Gellert Grindelwald

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gellert Grindelwald
Johnny Depp Gellert Grindelwardina
Johnny Depp Gellert Grindelwardina
Ensiesiintyminen Elokuvissa:
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1
Näyttelijä Johnny Depp
Mads Mikkelsen
Michael Byrne (vanha Grindelward)
Jamie Campbell Bower (nuori Grindelward)
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri kullanruskeat
valkoiset (vanhempana)
Silmien väri musta (vasen silmä)
valkoinen (oikea silmä)
Tupa opiskeli Durmstrangin velhokoulussa
Ikä kuollessaan n. 115-vuotias
Lojaalius itse

Gellert Grindelwald (1883 – maaliskuu 1998) on J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan henkilö. Gellert Grindewald oli Albus Dumbledoren lapsuuden ystävä ja entinen kumppani, sekä entinen pimeyden velho, joka on kuollessaan suunnilleen Dumbledoren ikäinen. Grindelwald oli tunnetusti maailman toiseksi mahtavin pimeyden velho heti lordi Voldemortin jälkeen. Grindelwald kuvattiin nuorena komeannäköiseksi mieheksi, jolla oli kullanruskeat hiukset. Myöhemmin vanhempana Grindelwaldin hiukset olivat valkoiset ja hänen vasen silmänsä oli mustan ja oikea silmänsä valkoinen ja hänellä oli tuuheat viikset. Elämänsä lopussa Grindelwald kuvataan lähes hampaattomana kalpeana luurankomaisena miehenä, jonka silmät roikkuivat. Grindelwald mainitaan jo sarjan ensimmäisessä kirjassa (Harry Potter ja viisasten kivi) Dumbledoresta kertovassa suklaasammakkokortissa, jossa mainitaan Albus Dumbledoren ja Gellert Grindelwaldin kaksintaistelu vuonna 1945. Grindelwald mainitaan uudestaan sarjan seitsemännessä kirjassa (Harry Potter ja kuoleman varjelukset) ja Ihmeotukset-elokuvasarjassa hänellä on isompi rooli.

Hahmon elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grindelwald syntyi vuoden 1883 tienoilla. Hän opiskeli Durmstrangin velhokoulussa ja alkoi kokeilla pimeyden voimia jo nuorena.[1] Hän oli lahjakas ja teki kouluaikoinaan lähes kuolettavia kokeiluja muihin koululaisiin. Grindelwald pystyi loitsimaan niin voimakkaan harhautus-loitsun, että se teki hänet kokonaan näkymättömäksi. Grindelwald erotettiin hänen kuudentena opiskeluvuonna, kun hänen kieroutuneita pimeyden voimien kokeilujaan ei voitu enää katsoa sormien läpi.

Erotetuksi tulemisensa jälkeen Grindelwald matkusti kesäksi Godrickin notkoon isotätinsä Bathilda Bagshotin luokse kyläilemään. Hän solmi Notkossa läheisen ystävyyssuhteen nuoren Albus Dumbledoren kanssa,[1] He aikoivat etsiä Kuoleman varjeluksia, jotta velhot voisivat hallita maailmaa ja paljastaa itsensä jästeille.[1] Kumpikin tosin halusi kuoleman varjelukset hieman eri syistä; Albuksen hartain toive oli saada käsiinsä Elpymyskivi, nähdäkseen sukunsa taas ja saadakseen pyytää anteeksi. Gellert taas halusi voimakkaimmin Seljasauvan, Elpymiskivi tarkoitti hänelle pääasiassa manaliusarmeijaa.

Grindelwald omaksui Dumbledoren lausahduksen "yhteiseksi hyväksi" oikeutukseksi teoilleen. Grindelwald oli loistava manipuloimaan ihmisiä. Jotain kertoo se, että hänen onnistui vietellä Albus Dumbledore, joka jo tuolloin oli äärimmäisen loistava ja nerokas velho, auttamaan häntä suunnitelmissaan, käyttämällä Dumbledoren kokemaa vetovoimaa hyväkseen. Grindelwald oli myös todella kyvykäs okklumoija. Hän pystyi peittämään todelliset ajatuksensa Albus Dumbledorelta. Varautuakseen siihen, että jompikumpi heistä muuttaisi mielensä, he solmivat verivalan, joka estäisi heitä satuttamasta toisiaan.

Grindelwaldin ja Dumbledoren välirikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grindelwaldin ja Dumbledoren ystävyys ja heidän romanttiset tunteensa toisiaan kohtaan kariutuivat karkeasti Albuksen veljen Aberforthin suututtua Albukselle heidän suunnitelmistaan, josta seurasi kaikkien kolmen välinen taistelu Grindelwaldin langetettua kidutuskirouksen Aberforthiin. Tämän taistelun seurauksena Dumbledoren veljesten nuorin sisko Ariana kuoli häneen osuneeseen kiroukseen.[1] Grindelwald pakeni nopeasti pois Englannista, sillä hän ei halunnut joutua edesvastuuseen ja saada jatkoa ennestäänkin pitkälle rikoslistalleen.

