Harry Potter ja Feeniksin kilta (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Potter ja Feeniksin kilta
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Ohjaaja David Yates
Käsikirjoittaja Michael Goldenberg
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja Feeniksin kilta
Tuottaja David Barron
David Heyman
Säveltäjä Nicholas Hooper
Teemat:
John Williams
Kuvaaja Slawomir Idziak
Leikkaaja Mark Day
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Heyday Films
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvallat 11. heinäkuuta 2007
Yhdistynyt kuningaskunta 12. heinäkuuta 2007
Suomi 13. heinäkuuta 2007
Kesto 132 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 dollaria[1]
Tuotto 939 885 929 dollaria[1]
Edeltäjä Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005)
Seuraaja Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2009)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja Feeniksin kilta (engl. Harry Potter and the Order of the Phoenix) on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin perustuva fantasiaelokuva. Se on Harry Potter -elokuvasarjan viides osa. Sen ohjasi David Yates ja käsikirjoitti edellisistä osista poiketen Michael Goldenberg. Elokuvan tuottajina toimivat jälleen David Heyman ja David Barron.

Elokuvan kuvaukset aloitettiin 6. helmikuuta 2006. Elokuva sai ensi-iltansa Isossa-Britanniassa 12. heinäkuuta 2007. Yhdysvalloissa elokuva julkaistiin 11. heinäkuuta ja Suomessa 13. heinäkuuta 2007.[2] Elokuvan traileri julkaistiin 17. marraskuuta 2006 elokuvateattereissa ja 20. marraskuuta 2006 internetissä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) ja hänen serkkunsa Dudley Dursley (Harry Melling) joutuvat ankeuttajien hyökkäyksen kohteeksi, mutta Harry ajaa otukset tiehensä suojeliusloitsulla. Taikaministeriö havaitsee jästien (ei-noitien/velhojen) keskuudessa käyttämän taikuuden ja erottaa Harryn Tylypahkasta. Päätös kuitenkin perutaan myöhemmin kesällä pidettävässä oikeudenkäynnissä. Myöhemmin Harry herää, kun Likusteritie 4:ään saapuu useita velhoja, jotka saattavat Harryn Feeniksin killan päämajaan. Feeniksin kilta on Dumbledoren (Michael Gambon) perustama salainen järjestö. Sen jäseniin kuuluvat muun muassa Remus Lupin (David Thewlis), Alastor ”Villisilmä” Vauhkomieli (Brendan Gleeson), äskettäin kiltaan liittynyt Nymfadora Tonks (Natalia Tena), taikaministeriössä työskentelevät Arthur Weasley (Mark Williams) ja Kingsley Kahlesalpa (George Harris) sekä Harryn kummisetä, Sirius Musta (Gary Oldman). Harry kuulee, että taikaministeriön hallitsema Päivän profeetta on aloittanut kampanjan vastustaakseen jokaista, joka väittää lordi Voldemortin (Ralph Fiennes) palanneen. Sirius mainitsee, että Voldemort havittelee itselleen erästä asetta eli "jotain mitä hänellä ei ollut viime kerralla”.

Harry ja herra Weasley suuntaavat tuomioistuimeen Harryn oikeudenkäyntiä varten. Dumbledoren ja Harryn naapurin, rouva Figgin (Kathryn Hunter), avulla Harryn syytökset perutaan, ja Harry pääsee palaamaan kouluun. Kouluun saavuttuaan Harry näkee, että Tylypahkan vaunuja vetää joukko erikoislaatuisia otuksia. Harry, Ron (Rupert Grint), Hermione (Emma Watson) ja Neville (Matthew Lewis) jakavat vaununsa Luna Lovekivan (Evanna Lynch) kanssa, joka on outo mutta ystävällinen tyttö. Luna väittää myös näkevänsä vaunuja vetävät otukset. Taikaministeri Cornelius Toffee (Robert Hardy) nimittää uudeksi pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi Dolores Pimennon (Imelda Staunton), joka on ministeriön vanhempi virkailija ja kieltäytyy opettamasta käytännön taikuutta. Toffee ei nimittäin usko Voldermortin paluuseen, vaan pelkää, että Dumbledore aikoo perustaa oman armeijan ministeriötä vastaan. Voldemortin paluusta puhuva Harry joutuu Pimennon määräämässä jälki-istunnossa kirjoittamaan erityisellä sulkakynällä toistuvasti lauseen ”En saa valehdella”. Kun Harry kirjoittaa lauseita paperille, kynänjäljet piirtyvät samalla myös verisinä haavoina hänen käteensä.

