Harry Potter ja liekehtivä pikari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Elokuvasta katso Harry Potter ja liekehtivä pikari (elokuva).
Harry Potter ja liekehtivä pikari
Harry Potter and the Goblet of Fire
Alkuperäisteos
Kirjailija J. K. Rowling
Kieli englanti
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Julkaistu 2000
Suomennos
Suomentaja Jaana Kapari-Jatta
Kansitaiteilija Mika Launis
Kustantaja Tammi
Julkaistu 14.2.2001
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 768
ISBN 951-31-2038-4
Sarja: Harry Potter
Edeltävä Harry Potter ja Azkabanin vanki
Seuraava Harry Potter ja Feeniksin kilta
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Harry Potter ja liekehtivä pikari (engl. Harry Potter and the Goblet of Fire) on brittiläisen kirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittaman Harry Potter -kirjasarjan neljäs osa. Englanninkielinen alkuteos ilmestyi vuonna 2000 ja suomennos vuonna 2001. Romaanista tehty elokuvasovitus sai ensi-iltansa Suomessa 18. marraskuuta 2005.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Huispauksen maailmanmestaruuskisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun Frank Bryce, Valedrojen kartanonhoitaja, näkee valoa talon ikkunassa. Hän lähtee tutkimaan sitä ja kuulee Voldemortin ja Matohännän suunnittelevan Harry Potterin murhaa. Kaksikko huomaa Frank Brycen ja tappaa tämän. Samalla Harry herää arpensa poltteluun nähtyään Brycen murhan unessaan.

Pian tämän jälkeen Harry lähtee katsomaan huispauksen maailmanmestaruusottelua. Hänen seurassaan on Weasleyn isä lapsineen, Hermione Granger sekä Cedric Diggory ja hänen isänsä Amos Diggory.

Weasleyn kaksoset lyövät omaleimaisen vedon ottelusta Ludo Bagmanin kanssa Irlannin voiton puolesta, mutta kuitenkin he uskovat Bulgarian Viktor Krumin nappaavan kultasiepin. Heille luvataan hyvät kertoimet, mutta Bagman maksaa voittonsa katoavalla metsinkäiskullalla, ja vielä kieltäytyy palauttamasta edes alkuperäisiä vetorahoja eli kaksosten kaikkia säästöjä.

Varsinaisen ottelun jo päätyttyä Voldemortin kannattajat, kuolonsyöjät, marssivat pimeydestä leiriin ja aiheuttavat paniikkia. Harry, Ron ja Hermione pakenevat metsikköön, jossa he näkevät Voldemortin merkin, Pimeän piirron, leimahtavan taivaalle. Taikaministeriön velhot ryntäävät kolmikon luokse ja syyttävät heitä piirron loihtimisesta. Yllättäen Bartemius Kyyryn kotitonttu Winky löytyy Harryn varastettu taikasauva hallussaan. Raivostuneena Bartemius Kyyry epäilee Winkyn loihtineen pimeän piirron taivaalle ja erottaa kotitonttunsa.

Kolmivelhoturnajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rehtori Dumbledore julkistaa tervetuliaisjuhlien aikana, että Tylypahka isännöi tänä vuonna kolmivelhoturnajaisia. Legendaarinen tapahtuma on järjestetty monia vuosia aiemminkin, mutta sittemmin turnajaiset lakkautettiin, sillä ne alkoivat käydä liian vaarallisiksi. Tänä vuonna kuitenkin taikaministeriö päätti, että on aika katsoa, josko ajat olisivat muuttuneet. Turnajaisissa on kolme tehtävää, jotka pidetään tasaisin väliajoin pitkin lukuvuotta.

Liekehtivä pikari valitsee yhden ottelijan eri kouluista. Koska turnajaiset ovat vaaralliset, ottelijan täytyy olla vähintään 17-vuotias. Weasleyn kaksoset yrittävät huijata turvaikärajaa vanhetusliemellä, koska heiltä puuttuu vain puolisen vuotta vaaditusta iästä - molemmille kasvaa Dumbledoren partaakin komeampi valkoinen parta. Tämä saa kaikki ulvomaan naurusta.

Tylypahkasta valitaan Cedric Diggory, Fleur Delacour Beauxbatonsista, ja Viktor Krum Durmstrangista. Pikari valitsee kuitenkin yllättäen neljännen ottelijan, Harryn, vaikka tämä ei koskaan laittanut nimeään pikariin ja on alaikäinen. Tämä ajaa Harryn ja Ronin riitoihin. Ron uskoo Harryn huijanneen päästäkseen kilpailemaan. Kukaan ei usko Harryn vakuutteluja siitä, ettei hän itse laittanut nimeään pikariin, ja Harryn olo on hirveä aina ensimmäiseen koetukseen asti.

