Tylyaho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tylyaho Universal Studios -huvipuistossa, Floridassa

Tylyaho (engl. Hogsmeade) on kuvitteellinen kylä J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -fantasiakirjasarjassa. Tylyaho on kokonaan velhojen ja noitien asuttama kylä, jossa on myös muun muassa erinomainen karamellipuoti, Hunajaherttua. Se sijaitsee Tylypahkan luoteispuolella. Tylypahkan kolmannen luokan ja sitä vanhemmat oppilaat saavat tiettyinä, niin sanottuina "Tylyahon viikonloppuina" käydä kylässä muun muassa ostamassa makeisia, pilapuodin tuotteita ym. Näihin vierailuihin tarvitaan vanhemman tai muun huoltajan antama lupalappu.

Tylyahon kylä esiintyy Harry Potter -elokuvasarjan elokuvissa Azkabanin vanki, Feeniksin kilta ja Puoliverinen prinssi.

Rakennuksia Tylyahossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dervissi & Paukku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dervissi & Paukku (engl. Dervish & Banges) myy ja korjaa taikaesineitä. Kauppa sijaitsee lähellä Tylyahon pääkadun loppupäätä.

Hunajaherttua

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuvassa Bertie Bottin jokamaunrakeita.

Hunajaherttua (engl. Honeydukes) on yksi maailman kuuluisimmista velhojen sokerileipomoista. Siellä myydään kaikenlaisia makeisia, mm. suklaasammakoita, lakritsisauvoja, pippuripiruja, mehujauhepalloja, Bertie Bottin jokamaunrakeita, viuhpiiporeita, Drooblen parasta purkkapallopurkkaa, hammasvälilankaminttua, jäähiiriä, torakkaterttuja, hyytelöetanoita, verenmakuisia tikkukaramellejä, räjähtäviä namusia ja hattarakyniä. Hunajaherttua on erityisesti tunnettu erikoistoffeestaan, mutta puodissa myydään myös kermaisia nougatlohkareita, hohtavan pinkkejä kookosjääkuutioita, hunajanvärisiä toffeekimpaleita sekä satoja erilaisia suklaapatukoita.

Puodin omistajat, Ambrosius Flume ja hänen vaimonsa, elävät asunnossa myymälän yläpuolella.

Hunajaherttuan kellarissa on lattialuukku, joka toimii salakäytävänä. Käytävä johtaa yksisilmäisen noidan patsaaseen Tylypahkan kolmanteen kerrokseen. Harry käyttää kyseistä salakäytävää päästäkseen laittomasti Tylyahoon kolmantena kouluvuonnaan.

Kirjurinruodin Kynäpuoti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjurinruodin Kynäpuoti (engl. Scrivenshaft's Quill Shop) on kirjoitustarvikekauppa, joka myy kaikkea mitä kirjoittamiseen tarvitsee, kuten sulkakyniä, mustetta, pergamenttia, kirjekuoria, leimasimia ja muita.

Kolme luudanvartta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme luudanvartta (engl. The Three Broomsticks) on hyvin tunnettu majatalo ja pubi Tylyahon kylän pääkadulla, Skotlannissa. Se tunnetaan herkullisesta kermakaljasta ja sen kauniista omistajasta Matami Rosmertasta, joka asuu pubin yläpuolella. Kolme luudanvartta on suosittu kohde Tylypahkan oppilaiden ja henkilökunnan keskuudessa. Se on myös monen tärkeän tapahtuman tapahtumapaikkana, kuten Rita Luodikon haastatellessa Harrya tämän viidentenä vuonna. Majatalo on tärkeä myös brittiläisessä velhohistoriassa sen ollessa vuoden 1612 maahiskapinan päämajana.

Matami Puddifootin kahvila

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Puddifootin kahvila (engl. Madam Puddifoot's) sijaitsee Tylyahon pääkadulta haarautuvalla pikkutiellä. Kahvila on pieni ja sitä suosivat erityisesti Tylypahkan lemmenparit. Ystävänpäivänä Matami Puddifoot on koristellut kahvilansa kultaisilla kerubeilla joista lentää tasaisin väliajoin vaaleanpunaisia konfetteja parien päälle. Harry oli Cho Changin kanssa Matami Puddifootilla viidennen kouluvuotensa ystävänpäivänä.

Postitoimisto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postitoimisto on täytetty vähintään 200-300 pöllöllä, jotka vaihtelevat suurista harmaapöllöistä pieniin pöllösiin (jotka toimittavat "paikalliskuljetuksia"). Ne huhuilevat värikooditetuissa hyllyissään. Hyllyt on värikooditettu sen perusteella, kuinka nopeasti pöllöt saapuvat määränpäähänsä.

