittää Ronin valvojaoppilasmerkin ikitarttumistaialla tämän otsaan. Kuoleman varjeluksissa Harry huomaa, että Sirius oli käyttänyt sitä huoneessaan oleviin kuviin.

(Ikälinja, engl. Age Line)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: ohut hopeinen linja piirrettynä lattiaan, mikä vaikuttaa liian nuoriin sen ylittäviin.
Nähty/mainittu: Albus Dumbledore piirsi Ikälinjan liekehtivän pikarin ympärille, jottei kukaan alle seitsemäntoistavuotias pystyisi laittamaan nimeään pikariin. Weasleyn kaksoset ottivat vanhetuslientä ja ylittivät linjan, jolloin he lensivät taaksepäin ja heille kasvoi pitkät parrat.

Irtijo (engl. Relashio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: loitsua käytetään pakottamaan jokin tai joku irrottamaan otteensa. Tavallisesti loitsittaessa kyseistä taikaa sauvan kärjestä tulee kipinöitä, mutta veden alla kärjestä tuleekin kuumaa vettä.
Nähty/mainittu: Harry käytti kirskuristajia vastaan kolmivelhoturnajaisten toisessa koetuksessa. Myös käytettiin Kuoleman varjeluksissa Malfoyn kartanolla, jossa Harry yritti irrottaa Matohännän käden hänen kurkustaan.
Etymologia: italiankielinen sana rilasciare tarkoittaa "irrottaa".

Isonnous (Suurennusloitsu, engl. Engorgio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: suurentaa kohdetta.
Nähty/mainittu: Hagridin epäiltiin käyttäneen loitsua kurpitsoihinsa Salaisuuksien kammiossa. Seuraavaksi nähty Liekehtivässä pikarissa, jossa herra Weasley mainitsi, että loitsua on käytetty Weasleyn kaksosten kilokielimelleihin; Barty Kyyry Jr.:in (naamioituneena Vauhkomieleksi) suurentaessa hämähäkin voidakseen näyttää kidutuskirouksen efektejä; ja Ronin ehdottaessa, että se olisi voinut olla syy Hagridin isouteen. Kuoleman varjeluksissa Harry käyttää sitä hämähäkkiin.
Etmologia: englannin kielen engorged tarkoittaa "laajennettua" ja "paisunutta"

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalustus Liikkumitor (engl. Piertotum Locomotor)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsua käytetään patsaiden ja haarniskojen henkiinherättämiseen.
Nähty/mainittu: Kuoleman varjeluksissa McGarmiwa käytti loitsua herättääkseen Tylypahkan haarniskat ja patsaat henkiin puolustamaan linnaa.
Etymologia: Latinankielinen sana petrus tarkoittaa "kiveä", totalus tarkoittaa "kokonaista", loco tarkoittaa "paikkaa" ja moto tarkoittaa "liikkua".

(Jähmetysloitsu, engl. Freezing Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: tekee kohteesta liikkumattoman.
Nähty/mainittu: Horatius Kuhnusarvion mukaan jähmetysloitsu tekee jästien varashälyttimistä toimintakyvyttömiä. Hermione Granger käytti jähmetysloitsua kahteen ilkiöön (pixies) Gilderoy Lockhartin päästettyä niitä vapaaksi. Toisessa elokuvassa Hermione käytti loitsiessaan taikasanaa "liikkumatis". Kolmannessa elokuvassa professori Lupin käyttää myös sanaa "liikkumatis" tehdäkseen Tällipajun liikkumattomaksi.
Etymologia: englanninkielinen freezing tarkoittaa "jäädyttämistä" ja charm loitsua.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Kaikkoontumisenestoherja, engl. Anti-Disapparation Jinx)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään ehkäisemään kaikkoontumista ja/tai ilmiintymistä tietyllä alueella tiettynä ajanjaksona. Voidaan käyttää ehkäisemään vihollista tulemasta tietylle alueelle tai saadakseen vihollinen pysymään tietyllä alueella.
Nähty/mainittu: Mainittiin ensimmäisen kerran Potter ja liekehtivä pikari) jolloin Hermione oli käyttänyt sitä lasipurkkiin jossa oli Rita Luodiko koppakuoriaseksi muuttuneena. Mainittiin kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta, jossa Dumbledore käytti sitä, jotta kuolonsyöjät pysyisivät Salaperäisyyksien osastolla. Tylypahkaan on myös langetettu sama loitsu, jonka takia Hermione muistuttaa aina, että "kukaan ei pysty ilmiintymään tai kaikkoontumaan Tylypahkan mailla." Kuoleman varjeluksissa se esti Harrya, Ronia ja Hermione kaikkoontumasta Tylyahosta, kun kuolonsyöjät olivat langettaneet loitsun kyseiselle alueelle.

Kaivous (Kaivamisloitsu, engl. Defodio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kaivaa tai kaivertaa materiaaleja, kuten kiveä ja metallia.
Nähty/mainittu: Harryn, Ronin ja Hermionen käyttämänä Kuoleman varjeluksissa, jotta he pääsisivät ulos Irvetasta.
Etymologia: Latinankielinen sana defodio tarkoittaa "kaivaa, kaivautua ulos".

Kalmokalvaus (Pimeän piirto, engl. Morsmordre, The Dark Mark)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Luo Pimeän piirron, ja on Voldemortin merkki, jonka hän ilmeisesti keksi. Sitä käytetään merkkaamaan kuolema tai aiheuttamaan kauhua (kuten huispauksen maailmanmestaruuskisoissa Liekehtivässä pikarissa. Herra Weasleyn mukaan vain muutama kuolonsyöjä osaa loitsia sen.
Nähty/mainittu: Barty Kyyry Jr. käytti sitä Liekehtivässä pikarissa. Nähty myös Puoliverisessä prinssissä Tylypahkan yläpuolella, jotta Dumbledore saataisiin houkuteltua kuolemaansa. Samassa elokuvassa Bellatrix Lestrange noitui sen taivaalle Dumbledoren kuoltua.
Etymologia: Latinankielinen sana mors tarkoittaa "kuolemaa" ja ranskankielinen mordre "purra"

(Kamppiherja, engl. Trip Jinx)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Uhri kompastuu tai kaatuu herjan ansiosta.
Nähty/mainittu: Draco käytti Feeniksin killassa Harryyn, tämän yrittäessä paeta Albuksen kaartin paljastuttua.

Kangistumis tyystilys (engl. Petrificus Totalus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään tehdäkseen uhri hetkellisesti liikuntakyvyttömäksi; loitsu ei kuitenkaan haittaa hengittämistä tai näkemistä, ja yleensä uhri kaatuu maahan.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran Viisasten kivessä, jossa Hermione käytti sitä Nevilleen, joka yritti estää Hermionea, Harrya ja Ronia lähtemästä oleskeluhuoneesta etsimään viisasten kiveä. Sen jälkeen käytetty koko kirjasarjan ajan.
Etymologia: Englanninkielinen sana petrify tarkoittaa "muuttua kiveksi" ja total tarkoittaa "täysin".
Huomioita: Uhrin silmät pystyvät liikkumaan kangistumisesta huolimatta.

Kaksostus (engl. Geminio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tekee mistä tahansa esineestä jäljennöksen. Lujahaka on kuitenkin sanonut, että kaikki kopiot ovat arvottomia.
Nähty/mainittu: Hermione käytti sitä Kuoleman varjeluksissa kopioidakseen Salazar Luihuisen medaljongin jottei Pimento tajuaisi heidän varastaneen sitä.
Etymologia: Latinankielinen sana gemino tarkoittaa "tuplata".

Menejo (Karkotusloitsu, engl. Banishing Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tulejo-loitsun vastakohta.
Nähty/mainittu: Liekehtivässa pikarissa, Hermione karkotti sen avulla tyynyn laatikkoon loitsujen oppitunnilla. Harryn suureksi yllätykseksi hän onnistui itsekin siinä.

Karkotaseet (Aseistariisuntaloitsu, engl. Expelliarmus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tuottaa suihkun punaista valoa. Loitsua käytetään aseistariisumaan toinen velho ja tavallisesti se lennättää sauvan uhrin ulottumattomiin. Se voi myös lennättää uhrin takaperin, jos loitsuun sisältyy tarpeeksi voimaa. Jos loitsu osuu toiseen loitsuun se aiheuttaa toisen loitsun kimpoavan sen lähettäjään.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Salaisuuksien kammiossa kun Kalkaros riisuu Gilderoy Lockhartin aseista Kaksintaistelukerhossa; siitä lähtien loitsua on käytetty koko kirjasarjan ajan. Draco käytti loitsua Dumbledoren aseistariisumiseen ja Harry Gregory Goyleen Tarvehuoneessa taistelussa kuolonsyöjiä vastaan. Harry käytti loitsua myös kamppaillessaan kuolonsyöjiä vastaan matkalla Andromeda ja Ted Tonksin luo viimeisessä kirjassa. Kuolonsyöjät näkevät sen Harryn tunnusmerkkinä ja hän käytti sitä kaksintaistelussa Voldemortin kanssa sekä Liekehtivässä pikarissa, että Kuoleman varjeluksissa, joista viimeisimmässä se kimposi takaisin ja aiheutti Voldemortin lopullisen päihittämisen.
Etymologia: Latinankielinen sana expellere tarkoittaa "karkottaa" ja arma tarkoittaa "sodan aseet".

