Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmeotukset:
Grindelwaldin rikokset
Fantastic Beasts:
The Crimes of Grindelwald
45259181 2194708403873901 7735059147443404800 n.jpg
Ohjaaja David Yates
Käsikirjoittaja J. K. Rowling
Perustuu J. K. Rowlingin kirjaan
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Tuottaja
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja Mark Day
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Heyday Films
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Seuraaja Ihmeotukset 3
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (engl. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalais-brittiläinen fantasiaelokuva, jonka on ohjannut David Yates sekä käsikirjoittanut että tuottanut J. K. Rowling. Se on vuoden 2016 elokuvan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat jatko-osa. Elokuvan pääosissa ovat Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law ja Johnny Depp. Elokuva on Ihmeotukset-elokuvasarjan toinen osa ja J. K. Rowlingin velhomaailman kymmenes elokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1927, Amerikan Yhdysvaltain taikakongressi (AYT) auttaa Velhojen kansainvälisen liiton pidätysten johtavaa auroria Spielmania tehtävässään, hän on tullut hakemaan voimakkaan pimeän velhon Gellert Grindelwaldin takaisin Eurooppaan vastaamaan teoistaan. Kuljetus kuitenkin menee pieleen, kun Grindelwald paljastuu olevan valepukuinen Abernathy ja Abernathy paljastuu olevan Grindelwald itse. Grindelwald tappaa häntä kuljettavat velhot ja pudottaa Spielmanin kuolemaansa, mutta antaa tälle viime hetkellä taikasauvan pelastukseksi. Grindelwald on jälleen vapaalla jalalla.

Kolme kuukautta myöhemmin Lisko Scamander on Britannian Taikaministeriössä pyytämässä matkustuskiellonsa poistamista, jonka hän sai obskuurin New Yorkissa aiheuttamien tuhojen seurauksena. Matkustamiskielto poistettaisiin, jos hän ottaisi aurorin paikan veljensä Theseuksen osastolta ja toisi New Yorkin tapahtumista selvinneen ja Eurooppaan paenneen Valio Barebonen Taikaministeriöön. Lisko kieltäytyy tästä, joten ministeriö lähettää Valion perään velhometsästäjän Grimmsonin ja Theseus vannoo seuraavansa Liskon jokaista liikettä. Poistuttuaan Taikaministeriöstä, Lisko huomaan nahkahansikkaan leijuvan vierellään osoittaen ylhäälle ison rakennuksen katolle jossa seisoo ihmishahmo. Siellä hän tapaa Albus Dumbledoren, joka pyytää Liskoa löytämään Valion joka on Pariisissa etsimässä hänen alkuperäänsä. Dumbledore kertoo, kuinka Valion luullaan olevan vanhan puhdasverisen suvun kadonnut jälkeläinen, joka tekisi hänestä Liskon vanhan ystävän, Leta Lestrangen, veljen. Tämän jälkeen Lisko palaa kotiinsa ja yllätyksekseen löytää sieltä Queenie Goldsteinin ja Jacob Kowalskin mukanaan hyviä uutisia. Jacob kertoo Liskolle, kuinka hän muistaa kaikki New Yorkin tapahtumat ja nyt hän ja Queenie ovat menossa naimisiin. Lisko on tästä onnellinen, mutta huomaan jotain olevan vikana Jacobin käytöksessä, hän on lemmenjuoman alaisena. Queenie ensin estää Liskoa poistamasta lemmenjuoman vaikutuksia, mutta hyväksyy kuitenkin lumouksen poistamisen, jotta Jacob voi itse todistaa rakkautensa. Queenie kuitenkin kaikkoaa etsimään sisartaan, kun Jacobin miltein kutsuu häntä hulluksi käyttäessään lemmenjuomaa häneen. Lisko ilahtuu nähdessään Tinan lähettämän postikortin Pariisista Queenielle, jonka myötä Lisko ja Jacob lähtevät välittömästi Pariisiin etsimään sisaruksia.