Rääkyvä Röttelö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rääkyvä Röttelö (engl. Shrieking Shack) on Harry Potter -kirjoissa esiintyvä, Tylyahon velhokylän laitamilla sijaitseva hylätty mökki, jonka ovet ja ikkunat on yhtä ikkunaa lukuun ottamatta laudoitettu umpeen.

Rakennusta pelätään ja sen uskotaan olevan koko Britannian kummittelevin rakennus, koska pitkään sieltä kuului täydenkuun aikana öisin kirkumista ja valitusta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tosiasiassa Dumbledore hankki rakennuksen turvapaikaksi ihmissudeksi muuttuvalle Remus Lupinille. Taloon johtavan salakäytävän suulle istutettiin vaarallinen Tällipaju. Kelmit eli James Potter, Peter Piskuilan ja Sirius Musta onnistuivat kuitenkin keksimään kuinka Tällipaju jähmetettiin. He muuttuivat kaikki eläimiksi pitääkseen seuraa ystävälleen Remusille - näin siksi ettei ihmissusi käy eläinten kimppuun. James, Sirius ja Peter opettelivat luvattomasti animaageiksi pystyäkseen muuttumaan niin suuriksi eläimiksi, että pystyisivät mielestään pitämään ihmissuden kurissa. James muuttui hirveksi ja Sirius suureksi koiraksi, ja näin Remus pääsi ulkoilemaan myös sutena. Peter muuttui rotaksi päästäkseen helposti Tällipajun ohi painamaan juurikyhmyä, joka jähmetti pajun.

Azkabanin vangissa Rääkyvästä Röttelöstä tulee suuri osa kirjan juonta Sirius Mustan palatessa koulun maille. Hän raahaa Ron Weasleyn ja tämän lemmikkirotan, Kutkan, Röttelöön tappaakseen Kutkan. Paljastuu, että Kutka on animaagi nimeltä Peter Piskuilan, Mustan entinen ystävä, joka kavalsi Potterit Voldemortille; rikoksen josta Mustaa syytettiin aiemmin.

Severus Kalkaros kohtaa kohtalonsa Rääkyvässä Röttelössä Voldemortin käärmeen Naginin tappaessa hänet teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sekon pilailupuoti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekon pilapuoti (engl. Zonko's Joke Shop) myy pilailu- ja jekkutarvikkeita, jotka pystyvät "täyttämään Fredin ja Georgen villeimmätkin unelmat." Kauppa suljetaan kuudennessa kirjassa. Fred ja George olivat suunnitelleet ostavansa kaupan, mutta muuttivatkin mielensä kun Tylypahkan oppilailta evättiin vierailut kylään Voldemortin uudelleensyntymisen jälkeen.

Sianpää (engl. The Hog's Head) on Aberforth Dumbledoren omistama pubi Tylyahossa, joka vetää usein puoleensa epätavallisempia asiakkaita kuin Kolme luudanvartta ja moni sen asiakkaista piilottaa kasvonsa. Pubin oven yläpuolella riippuu ruosteisessa kannattimessa kolhuinen puukyltti, jonka kuvassa villisian irti leikattu pää valuu verta valkealle kankaalle. Pubi itsessään on saastainen: sen lattia on lian peittämä ja ikkunat ovat niin paksun töhnän peitossa, että sisälle pääsee vain hyvin vähän valoa. Pääkerroksessa on vain yksi huone, mutta ylemmissä kerroksissa on useampia huoneita. Harry huomaa, että pubi haisee vahvasti vuohilta.

Pubin huonosta maineesta huolimatta Sianpää on ollut useiden Harry Potter -maailman tärkeiden tapahtumien tapahtumapaikkana. Majatalo oli vuoden 1612 maahiskapinan päämaja. Muutamaa kuukautta ennen Harryn syntymää Sibylla Punurmio paljasti Dumbledorelle ennustuksen Voldemortista ja Harrysta kesken työhaastattelunsa, Kalkaroksen kuunnellessa ennustuksen alun. Hagrid voitti pubissa laittoman lohikäärmeen munan (Norbertin), lyötyään vetoa valepuvussa olleen Voldemortin kanssa. Feeniksin killassa Albuksen kaartin ensimmäinen kokous pidetään salaa Sianpäässä. Se toimii myös alaikäisten Tylypahkan oppilaiden evakuointipaikkana Tylypahkan taistelun aikana. Lapset lähetetään Tarvehuoneen kautta Sianpäähän Ariana Dumbledoren kuvan kautta. Tylypahkan taistelun aikana Sianpää on myös jäljellä olevien Feeniksin killan ja Albuksen kaartin jäsenten kokoontumispaikka ennen taistelua Voldemortia ja kuolonsyöjiä vastaan.