Karkotum jästilys (Jästien karkotusloitsu, engl. Repello Muggletum)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Pitää jästit poissa velhomaailman paikoista; jästit muistavat yllättäen tärkeän tapaamisen ja unohtavat mitä he olivat alun perin tekemässä.
Nähty/mainittu: Mainittiin kirjassa Huispaus kautta aikojen, jossa kerrottiin loitsun pitävän jästit poissa huispauksen maailmanmestaruuskisoista. Tylypahkan sanotaan myös olevan kyseisen loitsun alaisena. Harry, Ron ja Hermione käyttivät sitä suojaamaan leiripaikkaansa Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana repello tarkoittaa "karkottaa".

Keholeijus (engl. Levicorpus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Uhri nousee ylösalaisin roikkumaan toisesta nilkastaan, joskus valkoisen valovälähdyksen saattelemana.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa, kuolonsyöjien käyttäessä sitä leirintäalueen jästivalvojaan. Loitsu näytettiin aluksi sanomattomana taikana, mutta Kuoleman varjeluksissa Hermione sanoi loitsun ääneen. Harry saa tietää loitsusta lukiessaan Puoliverisen prinssin muistiinpanoja. Feeniksin killassa Harry näkee (ajatusseulan kautta) isänsä, Jamesin käyttävän loitsua Kalkarokseen. Loitsun vastakirous on Kehovapauts.
Etymologia: Latinankielinen verbi levo tarkoittaa "kohottaa" ja corpus tarkoittaa "ruumista".
Huomioita: Vaikka Harry oppiikin loitsun sanomattomana taikana, James Potter käyttää sitä sanallisena Feeniksin killassa ja Hermione Kuoleman varjeluksissa.

Kehovapauts (engl. Liberacorpus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Keholeijus -loitsun vastaloitsu.
Nähty/mainittu: Harry käytti loitsua Puoliverisessä prinssissä vapauttaakseen Ronin joka riippuu nilkastaan sänkynsä yläpuolella. Hermione käyttää loitsua Harryyn tämän saatua hirnyrkkin Lestrangien holvista.
Etymologia: Latinankielinen sana liberare tarkoittaa "vapauttaa" ja corpus "ruumista".

Kidutu (Kidutuskirous, Yksi anteeksiantamattomista kirouksista. engl. Crucio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa silmitöntä kipua kirouksen seurauksena. Kirouksen efektit riippuvat henkilön haluista ja tunteista - tuottaakseen "kiduttavaa" kipua, loitsijan täytyy (Bellatrix Lestrangen mukaan) haluta tuottaa kipua. Äärimmäinen kipu - ilman näkyvää syytä - tekee kirouksesta uniikin kidutuskeinon. Tämän kivun tunteet ovat mm. kuin valkohehkuiset veitset lävistäisivät ihoa ja kuin pää räjähtäisi kivusta. Yksi kolmesta Anteeksiantamattomasta kirouksesta, jonka pitkäaikainen altistus saattaa aiheuttaa mielisairauden, esimerkiksi Bellatrix Lestrange kidutti Nevillen vanhemmat peruuttamattomasti mielisairaiksi. Lisää kidutuskirouksesta.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran nähty Liekehtivässä pikarissa kun Barty Kyyry Jr. (näytellen Alastor Vauhkomieltä) käytti sitä hämähäkkiin. Kuolonsyöjät käyttävät sitä säännöllisesti kidutuskeinona ja Voldemort rangaistuksena, jopa omia palvelijoitaan kohtaan. Käytetty kolmesti Harryyn; hautausmaalla Voldemortin käyttämänä Liekehtivässä pikarissa, kuolonsyöjien käyttämänä Feeniksin killassa ja Kuoleman varjeluksissa. Harry Potter käytti sitä Bellatrix Lestrangeen Feeniksin killassa, mutta ei saa kidutettua Bellatrixiä koska ei nauti siitä.
Etymologia: Crucio (latinaa) tarkoittaa "minä kidutan".

(Kielensidontakirous, engl. Tongue-Tying Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kirous, joka ehkäisee tietyn tiedon paljastamista. Kirouksen väliaikainen vaikutus on kielen rullaantuminen.
Nähty/mainittu: Mainittiin ensimmäisen kerran Kiroukset ja vastakiroukset-kirjan loitsuna Viisasten kivessä. Nähty Kuoleman varjeluksissa, jossa se oli langetettu Kalmanhanaukio 12:sta, jottei Kalkaros pystyisi kertomaan paikasta kuolonsyöjille.

(Kielensidontaherja, engl. Sneak`s Jinx)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Jos kielii tietystä asiasta saa kasvojensa poikki kulkevan sanan "kielijä", joka muodostuu kivuliaista märkärakkuloista.
Nähty/mainittu: Feeniksin killassa Hermionen langetettua loitsu Albuksen kaartin nimiluetteloon ja Marietta Edgecomben kielittyä kaartista.

Kielilukko (engl. Langlock)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Liimaa uhrin kielen kitalakeen. Severus Kalkaroksen keksimä.
Nähty/mainittu: Harry käytti loitsua Puoliverisessä prinssissä Riesuun ja Argus Voroon.
Etymologia: Latinankielinen sana lingua tarkoittaa "kieltä" ja englanninkielinen lock tarkoittaa "lukita, kiinnittää".

Kiusihengi kiusannemi (engl. Peskipiksi Pesternomi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Silloin kun Gilderoy Lockhart käytti loitsua, sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta.
Nähty/mainittu: Lockhart käytti sitä yrittäessään poistaa cornwallilaisetilkiöt.
Etymologia: Englanninkielen sana pesky tarkoittaa "ärsyttävää", pixie "erikoislaatuista olentoa" ja pester "ärsyttää".

Komennu (Komennuskirous, Yksi anteeksi antamattomista kirouksista. engl. Imperio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kirouksen uhri tottelee loitsijan käskyjä. Kirouksen alaisena oleminen tuntuu täydelliseltä, mahtavalta tunteelta, joka vapauttaa vastuusta tai huolesta. Kirouksen vastustaminen on mahdollista, mutta vain harvat pystyvät voittamaan sen, mukaan lukien Harry ja molemmat Kyyryt. Harry kuvailee kirouksen loitsijana olemista kuin marionetin kontrolloinniksi. Yksi kolmesta Anteeksiantamattomasta kirouksesta.
Nähty/mainittu: Mainittiin ensimmäisen kerran (ei nimeltä) ensimmäisessä kirjassa Ronin kertoessa Harrylle, että Lucius Malfoy väitti olleensa kirouksen alaisena ensimmäisen sodan aikana. Nähtiin ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa, jossa Barty Kyyry Jr. (näytellen Vauhkomieltä) esitteli ja käytti sitä hämähäkkiin. Myöhemmin samassa kirjassa professori Vauhkomieli käytti sitä kaikkiin oppilaisiin nähdäkseen pystyvätkö he vastustamaan sitä. Kirjassa Puoliverinen prinssi, Matami Rosmertassa on komennuskirous. Hän antoi Katie Bellille lumotun kaulakorun, jota Katie sittemmin hipaisi ja rupesi kiljumaan ja nousi ilmaan. Harry käytti sitä Kuoleman varjeluksissa Irvetan maahiseen ja Traversiin. Voldemort käytti sitä Stan Pikitiehen Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana imperare tarkoittaa "komentaa, käskeä".

Kotinum paljastus (engl. Homenum Revelio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Paljastaa lähellä olevat ihmiset.
Nähty/mainittu: Dumbledore käytti sitä havaitakseen Harryn Näkymättömyysviittansa alla, mutta loitsu nimettiin vasta Kuoleman varjeluksissa, jossa lukuisat hahmot käyttivät sitä. Myös Hermione käytti loitsua hänen, Ronin ja Harryn saavuttua Kalmanhanaukiolle häiden jälkeen.
Etymologia: Latinankielinen sana homo tarkoittaa "ihmistä" ja revelo tarkoittaa "paljastaa".

Kovethus (engl. Duro)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kovettaa kohteen.
Nähty/mainittu: Nähty Kuoleman varjeluksissa, jossa Hermione käytti sitä paetessaan kuolonsyöjiltä Tylypahkassa.
Etymologia: Latinankielinen sana duro tarkoittaa "Teen sen kovaksi".

(Kuplapääloitsu, engl. Bubble-Head Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu aiheuttaa suuren kuplan sen käyttäjän pään ympärille. Käytetään taikavastineena sukellusvälineille.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa Cedric Diggory ja Fleur Delacour käyttivät loitsua Kolmivelhoturnajaisten toisessa koetuksessa. Feeniksin killassa monen Tylypahkan oppilaan kerrotaan käyttävän sitä kävellessä käytävillä, koska Pimennolle tehtyjen pilojen hajut leijuivat käytävillä.

