Remus Lupin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Remus Lupin
David Thewlis Remus Lupinin roolissa elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.
David Thewlis Remus Lupinin roolissa elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Azkabanin vanki
Näyttelijä David Thewlis
James Utechin (teini)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Hiusten väri Vaaleanruskeat
Silmien väri Siniset
Tupa Rohkelikko
Ikä 33 (Harry Potter ja Azkabanin vanki)
38 (Harry Potter ja kuoleman varjelukset)
Ammatti Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja
Lojaalius Feeniksin kilta
Albus Dumbledore

Remus John Lupin (10. maaliskuuta 19602. toukokuuta 1998)[1] on kuvitteellinen henkilöhahmo J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa. Lupin tulee opettamaan vuodeksi Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lupinin nimi viittaa siihen, että hän on ihmissusi. "Remus" viittaa toiseen Rooman perustajista, Remukseen, jonka naarassusi kasvatti hänen veljensä Romuluksen kanssa (viimeisessä kirjassa Lupin käyttääkin radio-ohjelmassa salanimeä Romulus). "Lupin" tarkoittaa täysikuuta.

Rowling on sanonut, että Lupin on sellainen opettaja, jonka hän olisi halunnut opettajakseen. Hän on hyväluonteinen, kiltti ja osaa opettaa kaikkia. Rowling selitti, että Lupinin ollessa ihmissusi hänen on vaikea saada töitä ja hän toimi täysiaikaisena Killan jäsenenä valmistuttuaan Tylypahkasta, jolloin hänen ystävänsä James avusti häntä rahallisesti.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Remus Lupin on hieman yli kolmekymmentävuotias, mutta paljon vanhemmalta näyttävä mies. Hänen hiekanruskeat hiuksensa ovat jo alkaneet harmaantua ja hän näyttää jatkuvasti väsyneeltä ja sairaalta, koska ihmissutena olo vie häneltä voimat. Lupin on köyhä ja hän käyttää resuisia vaatteita, jotka ovat aina rikki tai pölyisiä. Kaikista elämän kolhuistaan huolimatta, mies on säilyttänyt pieniä rippeitä entisestä komeudestaan.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fenrir Harmaaselkä -niminen ihmissusi puri Lupinia tämän ollessa pieni poika, joten hän on joutunut kärsimään lähes koko elämänsä. Joka kuukausi täydenkuun aikaan Lupin muuttuu ihmissudeksi, ja voi pahimmassa tapauksessa hyökätä muiden kimppuun, ellei hän saa sudenmyrkkyjuomaa, joka tekee hänestä muodonmuutoksen ajaksi kesyn. Tylypahkan rehtori Albus Dumbledore tiesi asian ottaessaan Lupinin aikoinaan oppilaaksi Tylypahkaan, ja siksi tätä varten hankittiin Tylyahon liepeiltä oma erityinen turvapaikka, Rääkyvä Röttelö.

Lupin ei kertonut kenellekään (oppilaalle) kouluaikoinaan olevansa ihmissusi, mutta hänen ystävänsä Sirius Musta, Peter Piskuilan ja Harry Potterin isä, James Potter arvasivat sen. Nämä kouluttautuivat animaageiksi voidakseen pitää Lupinille seuraa muodonmuutosten aikaan, koska ihmissusi on vaarallinen vain ihmisille, ei eläimille tai eläinmuotoisille. James ja Sirius muuttuivat niin suuriksi eläimiksi, että he olisivat pystyneet pitämään suden kurissa, jos tämä olisi riehaantunut. Ystävysten lisäksi asiasta sai erään välikohtauksen takia tietää heidän vihollisensa Severus Kalkaros.

Lupin koki suuren menetyksen kun James ja Lily Potter murhattiin. Hän menetti kaikki ystävänsä: James ja Lily olivat poissa, Sirius vietiin Azkabanin vankilaan, koska hänen uskottiin murhanneen Piskuilanin. Niinpä Lupin eli monta vuotta yksinäisyydessä.

Opettajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupin esiintyy ensimmäisen kerran teoksessa Harry Potter ja Azkabanin vanki, missä hän tulee opettamaan Tylypahkaan pimeyden voimilta suojautumista. Hän ajaa Tylypahkan pikajunaan tulleen ankeuttajan pois. Koulussa Lupin saa arvostusta oppilailta, vaikka hän sairastelee ajoittain. Lupin antaa myös Harrylle yksityistunteja Suojelius-loitsun harjoittelussa, jotta Harry pystyisi taistelemaan Tylypahkan mailla vaeltelevia ankeuttajia vastaan.

