Lastenkirjallisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jörö-Jukka oli suosittu lastenkirja 1800-luvulla.
Neljä lasta lukemassa Dr. Seussin jouluaiheista lastenkirjaa How the Grinch Stole Christmas!

Lastenkirjallisuus on lapsille suunnattua kirjallisuutta, joiden sisällössä lasten ja nuorten kehitystaso on otettu huomioon. Usein lastenkirjallisuutta käsitellään yhdessä nuortenkirjallisuuden kanssa, jolloin käytetään nimitystä lasten- ja nuortenkirjallisuus.[1] Kategoriana se on käyttökelpoisimmillaan kirjastoissa tai kirjojen markkinoinnissa. Varsinaisesti lastenkirjallisuus ei ole selväpiirteinen genre, sillä lastenkirjallisuuden nimekkeen alla käsitellään usein kirjoja, jotka olisi yhtä lailla mahdollista määritellä esimerkiksi fantasiakirjallisuudeksi, psykologisiksi romaaneiksi tai novellikokoelmiksi – miltei kaikki yleisen kirjallisuuden lajit esiintyvät myös lastenkirjallisuudessa.

Lastenkirjallisuuden yleisinä tunnusmerkkeinä pidetään usein tietynlaisia aihevalintoja tai jollakin tavoin rajattua ilmaisua. Myös nämä jakoperusteet ovat ongelmallisia, sillä niiden perusteella lukuisia yleisen kirjallisuuden piiriin laskettavia teoksia olisi syytä pitää lastenkirjallisuutena, tai vastaavasti monia lastenkirjallisuudeksi määriteltyjä teoksia yleisenä kirjallisuutena.lähde?

Tampereella sijaitseva Lastenkirjainstituutti (LKI) on suomalainen valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tallennus-, tiedotus- ja tutkimuskeskus sekä alan erikoiskirjasto. Kirjastossa on noin 70 000 lasten- ja nuortenkirjaa. Instituutti julkaisee myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta esittelevää aikakauslehteä, Onnimannia, joka ilmestyy neljästi vuodessa.

Suomen tunnetuimpia lastenkirjailijoita ovat muun muassa Zachris Topelius, Väinö Riikkilä ja Tove Jansson. Kansainvälisistä lastenkirjailijoista erityisen tunnettuja ovat esimerkiksi brittiläiset Enid Blyton muun muassa Viisikko-kirjoineen, Roald Dahl ja J. K. Rowling Harry Potterista kertovine kirjoineen.

Lastenkirjallisuutta voidaan jakaa seuraaviin tyyppeihin:[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuula Ikonen, Satu Marttila ja Kati Vaijärvi (toim.): Lue lapselle! Weilin+Göös 1978.lähde tarkemmin?

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Lasten- ja nuortenkirjallisuus”, Otavan suuri ensyklopedia, 5. osa (kriminologia-makuaisti), s. 3569–3571. Otava, 1978. ISBN 951-1-04827-9.
  2. Ikonen, Marttila, Vaijärvi 1978.lähde tarkemmin?

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karasma, Katri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden maailma. Helsinki: Avain, 2014. ISBN 978-952-304-034-2.
  • Korolainen, Tuula (toim.): Kirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opas. Helsinki: Tammi, 2001. ISBN 951-31-2144-5.
  • Suojala, Marja & Karjalainen, Maija (toim.): Avaa lastenkirja! Johdatus lastenkirjallisuuden lajeihin ja käyttöön. Helsinki: Lasten keskus, 2001. ISBN 951-627-344-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lastenkirjallisuus.
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.