(Kuumailmaloitsu, engl. Hot-Air Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Sauvan päästä virtaa kuumaa ilmaa.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Feeniksin killassa kuivatakseen kaapunsa. Käytetty samassa kirjassa myös lumen sulamisen jälkeen. Albus Dumbledore käytti loitsua Puoliverisessä prinssissä kuivatakseen Harryn kaavun.

Kuuraannu (Kuurausloitsu, engl. Scourgify)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään puhdistamaan jotakin.
Nähty/mainittu: Tonks käytti loitsua pestessään Hedwigin häkin Feeniksin killassa. Myöhemmin Ginny käyttää loitsua Tylypahkan pikajunassa pestäkseen lemumahlan pois. Katsellessaan Kalkaroksen muistoja Harry näki Jamesin käyttävän loitsua Kalkaroksen suuhun. Tämä loitsu mainitaan myös pelissä Wonderbook: Book of spells.

Kärmestulios (engl. Serpensortia)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsijan sauvan päästä tulee käärme.
Nähty/mainittu: Draco käytti loitsua kaksintaistelussa Harryn kanssa Salaisuuksien kammiossa ja Voldemort kaksintaistelussa Dumbledoren kanssa Feeniksin killassa.
Etymologia: Latinankielinen sana serpens tarkoittaa "käärme" ja ranskankielinen sortir tarkoittaa "tulla pois, lähteä".

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Laajennusloitsu, engl. Undetectable Extension Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohteen tilavuus suurenee, muttei laajenna esineen ulkonäköä.
Nähty/mainittu: Herra Weasley käytti loitsua Ford Angliaansa, jotta sinne mahtuisi 8 ihmistä, 6 suurta matka-arkkua, 2 pöllöä ja rotta. Hermione loitsi sen laukkuunsa Kuoleman varjeluksissa. Liekehtivässä pikarissa loitsua oli käytetty teltoissa.

(Leijuntaloitsu, engl. Hover Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Esine leijuu ja liikkuu ilmassa loitsijan mielen mukaan.
Nähty/mainittu: Dobby käytti sitä Salaisuuksien kammiossa leijuttamaan kakkua. Ksenofilius Lovekiva käytti loitsua puhdistamaan rappukäytävänsä Kuoleman varjeluksissa.

Lenne' (engl. Avis)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu luo parven lintuja, jotka ilmestyvät sen loitsijan sauvan päästä. Kun sitä käytetään yhdessä Oppugno-loitsun kanssa, sitä voidaan käyttää hyökkäävästi.
Nähty/mainittu: Nähty kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari, jossa Herra Ollivander loitsi sen Viktor Krumin sauvalla. Puoliverisessä prinssissä Hermione loitsi sen Roniin.
Etymologia: Latinankielinen sana avis tarkoittaa "lintua".

(Lentämisloitsu, engl. Flying Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään luudanvarsiin ja taikamattoihin, jotta niillä pystyisi lentämään.
Nähty/mainittu: Draco mainitsi loitsun pilkatessaan Ronia miksi kukaan on loihtinut Ronin luudan lentämään Feeniksin killassa Ronin ensimmäisten huispausharjoitusten aikana. Se mainitaan myös kirjassa Huispaus kautta aikojen.

(Lepakonräkäherja, engl. Bat-Bogey Hex)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Suurentaa kohteen rään ja antaa niille siivet, jonka jälkeen ne hyökkäävät kohteen kimppuun.
Nähty/mainittu: Ginny Weasleyn kerrotaan olevan ilmiömäinen kyseisessä herjassa. Hän käyttää sitä Draco Malfoyihin Feeniksin killassa ja Zacharias Smithiin Puoliverisessä prinssissä.

Liikkumitor- (engl. Locomotor-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsua käytetään aina sen kohteen nimen kanssa (esim. "Liikkumitor arkku"). Loitsun kohde nousee ilmaan ja liikkuu loitsijan tahdosta.
Nähty/mainittu: Tonks käytti sitä Feeniksin killassa liikuttaakseen Harryn matka-arkun tämän huoneesta. Lipetit käytti loitsua Sibylla Punurmion matka-arkun liikuttamiseen Pimennon annettua tälle potkut. Käytetty koko kirjasarjan ajan.
Etymologia: Latinankielinen sana loco tarkoittaa "paikkaan" ja moto tarkoittaa "liikkua".

Liikkumitor kuolitus (engl. Locomotor Mortis)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Lukitsee jalat yhteen ja estää uhria liikuttamasta jalkojaan missään muodossa.
Nähty/mainittu: Draco Malfoy käytti sitä eräästä "piilotetusta kohtauksessa" Neville Longbottomiin Viisasten kivessä. Harry yritti käyttää sitä Dracoon Puoliverisessä prinssissä mutta hän torjuu sen.
Etymologia: Latinankielinen sana loco tarkoittaa "paikkaan", moto tarkoittaa "liikkua" ja mors/mortis tarkoittaa "kuolemaa".

Liikkuospuu (engl. Mobiliarbus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohottaa puuta muutaman tuuman maan yläpuolelle ja leijuttaa sitä loitsijan toiveiden mukaan.
Nähty/mainittu: Azkabanin vangissa Hermione käytti sitä liikuttaakseen joulukuusta Kolmessa luudanvarressa, jotta hän saisi Harry piiloon, tämän ollessa Tylyahossa luvattomasti.
Etymologia: Latinankielinen sana mobilito tarkoittaa "liikuttaa" ja arbor/arbos tarkoittaa "puuta".

Liikutiruumis (engl. Mobilicorpus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohottaa ruumista muutaman tuuman maan yläpuolelle ja liikuttaa sitä sinne minne loitsija osoittaa sauvallaan.
Nähty/mainittu: Sirius käytti Kalkarokseen Azkabanin vangissa.
Etymolgia: Latinankielinen sana mobilito tarkoittaa "liikuttaa" ja corpus "ruumista".

Loimuos (engl. Flagrate)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsija pystyy jättämään palavia merkkejä.
Nähty/mainittu: Hermione on käyttänyt loitsua; Feeniksin killassa hän merkitsi Salaperäisyyksien osastolla ovia leimuavalla X-kirjaimella, voidakseen tunnistaa ovet jotka he olivat jo avanneet.
Etymologia: Latinankielinen sana flagro tarkoittaa "hehkua".

Lopeti loitsuimes (engl. Finite Incantatem)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Lopettaa useita loitsuja tai loitsujen vaikutuksia.
Nähty/mainittu: Kalkaros käytti sitä Salaisuuksien kammiossa Harryn ja Dracon kaksintaistellessa. Lupin käytti loitsun lyhyttä muotoa "Finite" Feeniksin killassa. Kuoleman varjeluksissa Hermione ehdottaa, että Ronin kannattaisi yrittää sitä Yaxleyn huoneen sateen lopettamiseen.
Etymologia: Latinankielinen sana finio tarkoittaa "lopettaa" ja cantio tarkoittaa "lumousta".

Lukilitis (engl. Legilimens)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Päästää loitsijan uhrin mielen sisälle, jolloin loitsija näkee uhrin muistot, ajatukset ja tunteet.
Nähty/mainittu: Kalkaros käytti sitä Harryyn Okklumeus-tuntien aikana Feeniksin killassa Harry Potter käytti sitä takaisin Severukseen. Dumbledore käytti sitä Oljoon samassa kirjassa. Kalkaros käytti sitä sanomattomana Harryyn Puoliverisessä prinssissä, saadakseen tietää mistä Harry oli oppinut Sektumsempran. Lordi Voldemort käytti loitsua useita kertoja nähdäkseen Harryn ajatukset.
Etymologia: Latinankielinen sana legere tarkoittaa "lukea" ja mens tarkoittaa "mieltä".

(Lunttauksenestoloitsu, engl. Anti-Cheating Spell)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsittu pergamenttiin tai sulkakyniin. Estää kirjoittajaa lunttaamasta vastauksia kirjoittaessaan.
Nähty/mainittu: Mainittiin kirjoissa Harry Potter ja viisasten kivi sekä Harry Potter ja Feeniksin kilta, jolloin sitä käytettiin sulkakynissä ja koepapereissa Tylypahkan loppukokeiden aikana.