Tylyahon rautatieasema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tylyahon rautatieasema (engl. Hogsmeade Station) on Tylypahkan lähin asema; Tylypahkan pikajuna pysähtyy asemalle matkustettuaan King's Crossin asemalta. Harry Potter -elokuvasarjan Tylyahon asemalle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Goathlandin kylässä sijaitsevalla North Yorkshire Moors Railwayn asemalla, joka rakennettiin vuonna 1865. Rowlingin kuvitelmissa Tylyahon rautatieasema ei ole Tylyahon kylässä, vaan järven vastakkaisella puolella.

Velhovaatehtimo Hepene

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velhovaatehtimo Hepene (engl. Gladrags Wizardwear) myy vaatteita. Velhovaatehtimo Hepenellä on Tylyahon lisäksi liikkeet myös Lontoossa ja Pariisissa. Liike on täynnä outoja kauppatavaroita ja on ilmeisesti erikoistunut outoihin ja epätavallisiin sukkiin.

Tylyaholaisia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aberforth Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aberforth Dumbledore
Ensiesiintyminen Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2
Näyttelijä Harry Potter:
Ciarán Hinds
Ihmeotukset:
Richard Coyle
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Ammatti Sianpää-pubin baarimikko
Lojaalius Feeniksin kilta

Aberforth Dumbledore on Tylypahkan rehtorin, Albus Dumbledoren, pahamaineinen veli ja hän oli ennen Ariana Dumbledoren kuolemaa tämän lempiveli. Hän on myös Tylyahossa sijaitsevan Sianpää-pubin baarimikko. Aberforth on Feeniksin killan alkuperäinen jäsen, mutta hän on hyvin piileskelevää ja syrjäänvetäytyvää sorttia. Vauhkomieli sanoo Aberforthin olevan hieman omituinen luonteeltaan. Aberforthin Suojelius on muodoltaan vuohi. Harry Potter -elokuvasarjassa Aberforth Dumbledorea esittää Ciarán Hinds ja Ihmeotukset-elokuvasarjassa häntä esittää Richard Coyle.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuorempana Aberforth yritti estää veljeään lähtemästä Grindelwaldin matkaan, mistä syntyneen riidan seurauksena Grindelwald langetti kidutuskirouksen Aberforthiin. Syntyneessä kaksintaistelussa Ariana sai surmansa ja Aberforth katkaisi välinsä Albusiin. Aberforth ei antanut Albusille anteeksi ennen kuin Harry kertoi hänelle Albusin katuneen tapahtunutta koko elämänsä ajan. Myöhemmin Aberforth oli antanut Mundungus Fletcherille elinikäisen porttikiellon pubiinsa ja heittänyt Severus Kalkaroksen ulos, mikä esti häntä kuulemasta kokonaan Harry Potteria koskevaa ennustusta Albusin ja Punurmion ollessa Sianpäässä.

Myöhemmin Aberforth käytti sopimatonta loitsua vuoheen ja joutui lehdistön käsiin. Myöhemmin Aberforth oli läsnä Albus Dumbledoren hautajaisissa. Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Aberforth auttaa ratkaisevalla tavalla Harrya, Ronia ja Hermionea pääsemään Tylypahkaan huomaamatta. Hän myös huijasi kuolonsyöjiä väittämällä hänen aiheuttaneen hälytyksen ja hänen Suojeliuksensa olleen se, jota käytettiin Ankeuttajiin ja jonka he olivat nähneet. Paljastui että Aberforth oli ostanut Mundungusilta Sirius Mustan taikapeilin, josta Aberforth tarkkaili Harrya säännöllisesti ja oli lähettänyt Dobbyn pelastamaan Harryn Malfoyden kartanosta. Aberforth oli myös luonut pubinsa kautta salaisen reitin Tarvehuoneeseen, jota kautta hän oli toimittanut ruokaa ja vettä oppilaille, jotka olivat piileskelleet Tarvehuoneessa Carroweja. Myöhemmin Aberforth kukisti Augustus Rookwoodin Tylypahkan taistelussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Rita Luodiko
Ensiesiintyminen Harry Potter ja liekehtivä pikari
Näyttelijä Miranda Richardson
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri Vaaleat
Silmien väri Vihreät
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Toimittaja