Harry saa avustusta turnajaisten koetuksiin Alastor Vauhkomieleltä, uudelta pimeyden voimilta suojautumisen opettajalta ja entiseltä aurorilta.

Ensimmäisessä koetuksessa kilpailijoiden täytyy hakea lohikäärmeen vartioima kultainen muna. Hagridin, Vauhkomielen ja Hermionen neuvoja noudattaen Harry käyttää Tulisalamaansa lentääkseen lohikäärmeen ohi ja saa näin hyvät pisteet. Nähdessään kuinka vaarallinen koetus on, Ron tajuaa, ettei Harry olisi koskaan ilmoittautunut turnajaisiin vapaaehtoisesti. Näin he sopivat riitansa. Samaan aikaan Hermione perustaa yhdistyksen nimeltä S.Y.L.K.Y. (Samat Yhteiset Lait Kotitontuillekin -Yhdistys), jonka tarkoitus on auttaa kotitonttuja ja ajaa heidän oikeuksiaan.

Ottelijoiden pitää osallistua joulutanssiaisiin, jotka ovat kolmivelhoturnajaisten perinne. Harry haluaisi viedä kauniin Cho Changin tanssiaisiin, mutta kuulee että tämä on menossa sinne Cedric Diggoryn kanssa. Tämän vuoksi Harry suostuu viemään Parvati Patilin, jonka kaksoissisar Padma Patil menee Ronin kanssa. Hermione menee puolestaan Viktor Krumin kanssa, mikä saa Ronin mustasukkaiseksi. Hermionen ilmestyttyä tanssiaisiin vielä kauniimpana kuin ennen, Ron punehtuu kateudesta. Juhlien lopuksi Hermione kiukuttelee Ronille:

»Jos todella haluat minun kanssani juhliin, niin kysy se heti äläkä vasta viime hädässä!»

Toisessa koetuksessa ottelijoiden täytyy hakea Mustan järven pohjasta heille jotakin tärkeää. Harry ei ole onnistunut löytämään tapaa, jolla hengittää veden alla tunnin. Muutama minuutti ennen koetuksen alkua Dobby antaa Harrylle ratkaisun: kidusruohoa.

Harry löytää ensimmäisenä vangittujen luokse ja vapauttaa Ronin, ja katsoo kun Cedric Diggory hakee Cho Changin ja Viktor Krum Hermionen. Hän odottaa Fleur Delacourin tulevan pelastamaan pikkusiskonsa, Gabrielle Delacourin, mutta tämä ei ilmesty. Harry ottaa mukaansa Fleurin sisaren, ja ui heidän kanssaan pintaan menettäen aikaa, mutta saaden suuret pisteet ”epäitsekkäästä käytöksestä”. Näin hän nousee kolmivelhopisteissä jaetulle ensimmäiselle sijalle Cedricin kanssa.

Kolmannessa koetuksessa ottelijoiden täytyy suunnistaa suuressa labyrintissa ja vältellä tielle tulevia esteitä. Kun ottelijoille on kerrottu koetuksesta, Harry ja Viktor törmäävät metsässä Bartemius Kyyryyn, joka mumisee itsekseen jotakin epäselvää ja sanoo, että haluaa tavata Albus Dumbledoren. Harry hakee rehtorin paikalle, mutta Harryn tullessa takaisin, Viktor makaa maassa tajuttomana ja Kyyry on kadonnut. Harry näkee unen ennustustunnilla ja menee rehtorin kansliaan. Sattumalta hän huomaa rehtorin ajatuseulan, jossa tämä säilyttää "ylimääräisiä" muistojaan.

Harry luiskahtaa vahingossa muistojen sisään: eräässä muistossa hän näkee Bartemius Kyyry vanhemman tuomitsevan oman poikansa, Bartemius Kyyry nuoremman Azkabaniin. Samassa muistossa paljastuu, että Bartemius Kyyry nuorempi ja Lestranget olivat kiduttaneet Neville Longbottomin vanhemmat, Frank ja Alice Longbottomin pysyvästi mielisairaiksi. Toisessa muistossa Harry saa tietää, että professori Kalkaros oli joskus ollut kuolonsyöjä.

Rehtori Dumbledore katkaisee muistojensa selailun ja pyytää Harryä pitämään näkemänsä omana tietonaan. Harry saa kertoa näkemästään vain Ronille ja Hermionelle, koska Dumbledore tietää, että nämä kaksi ovat ehdottoman luotettavia. Lisäksi rehtorilla on myöhemmin paljastuvia omia suunnitelmiaan kolmikon suhteen.