Harry näkee Lunan metsässä vierellään ne samat otukset, jotka vetivät Tylypahkan kärryjä. Hän kertoo Harrylle, että otuksia kutsutaan thestraleiksi ja että ainoastaan kuoleman nähneet ihmiset voivat nähdä ne. Luna mainitsee, että vaikka thestralit ovat hyvin lempeitä, ihmiset karttavat niitä niiden pelottavan ulkomuodon vuoksi.

Kun Pimennon ote koulusta kovenee, Ron ja Hermione auttavat Harryä perustamaan salaisen ryhmän, joka opettaa oppilaille pimeyden voimilta suojaavia loitsuja. Ryhmän nimeksi tulee Albuksen kaarti, lyhennettynä AK. Pimento värvää luihuiset paljastamaan ryhmän. Harry ja Cho (Katie Leung) alkavat tuntea vetoa toisiaan kohtaan. Dumbledore alkaa vähitellen ottaa etäisyyttä Harryyn.

Harry näkee painajaisen, jossa Arthur Weasley joutuu Salaperäisyyksien osastolla hyökkäyksen kohteeksi. Uni osoittautuu myöhemmin todeksi. Dumbledore pelkää, että Voldemort alkaa käyttää hyväksi hänen ja Harryn välistä yhteyttä, joten Dumbledore määrää professori Kalkaroksen (Alan Rickman) opettamaan Harrylle okklumeusta, jotta tämä oppisi torjumaan Voldemortin mielestään.

Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter), Siriuksen häiriintynyt serkku, pakenee Azkabanista mukanaan yhdeksän muuta kuolonsyöjää. Tylypahkassa Pimento, Voro (David Bradley) ja Pimennon Inkvisitiopartio paljastavat Albuksen kaartin kuulusteltuaan Chota lainvastaisesti totuusseerumilla. Dumbledore ottaa syyt niskoilleen suojellakseen Harryä (mainitsemalla, että ryhmän nimi on ”Albuksen kaarti, ei Harryn”) ja pakenee, kun Toffee määrää hänet pidätettäväksi. Kun Dumbledore on poissa, Pimennosta tulee uusi rehtori. Tapauksen jälkeen Harry alkaa vähitellen kartella Chota.

Koska myös Hagridia (Robbie Coltrane) uhkaa erottaminen ”puoli-ihmisiä” halveksivan Pimennon vuoksi, hän näyttää Harrylle, Ronille ja Hermionelle oman jättiläisvelipuolensa Ruaahin (äänenä Tony Maudsley). Hagrid pyytää heitä pitämään huolta Ruaahista, jos hänelle itselleen tapahtuu jotain.

Erään kokeen aikana Weasleyn kaksoset (James ja Oliver Phelps) alkavat kapinoida ja sytyttävät joukon ilotulituksia suuressa salissa aiheuttaen Pimentoa varten kaaoksen. Harry näkee näyn, jossa Voldemort kiduttaa Siriusta Salaperäisyyksien osastolla. Harry, Ron ja Hermione lähtevät etsimään Siriusta, mutta Pimento nappaa heidät ja alkaa kuulustella Harryä. Kun Harry kertoo, ettei hän ollut lähdössä etsimään Dumbledorea, Pimento läimäyttää häntä kasvoille. Kun Pimento uhkaa Harryä kidutuskirouksella saadakseen haluamansa tiedot, Hermione huijaa Pimennon lähtemään hänen ja Harryn kanssa Kiellettyyn metsään etsimään jonkinlaista asetta. He johdattavat hänet Ruaahin piilopaikkaan, mutta jättiläinen on kadonnut. Kentaurit, joilla on sukset ristissä taikaministeriön kanssa, ilmestyvät paikalle ja vievät rehtorin mukanaan pimeyteen, kun tämä hyökkää heidän kimppuunsa. Pimento huutaa Harrylle pyytäen tätä kertomaan kentaureille, ettei hän tarkoittanut mitään pahaa. Harry kuitenkin ilmoittaa Pimennolle tämän sanoneen hänelle, ettei hän saa valehdella. Harry, Hermione, Ron, Luna, Neville ja Ginny (Bonnie Wright) lentävät taikaministeriöön thestralien selässä pelastaakseen Siriuksen.

