Feeniksin kilta

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Nymfadora Tonks)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Feeniksin kilta (engl. Order of the Phoenix) on kuvitteellinen salajärjestö J. K. Rowlingin kirjoittamissa Harry Potter -kirjoissa. Albus Dumbledore perusti järjestön vastustaakseen lordi Voldemortia ja tämän kuolonsyöjiä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feeniksin kilta on Tylypahkan velhokoulun rehtorin Albus Dumbledoren perustama järjestö, jonka tehtävänä on vastustaa lordi Voldemortia ja kuolonsyöjiä. Feeniksin killan päämajana on Kalmanhanaukio 12, Lontoo, joka on myös Sirius Mustan lapsuuden koti. Dumbledoren ohella killan alkuperäisiin jäseniin kuuluivat muun muassa Harry Potterin vanhemmat James ja Lily Potter, Remus Lupin, Sirius Musta ja Alastor Vauhkomieli. Kilta hajosi, kun Voldemort katosi tapettuaan James ja Lily Potterin ja yritettyään tappaa heidän poikansa Harryn. Voldemortin uskottiin kuolleen, eikä häntä vastustavaa järjestöä katsottu enää tarpeelliseksi.

Voldemortin palatessa kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari Dumbledore perustaa Feeniksin killan uudelleen.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Feeniksin killan jäsenet

Uudelleen perustetun Feeniksin killan tunnetut jäsenet

Dedalus Diggle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dedalus Diggle on yksi Feeniksin killan alkuperäisistä jäsenistä. Tylypahkan opettaja Professori McGarmiva epäili häntä tähdenlentojen loihtimisesta Kentissä Lordi Voldemortin kukistuttua sinä yönä, kun Harry Potterin vanhemmat kuolivat. Harry tapaa Digglen Viistokujalla Vuotavassa noidankattilassa, kun Harry on ostamassa Tylypahkaa varten koulutarvikkeitaan, ja Dedalus ilahtuu, kun Harry sanoo nähneensä hänet ennenkin (Petunia-täti sai sätkyn, kun Dedalus kumarsi Harrylle ruokakaupassa). Viimeisessä kirjassa Dedalus Diggle ottaa Hestia Jonesin kanssa Dursleyn perheen huostaansa ja he pakenevat, jottei Voldemort saisi heitä. Kuolonsyöjät polttivat Digglen talon vallattuaan taikaministeriön, mutta Diggle ei ollut paikalla.

Elfias Doze[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elfias Doze (engl. Elphias Doge) on yksi Feeniksin killan alkuperäisistä jäsenistä. Hän on Albus Dumbledoren pitkäaikainen ystävä jo heidän Tylypahkan-opiskeluajoiltaan. Doze on siis suunnilleen yhtä vanha kuin Dumbledore. Tavallisesti hänet on mainittu vain ohimennen, mutta kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Harry tapaa hänet Billin ja Fleurin häissä, ja Doze ja Harry keskustelevat Dumbledoresta, joka oli Elfiaksen hyvä ystävä.

Arabella Figg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabella Doreen Figg[1] on hieman höperö vanha nainen, joka asuu neljän kissansa kanssa kaalinhajuisessa kodissaan Likusteritiellä. Harry on joutunut viettämään aikaa hänen luonaan, kun Dursleyt ovat halunneet hänet pois jaloista. Kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta rouva Figg paljastaa olevansa surkki, jonka tehtävänä on ollut pitää Harrya silmällä.

Hestia Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hestia Jones on Feeniksin killan jäsen. Jonesilla on musta tukka ja punaiset posket. Jones kohtasi Harryn ensimmäisen kerran, kun hän tuli hakemaan Harrya Dursleyilta Kalmanhanaukio 12:sta ja hän ihmetteli perunankuorimaveistä Dursleyiden keittiössä sanoen sen olevan hauska. Myöhemmin Jones yhdessä Dedalus Digglen kanssa evakuoivat Dursleyt turvaan, jotteivat kuolonsyöjät saisi heitä. Hestia piti pahana sitä etteivät Dursleyt välittäneet Harrysta ja etteivät tienneet minne Harry viedään.