Rita Luodiko (engl. Rita Skeeter) (s. 1951)[1] on noitalehti Päivän Profeetan juorutoimittaja. Hän asuu Tylyahossa.[2] Luodikolla on itsestäänkirjoittava sähäkkä sitaattisulkakynä, joka kirjoittaa aina vain valheellisempia juttuja. Hän tekee Harry Potterista nolon lehtijutun teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari, mikä oli osasyynä siihen ettei Cornelius Toffee uskonut Harrya, kun hän kertoi Voldemortin palanneen. Luodiko oli nuorempana läsnä Igor Irkoroffin oikeudenkäynnissä ja kirjoitti kirjan Armando Dippett - Mestari vai Ääliö.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Luodiko on myös rekisteröimätön animaagi ja osaa muuttua koppakuoriaiseksi. Näin hän voi lennellä vaikka minne etsimään jutun juurta huomiota herättämättä. Hermione Granger saa kuitenkin selville hänen salaisuutensa ja uhkaa paljastaa sen, mikäli Rita kirjoittaa enää yhtään valheellisia lehtijuttuja Harrysta, Ronista tai itsestään.

Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Hermione pakottaa Luodikon kirjoittamaan Harry Potterista todenmukaisen artikkelin Saivartelija-lehteen.[3] Myöhemmin Rita oli läsnä Dumbledoren hautajaisissa, mikä suututti Harrya.

Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Rita Luodiko kirjoittaa kirjan nimeltä: Albus Dumbledoren Elämä ja Valheet. Kirja kyllä liioittelee ja valehtelee - eikä vain hiukan: tapahtuneet tosiasiat esitetään siinä lievimmilläänkin värittyneestä ja yksipuolisesta näkökulmasta. Myöhemmin paljastui että Luodiko oli haastatellut Bathilda Bagshotia, joka oli kertonut hänelle Dumbledoresta totuusseerumin vaikutuksen alaisena. Voldemortin kuoleman jälkeen Luodiko kirjoitti kirjan Harrysta, mikä oli vain neljänneksen todenperäinen. Myöhemmin Luodiko kirjoitti kirjan nimeltä Kalkaros - Pahis vai Pyhimys. Vuonna 2014 Luodiko kirjoitti kirjan Dumbledore's Army: The Dark Side of the Demob ja oli läsnä Huispauksen mestaruusottelussa. Vuonna 2017 Luodiko kirjoitti kirjan Man or Monster? The TRUTH about Newt Scamander.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luodikon hahmon epäillään olevan Rowlingin kannanotto eräitä yhtä hävyttömästi käyttäytyneitä tosielämän juorutoimittajia vastaan.

Matami Rosmerta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Rosmerta (engl. Madam Rosmerta) on Tylyahossa sijaitsevan Kolme luudanvartta -nimisen pubin omistaja. Hänen pubinsa on suosittu paikka, ja oppilaat käyvät siellä juomassa kermakaljaa Tylyaho-viikonloppuina. Matami Rosmerta on myös ministeri Cornelius Toffeen ja Tylypahkan henkilökunnan ystävä. Jopa Ron Weasley on ihastunut häneen, vaikka ei sitä myönnäkään. Kolmannessa kirjassa Rosmerta oli vihainen ankeuttajien läsnäolosta koska ne pelottivat hänen asiakkaita pois. Rosmerta oli läsnä Minervan, Toffeen, Lipetitin ja Hagridin tapaamisessa, jossa he keskustelivat Siriuksesta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Draco Malfoy noituu Rosmertaan komennuskirouksen.[4] Rosmerta itse komennutettuna komennutti Katie Bellin ja määräsi tämän viemään kirotun opaalikorun Dumbledorelle, mutta Katie vahingossa kosketti korua saaden kirouksen itseensä. Rosmerta myös myrkytti juoman, jonka hän oli antanut Kuhnusarviolle, mutta Ron saikin myrkytyksen itse juotuaan juomaa ja Harry pelasti hänet besoaarin avulla. Malfoy kommunikoi Rosmertan kanssa väärennettyjen kultakaljuunoiden avulla, jotka Draco oli kopioinut Hermionelta. Rosmerta myös antoi luudat Harrylle ja Dumbledorelle heidän palattua luolasta Tylyahoon ja kertoi Dracolle Harryn ja Dumbledoren saapumisesta tähtitorniin. Harry puhdisti Rosmertan maineen kerrottua muille totuuden hänestä. Ei ole tiedossa osallistuiko Rosmerta myöhemmin Tylypahkan taistelun loppuosaan Kuhnusarvion haettua lisäjoukkoja Tylyahosta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Azkabanin vanki. (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2000.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja liekehtivä pikari. (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2001.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2004.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja puoliverinen prinssi. (Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2006.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset. (Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Tammi, 2008.
  1. Lisa Waite Bunker: Rita Skeeter 14.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  2. J.K. Rowling: ”Unkarilainen sarvipyrstö”, Harry Potter ja liekehtivä pikari, s. 337. Tammi, 2001.
  3. Rowling 2004, s. 683–684
  4. Rowling 2006, s. 632