Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
Ohjaaja David Yates
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja kuoleman varjelukset
Tuottaja David Heyman
David Barron
J. K. Rowling
Säveltäjä Alexandre Desplat
John Williams (teemat)
Kuvaaja Eduardo Serra
Leikkaaja Mark Day
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Lavastaja Stuart Craig
Stephanie McMillan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Heyday Films
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
Ensi-ilta Suomi 17. marraskuuta 2010
Yhdistynyt kuningaskunta 19. marraskuuta 2010
Kesto 146 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 000 000 dollaria
(noin 193 miljoonaa ) (jaettu osa 2:n kanssa)
Tuotto 960 283 305 dollaria[1]
(noin 739 miljoonaa )
Edeltäjä Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2009)
Seuraaja Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (2011)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (engl. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1) on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut fantasiaelokuva, joka perustuu J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin. Se on Harry Potter -elokuvasarjan seitsemäs osa ja kattaa kirjan 23 ensimmäistä lukua. Sen on ohjannut David Yates ja käsikirjoittanut Steve Kloves. Elokuvan tuotti Rowling yhdessä David Heymanin ja David Barronin kanssa. Seitsemäs osa seuraa Harry Potteria ja tämän tehtävää löytää ja tuhota lordi Voldemortin hirnyrkit. Elokuvan pääosissa esiintyvät Daniel Radcliffe, joka näyttelee Harry Potteria, Rupert Grint (Ron Weasley) sekä Emma Watson (Hermione Granger). Muita keskeisiä rooleja elokuvassa esittävät Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter ja Alan Rickman.

Elokuvan kuvaukset alkoivat 19. helmikuuta 2009 ja päättyivät 12. kesäkuuta 2010. Se kuvattiin samanaikaisesti elokuvan toisen osan kanssa.[2] Elokuva julkaistiin Suomessa 17. marraskuuta 2010 ja maailmanlaajuisesti 19. marraskuuta 2010.[3][4][5][6] Elokuvasarjan kahdeksas ja viimeinen elokuva Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 sai ensi-iltansa heinäkuussa 2011.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Taikaministeri Rufus Rymistyir (Bill Nighy) puhuu taikamaailman medialle ja vakuuttaa, että taikaministeriö pysyy vahvana, vaikka lordi Voldemort (Ralph Fiennes) on saanut yhä enemmän valtaa taika- ja jästimaailmassa. Severus Kalkaros (Alan Rickman) saapuu Malfoyn kartanoon ilmoittamaan lordi Voldemortille ja tämän kuolonsyöjille, että Harry (Daniel Radcliffe) aiotaan siirtää pois Likusteritie 4:stä. Voldemort ottaa Lucius Malfoyn (Jason Isaacs) taikasauvan itselleen, sillä hän ei voi käyttää omaa sauvaansa Harryä vastaan.

Sillä välin Feeniksin kilta saapuu Likusteritielle ja saattaa Harryn turvaan käyttäen monijuomalientä luodakseen kuusi vale-Harryä. Lentäessään kohti Kotikoloa he saavat kimppuunsa kuolonsyöjiä, ja Villisilmä Vauhkomieli (Brendan Gleeson) ja Hedwig kuolevat taistelussa. Voldemort yrittää tappaa Harryn Malfoyn sauvalla mutta epäonnistuu. Kotikolossa Harry saa näyn Ollivanderista (John Hurt). Voldemortin mukaan sauvantekijä valehteli hänelle kertoessaan, että Harryn saattaisi tappaa ainoastaan jonkun toisen sauvalla.

Rymistyir saapuu Kotikoloon ja jakaa Albus Dumbledoren testamentin mukaisesti esineitä Ronille (Rupert Grint), Hermionelle (Emma Watson) ja Harrylle. Ron saa Dumbledoren pimeyttimen, Hermione Siuntio Silosäkeen tarinat -nimisen satukirjan ja Harry puolestaan kultaisen siepin. Paljastuu, että Harryn oli määrä saada myös Godrick Rohkelikon miekka, mutta Rymistyirin mukaan miekka on tärkeä historiallinen esine, eikä sitä näin ollen voi antaa kenellekään. Lisäksi miekka oli kadonnut.

