Harry Potterin perhe

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta James Potter)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harry Potter -kirjojen päähenkilön Harry Potterin perheeseen kuuluvat biologiset vanhemmat James ja Lily Potter sekä kasvattivanhemmat Vernon ja Petunia Dursley lähisukulaisineen. Petunia Dursley on myös Harryn äidin sisar.

Harryn biologiset vanhemmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Potter (alias Sarvihaara)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Potter (27. maaliskuuta 196031. lokakuuta 1981)[1] oli Harry Potterin isä. Harrylle kerrotaan usein, että hän on silmiään lukuun ottamatta aivan isänsä näköinen. Myös Jamesilla oli silmälasit ja mustat, epäsiistit hiukset, mutta hänen silmänsä olivat pähkinänruskeat.[2]

James oli rikkaan perheen ainoa lapsi, ja hänen vanhempansa olivat noita ja velho. J. K. Rowling on kertonut heidän olleen velhoiksikin vanhoja saadessaan Jamesin, ja kumpikin heistä kuoli luonnollisesti. Myöhemmin paljastui, että James oli Ignotus Peverellin jälkeläinen ja omisti näkymättömyysviitan, joka oli yksi Kuoleman varjeluksista.

Tylypahkassa opiskellessaan James kuului Rohkelikko-tupaan. Hänen parhaat ystävänsä olivat Sirius Musta, Remus Lupin ja Peter Piskuilan. Yhdessä he muodostivat Kelmit, ja he myös valmistivat Kelmien kartan.

James oli hemmoteltu lapsi, mikä näkyi myös hänen käytöksessään. Koulussa James Potter ja Sirius Musta rikkoivat usein sääntöjä ja hankkivat näin itselleen useita jälki-istuntoja ja muita rangaistuksia. James ystävineen kiusasi usein Severus Kalkarosta, joka oli heidän kanssaan samalla vuosiluokalla. Potter kuului tupansa huispausjoukkueeseen, jossa hän oli jahtaaja. James rakastui Lily Evansiin koulua käydessään ja yrittikin aina saada tämän huomion tehden itsestään (Remuksen ja Siriuksen mukaan) samalla narrin aina hänen läsnä ollessaan. Remus Lupin oli valvojaoppilas, jolle Dumbledore antoi tehtäväksi vahtia Siriusta ja Jamesia. Remus totesi myöhemmin epäonnistuneensa tehtävässään täydellisesti. Rubeus Hagridin mukaan Jamesista tuli kuitenkin seitsemännellä luokalla johtajapoika, vaikkei hän ollutkaan koskaan valvojaoppilas.

Lily ei ainakaan aluksi ihastunut Jamesiin, vaan tuntui jopa halveksuvan tätä ja tämän ystäviä. Lily ja Severus Kalkaros olivat kotoisin samasta kaupungista ja jollain tavoin ystävystyneet jo ennen Tylypahkaan lähtöä. Kalkaros oli ollut rakastunut Lilyyn koko ikänsä, mutta Lily ei koskaan antanut hänen tunteilleen vastakaikua, ja lopulta heidän ystävyytensäkin katkesi, koska Kalkaros ei suostunut luopumaan kuolonsyöjäystävistään.

James huomasi ystävyyden Kalkaroksen ja Lilyn välillä ja ilmeisesti jossain määrin se sai hänet myös mustasukkaiseksi. Heidän ollessaan viidennellä luokalla asia ratkesi lopullisesti, kun Lily yritti auttaa Severus Kalkarosta, jota Kelmit kiusasivat pimeyden voimilta suojautumista koskeneen V.I.P. -kokeen jälkeen, mutta sai palkkiokseen vain sen, että Kalkaros haukkui häntä kuraveriseksi.[3] Lily ja Kalkaros kävivät tilannetta läpi Lihavan Leidin luona, ja lopputuloksena Lily päätti katkaista pysyvästi välit Kalkarokseen.

Lily ja James alkoivat seurustella seitsemännellä luokalla.[4] He avioituivat nuorena ja heille syntyi yksi lapsi, poika Harry James Potter, vuonna 1980, jolloin he olivat 20-vuotiaita.

Peter Piskuilan petti ystävänsä Jamesin paljastaen Pottereiden asuinpaikan Voldemortille. Harryn ollessa vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen Lordi Voldemort (pimeyden ruhtinas) tunkeutui Pottereiden taloon tarkoituksenaan murhata Harry, ja tappoi perhettään suojelevan Jamesin, joka ei pystynyt puolustautumaan, sillä hänellä ei ollut taikasauvaa ulottuvillaan. James oli rekisteröitymätön animaagi ja osasi muuttua uroshirveksi. Hänen suojeliuksensa oli myös uroshirvi.

