Albuksen kaarti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Albuksen kaarti (engl. Dumbledore's Army) on Harry Potter -sarjassa Harry Potterin johtama kerho, jossa harjoitellaan erilaisia itsensäpuolustamis- ja hyökkäystaikoja. Kerho perustetaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ajatuksen kaartista keksii Hermione Granger ja nimen Ginny Weasley. Kerhon nimeksi ehdotetaan muun muassa Asiallinen Kerho, jotta nimen perusteella heitä ei saisi kiinni.[1] Nimi lyhennetään AK:ksi. Lopulta se muutettiin tarkoittamaan Asiallisen Kerhon sijaan Albuksen Kaartia.[2] Kaartiin kuului useita jäseniä eri tuvista, paitsi Luihuisista. Albuksen kaartilaiset kokoontuvat Tarvehuoneessa, joka sijaitsee seitsemännessä kerroksessa näkymättömissä, vastapäätä Barnabas Bauka-Aivoa esittävää kuvakudosta.

Koska kerhon tulee pysyä salassa, Harry ilmoittaa kokousten ajankohdan jäsenille lumotuilla kolikoilla, kultakaljuunoilla. Hermione Granger on keksinyt idean lordi Voldemortin käyttämistä pimeän piirroista, mutta ei halua polttaa merkkiä kerholaisten ihoon vaan kolikoihin. Hermione myös laatii S.U.P.E.R.-tasoisen kirouksen, jonka hän langettaa tarvehuoneen seinällä pidettyyn jäsenluetteloon. Jokainen kaartin jäsen, joka on lukenut tekstin harjoitusten aikana ja hiiskahtaakin asiasta kerhon ulkopuoliselle, saa kasvoihinsa märkärakkuloista muodostuvan, ohimon poikki ulottuvan tekstin "Kielijä".[3] Tätä kirousta ei pystytä purkamaan edes Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalassa.

Albuksen Kaarti toimii noin puoli vuotta, ennen kuin Marietta Edgecombe kavaltaa heidät Dolores Pimennolle.[4] Elokuvassa Mariettan sijaan Cho Chang ilmiantaa kaartin totuusseerumin vaikutuksen alaisena. Kerhon tultua ilmi rehtori Albus Dumbledore ottaa siitä vastuun itselleen, vaikkei todellisuudessa ole siitä mitenkään vastuussa.

Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Albuksen Kaarti on lakkautettu, mutta kaksi sen jäsentä, Luna Lovekiva ja Neville Longbottom, tarkistavat yhä kolikoitaan ja tulevat auttamaan Harrya, Ronia ja Hermionea kuudennen vuoden lopussa. Albuksen Kaarti perustettiin uudelleen seitsemännessä kirjassa Nevillen, Ginnyn ja Lunan toimesta. Kun Luna vangittiin ja Ginny lähti koulusta Nevillestä tuli Kaartin johtaja. Kaarti toimi salaa Tarvehuoneessa ja Michael Cornerin jouduttua Amikusin ja Alekton kiduttamiksi tämän vapautettua ekaluokkalaisen jälki-istunnosta Kaartin toiminta jäi vähäiseksi. Kaartin jäsenet myöhemmin Harryn avustuksella kukistivat Amikusin ja Alekton ja osallistuivat Tylypahkan taisteluun.

Yhteyskolikot jäävät kaartilaisille kaiken jälkeen, ja niistä muotoutuu eräänlaisia kunniamerkkejä.

Vaihtoehtoisessa aikajanassa Ron ja Hermione ovat viimeiset elossa olevat Albuksen Kaartin jäsenet ja uhrautuvat jotta Scorpius voisi palauttaa ajankääntäjällä kaiken ennalleen.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerhoon kuuluvat seuraavat henkilöt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rowling, J. K. 2004, s. 475
  2. Rowling, J. K. 2004, s. 476
  3. Rowling, J. K. 2004, s. 738
  4. Rowling, J. K. 2004, s. 739