Ryhmä saapuu Salaperäisyyksien osastolle, mistä he löytävät ennustuksen, joka koskee Harryä ja Voldemortia. Ennustus on se sama ase, jota Voldemort on etsinyt. Kuolonsyöjät piirittävät heidät joukoissaan Lucius Malfoy (Jason Isaacs) ja Bellatrix Lestrange. Lucius paljastaa, ettei Sirius ole ollut vaarassa missään vaiheessa ja että Harry näki vain sen, mitä Voldemort halusi hänen näkevän. Lucius yrittää taivutella Harryn antamaan ennustuksen hänelle ja kertoo, että ennustus paljastaa syyn sille, miksi Voldemort yritti tappaa yksivuotiaan Harryn. Harry kieltäytyy, ja Albuksen kaartin ja kuolonsyöjien välille syttyy taistelu. Kuolonsyöjät vangitsevat kaikki kaartilaiset Harryä lukuun ottamatta ja uhkaavat tappaa heidät, jollei Harry luovuta ennustusta. Harry luovuttaa sen juuri, kun Sirius, Kingsley, Vauhkomieli, Tonks ja Lupin saapuvat paikalle. He hyökkäävät kuolonsyöjien kimppuun, ja Lucius pudottaa ennustuksen, joka särkyy. Seuraa taistelu, jonka aikana Lucius ja muut kuolonsyöjät päihitetään, mutta Bellatrix ehtii kuitenkin tappaa Siriuksen. Harry ajaa Bellatrixin nurkkaan Atriumiin ja yrittää kiduttaa tätä kidutuskirouksella mutta tuloksetta. Voldemort ilmestyy esiin ja houkuttelee Harryä antamaan periksi Bellatrixiä kohtaan tuntemalle vihalleen. Harry kääntää sauvansa Voldemortiin, joka riisuu hänet aseista. Ennen kuin Voldemort ehtii tappaa Harryn, Dumbledore saapuu paikalle.

Voldemortin ja Dumbledoren välille syttyy kaksintaistelu, jonka aikana Bellatrix pakenee. Kun Dumbledore onnistuu saamaan yliotteen Voldemortista, tämä yrittää ottaa Harryn valtaansa, mutta epäonnistuu Harryn ystäviään, vanhempiaan ja Siriusta kohtaan tunteman rakkauden vuoksi. Taikaministeriön virkamiehet saapuvat paikalle hormiverkoston kautta hetkeä ennen kuin Voldemort ehtii kaikkoontua. Toffee joutuu myöntämään, että Voldemort on palannut. Harryn maine puhdistuu, Toffee eroaa taikaministerin virasta, Pimento erotetaan ja Dumbledore palaa Tylypahkan rehtoriksi.