Grindelwald kätyreineen saapuvat Pariisin etsimään Valiota, jonka Grindelwald uskoo olevan ainoa velho kykeneväinen tappamaan Albus Dumbledoren. Hän käskee joukkojensa jäseniä vahtimaan Valiota, joka työskentelee Arcanus-sirkuksessa, sillä hän tulee heidän luokseen ilman kaappaamistakin. Arcanus-sirkuksessa Valio yhdessä tyttöystävänsä Naginin, kirosanosin joka voi muuttua käärmeeksi, kanssa pakenevat sirkuksesta vapauttamalla zouwun kiireisellä pariisilaisella velhojen kadulla. Tämän jälkeen, Valio jäljittää äitinsä talon, joka antoi hänet adoptoitavaksi, mutta hän löytääkin vain äitinsä palvelijan joka vei hänet Amerikkaan. Heidän harmikseen Grimmson seurasi Valiota, ja kuolonkirouksellaan tappoi palvelijan Valion sijasta. Valio ja Nagini pakenevat paikalta ennen kuin Grimmson ehtii koskea heihin.

Tina, joka on lähetetty Taikakongressin määräyksenä hakemaan Valio, kohtaa toisen aurorin samalla tehtävällä nimeltä Yusuf Kama, joka lupautuu auttaa Tinaa. Tällä välin Jacob ja Lisko saapuvat Pariisiin laittoman porttiavaimen avulla, jossa Lisko alkaa heti etsimään Tinaa. Hekin kohtaavat ennen pitkään Yusuf Kaman joka vie heidät Tinan luokse mutta paljastaa tämän olevan ansa. Kama kertoo, kuinka hänen tulee tappaa Valion, sillä hän itse on puhdasverisen perheensä ainoa elossa oleva jäsen, ja hänelle on asetettu rikkumaton vala joka pakottaa tämän tappamaan Valion. Samaan aikaan Queenie on etsinyt turhaan siskoaan Tinaa pitkin Pariisia, mutta hän edelleen surun valtaamana lähdettyään Jacobin luota. Hän kohtaa Vinda Rosierin kadulla, joka vie hänet Grindelwaldin luokse kuulemaan Grindelwaldin suunnitelmaa, kuinka hän ja Jacob voisivat elää onnellisina velhojen hallitsessa maailmaa. Tina, Lisko ja Jacob pakenevat Kaman ansasta Piketti-pokkuroijan avulla. Tämän jälkeen he saapuvat turvatalolle josta Dumbledore kertoi, joka paljastuu olevan kuuluisan alkemisti Nicholas Flamelin koti. Jacob ja Flamel huomaavat kristallipallosta, kuinka Queenie saapuu Lestrange suvun hautaholviin. Jacob lähtee etsimään tätä sieltä.