Lily Potter (o.s. Evans) (30. tammikuuta 196031. lokakuuta 1981)[5] oli Harry Potterin äiti, jonka Lordi Voldemort tappoi Harryn ollessa vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen. Lily ei ole varsinaisesti esiintynyt kirjasarjassa, mutta silti hänellä on päähenkilön edesmenneenä äitinä vahva vaikutus sarjan tapahtumiin.

Lily Potter on jästisyntyinen, mikä tarkoittaa sitä, että hänen vanhempansa olivat jästejä eli "ei-taikovia ihmisiä". Lilyllä on myös jästisisar, Petunia, joka perheineen huolehti orvoksi jääneestä Harrysta, joskin vastentahtoisesti. Lilyllä oli tummanpunaiset hiukset ja smaragdinvihreät, mantelinmuotoiset silmät.[6] Harrylle kerrotaan usein, että hänen silmänsä ovat samanlaiset kuin Lilyllä.

Koulussa Lily oli valvojaoppilas sekä myöhemmin johtajatyttö. Lily oli myös todella hyvä taikajuomissa[7] ja olikin yksi taikajuomien opettaja Horatius Kuhnusarvion suosikeista.[8]

Lily tapasi kouluaikoinaan Tylypahkassa James Potterin, joka kuului myös Rohkelikko-tupaan. Aluksi Lily ei pitänyt ylimieliseltä vaikuttavasta Jamesista, mutta myöhemmin hän rakastui Jamesiin ja he alkoivat seurustella seitsemäntenä eli viimeisenä kouluvuotenaan.[4] Lily ja James menivät nuorina naimisiin ja saivat pojan, Harryn, ollessaan 20-vuotiaita.

Severus Kalkaros ja Lily olivat olleet ystäviä lapsista lähtien, mutta heidän tiensä erosivat, koska Lily ei voinut hyväksyä Kalkaroksen kiinnostusta pimeään taikuuteen. Sen lisäksi kerran kun James ystävineen oli kiusaamassa Severusta, Lily yritti auttaa tätä, mutta Severus vain haukkui Lilyä kuraveriseksi[3]

Voldemortin tullessa murhaamaan Harrya Lily ei suostunut väistymään sivuun pelastaakseen itsensä, vaan kuoli Harryn puolesta ja antoi näin Harrylle mahtavan taikasuojan Voldemortia vastaan. Viimeisessä kirjassa paljastuu, että Voldemort antoi Lilylle mahdollisuuden pelastaa henkensä, koska Kalkaros oli pyytänyt sitä.

Lilyä näytteli Harry Potter -elokuvasarjassa Geraldine Somerville.

Vaimo ja lapset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voldemortin kukistumisen jälkeen Harry meni naimisiin Ginny Weasleyn kanssa. Heillä on kolme lasta James Sirius Potter, Albus Severus Potter ja Lily Luna Potter. James ja Lily valittiin Rohkelikkoon ja Albus Luihuiseen.

Harryn kasvattiperhe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dursleyn perhe on Harry Potter -kirjasarjassa oleva jästiperhe, johon Harry Potter asutetaan hänen vanhempiensa kuoltua. He eivät pidä Harrysta.

Vernon Dursley

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vernon Dursley on Harry Potterin setä, eli Harryn tädin mies. Hän on naimisissa Harryn äidin sisaren Petunia Dursleyn (o.s. Evans) kanssa. Heillä on yksi lapsi, poika nimeltä Dudley. Vernonilla on myös Marge-niminen sisar, jonka Harry paisuttaa valtavaksi ilmapalloksi Harry Potter ja Azkabanin vanki -kirjassa ja joka on monta kertaa vieraillut heidän luonaan bulldogginsa, Silpojan, kanssa. Perhe asuu Likusteritie 4:ssä, Pikku Whingingissä, Surreyssa.

Vernon Dursley ei voi sietää taikuutta, ja pelkkä sana "taika" on hänen korviinsa todella ruma kirosana. Harrysta hän ei pidä laisinkaan, mutta yrittää kestää tätä vaimonsa vaatimuksesta. Dudleyta hän sen sijaan lellii ja on hyvin ylpeä pojastaan. Vernon kuvataan kirjoissa sinipunervanaamaiseksi, lihavaksi, kaulattomaksi ja mustahiuksiseksi mieheksi, jolla on tuuheat mustat viikset.