Myöhemmin Bill Weasleyn ja Fleur Delacourin (Domhnall Gleeson ja Clémence Poésy) häät keskeytyvät, kun kuolonsyöjät hyökkäävät häävieraiden kimppuun. Kuolonsyöjät ovat vallanneet taikaministeriön ja käyttävät sen valtaa hyväkseen vainotakseen jästisyntyisiä noitia ja velhoja. Ron, Hermione ja Harry kaikkoontuvat Lontooseen ja löytävät turvapaikan Kalmanhanaukio 12:sta. Siellä he saavat selville, että medaljongin muotoisen väärän hirnyrkin ”R. A. M.” tarkoittaa Regulus Arcturus Mustaa, Siriuksen pikkuveljeä.

Mustan perheen kotitontulta Oljolta (äänenä Simon McBurney) he kuulevat, että Mundungus Fletcher (Andy Linden) on varastanut oikean medaljongin. Oljo ja Dobby (äänenä Toby Jones) ottavat Fletcherin kiinni, ja tämä paljastaa medaljongin olevan Dolores Pimennon (Imelda Staunton) hallussa. Monijuomaliemen avulla naamioituneet Harry, Ron ja Hermione soluttautuvat taikaministeriöön, onnistuvat saamaan medaljongin haltuunsa ja pakenevat metsiin.

Kolmikko ei pysty tuhoamaan hirnykkiä, joten he pitävät medaljonkia kaulassa vuorotellen heikentääkseen sen aiheuttamaa psyykkistä negatiivisuutta. Harry saa näyn, jossa Voldemort kuulustelee Gregorovitchiä (Rade Šerbedžija), kuuluisaa sauvantekijää, joka väittää, että kerran eräs teinipoika (Jamie Campbell Bower) varasti hänen kaupastaan legendaarisen seljasauvan. Voldemort alkaa etsiä varasta.

Kun on Ronin vuoro pitää medaljongia, hän alkaa harhaluuloisesti kuvitella, että Harry ja Hermione ovat lähentymässä toisiaan. Niinpä Ron hylkää heidät. Harry ja Hermione käyvät Godrickin notkossa, jossa he etsivät Bathilda Bagshotia (Hazel Douglas). Historioitsija Bagshotilla saattaa olla hallussaan Godrickin miekka, joka kykenee kenties tuhoamaan hirnyrkit. Harry ja Hermione joutuvat kuitenkin Voldemortin käärmeen Naginin hyökkäyksen kohteeksi, ja he pääsevät hädin tuskin pakoon. Hermione tunnistaa Harryn näyssä esiintyneen salaperäisen varkaan Gellert Grindelwaldiksi.

Illan koittaessa Harry näkee naarashirven muotoisen suojeliuksen ja seuraa sitä jäätyneelle lammelle. Sieltä hän löytää Godricin miekan, joka on lammen pohjassa jään alla. Medaljonki kaulassaan Harry menee veteen hakemaan miekkaa. Medaljonki yrittää hukuttaa hänet, mutta Ron saapuu paikalle juuri ajoissa ja pelastaa Harryn. Ron kamppailee tuhotakseen medaljongin ja päihittää lopulta sen voimat iskien sitä Godrickin miekalla.

Kolmikko vierailee Ksenofilius Lovekivan (Rhys Ifans) luona saadakseen selville, mitä heidän eräs useita kertoja näkemänsä symboli tarkoittaa. He kuulevat, että symboli edustaa kuoleman varjeluksia: seljasauvaa, elpymyskiveä ja näkymättömyysviittaa. Lovekiva ilmiantaa heidät kuolonsyöjille voidakseen pelastaa siepatun tyttärensä. Seuranneessa kaaoksessa Harry näkee näyn, jossa Grindelwald (Michael Byrne) kertoo Voldemortille, että seljasauva on Dumbledoren haudassa.

Ron, Harry ja Hermione joutuvat vangeiksi, heidät viedään Malfoyn kartanoon, ja Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) sulkee Harryn ja Ronin viinikellariin. Kellarista he löytävät Lunan (Evanna Lynch), Ollivanderin ja Lujahaka-nimisen maahisen (Warwick Davis). Bellatrix kiduttaa Hermionea saadakseen tietää, mistä he löysivät Godrickin miekan, jonka olisi pitänyt olla Bellatrixin holvissa Irvetassa. Kun Dobby ilmiintyy viinikellariin pelastamaan vangit, Harry taistelee Dracon kanssa ja päihittää hänet. Lyhyen taistelun jälkeen Harry ja kumppanit pakenevat, mutta sen aikana Bellatrix tappaa Dobbyn. Viimeiseksi nähdään, miten Voldemort murtautuu Dumbledoren hautaan ja varastaa seljasauvan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kulissien takana Daniel Radcliffe (Harry Potter), Domhnall Gleeson (Bill Weasley) ja Evanna Lynch (Luna Lovekiva) maaliskuussa 2010.
Emma Watson (Hermione Granger) maaliskuussa 2010 kuvaamassa kohtausta, jossa Dobby haudataan.
Katso myös: Luettelo Harry Potter -elokuvasarjan näyttelijöistä