Alice Longbottom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alice Longbottom on Neville Longbottomin äiti, joka työskenteli miehensä Frank Longbottomin kanssa aurorina Taikaministeriössä. Hän joutui kuitenkin loppuelämäkseen sairaalaan Bellatrix Lestrangen, Rodolphus Lestrangen, Rabastan Lestrangen ja Bartemius Kyyry nuoremman häneen ja hänen mieheensä loihtiman kidutuskirouksen vuoksi. Toisin kuin miehensä hän on sen verran järjissään, että ojentaa Nevillelle joka tapaamisella yhden tai useita huolellisesti siistittyjä makeisten kääreitä – jotka poika tallettaa uskollisesti, vaikka isoäiti käskee heittää ne pois.

Frank Longbottom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Longbottom on Neville Longbottomin isä, joka oli menestyksekäs aurori. Hän on ollut pysyvästi vaimonsa kanssa Pyhän Mungon taikatautien ja vammojen sairaalassa sen jälkeen kun Bellatrix Lestrange, Rodolphus Lestrange, Rabastan Lestrange ja Bartemius Kyyry Jr. kiduttivat heidät lähes kuoliaaksi kidutuskirouksen avulla. Frank on niin pahoin vammautunut, ettei tunne edes poikaansa, joka käy uskollisesti katsomassa vanhempiaan.

Sturgis Podmore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sturgis Podmore on Feeniksin killan jäsen. Strugis joutuu Azkabaniin teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta, koska Lucius Malfoy yllättää hänet näkymättömyysviitan alta ministeriössä ja loitsii häneen komennuskirouksen. Kirouksen vuoksi Podmore yrittää murtautua Taikaministeriön Salaperäisyyksien osastoon. Hänet tuomitaan tästä hyvästä kuudeksi kuukaudeksi Azkabaniin.

Edward Tonks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward Ted Tonks on Nymfadora Tonksin isä. Ted oli jästisyntyinen ja hänen vaimonsa oli Andromeda Musta. Ted liittyi Feeniksin kiltaan yhdessä tyttärensä kanssa Voldemortin noustua uudelleen valtaan. Seitsemän Potterin taistelussa Ted tarjosi kotiaan turvataloksi muille. Harryn ja Hagridin saavuttua Ted paransi Harryn vammat. Kun kuolonsyöjät valtasivat taikaministeriön ja alkoivat vainota jästisyntyisiä Ted joutui pakenemaan, mutta Harmaaselän johtama ryhmä sai hänet kiinni ja Ted sai taistelussa surmansa. Lupin ja Nymfadora myöhemmin nimesivät poikansa Tediksi kunnioittaakseen hänen muistoaan. Tedin kuolemasta ilmoitettiin myöhmmin Pottervahdissa.

Nymfadora Tonks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -hahmo
Nymfadora Tonks
Sukupuoli nainen
Hiusten väri yleensä pinkit
Silmien väri vihreät
Tupa Puuskupuh
Ammatti Aurori
Lojaalius Feeniksin kilta
Näyttelijä Natalia Tena
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Feeniksin kilta

Nymfadora Tonks (engl. Nymphadora Tonks) (19732. toukokuuta 1998)[2] työskenteli taikaministeriössä aurorina. Nymfadora oli myös metamorfimaagi[3] – hän pystyi siis muuttamaan ulkomuotoaan halutessaan. Tonks oli Sirius Mustan lempiserkun Andromedan tytär.[4]

Nymfadora oli mukana taistelussa kuolonsyöjiä vastaan, kun kuolonsyöjät ja lordi Voldemort huijaavat Harryn ansaan. Sirius Musta saa surmansa samassa taistelussa. Tonks inhosi etunimeään ja pyysi usein että häntä kutsuttaisiin vain sukunimellä.[5] Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Siriuksen kuoleman jälkeen Harry epäilee Tonksin olleen rakastunut Siriukseen,[6] sillä Tonks ei enää muuttanut ulkonäköään, oli masentunut ja hänen suojeliuksensa oli muuttunut ihmissudeksi.[7] Lopulta käy ilmi että Tonks oli rakastunut Remus Lupiniin.[8]