Yhteenotto hautausmaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen koetuksen aikana Cedric ja Harry suunnistavat samanaikaisesti läpi labyrintin esteiden. Koska he auttoivat toisiaan koetuksen aikana, he tarttuvat kiinni kolmivelhopokaalin kahvoihin samanaikaisesti.

He eivät tiedä pokaalin olevan porttiavain, joka kuljettaa heidät vanhalle hautausmaalle pikku Hirttivaaraan. Heitä vastassa on Matohäntä, joka pitää kainalossaan Lordi Voldemortia, joka käskee Matohäntää ”tappamaan turhan”.

Voldemort käskee Matohäntää tappamaan Cedricin Avada Kedavra -kirouksella ja sitoo Harryn hautakiveen. Hän käyttää omaa lihaansa, Harryn verta ja Voldemortin kuolleen isän luuta nostaakseen isäntänsä taas täysiin voimiinsa. Voldemortissa on nyt Harryn verta, eikä poikaa suojaava taika enää vaikuta häneen.

Voldemort paljastaa, että hänen palvelijansa Tylypahkassa varmisti, että Harry voittaisi turnajaiset ja päätyisi hautausmaalle hänen kynsiisä.

Kutsuttuaan kuolonsyöjät luokseen Voldemort haastaa Harryn kaksintaisteluun. Voldemort ei kuitenkaan tiedä, että hänen ja Harryn sauvoissa on sama ydin, feenikslintu Fawkesin sulka. Kun sauvojen taiat yhtyvät, se saa Voldemortin tappamat ihmiset purkautumaan tämän sauvasta. Cedric Diggory, Bertha Jorkins, James ja Lily Potter ja Frank Bryce ilmestyvät Harrylle. Tämä saa Voldemortin keskittymisen häiriintymään ja sillä aikaa Harry juoksee kohti Cedricin ruumista ja tarraa kiinni pokaalista, joka lähtee viemään heitä takaisin Tylypahkaan.

Jälkipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry palaa kouluun ja Vauhkomieli lähtee viemään tätä toimistoonsa välittömästi. Harryn kerrottua tapahtuneesta Vauhkomieli paljastaa auttaneensa Harryn läpi turnajaisten koitosten ja sanoo loihtineensa esteet pois Harryn tieltä labyrintissa. Hän sanoo tehneensä sen, jotta Harry menisi hautausmaalle ja Voldemort palaisi voimiinsa. Selitysten jälkeen Vauhkomieli yrittää hyökätä Harryn kimppuun, mutta Dumbledore, Kalkaros ja McGarmiwa saapuvat estämään tämän. Dumbledore selittää nähneensä, kun Vauhkomieli talutti Harryn pois turnausalueelta ja tajusi silloin, että jokin oli vinossa. Siksi hän seurasi heitä. Vauhkomielelle annetaan totuusseerumia ja hän paljastuu huijariksi. Oikeaa Vauhkomieltä oli pidetty vankina taika-arkussa ja monijuomaliemellä itsensä Vauhkomieleksi muuttanut huijari paljastuu Bartemius Kyyry nuoremmaksi, joka paljastaa tappaneensa isänsä, muuttaneen ruumiin luuksi jonka kätki Hagridin kurpitsamaahan, ja laittaneensa Harryn nimen pikariin, jotta tämän illan tapahtumat olisivat käyneet toteen. Taikaministeri Cornelius Toffee saapuu Tylypahkaan ankeuttajien kanssa ja Dumbledore yrittää selittää Voldemortin palanneen.

Ennen kuin Bartemius Kyyry nuorempi ehtii tunnustaa uudelleen, ankeuttaja suutelee tätä ja Barty nuorempi menettää sielunsa.

Dumbledore kokoaa nopeasti Feeniksin killan uudelleen ja ilmoittaa vastoin taikaministeriön määräyksiä, että Cedricin murhasi Voldemort. Hän sanoo, että jos hän ei olisi kertonut totuutta, se olisi ”loukannut hänen muistoaan.”

Harry saa tuhat kaljuunaa voittona, mutta tarjoaa niitä Cedricin vanhemmille, jotka eivät kuitenkaan huoli niitä. Harry luovuttaa voittonsa Weasleyn kaksosille pilapuodin pääomaksi. Kyseessä on nimellisesti laina. Harry käskee kaksosia ostamaan Ronille uuden ja tyylikkään juhlakaavun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja liekehtivä pikari. (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000.) Suomentanut Jaana Kapari. Helsinki: Tammi, 2001. ISBN 951-31-2038-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja:Harry Potter


Kirjat ovat artikkelikokoelmia, jotka voidaan tulostaa tai ostaa painettuna kirjana.