Dumbledore selittää ottaneensa koko vuoden ajan etäisyyttä Harryyn toivoen, että se vähentäisi Voldemortin halua käyttää Harryn ja hänen välistä yhteyttä. Harry hyväksyy saamansa ennustuksen: hän tulee tappamaan Voldemortin, tai Voldemort tulee tappamaan hänet. Lähdettyään Dumbledoren kansliasta Harry tapaa käytävällä Lunan, joka lohduttaa häntä Siriuksen menetyksestä. Kesälomalle lähtiessään Harry kertoo ystävilleen, että heillä on jotain, mitä Voldemortilla ei ole: rakkaus eli jotain, minkä vuoksi taistella.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli[3]
Daniel Radcliffe Harry Potter
Harry Melling Dudley Dursley
Jason Boyd Piers Polkiss
Richard Macklin Malcolm
Kathryn Hunter Arabella Figg
Fiona Shaw Petunia Dursley
Richard Griffiths Vernon Dursley
Jessica Stevenson Mafalda Hopkirk (ääni)
Adrian Rawlins James Potter
Geraldine Somerville Lily Potter
Robert Pattinson Cedric Diggory (takauma)
Ralph Fiennes Lordi Voldemort
Natalia Tena Nymfadora Tonks
Brendan Gleeson Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli
George Harris Kingsley Kahlesalpa
Peter Cartwright Elfias Doze
Bridgette Millar Emmeline Vance
Gary Oldman Sirius Musta
Mark Williams Arthur Weasley
David Thewlis Remus Lupin
Maggie Smith Minerva McGarmiwa
Julie Walters Molly Weasley
Timothy Bateson Oljo (ääni)
Emma Watson Hermione Granger
Rupert Grint Ron Weasley
James Phelps Fred Weasley
Oliver Phelps George Weasley
Bonnie Wright Ginny Weasley
Robert Hardy Cornelius Toffee
Jason Isaacs Lucius Malfoy
Chris Rankin Percy Weasley
Michael Gambon Albus Dumbledore
Imelda Staunton Dolores Pimento
Sian Thomas Amelia Bones
Tom Felton Draco Malfoy
Jamie Waylett Vincent Crabbe
Josh Herdman Gregory Goyle
Katie Leung Cho Chang
Matthew Lewis Neville Longbottom
Evanna Lynch Luna Lovekiva
David Bradley Argus Voro
Devon Murray Seamus Finnigan
William Melling Nigel
Apple Brook Wilhelmina Matoisa-Lankku
Alan Rickman Severus Kalkaros
Emma Thompson Sibylla Punurmio
Alfred Enoch Dean Thomas
Afshan Azad Padma Patil
Shefali Chowdhury Parvati Patil
Warwick Davis Filius Lipetit
Jim McManus Aberforth Dumbledore
Nick Shirm Zacharias Smith
Sam Beazley Everard
John Atterbury Phineas
Helena Bonham Carter Bellatrix Lestrange
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
Richard Leaf Aurori Dawlish
Tony Maudsley Ruaah-jättiläinen (ääni)
Alec Hopkins Severus Kalkaros (teini-ikäinen)
Robbie Jarvis James Potter (teini-ikäinen)
James Walters Sirius Musta (teini-ikäinen)
Charles Hughes Peter Piskuilan (teini-ikäinen)
James Utechin Remus Lupin (teini-ikäinen)
Michael Wildman Magorian-kentauri (ääni)
Jason Piper Bane-kentauri (ääni)
Richard Cubison Kuolonsyöjä
Peter Best Kuolonsyöjä
Tav MacDougall Kuolonsyöjä
Richard Trinder Kuolonsyöjä

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja feeniksin kilta on viides elokuva seitsenosaisessa Harry Potter -elokuvasarjassa. Kaikki elokuvat perustuvat J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Ensimmäinen elokuva, Viisasten kivi, valmistui vuonna 2001 ja elokuvasarjan suosion myötä osien teko jatkui aina vuoteen 2011, jolloin Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 sai ensi-iltansa. Muita sarjaan kuuluvia ovat elokuvat Salaisuuksien kammio (2002), Azkabanin vanki (2004), Liekehtivä pikari (2005), Puoliverinen prinssi (2009) ja Kuoleman varjelukset (2010–2011)

Myös kirjasarja on saanut maailmanlaajuisen suosion: sarjan ensimmäistä, toista ja kolmatta osaa oli vuoteen 2005 mennessä myyty 27,6 miljoonaa kappaletta.[4] Rowling olikin ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestseller-listalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikon ajan.[5] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa USAan, loput Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[4][5] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin mitä bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan ja sitä oltiin varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[5] Se olikin sitten myös nopeimmin myyty kirja: pari päivää ilmestymisensä jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.[4]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack julkaistiin 11. heinäkuuta 2007.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Fireworks" 1:49 Nicholas Hooper
2. "Professor Umbridge" 2:35
3. "Another Story" 2:41
4. "Dementors in the Underpass" 1:54
5. "Dumbledore's Army" 2:42
6. The Hall of Prophecies" 4:27
7. "Possession" 3:20
8. "The Room of Requirement" 6:09
9. "The Kiss" 1:56
10. "A Journey to Hogwarts" 2:54
11. "The Sirius Deception" 2:36
12. "Death of Sirius" 3:58
13. "Umbridge Spoils a Beautiful Morning" 2:39
14. "Darkness Takes Over" 2:58
15. "The Ministry of Magic" 2:48
16. "The Sacking of Trelawney" 2:15
17. "Flight of the Order of the Phoenix" 1:34
18. "Loved Ones and Leaving" 3:15

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) - Box Office Mojo Box Office Mojo. Viitattu 28.3.2011. (englanniksi)
  2. http://harrypotter.warnerbros.co.uk/countries/countries.html
  3. Harry Potter and the Order of the Phoenix Imdb
  4. a b c Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. s. 184
  5. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002. s. 151

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]