(Löllösääriloitsu, engl. Jelly-Legs Jinx)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu joka tekee uhrin jaloista väliaikaisesti käyttökelvottomat, jättäen ne tutisemaan avuttomasti kunnes vaikutus kuluu pois tai kunnes vastaloitsu suoritetaan.
Nähty/mainittu: Mainittu ensimmäisen kerran yhtenä kirjan Kiroukset ja vastakiroukset herjana. Hermione käytti loitsua Harryyn, tämän harjoitellessa Kolmivelhoturnajaisten kolmanteen koetukseen. Lukukauden lopussa Draco, Crabbe ja Goyle yrittivät pilkata Harrya Tylypahkan pikajunassa ja heihin osui useita herjoja, kirouksia ja loitsuja, mukaan lukien Löllösääriloitsu, jonka loitsi George Weasley.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melutus (engl. Sonorus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Koventaa loitsijan ääntä, toimien megafonin lailla.
Nähty/mainittu: Ludo Bagman ja Cornelius Toffee käyttivät loitsua Liekehtivässä pikarissa selostaessaan huipauksen maailmanmestaruuskisoja ja Kolmivelhoturnajaisia. Dumbledore käytti loitsua jotta kaikki suuressa salissa olijat hiljenisivät samaisessa kirjassa. Voldemort käytti loitsua useasti Tylypahkan taistelun aikana Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana sonorus tarkoittaa "kuuluva".
Huomioita: Loitsun vastaloitsu on Hiljutus.

Meteomanaus peruuto (engl. Meteolojinx Recanto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Lopettaa vahvempien säätaikojen vaikutukset.
Nähty/mainittu: Arthur Weasly ehdotti loitsua Ronille (joka oli naamioitunut monijuomaliemen avulla Reginald Kissimyyriksi) Kuoleman varjeluksissa, jotta tämä saisi sateen loppumaan Yaxleyn huoneessa.
Etymologia: Kreikankielinen sana meteôrologia tarkoittaa "meteorologiaa" ja latinankielinen sana recanto tarkoittaa "kutsua takaisin".

(Monistuskirous, engl. Gemino Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kun koskee esineeseen johon on käytetty tätä kirousta, se monistuu useiksi hyödyttömiksi kopioiksi. Myös kopiot monistuvat.
Nähty/mainittu: Nähty Kuoleman varjeluksissa kun Harry, Ron, Hermione ja Lujahaka murtautuvat Lestrangen holviin Irvetassa.
Etymologia: Latinankielinen sana gemino tarkoittaa "tuplata".

(Mouruloitsu, engl. Caterwauling Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Jos joku saapuu alueelle, jonne on langetettu mouruloitsu, kuuluu korvia vihlovaa kirkumista.
Nähty/mainittu: Mainittiin Kuoleman varjeluksissa, kun kuolonsyöjät olivat langettaneet loitsun Tylyahoon.
Huomioita: Samanlainen kuin tunkeilijaloitsu: ne molemmat hälyttävät jos rauhaa häiritään.

(Muodonmuuttajan tuskistus, engl. Transmogrifian Torture)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsun vaikutusta ihmiseen ei tiedetä; luultavasti äärimmäinen kidutus, joka voi johtaa kuolemaan.
Nähty/mainittu: Gilderoy Lockhart ehdotti, että kyseinen loitsu "tappoi" Norriskan, kun tämä löydettiin kangistuneena Salaisuuksien kammiossa.

(Muuntautumisloitsu, engl. Protean Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Asian kopiot muuttuvat kun alkuperäistä muutetaan.
Nähty/mainittu: Käytettiin ensimmäisen kerran Feeniksin killassa; Hermione taikoi loitsun lukuisiin valekaljuunoihin, joissa oli sarjanumeroiden sijaan seuraavana AK:n kokouksen päivämäärä. Loitsun on kerrottu olevan S.U.P.E.R.-tasoa.
Etymologia: Englanninkielinen sana protean tarkoittaa "pystyy muuttumaan".

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naurretavus (engl. Riddikulus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu jota käytetään mörköön; "Naurretavus" pakottaa mörön ottamaan loitsijan ajatteleman asian muodon. Kun loitsua käytetään oikein, muoto on huvittava.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran nähty Azkabanin vangissa, jossa Lupin opetti sen kolmasluokkalaisille. Sen jälkeen nähty Liekehtivässä pikarissa, jossa Harry käytti sitä kolmannen haasteen labyrintissä olleeseen mörköön. Viimeisen kerran nähty Feeniksin killassa rouva Weasleyn yrittäessä käyttää sitä Kalmanhanaukiolla mörköön.
Etymologia: Latinankielinen sana ridiculus tarkoittaa esimerkiksi "absurdia" ja "naurettavaa".
Huomioita: Vaikutus riippuu loitsijan ajatuksista: esimerkiksi Neville keskittyi mummonsa mekkoon, jolloin Kalkaroksen muodossa olleen mörön päälle ilmestyi mekko.

Näkyvillium (engl. Aparecium)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu saa näkymättömän musteen näkyväksi.
Nähty/mainittu: Nähty kirjassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio, jossa Hermione yritti saada näkymättömän musteen näkyväksi Tom Lomen Valedron päiväkirjassa.
Huomiota: Katso myös Spesiaalit paljastuis"
Etymologia: Latinankielinen sana appareo, mikä tarkoittaa "tulla näkyväksi tai näyttäytyä"

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odotum suojelius (engl. Expecto Patronum)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harryn suojelius.
Kuvaus: Loitsijan onnellisten tunteiden (kuten ilon, toivon tai halun selviytyä) tulos, joka tunnetaan nimellä Suojelius. Suojeliukset toimivat kilpenä ankeuttajia vastaan ja voivat jopa ajaa ne pois. Suojelius "ei kykene tuntemaan epätoivoa, kuten ihmisolennot, ja siksi ankeuttajat eivät mahda sille mitään." Suojelius suojelee noitaa tai velhoa joka sen loitsi, tottelee sen käskyjä ja haihtuu pian sen jälkeen kun sitä ei enää tarvita. Suojelius on hopeisen värinen, kevyt ja lähes läpinäkyvä. Huonosti muodostettuina Suojeliukset ovat muodottomia hopeausvia tai huonosti muodostuneita, jotka voi päihittää helposti ja jotka katoavat helposti itsestään. Oikein muodostettuna Suojelius ottaa jonkin eläimen muodon, joka on merkityksellinen loitsun luojalle. Muutamien ihmisten Suojeliusten tiedetään jopa muuttuneen, vaikka sitä on selitetty kirjoissa vastaanottamattoman rakkauden, kuten Nymfadora Tonksin ja Remus Lupinin, tapauksessa. Niissä tapauksissa uusi Suojelius ottaa rakkauden kohteeseen liittyvän eläimen muodon. Rowling on sanonut eräässä haastattelussa, että Kalkaros on ainut kuolonsyöjä joka on kykenevä muodostamaan Suojeliuksen. Hänen mukaansa kuolonsyöjät eivät voi tavallisesti muodostaa Suojeliusta "koska Suojeliusta käytetään kuolonsyöjien luomiin asioihin, tai joiden kanssa he taistelevat."
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran nähty Azkabanin vangissa kun ankeuttaja tulee Tylypahkan pikajunaan ja Hermione sanoo, että Lupin sai ankeuttajan poistumaan lähettämällä hopeisen hahmon taikasauvastaan. Harryn kunnollinen Suojelius ilmestyy ensimmäisen kerran huispausottelussa ja muutkin hahmot käyttävät Suojeliusta koko loppukirjasarjan ajan.
Huomioita: Dumbledore on kehittänyt tavan jolla voidaan kuljettaa Feeniksin killan viestejä Suojeliuksia käyttämällä. Feeniksin killan jäsenet ovat ainoita velhoja, jotka tietävät kuinka käyttää henkien vartijoitaan viestilähetteinä. Jokaisella Suojeliuksella on erityinen kyky ja ulkonäkö, joten ne on helppo erottaa, mikä tekee Killalle helpoksi lähettää viestejä. Vaikka kukaan ei pysty luomaan toisen henkilön Suojeliusta ei ole pois suljettua, että joku pystyisi tekemään valesuojeliuksen.
Etymologia: Exspectō patrōnum on latinaa ja tarkoittaa "Odotan suojelijaa".

Oppugno[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa osoitettujen esineiden hyökkäyksen.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua jotta parvi kanarianlintuja hyökkäisi Ronin kimppuun Puoliverisessä prinssissä.
Etymologia: Latinankielinen sana oppugno tarkoittaa "hyökätä".

Orkideous (engl. Orchideous)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Luo kukkakimpun loitsijan sauvasta.
Nähty/mainittu: Herra Ollivander käytti loitsua testatessaan Fleurin taikasauvan Liekehtivässä pikarissa.
Etymologia: Englanninkielen sana orchid tarkoittaa "orkideaa".

Okklumeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Hyvin voimakas loitsu, joka estää vastustajan tunkeutumisen loitsijan mieleen ja muistoihin.
Nähty/mainittu: Feeniksin killassa Harryn Okklumeus-tunneilla.

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paiskaos (engl. Expulso)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu, joka räjäyttää kohteen. Räjähdyksen voima riippuu loitsijasta.
Nähty/mainittu: Kuolonsyöjä käytti sitä yrittäessään saada Harryn kiinni Kuoleman varjeluksissa; se osui pöytään jonka takana Harry seisoi, jolloin räjähdys paiskasi Harryn seinään.
Etymologia: Latinankielinen sana expulso tarkoittaa "karkottaa, pakottaa".