Idea viimeisen Potter-kirjan jakamisesta kahteen osaan tuli aikaisemmasta ajatuksesta jakaa Harry Potter ja liekehtivä pikari osiin vuonna 2004. Kuoleman varjelusten molemmat osat kuvattiin samanaikaisesti ja elokuvaa käsiteltiin kuin se olisi ollut yksi elokuva.[7] Idea kirjan jakamisesta oli mainittu jo vuonna 2007, mutta se otettiin vakavasti vasta kun tuottaja David Heyman pääsi keskustelemaan käsikirjoittaja Steve Klovesin kanssa vuosien 2007–2008 käsikirjoittajalakon jälkeen ja kun Heyman sai Rowlingin suostumuksen.[7] Kloves alkoi työstää 2. osan käsikirjoitusta huhtikuussa 2009.[8]

Ennen kuin David Yates oli virallisesti valittu ohjaamaan elokuvan, muutkin olivat kiinnostuneita ohjaajan paikasta. Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvan ohjannut Alfonso Cuarón sanoi, että olisi kiinnostunut palaamaan ohjaajaksi.[9] Guillermo del Toro, joka ei ollut kiinnostunut ohjaamaan Azkabanin vankia, ilmaisi olevansa kiinnostunut ohjaamaan Kuoleman varjelukset, mutta hän valmisteli samalla Hobitti-elokuvia eikä hänellä ollut aikaa muille projekteille.[10][11]

Rowling nimettiin elokuvan tuottajaksi David Heymanin ja David Barronin rinnalle.[12] Heyman totesi, että Kuoleman varjelukset tulee seuraamaan enemmän kirjan juonta kuin aikaisemmat elokuvat, sillä osat ovat hyvin pitkiä. Daniel Radcliffe sanoi varsinkin elokuvan ensimmäisen osan olevan road movie, sillä trio ei ole enää vain paikoillaan Tylypahkassa.[8] Yates ja Heyman ovat kertoneet, että joillakin seitsemännen kirjan tapahtumista oli vaikutusta siihen, miten Harry Potter ja puoliverinen prinssi kirjoitettiin.[13]

Harry Potter ja kuoleman varjelukset on viimeinen, kaksiosainen elokuva Harry Potter -elokuvasarjassa. Kaikki elokuvat perustuvat J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Ensimmäinen elokuva, Viisasten kivi, valmistui vuonna 2001 ja elokuvasarjan suosion myötä osien teko jatkui aina vuoteen 2011, jolloin Kuoleman varjelusten toinen osa sai ensi-iltansa. Muita sarjaan kuuluvia ovat elokuvat Salaisuuksien kammio (2002), Azkabanin vanki (2004), Liekehtivä pikari (2005), Feeniksin kilta (2007) ja Puoliverinen prinssi (2009).

Myös kirjasarja on saanut maailmanlaajuisen suosion: sarjan ensimmäistä, toista ja kolmatta osaa oli vuoteen 2005 mennessä myyty 27,6 miljoonaa kappaletta.[14] Rowling olikin ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestseller-listalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikon ajan.[15] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa Yhdysvaltoihin, loput Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[14][15] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan, ja sitä oli varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[15] Se olikin myös nopeimmin myyty kirja: muutama päivä ilmestymisensä jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.[14]

Bill Nighy ei saanut toivomaansa Rufus Rymistyirin roolia Harry Potter ja puoliverinen prinssi -elokuvaan, koska hahmo ei esiinny elokuvassa.[16] Hän sai roolin kuitenkin Kuoleman varjelusten ensimmäiseen osaan. Ensiesiintymisensä vasta Kuoleman varjelusten ensimmäisessä osassa tekevän Bill Weasleyn rooliin valittiin Domhnall Gleeson, joka on Alastor Vauhkomieltä näyttelevän Brendan Gleesonin poika. Ensimmäisessä elokuvassa Lujahaka-maahisen vartaloa esitti Verne Troyer, joka on yksi harvoista yhdysvaltalaisista näyttelijöistä Harry Potter -elokuvissa, ja ääninäyttelijänä toimi Warwick Davis. Kuoleman varjeluksissa Lujahakaa esittää Warwick Davis, joka esittää myös professori Lipetitiä.[16] Vincent Crabbe ei esiinny elokuvan kummassakaan osassa, koska hahmon näyttelijä Jamie Waylett pidätettiin huumausainerikoksen vuoksi. Kyseinen hahmo korvataan Crabben kaverilla Blaise Zabinilla, jota näyttelee Louis Cordice.[17]

Simpukkamökin lavaste.