Vernon johtaa Grunnings-nimistä yritystä, joka valmistaa poria. Kirjassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio hän oli vähällä saada uransa suurimman tilaussopimuksen Masoneilta, mutta kotitonttu Dobby pilasi kaiken ilmaantumisellaan. Tämän seurauksena Vernon lukitsi Harryn huoneeseensa ja laittoi kalterit Harryn huoneen ikkunaan, jotta hänen olisi pakko käyttää taikuutta pakenemiseen, jotta hänet erotettaisiin Tylypahkasta, mutta Weasleyt pelastivat Harryn lentävän auton avulla. Neljännessä kirjassa Vernon yritti heittää Arthur Weasleytä posliinipatsailla Dudleyn syötyä vahingossa kilokielimellin ja hän mylvi huutaessaan kuin haavoittunut virtahepo. Viidennessä kirjassa Vernon huomattuaan Harryn saaneen erottamiskirjeen sanoi Harryn erottamisen olevan oikeutettua ja hän lukitsi Harryn huoneeseensa, mutta Feeniksin killan jäsenet vapauttivat Harryn. Kuudennessa kirjassa Vernon oli ivallisen tyytyväinen kuultuaan Harryn kummisedän Siriuksen kuolemasta. Seitsemännessä kirjassa ennen lähtöään Likusteritieltä Vernon melkein kätteli Harrya hyvästiksi mutta muutti mieltään viime hetkellä.

Vernon jäi leskeksi vuonna 2020 Petunian kuoleman jälkeen.

Petunia Dursley

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petunia Dursley (o.s. Evans) on Harry Potterin täti eli tämän äidin sisar, jonka luona Harry on asunut vanhempiensa kuoleman jälkeen. Hän on naimisissa Vernon Dursleyn kanssa ja heillä on poika nimeltä Dudley, joka on äitinsä lellikki ja silmäterä.

Harry Potter ja viisasten kivi -teoksessa Petunia ja Vernon yrittävät kaikin voimin estää Harrya saamasta kirjettä Tylypahkan taikakoulusta, mutta lopulta heidän on luovutettava ja päästettävä Harry oppilaitokseen. Uteliaille naapureille he ovat kertoneet Harryn käyvän "Pyhän Brutuksen turvakotia parantumattoman rikollisille pojille". Harryn on kuitenkin palattava Petunian ja tämän perheen luo joka kesä, jotta hänen äitinsä Lilyn kuollessaan antama suoja toimisi. Petunian ollessa Lilyn sukua eli samaa lihaa ja verta, toimii suojaus hänen talossaan siihen asti, kunnes Harry on täysi-ikäinen, eli 17-vuotias.

Petunia inhoaa Harryn äitiä Lily Potteria ja isää James Potteria, eikä halua olla missään tekemisissä taikamaailman kanssa. Hän kuitenkin tietää jonkin verran taikuudesta ja noidista ja velhoista. Oletettavasti hän on kuullut näistä sisareltaan, mutta hänen tiedetään olleen jossakin kanssakäymisessä myös Albus Dumbledoren kanssa. Petunian on epäilty olevan surkki (henkilö, jonka vanhemmat ovat noita ja velho, mutta joka ei itse kykene taikuuteen), mutta Rowling on kumonnut tämän väitteen.[9]

Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjassa Petunia saa Dumbledorelta räyhääjän, muttei suostu avaamaan sitä. Räyhääjäthän räjähtävät jos niitä ei avaa, joten se räjähti muistuttaen Petuniaa siitä, mitä Dumbledore sanoi hänelle aiemmin. Ennen sitä hän on kertonut tietävänsä ankeuttajista ja velhovankila Azkabanista.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjassa paljastuu, että Petunia oli kirjoittanut lapsena Tylypahkaan ja halunnut päästä sinne, mutta hänet torjuttiin, koska hän oli niin täydellinen jästi kuin olla saattoi eli hänellä ei ollut mitään teoreettisiakaan mahdollisuuksia tulla noidaksi. Kun Lily lähti Tylypahkaan, Petunialle ja Lilylle tuli riitaa koska Lilyn ystävä Severus Kalkaros oli nähnyt Petunian kirjeen vahingossa ja lukenut sen. Petunia kutsui silloin Lilya luonnonkoikuksi ja kummajaiseksi.

Viimeisen kerran Dursleyt esiintyvät Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan alkupuolella, kun kaksi kiltalaista, Dedalus Diggle ja Hestia Jones, vievät heidät turvaan, koska on odotettavissa että Kuolonsyöjät, ankeuttajat ja manaliukset hyökkäisivät heidän taloonsa heti kun Harrya - ja Dursleyitä, - suojellut taika purkautuisi hänen 17-vuotispäivänään; hehän olivat suojelleet kuudentoista vuoden ajan Voldemortin päävihollista.