Pakkuu (engl. Pack)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Pakkaa matka-arkun ja luultavasti minkä tahansa matkalaukun.
Nähty/mainittu: Lupin käytti loitsua Azkabanin vangissa ja Tonks Feeniksin killassa sanallisesti ja sanomattomasti.

Paluus (engl. Reducio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Pienentää suurennetut kohteet. Isonnous-loitsun vastaloitsu.
Nähty/mainittu: Barty Kyyry Jr. (naamioituneena Vauhkomieleksi) käytti loitsua Liekehtivässä pikarissa kutistaakseen hämähäkin jonka hän oli suurentanut demonstroidakseen kidutuskirousta. Harry yritti loitsua Malfoylta viemällään sauvalla.
Etymologia: Latinankielinen sana reducio tarkoittaa "tuoda takaisin".

Pattiajos (engl. Furnunculus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa kohteelle paiseita.
Nähty/mainittu: Harry käytti sitä Liekehtivässä pikarissa Dracoon, mutta se kimposikin Goyleen. Myöhemmin samassa kirjassa Draco yritti ahdistella Harrya Tylypahkan junassa jolloin häneen osui liuta kirouksia, mukaan lukien pattiajoskirous (jonka loitsi Harry).
Etymologia: Latinankielinen sana Furunculus tarkoittaa "paisetta".

Pelasto noitius (engl. Salvio Hexia)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Suojelee loitsuilta.
Nähty/mainittu:Harry, Hermione ja Ron käyttivät loitsua suojelemaan leiripaikkaansa Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankielinen sana salvus tarkoittaa "turva" ja englanninkielinen sana hex tarkoittaa "loitsua".

Pimi (engl. Nox)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Vastaloitsu Valois-loitsulle.
Nähty/mainittu: Azkabanin vangissa Harryn ja Hermionen sammuttaessa sauvojensa valot Rääkyvässä röttelössä. Kuoleman varjeluksissa Harryn ollessa Tällipajun alla salakäytävässä.
Etymologia: Latinankielinen sana nox tarkoittaa "yötä".

Pirunpalo (engl. Fiendfyre)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Vaarallista, kontrolloimatonta ja erittäin voimakasta tulta, joka voi ottaa mm. käärmeiden, kimeeroiden tai lohikäärmeiden muodon.
Nähty/mainittu: Kuoleman varjeluksissa Vincent Crabbe käytti Pirunpaloa Tarvehuoneessa Harrya, Ronia ja Hermionea vastaan, jotka kuitenkin pääsivät pakenemaan Dracon ja Goylen kanssa. Crabbe jää jälkeen ja tuhoutuu Pirunpalossa Tarvehuoneen tavaroiden kanssa. Rowena Korpinkynnen diadeemi, joka oli yksi Voldemortin hirnyrkeistä, joutui tulenlieskoihin ja tuhoutui. Myöhemmin Hermione selitti tulen olevan "Pirunpaloa -kirottua tulta - se on yksi keino tuhota hirnyrkki, mutta itse en ikimaailmassa uskaltaisi käyttää sitä, se on liian vaarallista."
Etymologia: Fiend tarkoittaa ilkeää ja kirottua ihmistä ja fyre tarkoittaa "tulta".
Huomioita: Vincent Crabbe käytti sitä Kuoleman varjelusten aikana, ja Harry uskoo hänen "oppineen sen Carroweilta." (Alekto ja Amikus Carrow; kuolonsyöjäsisarukset, jotka opettivat Tylypahkassa Kalkaroksen ollessa rehtori.) Crabbe kuitenkin tuhosi yhden Voldemortin hirnyrkeistä.

Poistujo (Poistokirous, engl. Reducto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Räjäyttää kiinteitä asioita.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa Harry käytti sitä poistamaan yhden pensasaidan kolmivelholabyrintissä ja onnistui polttamaan siihen pienen reiän; Feeniksin killassa sanotaan, että Parvati Patil pystyi kadottamaan pöydällisen pimeänvoimien paljastimia ja Ginny käytti sitä Tarvehuoneessa sekä Ennustussalissa Salaperäisyyksien osastolla; Puoliverisessä prinssissä Feeniksin killan jäsen yrittää käyttää sitä rikkoakseen oven jonka kuolonsyöjät olivat tukkineet.
Etymologia: Latinankielinen sana reductio tarkoittaa "palauttaa entiselleen".

Poistuus (engl. Deletrius)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Poistaa sauvan edellisen loitsun todisteet, jotka paljastetaan Varhenna loitsus-loitsulla
Nähty/mainittu: Nähty vain Liekehtivässä pikarissa, kun Amos Diggory poistaa Harryn sauvasta tulleen Pimeän piirron kuvajaisen.
Etymologia: Latinankielinen verbi delere tarkoittaa "tuhota".

(Polttoherja, engl. Stinging Hex)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Aiheuttaa polttelevan tunteen uhrissa, jonka tuloksena on ilkeänpunaisia rakkuloita.
Nähty/mainittu: Harry loitsi sen Kalkaroseen epähuomiossa Feeniksin killassa erään okklumeustunnin aikana. Hermione käytti loitsua Harryyn Kuoleman varjeluksissa, jottei Harrya tunnistettaisi.

(Polvenkääntöherja, engl. Knee-Reversal Hex)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Uhrin polvet ilmestyvät jalkojen toiselle puolelle.
Nähty/mainittu: Huispaus kautta aikojen -kirjassa Gertie Keddle käytti herjaa mieheen jonka huispauspallo oli joutunut hänen puutarhaansa.

Pommitus (engl. Bombarda)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tuhoaa esineitä. Räjähtää kuin oikea pommi.
Nähty/mainittu: Hermione käytti sitä pelastaessaan Sirius Mustan Azkabanin vangissa. Dolores Pimento käytti loitsua Feeniksin killassa tuhotessaan tarvehuoneen oven. Tätä loitsua on käytetty vain elokuvissa

Portus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Muuttaa kohteen porttiavaimeksi. Esine hohtaa oudon sinisen värisenä ja muuttuu taas tavallisen näköiseksi.
Nähty/mainittu: Dumbledore käytti loitsua Feeniksin killassa.
Etymologia: Latinankielinen sana portus tarkoittaa "portti, satama, taivas".
Huomioita: Porttiavaimet nähtiin ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa.

Pystyty (engl. Erecto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään pystyttämään jotakin.
Nähty/mainittu: Luultavasti käytetty Liekehtivässä pikarissa huispauksen maailmanmestaruuskisojen leirintäalueen telttojen pystytykseen. Hermione käytti loitsua telttaan Kuoleman varjeluksissa.
Etymologia: Latinankileinen sana erectus tarkoittaa "Pystyttää, nostattaa".

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Rikkumaton vala, engl. Unbreakable Vow)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Vala, jonka vannoneen täytyy myös täyttää se; jos sen rikkoo, kuolee. Valaa vannoessa valan ottajien käsiin kietoutuu tuliketjut; tuli tulee sitojan (valan todistajan) sauvankärjestä kuin kieli, joka kerta kun valanvannoja tekee lupauksen. Sen jälkeen siteistä muodostuu ketju.
Nähty/mainittu: Kalkaros vannoo rikkumattoman valan Narcissa Malfoyn kanssa Puoliverisen prinssin alussa, jolloin Narcissa vannottaa Kalkaroksen lupaamaan, että tämä auttaa Dracoa Voldemortin tälle antamassa tehtävässä ja suorittaa tehtävän loppuun mikäli Draco ei siihen kykene. Bellatrix Lestrange oli Narcissan ja Kalkaroksen sitoja. Fred ja George yrittivät saada Ronin vannomaan rikkumattoman valan ollessaan lapsia.

(Rikkumattomuusloitsu, engl. Unbreakable Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tekee kohteesta rikkoutumattoman.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Liekehtivässä pikarissa lasipurkkiin, jossa Rita Luodiko oli animaagimuodossaan (kovakuoriaisena).

Ruhjoo (Räjäytysloitsu, engl. Confringo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Räjäyttää liekkeihin kaiken minkä loitsu kohtaa. Loitsulla on myös vahvempi versio nimeltä "Ruhjoo Maxima"
Nähty/mainittu: Nähty vain Kuoleman varjeluksissa. Aloituskappaleessa Harry loitsii sen tuhotakseen lentävän moottoripyörän sivuvaunun. Myöhemmin Hermione käyttää sitä yrittäessään tappaa Naginin Harryn ja Hermionen paetessa Bathilda Bagshotin talosta, Godricin notkosta.
Etymologia: Latinankielessä confringo tarkoittaa "hajottaa palasiksi". Ja confrigo maxima tarkoittaa "hajottaa paloiksi enemmän".