Ranskan Taikaministeriössä, Lisko naamioi itsensä monijuomaliemen avulla näyttämään veljeltään, kunnes jo aulassa Theseus huomaa heidät. He hidastavat Theseusta sitomalla hänet tuoliin ja ryntäävät Ministeriön arkistoihin etsimään Lestrange perheen asiakirjoja. Leta on myös tutkimassa perheensä tallenteita, koska hän yhä epäilee, että Valio ei voi olla hänen veljensä. Kummasti perheen arkistot ovat siirretty heidän hautaholviinsa. Lisko ja Tina yhdessä Letan kanssa pakenevat Ministeriöstä ja saapuvat hautausmaalle etsimään Lestrange perheen hautaholvia. Siellä he kohtaavat Yusuf Kaman, Jacobin, Naginin sekä Valion. Yusuf kertoo kuinka hän ja Valio ovat velipuoliam kun Corvus Lestrange saapui viemään Yusufin äidin Ranskaan komennuskirouksen alaisena. Viimeisillä elonhetkillään, Yusufin isä pakotti poikansa vannomaan, että hän tappaisi sen mitä Corvus Lestrange rakastaa eniten. Kuitenkin Leta paljastaa, ettei Valio ole Corvus Lestrangen poika, sillä hänen ja palvelijattaren oli määrä viedä poika Amerikkaan, kun hän vaihtoi vauvan toisen kanssa saadakseen yhden yön hiljaisuuden. Laiva kuitenkin upposi Valion äiti ja Letan veli mukana. Hautaholvin ovet avautuvat ja he pääsevät kuulemaan Grindelwaldin puhetta kannattajilleen. Lisko ja Tina aavistaman tämän olevan ansa ja valmistautuvat siihen. Grindelwald kertoo hänen unelmansa; hän näkee tulevan suuren sodan jossa ei-taikovat (jästit) ovat barbaarisia toisiaan kohtaan ja ennen pitkään kääntyisivät velhoja vastaan aseillaan. Theseus aurorijoukkoineen saapuu paikalle pidättämään Grindelwaldin mutta tämä tiesi heidän tulostaan. Hän käskee kannattajiaan kaikkoontumaan paikalta, viemään hänen viestiään pidemmälle maailman kolkkiin. Tämän jälkeen hän pyytää uusia tulokkaita joko liittymään häneen tai kuolemaan. Valio liittyy Grindelwaldin joukkoihin, toivossa saada tietää kuka hän oikeasti on. Queenie taas liittyy saadakseen naida Jacobin ja elää Amerikassa vapaana. Leta astuu eteenpäin Grindelwaldin toivossa liittyäkseen häneen, mutta tämä hyökkääkin ja antaa muille tilaisuuden paeta paikalta, kunnes Grindelwald lopulta tappaa hänet. Grindelwaldin kaikkoontuessa, hän määrää sinisten liekkihirviöiden tuhoavan Pariisin, jota vastaan Lisko ja muut käyvät kiivasta tappelua. Flamel saapuu paikalle auttamaan heitä lopettaakseen Grindelwaldin kirouksen ennen kuin se pääsi leviämään. Lisko lohduttaa Theseusta Letan kuolemasta, kunnes hänen haiskunsa tuo Grindelwaldin veririipuksen jonka hän vei tältä taiston aikana.

Lisko palaa Tylypahkaan tavatakseen Albus Dumbledoren ja palauttaa hänelle veririipuksen, jonka Dumbledore kertoo olevan verivalan sinetti hänen ja Grindelwaldin välillä. Hän saattaa myös tietää, kuinka se voidaan tuhota. Sillä välin Nurmengardin linnoituksessa, Grindelwald antaa Valiolle taikasauvan ja paljastaa tälle todellisen nimensä; Aurelius Dumbledore. Grindelwald taikoo feenikslinnun eloon kertoen, kuinka feeniks tulisi oikean Dumbledoren luokse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eddie Redmayne  … Leguan ”Lisko” Scamander  
 Katherine Waterston  … Porpentina ”Tina” Goldstein  
 Dan Fogler  … Jacob Kowalski  
 Alison Sudol  … Queenie Goldstein  
 Ezra Miller  … Valio Barebone  
 Zoë Kravitz  … Lyyra Lestrange  
 Callum Turner  … Theseus Scamander  
 Claudia Kim  … Nagini  
 William Nadylam  … Yusuf Kama  
 Kevin Guthrie  … Abernathy  
 Jude Law  … Albus Dumbledore  
 Johnny Depp  … Gellert Grindelwald  
 Carmen Ejogo  … presidentti Serafina Picquery  
 Poppy Corby-Tuech  … Vinda Rosier  
 Ólafur Darri Ólafsson  … sirkustirehtööri Skender  
 Brontis Jodorowsky  … Nicholas Flamel  
 Ingvar Eggert Sigurdsson  … Grimmson  
 David Sakurai  … Krall  
 Isaura Barbé-Brown  … Laurena Kama  
 Derek Riddell  … Torquil Travers  
 Wolf Roth  … Spielman  
 Victoria Yeates  … Bunty  
 Cornell S. John  … Arnold Guzman  
 Jessica Williams  … professori Eulalie ”Lally” Hicks  
 Fiona Glascott  … Minerva McGarmiwa  
 Toby Regbo  … nuori Albus Dumbledore  
 Jamie Campbell Bower  … nuori Gellert Grindelwald  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. marraskuuta 2016, Deadline Hollywood paljasti, että Johnny Depp on kiinnitetty vielä tuntemattomaan rooliin ensimmäiseen elokuvaan.[1]. Tämä rooli lopulta paljastui olemaan Gellert Grindelwaldin näyttely. Deppin valitseminen nosti suurta kritiikkiä ja vastenmielisyyttä sosiaalisessa mediassa, tämän menneisyyden kotiväkivalta-syytöksien takia. J. K. Rowling kuitenkin julkaisi omilla nettisivuillaan oman lausuntonsa, jonka mukaan hän ei valitsisi toista näyttelijää esittämään Grindelwaldia Deppin sijasta.[2] Depp taas kommentoi, että hänestä tuntuu kamalalta kun Rowlingin tulee kantaa kaikkien ihmisten mielipiteitä hänestä. Mutta Rowling on nähnyt tilanteen kokonaan, ja oli tehnyt päätöksensä. Depp kertoi vielä, että Rowling ei puolustelisi häntä jos tämä ei tietäisi koko totuutta.[3]