Grindelwald myöhemmin jäljitti ja varasti Seljasauvan sauvantekijä Mykew Gregorovitchilta ja rakensi itselleen armeijan. Grindelwaldin tiedetään olleen ensimmäinen pimeyden velho, joka loi kokonaisen manaliusarmeijan. Grindelwald kauhistutti Eurooppaa hirmuteoillaan, murhaamalla niin velhoja kuin jästejäkin. Hän ei koskaan ulottanut hirmuretkiään Britanniaan saakka, koska luultavasti pelkäsi entistä parasta ystäväänsä.[1] Hän "oikeutti" rikoksensa Albuksen kehittämällä "Yhteiseksi hyväksi" -iskulauseella, jonka mukaan velhot ottaisivat ylivallan jästien omaksi parhaakseen. Grindelwaldin ollessa Yhdysvalloissa hänet melkein vangittiin, mutta hän pääsi pakenemaan, mistä Yhdysvaltain taikakongressin johtaja Seraphina Picquery syytti alaistaan Heinrich Eberstadtia sanomalla hänen antaneen Grindelwaldin livetä hänen sormiensa välistä.

Grindelwaldin nousu ja tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1928 Grindelwald naamioitui henkilöksi nimeltä Percival Vaka ja soluttautui Yhdysvaltain taikakongressiin, mutta Lisko Scamander ja entinen aurori Tina Goldstein onnistuivat paljastamaan hänet ja Grindelwald pidätettiin. Muutaman kuukauden päästä Grindelwald pakeni ja lisää kannattajia paljastamalla näille tulevaisuuden kuvajaisia siitä kuinka jästit tulisivat aloittamaan toisen maailmansodan. Hän perusti tukikohdakseen linnan nimeltä Nurmengard, jonka vankiloihin hän vangitsi vastustajiaan. Vuonna 1932 Saksan korruptoitunut taikaministeri ja Kansainvälisen velholiiton johtaja Anton Vogel vapautti Grindelwaldin syytteistä ja yritti edesauttaa Grindelwaldia tulemaan vilpillisillä vaaleilla uudeksi velholiiton johtajaksi. Lisko Scamander ja Grindelwaldia vastaan kääntynyt Valio Barebone (syntymänimeltään Aurelius Dumbledore) kuitenkin paljastivat vaalivilpin ja onnistuivat viivyttämään Grindelwaldin valtaannousua. Kun Grindelwald yritti rangaista Valiota petoksesta tappamalla hänet, Albus ja Aberforth (joka oli Valion biologinen isä) puolustivat häntä. Koska Albus vain puolustautui eikä hyökännyt Grindelwaldia vastaan, verivala rikkoutui. Lopulta vuonna 1945, jona toinen maailmansota päättyi, käytiin kaikkien aikojen kaksintaistelu 63-vuotiaan Dumbledoren ja Grindelwaldin kesken. Dumbledore kukisti Grindelwaldin, otti tältä Seljasauvan, ja lukitsi hänet loppuelämäkseen Nurmengardiin sen ainoaksi vangiksi.

53 vuotta myöhemmin Lordi Voldemort tappoi Grindelwaldin selliinsä vuonna 1998 sen jälkeen, kun tämä ei suostunut antamaan hänelle informaatiota Seljasauvan omistajasta. Dumbledoren ollessa Harryn mielessä hän kertoi Harrylle uskoneensa, että Grindelwald oli viimeisinä vuosinaan alkanut katua tekojaan ja halusi hyvittää ne olemalla kertomatta Voldemortille Seljasauvan olinpaikkaa. Grindelwald oli kuollessaan noin 115 vuoden ikäinen. Ei ole tiedossa, jäikö Nurmengard Grindewaldin kuoltua tämän hautakammioksi.

Hahmo elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potterissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grindelwald nähdään elokuvassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 muutaman kerran. Ensin hänet nähdään, kun peloissaan oleva Mykew Gregorovitch kertoo Voldemortille ja muistelee kuinka Grindelwald varasti häneltä seljasauvan. Seuraavaksi Grindelwald nähdään, kun Voldemort vaatii häntä kertomaan, että missä seljasauva on, jolloin Grindewald kertoo, että se haudattiin Dumbledoren kanssa. Elokuvassa nuorta Grindewaldia näyttelee Jamie Campbell Bower ja vanhaa Michael Byrne.

Ihmeotuksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grindelwald on keskeisessä roolissa Ihmeotukset-elokuvasarjan kahdessa ensimmäisessä osassa, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Grindelwaldin rikokset, jossa hahmoa esittää Johnny Depp.[2] Depp on kahden ensimmäisen osan jälkeen jättänyt roolin Warner Brosin pyynnöstä häneen kohdistuvista pahoinpitelysyytteiden vuoksi.[3] Sarjan kolmannesta osasta, Dumbledoren salaisuudet, alkaen hahmoa näyttelee Mads Mikkelsen.[4] Grindelwaldin rikoksissa nuoren Grindewaldin roolissa nähdään Harry Potter -elokuvissakin samaa roolia näytellyt Jamie Campbell Bower.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Jussi Latvala: Lue tämä juttu, kun olet nähnyt Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan – koska faniteoriat käyvät jo kuumina Yle.fi 25.11.2016. Viitattu 24.9.2020.
  2. Evans, Alan: Johnny Depp to co-star in JK Rowling's Fantastic Beasts sequel The Guardian. 2.11.2016. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
  3. Johnny Depp 'Resigns' from Fantastic Beasts at Warner Bros.' Request CBR. 6.11.2020. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
  4. Fantastic Beasts 3 Officially Casts Mads Mikkelsen To Replace Johnny Depp ScreenRant. 25.11.2020. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)