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sektumsempra (engl. Sectumsempra)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Haavoittaa kohdetta sauvan liikkeistä riippuen; kuvataan olevan kuin viillettäisiin veitsellä. Severus Kalkaroksen keksimä.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Feeniksin killassa kun Kalkaros käytti sitä muistossa Jamesiin, mutta osui hutiin ja aiheutti vain haavan hänen poskeensa. Harry käytti Dracoon Puoliverisessä prinssissä ja myöhemmin manaliukseen Voldemortin hirnyrkkikammiossa ja Kalkarokseen Tylypahkan taistelussa. Kuoleman varjeluksissa Kalkaros käytti loitsua vahingossa George Weasleyhin Killan lentäessä Likusteritieltä. Kirous tunnetaan Kalkaroksen erikoisuutena.
Etymologia: Latinankielinen sana sectum tarkoittaa "leikata" ja semper tarkoittaa "aina".

Huomioita: Vaikka Kalkaros saikin parannettua Dracon haavat, rouva Weasley ei onnistunut korjaamaan Georgen korvaa. Harry löysi kirouksen vanhasta taikajuomien kirjasta ja kirouksen viereen oli kirjoitettu "Vihollisia varten".

Siipiirdium lentiusa (engl. Wingardium Leviosa)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Leijuttaa esineitä.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Viisasten kivessä kun Lipetitin ensimmäisen luokan oppilaat alkoivat harjoitella loitsua höyhenillä. Myöhemmin samassa kirjassa Ron käytti loitsua lyödessään vuorenpeikon tajuttomaksi. Harry käytti loitsua Kuoleman varjeluksissa painaakseen Tällipajun kyljessä ollutta kyhmyä päästäkseen Rääkyvään röttelöön.
Etymologia: Englanninkielinen sana wing tarkoittaa "siipi", latinankielinen sana arduus tarkoittaa "pitkä" ja levis tarkoittaa "kevyt".

(Sisälmystenpoistokirous, engl. Entrail-Expelling Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Poistaa ilmeisesti sisäelimet muusta ruumiista.
Nähty/mainittu: Mainittiin ensimmäisen kerran Feeniksin killassa, jossa Harry vierailee Pyhässä Mungossa Arthur Weasleyn luona.
Etymologia: Englanninkielinen sana expel tarkoittaa "pakottaa pois".
Huomioita: Kirous lukee Urquhart Raastoriivin (1612-1697) muotokuvan alla, jonka tiedetään keksineen kyseisen kirouksen.

(Sidekalvontulehduskirous, engl. Conjunctivitus Curse)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kirous, joka aiheuttaa suurta kipua uhrin silmiin.
Nähty/mainittu: Sirius ehdotti sitä Harrylle ensimmäiseen Kolmivelhoturnajaisten haasteeseen, jossa Krum käytti sitä, kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari. Madame Maximen mainittiin käyttäneen sitä jättiläisiin viidennessä kirjassa.
Etymologia: Tulee sanasta Conjunctivitis, joka tarkoittaa sidekalvontulehdusta

(Sokaisuherja, engl. Bedazzling Hex)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Samanlainen kuin Harhautusloitsu, käytetään henkilön tai esineen piilottamiseen sekä näkymättömyysviitoissa.
Nähty/mainittu: Mainittiin kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, jossa Ksenofilius Lovekiva puhuu Näkymättömyysviittojen valmistuksesta.

Spesiaalit Paljastuis (engl. Specialis Revelio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Esine johon loitsu on tähdätty näyttää piilotetut salaisuutensa tai taikakykynsä.
Nähty/mainittu: Kalkaros käytti sitä Kelmien karttaan kun se oli pyyhitty,mutta kartta vastasi erittäin törkeästi. Hermione käytti loitsua Harryn liemikirjaan Puoliverisessä prinssissä. Ernie Macmillan käytti loitsua saadakseen tietää taikajuoman ainesosat.
Etymologia: Latinankielinen sana specialis tarkoittaa "erikoinen" ja revelo tarkoittaa "paljastaa".

Suuntaa minut (engl. Point Me)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsijan sauvan pää osoittaa pohjoiseen päin, toimien kuten kompassi.
Nähty/mainittu: Harryn kolmannessa koetuksessa Liekehtivässä pikarissa.
Etymologia: Englanninkielen point tarkoittaa "suunnata, osoittaa" ja me tarkoittaa "minä, minut, minua"

Sytyjo (engl. Incendio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tuottaa tulta.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Viisasten kivessä kun Hagrid sytytti (sanattomasti) tulen keskellä merta olevalla saarella olevan mökin takkaan. Siitä lähtien loitsua käytetään koko kirjasarjan ajan. Puoliverisessä prinssissä loitsua käytetään useita kertoja taistelussa, esimerkiksi Hagridin mökin roihahtaessa liekkeihin.
Etymologia: Latinankielinen verbi incendo tarkoittaa "polttaa, sytyttää".

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tabu, engl. Taboo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu, joka voidaan langettaa sanaan tai nimeen; kun sana/nimi sanotaan, tabun loitsija saa tietää puhujan olinpaikan. Kaikki paikan ympärillä olevat suojataiat murtuvat kun sana on sanottu.
Nähty/mainittu: Kuoleman varjeluksissa loitsu on langetettu sanan "Voldemort" päälle; Harry, Ron ja Hermione jäljitettiin tällä tavalla Tottenham Court Roadilla. Ron käskee Harryn ja Hermionen lopettaa nimen käyttö, koska hän alkaa pelätä että se on kirottu (myöhemmin selviää, että nimi on tabu). Myöhemmin kirjassa Harry sanoo Voldemortin nimen, jolloin kolmikko napataan ja viedään Malfoyn kartanoon.

Tainnutu (engl. Stupefy)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tainnuttaa uhrin. Loitsittaessa kyseistä loitsua sauvan kärjestä purkautuu punainen valosuihku.
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa, jossa Taikaministeriön työntekijät käyttivät sitä huispauksen maailmanmestaruuskisoissa. Siitä lähtien nähty koko loppukirjasarjan ajan. Harry opetti loitsun Albuksen kaartilaisille ja käytti sitä taistelussa Salaperäisyyksien osastolla.
Etymologia: Englanninkielinen sana stupefy (tehdä tyhmäksi) joka tulee latinankielisestä sanasta stupefacio, joka tarkoittaa "tehdä tunteettomaksi".

Tarantallegro (engl. Tarantallegra)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Uhrin jalat alkavat tanssia kontrolloimattomasti.
Nähty/mainittu: Draco käytti Harryyn Salaisuuksien kammion kaksintaistelukerhossa. Loitsun voi lopettaa sanomalla Finite, kuten Feeniksin killassa mainittiin. Loitsua käytettiin Nevilleen Salaperäisyyksien osastolla, jolloin ennustus rikkoutui.
Etymologia: Italiankielinen sana taranta/tarantella tarkoittaa perinteistä Etelä-Italian folk tanssia, jossa on nopeita liikkeitä ja allegra tarkoittaa "iloista".

Tarttumatum (engl. Impervius)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu tekee esineestä aineita ja ulkoisia voimia, kuten sadetta, hylkivän.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Azkabanin vangissa Harryn silmälaseihin huispausottelun aikana ja koko Rohkelikon huispausjoukkue käytti sitä Feeniksin killassa, molemmilla kerroilla nähdäkseen sateessa. Kuoleman varjeluksissa Ron käytti loitsua suojatakseen Yaxleyn huoneessa olleet tavarat sateelta ja Hermionen yrittäessä suojella Harrya, Ronia ja Lujahakaa Lestrangen holvin polttavilta esineiltä.
Etymologia: Latinankielinen sana impervius tarkoittaa "mahdoton kulkea, tietön".

(Tarttumistaika, engl. Gripping Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään jotta joku saisi pidettyä jostakin paremmin kiinni. Tämä loitsu on langetettu kaatoihin, jotta jahtaajat pystyvät kantamaan kaatoa pitäen samalla luudasta kiinni.
Nähty/mainittu: Mainittu kirjassa Huispaus kautta aikojen.

Tergeo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Pyyhkii pinnan liasta, esimerkiksi verestä, musteesta tai pölystä.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Puoliverisessä prinssissä poistaakseen veren Harryn naamasta ja musteen Ronin esseestä. Kuoleman varjeluksissa Harry käytti loitsua Godricin Notkossa pölyn pyyhkimiseen valokuvien päältä.
Etymologia: Latinankielinen sana tergeo tarkoittaa "pyyhkiä, puhdistaa".

Tulejo (Kutsuntaloitsu, engl. Accio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tämä loitsu kutsuu tavaran loitsun loitsijan luo, jopa pitkien matkojen päästä.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran mainittiin kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari, jolloin Molly Weasley käytti sitä Weasleyn kaksosiin heidän yrittäessään salakuljettaa Weasleyn Welhowitsit -tavaraa taskuissaan, ennen lähtöä huispauksen maailmanmestaruuskisoihin. Hermionen mainittiin myös yrittävän opiskella loitsua Tylypahkan pikajunassa. Myöhemmin samassa kirjassa Harry kutsuu luutansa Kolmivelhoturnajaisten ensimmäisessä koetuksessa. Lähellä kirjan loppua Harry kutsuu hautausmaalla porttiavaimen luokseen. Feeniksin killassa Bellatrix Lestrange yrittää kutsua ennustuksen Harryn kädestä. Puoliverisessä prinssissä ja Kuoleman varjeluksissa yritetään kutsua hirnyrkkejä ja Harry yrittää kutsua putoavaa Rubeus Hagridia. Yksi kuolonsyöjistä yritti napata Harryn näkymättömyysviitan tällä loitsulla, mutta se ei toiminut.
Etymologia: Latinankielinen sana accio tarkoittaa "minä kutsun". Unkarin käännöksessä loitsua kutsutaan nimellä "Invito", joka tarkoittaa "kutsua".

