Ensimmäinen velhosota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen velhosota
Päivämäärä:

n. vuosina 1970–1981

Paikka:

Pääasiassa Britanniassa, mutta myös muualla velhomaailmassa

Casus belli:

Voledmortin kykenemättömyys tuntea rakkautta ja rakastamaan ja Albus Dumbledoren kieltäytyminen antamasta Voldemortille opettajan paikkaa Tylypahkassa

Lopputulos:

Taikaministeriön ja Feeniksin killan voitto ja Voldemortin kukistuminen ja Kuolonsyöjien lakkauttaminen.

Osapuolet

Taikaministeriö
Feeniksin kilta
Minerva McGarmiwa
Alastor Vauhkomieli
Frank Longbottom
Alice Longbottom
James Potter
Lily Potter

Lordi Voldemort
Kuolonsyöjät
Jättiläiset
Bellatrix Lestrange
Severus Kalkaros (kaksoisagentti)
Lucius Malfoy
Fenrir Harmaaselkä
Nimetön gurgi (jättiläisten johtaja)

Komentajat

Albus Dumbledore

Lordi Voldemort

Tappiot

Ensimmäinen velhosota oli J. K. Rowlingin kuvitteelliseen velhomaailmaan sijoittuva lordi Voldemortia vastaan käyty sota, joka alkoi joskus 1960-luvun loppupuolella ja päättyi vuonna 1981. Sodan aikana Albus Dumbledore perusti Feeniksin killan, kun tilanne alkoi mennä epätoivoiseksi. Sodan aikana kuoli todella monia velhoja ja noitia sekä jästejä. Ensimmäisessä velhosodassa velhot pelkäsivät kotiin mennessään, että heidän talojensa yläpuolella leijuisi pimeän piirto. Sodan aikana Tylypahka oli yksi harvoista turvapaikoista, todennäköisesti siksi että Voldemort oli kouluajoistaan alkaen pelännyt Dumbledorea, koska tiesi tämän olevan mahtavampi kuin hän. Sota päättyi Voldemortin menettäessä ruumiinsa epäonnistuttuaan vain vuoden ikäisen Harry Potterin tappamisessa. Voldemort epäonnistui tässä, koska Lily Potter onnistui estämään Voldemortin tappokirousta osumasta Harry Potteriin suojan avulla, josta loitsu kimposi Voldemortiin tuhoten tämän ruumiin ja repien palan Voldemortin sielusta lähimpään elävään olentoon eli Harry Potteriin. Koska hirnyrkin tekemiseen tarvittavaa loitsua ei loihdittu, Harry Potterista tuli epävakain hirnyrkki. Kuitenkaan Voldemort ei kukistunut lopullisesti, vaikka hänen kehonsa tuhoutui, vaan hän jäi henkiin hän seitsemän Hirnyrkkinsä ansiosta, ja sota alkoi uudestaan Toisena velhosotana, kun Peter Piskuilan teki Voldemortille kehon noin 14 vuotta Ensimmäisen velhosodan päättymisen jälkeen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velhojen välisiä sotia on ollut muitakin kuin vain kaksi toisin kuin tunnetuimpien sotien Ensimmäisen ja Toisen velhosodan nimet antavat ymmärtää esim. Gellert Grindelwaldia vastaan käydyt taistelut. Ensimmäinen ja Toinen velhosota on velhojen vastine ihmisten Maailmansodille.