Elokuvaa alettiin työstää 26. tammikuuta 2009, kun taas kuvaukset alkoivat 19. helmikuuta 2009 Leavesden Studiolla, missä kaikki aikaisemmat elokuvatkin on kuvattu. Viimeinen kuvattava kohtaus oli ensimmäisestä osasta, jossa kolmikko pakenee ministeriöstä. Kuvaukset päättyivät 12. kesäkuuta 2010. Molemmat osat kuvasi portugalilainen Eduardo Serra. Daniel Radcliffen sijaisnäyttelijä David Holmes loukkaantui vakavasti elokuvan ensimmäisen osan kuvauksissa Leavesden Studiossa. Hänen tarkoituksenaan oli lentää ilman halki räjähdyksen seurauksena, mutta hän putosi maahan.[18] Simpukkamökin lavasteet rakennettiin Freshwaterin rannalle Pembrokeshireen, Walesiin. Kohtaukset simpukkamökissä kuvattiin 11.–15. toukokuuta 2009.[19]

John Williams, joka on säveltänyt musiikin kolmeen ensimmäiseen Potter-elokuvaan, ilmoitti kiinnostuneensa musiikin säveltämisestä Kuoleman varjeluksiin. Ohjaaja David Yates kertoi, että hän halusi Williamsin työstämään elokuvan toista osaa, mutta Williamsin aikataulu ei sopinut Yatesille.[20] Lopulta säveltäjäksi valittiin ranskalainen Alexandre Desplat.

Ensimmäisen osan soundtrack julkaistiin 16. marraskuuta 2010.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Obliviate" 3:02 Alexandre Desplat
2. "Snape to Malfoy Manor" 1:58
3. "Polyjuice Potion" 3:32
4. "Sky Battle" 3:48
5. "At the Burrow" 2:35
6. "Harry and Ginny" 1:43
7. "The Will" 3:39
8. "Death Eaters" 3:14
9. "Dobby" 3:48
10. "Ministry of Magic" 1:46
11. "Detonators" 2:23
12. "The Locket" 1:52
13. "Fireplaces Escape" 2:54
14. "Ron Leaves" 2:35
15. "The Exodus" 1:37
16. "Godric's Hollow Graveyard" 3:15
17. "Bathilda Bagshot" 3:54
18. "Hermione's Parents" 5:50
19. "Destroying the Locket" 1:11
20. "Ron's Speech" 2:16
21. "Lovegood" 3:27
22. "The Deathly Hallows" 3:17
23. "Captured and Tortured" 2:56
24. "Rescuing Hermione" 1:50
25. "Farewell to Dobby" 3:43
26. "The Elder Wand" 1:38

Ensimmäinen osa elokuvasta suunniteltiin julkaistavan myös kolmiulotteisena versiona normaalin version lisäksi,[21] mutta 3D-version julkaisu jouduttiin perumaan aikataulusyistä.[22] Elokuvan ensimmäinen kuva julkaistiin 1. joulukuuta 2009, jossa nähtiin Harry, Ron ja Hermione Lontoon kaduilla.[23] Joulukuussa julkaistiin myös lyhyt kooste elokuvan tapahtumista.[24] Elokuvan ensimmäinen täysimittainen traileri julkaistiin 28. kesäkuuta.[25]

Avausviikonloppunaan Kuoleman varjelukset, osa 1 tuotti 125 miljoonan dollaria (n. 101 miljoonaa euroa) Pohjois-Amerikassa rikkoen elokuvasarjan entisen ennätyksen, jota piti Harry Potter ja liekehtivä pikari 102 miljoonalla dollarilla.[26] Suomessa se keräsi ensimmäisen viiden päivän aikana 125 959 katsojaa ja 1,1 miljoonaa euroa, mikä oli sarjan paras avaus.[27] Elokuvasta tuli eniten kansainvälisesti tuottanut Potter, kun se ohitti Viisasten kiven 9. maaliskuuta 2011.[28] Elokuva on maailman 49. tuottoisin elokuva 955,4 miljoonalla dollarilla.[1]