Kotikolossa jouluaterian ääressä Harry epäilee, että rouva Weasley olisi mieluummin ottanut Fleur Delacourin sijasta Tonksin miniäkseen. Kyseessä oli kuitenkin Harryn väärinkäsitys. Tosiasiassa Molly yritti kannustaa Tonksia ja Lupinia yhteen. Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi paljastuu, kuinka ihastunut Tonks Lupiniin lopulta oli.

Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Nymfadora Tonks menee naimisiin Remus Lupinin kanssa. Heille syntyy poika, jonka he nimeävät Tonksin edesmenneen isän, Tedin, mukaan Teddy Remus Lupiniksi. Harrysta tulee Teddyn kummisetä. Kirjan lopussa käytävässä Tylypahkan taistelussa Nymfadora ja hänen aviomiehensä Lupin kuolevat kuolonsyöjien tekemään tappokiroukseen. Bellatrix tappoi Nymfadoran ja Dolohov Lupinin.

Tonksia elokuvissa näyttelee Natalia Tena.

Mundungus Fletcher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mundungus ”Dung” Fletcher[9] on varas – mutta hyväsydäminen velho. Hänet on määrätty vartioimaan Harry Potteria kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta, mutta kun hän sai kuulla eräästä halvasta noidankattilasta joka on ilmeisesti lumottu, hän lähti pois Likusteritieltä Surreysta.

Tämä osoittautuu suureksi virheeksi, sillä heti sen jälkeen ankeuttajat hyökkäävät Harryn ja Dudleyn kimppuun Magnoliakaaren ja Visteriaväylän välisellä kujalla.[10] Mundungus toimitti myös Fred ja George Weasleylle tarvikkeita pilapuotia varten.

Albus Dumbledore tietää Mundungusin epäluotettavuudesta mutta pitää tämän tarkoituksella mukana Feeniksin killassa: herkästi puolta vaihtavan roiston avulla on äärimmäisen yksinkertaista syöttää vääriä tietoja vastapuolelle siten, ettei kukaan aavistakaan asiaa.

Mundungus osoittautuu tärkeäksi hahmoksi teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset. Harry, Hermione ja Ron saavat tietää Mundungusilta, mihin on kadonnut siihen asti merkittävin hirnyrkki eli Luihuisen medaljonki: Mundungus on vienyt sen Kalmanhanaukio 12:sta ja yrittänyt myydä Viistokujalla – jolloin Dolores Pimento oli takavarikoinut sen.

Sirius Musta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirius Musta (engl. Sirius Black) alias Anturajalka (19591996)[11] on J. K. Rowlingin kirjoittamissa Harry Potter -kirjoissa esiintyvä henkilöhahmo. Hän on Harry Potterin kummisetä. Kirjoissa Siriusta kuvataan komeaksi ja nokkelaksi, ehkä jopa hieman ylimieliseksi keppostelijaksi. Mustaa kutsutaan kirjoissa myös lempinimellä Anturajalka. Sirius on rekisteröitymätön animaagi; hän osaa muuttua suureksi mustaksi koiraksi. Sirius on yksi harvoista Harry Potter -kirjojen henkilöistä, joka ei pelkää lausua pimeyden lordi Voldemortin nimeä. Feeniksin kilta pitää Siriuksen taloa päämajanaan.

Nimi "Sirius" viittaa tähteen, joka tunnetaan myös kansan suussa Koirantähtenä, koska se kuuluu Suuren koiran tähtikuvioon.

Elokuvissa Siriusta näyttelee Gary Oldman. Feeniksin killassa esiintyi myös teini-ikäinen Sirius, jota esitti James Walters.