(Tukantuuhennusloitsu, engl. Hair-Thickening Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Paksuntaa kohteen hiukset.
Nähty/mainittu: Feeniksin killassa Kalkaros väittää, että Alicia Spinnet käytti loitsua omiin kulmakarvoihinsa vaikka oli ilmiselvää, että Luihuisen huispausjoukkueen jäsen oli käyttänyt sitä häneen.

(Tunkeilijaloitsu, engl. Intruder Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Havaitsee tunkeilijat ja hälyttää siitä.
Nähty/mainittu: Kuhnusarviolla oli se väliaikaisesti jästien omistamassa talossa, jossa hän asui, jonka avulla hän sai tietää Dumbledoren ja Harryn saapuvan Puoliverisessä prinssissä.

Tuppotukkelum (engl. Waddiwasi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Avaa tukoksen.
Nähty/mainittu: Lupin käytti loitsua Riesuun tämän tunkiessa purukumia avaimenreikään, jolloin purkka lensi Riesun sieraimeen.
Etymologia: Englanninkielinen sana wad tarkoittaa "pala pehmeää materiaalia".

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umpiovius (engl. Colloportus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Lukitsee oven ja estää sen avaamisen.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran Feeniksin killassa, jossa Hermione käytti sitä Salaperäisyyksien osastolla.
Huomioita: Toimii Alohomora-loitsun vastaloitsuna.
Etymologia: Latinankielinen sana colligere tarkoittaa "sitoa yhteen" ja porta tarkoittaa "ovea".

Unhoituta (Muistiloitsu, engl. Obliviate)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Käytetään poistamaan osa uhrin muistista.
Nähty/mainittu: Mainittu ensimmäisen kerran (ei-nimeltä) Viisasten kivessä, jossa Ron kertoi, että sitä käytetään jästeihin jotka ovat nähneet lohikäärmeen. Käytettiin ensimmäisen kerran Salaisuuksien kammiossa, jossa Lockhart yritti käyttää sitä Harryyn ja Roniin. Loitsu osuikin Lockhartiin, jolloin hän menetti suurimman osan muististaan (eikä koskaan parantunut). Liekehtivässä pikarissa tuntematon Taikaministeriön työntekijä käytti sitä herra Robertsiin ja myöhemmin häneen muuhun perheeseensä. Kuoleman varjeluksissa Hermione käyttää loitsua vanhempiinsa, jotta he unohtaisivat Hermionen olemassaolon, ja kahteen kuolonsyöjään, jotka seurasivat häntä, Harrya ja Ronia heidän paettua Billin ja Fleurin häistä. Hermione käytti loitsua samassa kirjassa myös Ksenofilius Lovekivaan tuhottuaan tämän talon.
Etymologia: Latinankielinen sana oblivium tarkoittaa "unohtelevaisuutta".

(Uskollisuusloitsu, engl. Fidelius Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsu jonka avulla salaista tietoa piilotetaan salaisuudenhaltijan sieluun. Tietoa on mahdotonta saada käsiinsä ellei salaisuudenhaltija päätä paljastaa sitä; ne joille salaisuus kerrotaan eivät voi kertoa sitä muille.
Nähty/mainittu: Azkabanin vangissa, jossa kerrotaan, että Harryn ollessa vauva, hän ja hänen vanhempansa James ja Lily Potter piiloutuivat Voldemortilta kyseisen loitsun avulla. Myöhemmin Feeniksin killassa loitsua käytetään Feeniksin killan päämajan piilottamiseen. Killan jäsenet suojelevat sen avulla myös kotejaan kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.
Etymologia: Latinankielinen sana fidelis tarkoittaa "uskollisuutta".
Huomioita: Kuoleman varjeluksissa kerrottiin, että salaisuudenhaltijan kuollessa, niistä joille hän on kertonut salaisuudesta, tulee salaisuudenhaltijoita ja he voivat kertoa sen eteenpäin.

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikenuos (engl. Silencio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Vaientaa jonkin välittömästi.
Nähty/mainittu: Hermione käytti loitsua Feeniksin killassa sammakkoon ja korppiin loitsujen oppitunnilla, sekä myöhemmin kuolonsyöjään joka yritti noitua Harryn. Voldemort käytti loitsua Kuoleman varjeluksissa Tylypahkan taistelun aikana.
Etymologia: Espanjankielinen sana silencio tarkoittaa "hiljaisuus".

(Vaihdosloitsu, engl. Switching Spell)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kaksi esinettä vaihdetaan toinen toisekseen.
Nähty/mainittu: Harry harkitsi käyttävänsä loitsua lohikäärmeeseensä Kolmivelhoturnajaisten ensimmäisessä koetuksessa. Neville käytti loitsua muodonmuutosten oppitunnilla Liekehtivässä pikarissa ja vaihtoi vahingossa korvansa kaktuksiksi.

Vaimennous (engl. Muffliato)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Estää lähellä olevia ihmisiä tai niitä joihin loitsu on kohdistettu kuulemasta keskustelua. Kalkaroksen keksimä.
Nähty/mainittu: Harry ja Ron käyttivät sitä useita kertoja Puoliverisessä prinssissä opettajiin ja muihin ihmisiin. Hermione käytti loitsua Kuoleman varjeluksissa leiripaikan suojaamiseen.
Etymologia: Englanninkielinen sana muffle tarkoittaa "tehdä äänestä heikompi peittämällä sen lähde".

Valois (engl. Lumos)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva Valois -taiasta.
Kuvaus: Luo valolähteen sauvan päähän.
Nähty/mainittu: Ensimmäisen kerran nähty Salaisuuksien kammiossa ja sen jälkeen läpi kirjasarjan.
Etymologia: Latinankielinen sana lumen tarkoittaa "valoa".
Huomioita: Loitsun vastaloitsu on Pimi (engl. Nox), joka sammuttaa valon. Loitsija pystyy luomaan muitakin taikoja tämän taian ollessa käytössä.

Vangitsous (engl. Incarcerous)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Sitoo kohteen köysillä.
Nähty/mainittu: Kalkaros käytti loitsua Lupinin sitomiseen Rääkyvässä Röttelössä Azkabanin vangissa ja Liekehtivässä pikarissa Piskuilan käytti sitä sitoakseen Harryn Voldemortin isän hautakiveen. Vangitsous kuullaan itsessään vasta Feeniksin killassa, jossa Pimento taistelee kentaurien kanssa. Harry käytti loitsua manaliuksia vastaan Voldemortin hirnyrkkisaarella Puoliverisessä prinssissä.Harry käytti kyseistä loitsua Kalkarokseen tämän tapettua Dumbledoren Puoliverisessä prinssissä.
Etymologia: Englanninkielinen sana incarcerate tarkoittaa "vangita".

(Vankkuutusloitsu, engl. Imperturbable Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Tekee esineestä, kuten ovesta, läpipääsemättömän (kaikelta, mukaan lukien ääniltä ja esineiltä).
Nähty/mainittu: Rouva Weasley käytti loitsua Feeniksin killassa ovessa jonka takana Killan tapaamiset pidettiin, jottei hänen poikansa, Fred ja George, pystyisi salakuuntelemaan (käyttämällä kaukokorvia). Mainittiin myös Puoliverisessä prinssissä kun Harry, Ron ja Hermione seurasivat Malfoyta Borgin & Burkesiin ja käyttivät kaukokorvia.
Etymologia: Latinankielinen sana imperturbatus tarkoittaa "häiritsemätöntä".

Varhenna Loitsus (engl. Prior Incantato)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Sauvan kärjestä ilmestyy viimeisen sauvalla suoritetun loitsun kaiku (varjo tai kuvajainen).
Nähty/mainittu: Amos Diggory käytti sitä Liekehtivässä pikarissa saadakseen selville Harryn sauvalla viimeksi taiotun loitsun.
Etymologia: Latinankielinen sana prior tarkoittaa "edellinen" ja incantato tarkoittaa "lumous".

Varhennum Loitsuimes (engl. Priori Incantatem)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Näyttää kaikki kyseisellä sauvalla tehdyt taiat.
Nähty/mainittu: Liekehtivässä pikarissa kun Harryn ja Voldemortin sauvojen välille muodostui 'yhteys'.
Etymologia: Latinankielinen prior tarkoittaa "edellinen" ja incantatem tarkoittaa "lumoukset".