 1. a b All Time Worldwide Box Office Grosses Box Office Mojo. Viitattu 18.12.2011. (englanniksi)
 2. Schwartz, Alison: Daniel Radcliffe Calls Wrapping Up Harry Potter Devastating People. 14.6.2010. Arkistoitu 8.2.2011. Viitattu 18.12.2011. (englanniksi)
 3. Release Date Set for Harry Potter 7: Part I Comingsoon.net. Arkistoitu 18.5.2008. Viitattu 2. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 4. WB Sets Lots of New Release Dates! Comingsoon.net. Arkistoitu 26.2.2009. Viitattu 2. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 5. IFCO: Irish Film Classification Office – Reviews of Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 Ifco.ie. Arkistoitu 11.6.2015. Viitattu 2. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 6. Tyler, Josh: Part 1 Not in 3D Cinema Blend. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 2. helmikuuta 2010. (englanniksi)
 7. a b Richards, Olly: Potter Producer Talks Deathly Hallows Empire. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 8. a b Helen O'Hara: Hallowed Ground. Empire, huhtikuu 2009, s. 100–104.
 9. Utichi, Joe: RT-UK Exclusive: Alfonso Cuaron talks Mexico and a Return to Harry Potter 27. heinäkuuta 2007. Rotten Tomatoes. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 10. Carroll, Larry: Guillermo Game For Harry Potter 26. lokakuuta 2007. MTV. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 11. Richards, Olly: Guillermo Del Toro In Talks For Hobbit? 28. tammikuuta 2007. Empire. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 12. Business Wire- Warner Bros. Pictures mentions J. K. Rowling as producer. businesswire.com. (englanniksi)
 13. Newgen, Heather: Yates and Heyman on Harry Potter 6 10. heinäkuuta 2007. Comingsoon.net. Arkistoitu 9.8.2007. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 14. a b c Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. s. 184
 15. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002. s. 151
 16. a b Trivia for Harry Potter and the Half-Blood Prince IMDb.fi. IMDb. Viitattu 1.8.2009. (englanniksi)
 17. Full cast and crew for Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II IMDb.fi. IMDb. Viitattu 24. heinäkuuta 2011. (englanniksi)
 18. Stuntmies loukkaantui Harry Potter -elokuvan kuvauksissa Iltalehti.fi. 30.1.2009 13:10. Iltalehti. Viitattu 12.3.2009.
 19. Location Filming for Harry Potter and the Deathly Hallows Due Next Week in Wales The Leaky Cauldron. 7.5.2009. Viitattu 9.6.2009. (englanniksi)
 20. Sims, Andrew: First notes from Deathly Hallows - Part 1 junket in London 12. marraskuuta 2010. MuggleNet. Viitattu 3. helmikuuta 2011. (englanniksi)
 21. Confirmed: "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part One" to be Released in 3D The Leaky Cauldron. 3.2.2010. Arkistoitu 7.2.2010. Viitattu 14.2.2010. (englanniksi)
 22. Warner Bros announce that Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 will not be released in 3D Daily Mail. 9.10.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 23. First hi-res Harry, Ron & Hermione official Deathly Hallows promo snitchseeker.com. Viitattu 22.2.2010. (englanniksi)
 24. Sneak Peek of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 Arrives movieweb.com. Arkistoitu 19.2.2010. Viitattu 22.2.2010. (englanniksi)
 25. Second trailer for Harry Potter and the Deathly Hallows Parts 1 and 2 released MuggleNet 28.06.2010
 26. Weekend Box Office Results for November 19-21, 2010 Box Office Mojo. Viitattu 2. helmikuuta 2011 (englanniksi).
 27. Harry Potterin taskuun kilahti viikonloppuna 330 miljoonaa dollaria Dome.fi. 22. marraskuuta 2010. Viitattu 20. toukokuuta 2011.
 28. 'Harry Potter and Deathly Hallows Part 1' Is Highest Grossing 'Potter' in International Markets Hollywood Reporter. Viitattu 10. maaliskuuta 2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja:Harry Potter


Kirjat ovat artikkelikokoelmia, jotka voidaan tulostaa tai ostaa painettuna kirjana.

Edeltäjä:
2010: Napapiirin sankarit
Suomen lippukassan ykkönen 2011 Seuraaja:
2012: 007 Skyfall