Siriuksen nuoruus oli erityisen onnetonta; hän vihasi suurinta osaa sukulaisistaan, erityisesti äitiään. Hän ei noudattanut perheensä puhdasveristä elitismiä ja paneutumista pimeän voimiin. Koulussa Siriuksen parhaat ystävät James Potter, Remus Lupin ja Peter Piskuilan kutsuivat itseään Kelmeiksi ja tuottivat opettajille kepposillaan runsaasti harmaita hiuksia. He myös kiusasivat Severus Kalkarosta, joka oli heidän kanssaan samalla vuosikurssilla mutta Luihuisessa. Valmistuttuaan Tylypahkasta Sirius pysyi Jamesin hyvänä ystävänä ja oli jopa Jamesin bestman tämän mennessä naimisiin Lilyn kanssa. Kun parin poika Harry syntyi, Potterit kutsuivat Siriuksen kummisedäksi. Siriusta epäiltiin Pottereiden olinpaikan paljastajaksi ja lisäksi 12 jästin ja Peter Piskuilanin murhaajaksi. Sirius vangittiin Azkabanin velhovankilaan. Toisin kuin muut Azkabanin vangit, jotka yleensä tulivat vankeudessa hulluiksi, Sirius pysyi selväjärkisenä, koska tiesi olevansa syytön. Sirius pystyi muuttumaan animaagimuotoonsa koiraksi tietäen, etteivät ankeuttajat voi vaistota hänen tunteitaan eläinmuodossa. Kaksitoista vuotta myöhemmin Sirius näki lehdessä kuvan Weasleyn perheestä, jossa Ronin olkapäällä istui rotta. Sirius tunnisti rotan välittömästi Peteriksi tämän animaagimuodossa. Tieto puhdisti hänen mielensä. Laihduttuaan useita kiloja vankilassa hän pystyi karkaamaan koiran hahmossa sellin kaltereiden välistä.

Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Sirius lahjoittaa sukunsa ikiaikaisen kodin Kalmanhanaukio 12:n Feeniksin kilta -organisaation päämajaksi, jolloin myös hän voi osallistua sen toimintaan. Sirius toimii ikään kuin Harryn veljenä koko kirjan ajan, mutta Rowlingin mukaan "Harry kaipaa isähahmoa".[12] Hänen ja Harryn välille muodostuu myös suuri luottamusside. Bellatrix Lestrangen ja Siriuksen välisen kaksintaistelun aikana Bellatrix iskee Siriusta kirouksella, joka lennättää tämän mystisen mustan holvikaaren verhon lävitse kuolemaan (elokuvaversiossa holvikaaressa ei ole verhoa).[13]

Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Sirius tunnustetaan syyttömäksi – mutta valitettavasti liian myöhään. Harry perii Siriuksen omaisuuden, mukaan lukien talon Kalmanhanaukiolla, kotitonttu Oljon ja Hiinokan. Kirjassa myös kerrotaan että Sirius Musta on Narcissa Malfoyn serkku. Seitsemännessä kirjassa Harry kutsui Siriuksen hengen luokseen elpymiskiven avulla lohduttamaan Harrya tämän matkalla tulevaan kuolemaan. Siriuksen henki kertoi Harrylle kuoleman olevan kivuton ja käyvän nopeammin kuin nukahtaminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lisa Waite Bunker: Arabella Doreen Figg 5.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 2. Lisa Waite Bunker: Nymphadora Tonks 10.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 3. Rowling 2004, s. 68–69.
 4. Rowling 2004, s. 143.
 5. Rowling 2004, s. 65.
 6. Rowling 2006, s. 503.
 7. Rowling 2006, s. 170.
 8. Rowling 2006, s. 668–669.
 9. Lisa Waite Bunker: Mundungus ”Dung” Fletcher 5.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 10. Rowling 2004, s. 179.
 11. Lisa Waite Bunker: Sirius Black 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 8.2.2008. (englanniksi)
 12. The Leaky Cauldron and MuggleNet interview Joanne Kathleen Rowling: Part Two
 13. Rowling, J. K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta, s. 972. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.). Tammi, 2004.