Totuus tulee ilmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupin uskoo Siriuksen olevan syyllinen Jamesin ja Lilyn kavaltamiseen ja Peterin murhaan, mutta saa tietää totuuden, että Sirius on syytön ja elossa oleva Peter on syyllinen. Hän auttaa Siriusta selittämään totuuden Harrylle, Ronille ja Hermionelle Rääkyvässä röttelössä. Lupin on kuitenkin unohtanut ottaa taikalientä, joka estää hänen muuttumisensa vaaralliseksi sudeksi, ja muuttuu ihmissudeksi menettäen kontrollinsa tekoihinsa. Severus Kalkaros, joka on hirmuissaan Siriuksen paosta ja omasta Cornelius Toffeen lupaaman Merlinin ritarikunnan kunniamerkin menetyksestään, julkaisee Lupinin kuuhulluuden koko koululle. Lupin eroaa työstään tietäessään, että oppilaiden vanhemmat eivät pitäisi ihmissuden opettavan heidän lapsiaan.

Feeniksin kilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erottuaan työstään Lupin muuttaa asumaan Sirius Mustan luokse Kalmanhanaukio 12:n.[3] Lupin liittyy uudelleen perustettuun Feeniksin kilta -organisaatioon ja on osana partiota, joka noutaa Harryn Likusteritie 4:stä Weasleyn perheen luo Kotikoloon.

Harry näkee nuoren Lupinin käyvän Tylypahkaa parhaiden ystäviensä kanssa Kalkaroksen muiston kautta. Muistossa Harry näkee oman isänsä kiusaavan kouluikäistä Kalkarosta. Lupin ei ota osaa kiusaamiseen ja antaa vain muutamia hyvin pieniä merkkejä siitä, ettei hyväksy Jamesin käytöstä. Harryn lähestyessä Lupinia Ajatuseulassa näkemään muistoon, Lupin kertoo katuvansa sitä, ettei koskaan uskaltanut sanoa ystävilleen heidän tekevän väärin.

Lupin osallistuu taisteluun Taikaministeriön Salaperäisyyksien osastolla, jossa hän kaksintaistelee ja päihittää Lucius Malfoyn.

Lupin pysyy aktiivisena Killassa loppuun asti. Hänen kuullaan usein antavan raportteja Pottervahti-radioasemalla salanimellä Romulus. Lupin osallistuu Tylypahkan taisteluun ja kuolee taistellessaan Antonin Dolohovin kanssa. Rowling on sanonut, että suunnitteli sekä Lupinin että Tonksin selviytyvän,[4] mutta tappoi heidät sittenkin.[5][6]

Lupin ilmestyy viimeisen kerran Harryn käyttäessä Elpymiskiveä tuodakseen vanhempansa, Siriuksen ja Lupinin takaisin lohduttamaan häntä. Lupin on pahoillaan, ettei Harry saanut ikinä tuntea isäänsä, mutta saa tietää miksi tämä kuoli: yrittäessään tehdä maailmasta paikan, jossa hänen poikansa voisi elää paremman elämän.

Lupin ja Tonks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Lupin alkaa seurustella toisen Feeniksin killan jäsenen, Nymfadora Tonksin kanssa. Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset kerrotaan Lupinin ja Tonksin menneen naimisiin. Myöhemmin samassa kirjassa Lupin kertoo Harrylle, Ronille ja Hermionelle Tonksin olevan raskaana ja että hän on häpeissään siitä, että muutti Tonksin syrjityksi ja että hänen syntymätön lapsensakin voi olla ihmissusi. Siksi hän aikoo jättää Tonksin ja syntymättömän lapsensa. Tämän tuloksena Lupinin ja Harryn välille tulee riita. Lopulta Lupin tajuaa Harryn sanoissa piilleen totuuden ja palaa vaimonsa luokse ennen poikansa Teddy Lupinin syntymää. Poika on metamorfimaagi, kuten hänen äitinsäkin. Harry Potterista tulee Tedin kummisetä. Lupin ja Tonks kuolevat molemmat pian Tedin syntymän jälkeen Tylypahkan taistelussa. Rowlingin mukaan Ted vierailee paljon muiden kiltalaisten ja Harryn luona.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lupin elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -elokuvissa Lupinia näyttelee David Thewlis ja teini-ikäistä James Utechin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lisa Waite Bunker: Remus John Lupin hp-lexicon.org. 5.1.2008. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  2. J. K. Rowling at Carnegie Hall Reveals Dumbledore is Gay; Neville Marries Hannah Abbott, and Much More 19.10.2007. The Leaky Cauldron. Viitattu 7.2.2008.
  3. Rowling, J.K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta, s. 149. Tammi, 2004. ISBN 951-31-2907-1.
  4. Spoiler alert! Rowling discusses Harry's fate here 25.7.2007. usatoday. Viitattu 19.9.2007.
  5. Meredith Vieira: Harry Potter: The final chapter 29.7.2007. MSNBC. Viitattu 30.7.2007.
  6. Rowling: I wanted to kill parents - Wild about Harry - MSNBC.com