Ohjaaja David Yates puhui Entertainment Weeklylle kuinka toisen elokuvan käsikirjoitus veisi tarinan aivan toiseen suuntaan aiemmasta elokuvasta nähden. Syksyllä 2016 hän kertoi elokuvan sijoittuvan Britanniaan ja Ranskaan, tutustuisimme uusiin hahmoihin ja näkisimme myös tuttuja kasvoja, esimerkiksi Albus Dumbledoren. Sosiaalinen media täyttyi ensimmäisen elokuvan jälkeen fanien omista valinnoista ikoniseen Albus Dumbledoren rooliin. Useat tahtoivat Michael Gambonin palavaan rooliinsa, kun taas toiset halusivat edesmenneeen Richard Harrisin pojan, Jared Harrisin, kunnioittavan hänen isänsä näyttelemää roolia. Kuitenkin keväällä 2017 Jude Law valittiin näyttelemään nuorempaa versiota Albus Dumbledoresta, joka elokuvan aikana toimi vasta muodonmuutosten opettajana Tylypahkassa.[4]

3. heinäkuuta 2017 elokuvan pääsijainen tuotanto käynnistettiin Leavesdenin studiolla.[5] David Sakurai valittiin näyttelemeen Krallia, yhtä Grindelwaldin kätyriä, 22. syyskuuta 2017. Monia muita rooleja täytettiin 5. lokakuuta 2017, esimerkiksi Nicholas Flamelin rooliin valittiin Brontis Jodorwosky. Elokuvan pääsijainen filmatisointi päättyi 20. joulukuuta 2017.[6]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2016 J. K. Rowling kertoi, että Ihmeotukset-elokuvasarjassa tulee oleman kaiken kaikkiaan viisi elokuvaa.[7] Kolmannen elokuvan käsikirjoitus on vasta alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mike Fleming Jr.: Johnny Depp To Co-Star In J.K. Rowling’s ‘Fantastic Beasts’ Sequel At Warner Bros Deadline Hollywood. 1.11.2016. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  2. J.K. Rowling: Grindelwald casting jkrowling.com. 7.12.2017. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  3. James Hibberd: Johnny Depp breaks silence on Fantastic Beasts sequel role Entertainment Weekly. 11.10.2018. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  4. Ashley Lee: Jude Law to Play Young Dumbledore in 'Fantastic Beasts' Sequel Hollywood Reporter. 12.4.2017. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)
  5. Nancy Tartaglione: ‘Fantastic Beasts’ Sequel Reveals Plot Details, Adds Cast As Shooting Starts Deadline. 3.7.2017. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)
  6. Adam Chitwood: ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ Wraps Filming Collider. 20.12.2017. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  7. Khatchatourian, Maane & McNary, Dave: ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ to Be Five-Film Franchise Variety. 13.10.2016. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]