Varjelum (Kilpiloitsu, engl. Protego)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: suojaa yhdeltä loitsulta
Nähty/mainittu: Nähty ensimmäisen kerran Liekehtivässä pikarissa Harryn harjoitellessa kolmivelhoturnajaisten kolmanteen haasteeseen. Siitä lähtien käytetty läpi kirjasarjan.
Fred ja George Weasleyn kerrotaan käyttäneen kyseistä loitsua ( Puoliverinen Prinssi ) mm. hansikkaisiin, kaapuihin ja hattuihin, jotta ne torjuisivat heikkoja ja keskivahvoja kirouksia ja manauksia vaatteiden käyttäjiin.
Taikaministeriön kerrotaan tehneen suuren tilauksen näitä vaatekappaleita.
Etymologia: Latinankielinen sana protego tarkoittaa "suojella".
Huomioita: Ei estä anteeksiantamattomia kirouksia.

Varjelum Tyystilys (engl. Protego Totalum)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Suojelee tiettyä aluetta. Esim. Tylypahkaa.
Nähty/mainittu: Kuoleman varjeluksissa Hermione käytti sitä kolmikon leiripaikalla.
Etymologia: Latinankielinen sana protego tarkoittaa "suojella" ja totus tarkoittaa "kokonaan".

Varjelum Kamalus (engl. Protego Horribilis)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Jos tunkeilija yrittää tunkeutua tämän suojan läpi , suoja näyttää kaikista kamalimman muiston tunkeilijalle, minkä se on koskaan nähnyt.
Nähty/mainittu: Lipetit langetti loitsun vahvistaakseen linnan puolustusta kuolonsyöjiltä. Harry Potter, Hermione Granger ja Ron Weasley käyttivät tätä loitsuja suojelemaan leiripaikkaansa Kuoleman varjeluksissa.
Etymylogia: Latinankielinen sana protego tarkoittaa "suojella" ja horribilis tarkoittaa "kauhea".
varjelum maximus
Kuvaus: Suojaa kahdelta loitsulta.
Nähty: Tylypahkan pihalla Hermione ja Ginny käyttivät sitä.

Varuito Viholium (engl. Cave Inimicum)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Loitsua käytetään vahvistamaan ettei vihollinen pääse tiettyyn paikkaan.
Nähty/mainittu: Nähty ainoastaan Kuoleman varjeluksissa, jossa Hermione ja Harry vahvistavat leirinsä puolustusta.
Etymologia: Latinankielinen verbi Caveo tarkoittaa "varoa" ja akkusatiivi muoto substantiivista inimicus tarkoittaa "vihollista".

(Viimetäyttöös, engl. Lastfullong)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Kohde täyttyy sillä mitä se alun perin sisälsi.
Nähty/mainittu: Harry käytti loitsua täyttääkseen Hagridin ja Kuhnusarvion tyhjiksi juomat pullot.

Vulnera Sanentur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Parantava loitsu, jota käytetään pienistä viilloista syviin haavoihin. Toistetaan yleensä kolme kertaa että saadaan mahdollisimman suuri vaikutus.
Nähty/mainittu:Severus Kalkaros käytti loitsua Draco Malfoyhyn elokuvassa ja kirjassa:Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Etymologia:Juontuu latinan sanoista vulnus joka tarkoittaa "haava" ja sanare joka tarkoittaa "parantaa".

(Värinvaihtoloitsu, engl. Color-Change Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Vaihtaa kohteen väriä.
Nähty/mainittu: Ron yritti loitsua ensimmäisellä Tylypahkan matkallaan, mainittiin Feeniksin killassa Harryn V.I.P.:eissä, Harry käytti loitsua Ronin Kadlein kanuunat-julisteeseen Jäljen poistuttua.

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Yliaistiloitsu, engl. Supersensory Charm)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus: Saa aisteja joita ei ole ennen omistanut.
Nähty/mainittu: Ron mainitsi Kuoleman varjelusten epilogissa, että loitsulla voi korvata peilien käytön autolla ajettaessa.

Elokuvien ja pelien loitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näitä loitsuja ei löydy Harry Potter -kirjoista, vaan ainoastaan elokuvista tai videopeleistä. Ne eivät ole yleensä Rowlingin tai Kaparin keksimiä.

Siirry kirjaimeenA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Apuja (Periculum): Lähettää punaisia kipinöitä.
Etymologia: latinan periculum = vaara
 • Arkkus avatus (Cistem Aperio): Avaa laatikon tai arkun.
Etymologia: latinan cista = arkku tai laatikko; aperio = avata
 • Avifors: Muuttaa esineitä linnuiksi.
Etymologia: latinan avi = lintu; formis = muoto

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etymologia: latinan fera = villipeto; verto = muuttaa

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etymologia: englannin glacier = jäätikkö

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kaapasus (Skurge): Puhdistaa ektoplasmaa ja karkottaa aaveet.
 • Kirkastus valostus (Lumos Solem): Luo auringonkirkkaan valosuihkun taikasauvan kärjestä.
Etymologia: latinan lumen = valo; sol = aurinko
 • Kohotu (Ascendio): Nostaa loitsun tekijän ylöspäin.
Etymologia: latinan ascendere = mennä ylös
 • Kumoitus (Flipendo): Tönäisee esineitä tai olentoja.
Etymologia: englannin flip = kääntää ympäri + latinantyyppinen loppu
 • Kurmitsios (Melofors): Muuttaa uhrin pään kurpitsaksi.
Etymologia: latinan melo =meloni; formis = muoto
 • Kutistuos (Diminuendo): Kutistaa kohteen.
Etymologia: italian diminuendo = pienentäminen
Etymologia: latinan vipera = "viper" (käärmelahko); loppu katoutusloitsu Haihtuus (Evanesco)

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Liikkumatis (Immobulus): Tekee kohteesta liikkumiskyvyttömän.
Etymologia: latinan immobilis = liikkumaton
Etymologia: latinan draco = lohikäärme; formis = muoto
Etymologia: latinan araneus = hämähäkki; exuo = heittää sivuun
 • Luus ennalles (Braccium Emendo): Korjaa murtuneen kyynärvarren, tai, huonosti loitsittuna, hävittää luut ikuisiksi ajoiksi.
Etymologia: latinan bracchium = kyynärvarsi; emendo = korjata

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Menespoies (Alarte Ascendare): Lennättää kohteen ilmaan.
Etymologia: latinan alacre ascendere tai alacritate ascendere = nostaa nopeasti
 • Mimmunmömmön (Mimblewimble): Änkytysloitsu. Saa vastustajan epäonnistumaan seuraavassa loitsussa.

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pommitus (Bombarda): Räjäyttää kohteen (Katso Poistujo).
Etymologia: latinan bombus = paukku ja italian bombardare = pommittaa
 • Pommitus mega (Bombarda Maxima): Pommitus-loitsun voimakkaampi versio.
Etymoligia: alku räjäytysloitsu bombarda; latinan maximus = iso
 • Pyyhkäis (Spongify): Muuttaa erityiset matot kimmoisiksi, jolloin niillä voi hyppiä.
Etymologia: luultavasti englannin sponge = pesusieni

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etymologia: latinan oculus = silmä, näkökyky; reparo = entistää, korjata
 • Ristihuulios (Lapifors): Muuntaa jäniksenmuotoiset pikkupatsaat eläviksi, manaus hyökätessä salamantereita vastaan.
Etymologia: latinan lepus = jänis; formis = muoto

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Seisahdus momentus (Aresto Momentum): Hidastaa kohteen liikettä.
Etymologia: latinan ad = -lle; resto = pysähtyä, pysyä paikallaan; momentum = liike
 • Selatus pikamus (Everte Statum): Selättää vastustajan.
Etymologia: latinan everto = kääntää ylösalaisin; statum = kiinnitetty, yhdessä paikassa
 • Siirte noutium
 • Syttyös tulios (Lacarnum Inflamorae): Sytyttää takin, viitan yms. tuleen. (Katso Sytyjo).
Etymologia: latinan lacarnum = sadetakki; inflamare = sytyttää jokin tuleen
 • Syö etanoita (Eat slugs): Saa uhrin oksentamaan etanoita.
Etymologia: englannin kielen eat = syödä; slug = etana

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tarttuous tavaraano (Carpe Retracum): Luo lassomaisen valosäikeen, joka vetää tähdätyn esineen kohti tai vetää tekijää kohdetta kohti.
 • Tönimös (Depulso): Käytetään esineiden työntämiseen, vipujen kääntämiseen ja heikkojen esineiden rikkomiseen.

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Valois maksimus (Lumos Maxima): Voimakas Valois-loitsu. Saa sauvan loistamaan hetken hyvin voimakkaasti.
Etymologia: latinan lumen = valo; maximus = iso
 • Virkenniö (Feel Better): Herättää kohteen normaalista loitsusta, esimerkiksi Tainnutusta.
Etymologia: englannin feel = voida; better = parempi, paremmin
 • Verdillous: Tekee vahinkoa yleisimpiin taikaolentoihin.
 • Verdimillous: Verdillous-loitsun kehittyneempi muoto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]