Harry Potter ja kirottu lapsi näytelmässä mainitaan että Petunia kuoli vuoden 2020 tienoilla, jolloin Vernon jäi leskeksi. Dudley oli löytänyt hänen tavaroiden joukosta huovan johon Harry oli kääritty lapsena, jonka Dudley antoi Harrylle.

Dudley Dursley

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dudley Dursley on Harry Potterin serkku, jota Harry inhoaa. Tosin Dudley myös hiukan pelkää Harrya myöhemmissä kirjoissa tämän taikakykyjen ansiosta. Dudley on Petunia ja Vernon Dursleyn lapsi. Hänen vanhempansa antavat hänelle mitä hän ikinä haluaa. Dudley käy Jalostamo -nimistä koulua, jota Vernonkin kävi. Hänellä on monia koviskavereita, joista hänen paras kaverinsa on Piers Polkiss. Heidän lempipuuhaansa on häiriköidä kaduilla, poltella tupakkaa ja pelotella nuorempia lapsia.

Koulussa hän esittää kovista, mutta kotona taas pikkuvauvaa, joka alkaa parkua jos ei saa tahtoaan läpi. Kavereidensa keskuudessa häntä kutsutaan iso-D:ksi. Ulkonäöltään hän on äitinsä mielestä kuin enkeli paksuine vaaleine hiuksineen, mutta muun muassa Harrystä hän näyttää pikemminkin suurelta, vaaleanpunaiselta porsaalta, jolla on peruukki päässä. Hagridkin sanoi, kun yritti muuttaa Dudleyn porsaaksi mutta sai aikaan vain tälle saparon takapuoleen, että poika on valmiiksi niin täydellinen porsas että vain saparo puuttui.

Dudley katsoo televisiota tai pelaa PlayStationia silloin kun ei ole tekemässä ilkitöitä. Koulussa hän harrastaa nyrkkeilyä, josta Vernon on ylpeä ja kutsuu poikansa harrastusta nimellä ”tuo jalo laji”. Nyrkkeilysäkkinään Dudley suosii Harrya – vähemmän urheilijamaisesti.

Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry ja Dudley joutuvat yllättäen ankeuttajien riepoteltavaksi, kunnes Harryn suojelius karkotti ankeuttajat. Kokemus oli hemmotellulle pikkuhirviölle todella karmiva. Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Dudley kiittää Harrya henkensä pelastamisesta. (Harry tosin huomauttaa, ettei hän pelastanut Dudleyn henkeä vaan sielun.)

Marge Dursley

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marge on Vernonin naimaton sisar ja Dudleyn täti, joka asuu yksin ja kasvattaa bulldoggeja, ja vaikka hän ei ole mitään sukua Harrylle, tämä joutuu kutsumaan häntä Marge-tädiksi. Hän lellii veljenpoikaansa Dudleytä ja vihaa Harrya ja etsii koko ajan vikoja tästä. Dudleyn viisivuotissyntymäpäivillä Marge oli hakannut Harrya sormille, jottei tämä jatkuvasti voittasi Dudleyta tanssipelissä. Marge oli myös antanut Harrylle joululahjaksi paketillisen koirankeksejä. Myöhemmin Dudleyn kymmenvuotispäivillä Harry oli vahingossa astunut Margen lemmikkikoiran jalalle, joka oli ajanut Harryn puuhun ja Marge oli vapauttanut Harryn vasta keskiyön jälkeen. Kun Marge tulee vierailulle Dursleyille Harryn ollessa kolmetoistavuotias, hän pilkkaa Harryä ja tämän vanhempia niin paljon, että Harry suuttuu ja paisuttaa Marge-tädin vahingossa jättikokoiseksi ilmapalloksi. Margen muistia tosin muunnellaan, jottei hän pääse lörpöttelemään sukulaispojasta, jolla on erikoisia voimia. Tapauksen jälkeen Dursleyt eivät enää kutsuneet Margea kylään ja Harry ei kuullut hänestä enää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Lisa Waite Bunker: James Potter 8.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 8.2.2008. (englanniksi)
  2. Rowling 2004, s.774
  3. a b Rowling 2004, s. 782
  4. a b Rowling 2004, s. 810
  5. Lisa Waite Bunker: Lily Evans Potter 24.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 8.2.2008. (englanniksi)
  6. Rowling 2004, s. 780
  7. Rowling 2006, s. 207
  8. Rowling 2006, s. 79
  9. J K Rowling at the Edinburgh Book Festival, Sunday, August 15, 2004 2004. Accio Quote!. Viitattu 21.7.2007. (englanniksi)