Tammi (kirjankustantamo)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kustannusosakeyhtiö Tammi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kustannusosakeyhtiö Tammi
Tammilogo.gif
Yritysmuoto Osa Werner Söderström Osakeyhtiötä
Perustettu 3. kesäkuuta 1941
Perustaja KK, OTK, Kansa-yhtiöt, Osuusliike Elanto, SAK ja Työväen Sivistysliitto
Toimitusjohtaja Timo Julkunen
Avainhenkilöt kustannusjohtaja Outi Mäkinen,
hallituksen pj. Håkan Rudels
Toimiala Kirjankustantaminen
Emoyhtiö Bonnier Books
Omistaja Bonnier
Kotisivu Tammi.fi

Kustannusosakeyhtiö Tammi on vuonna 1943 perustettu kirjankustantamo. Sen omistaa ruotsalainen Bonnierin mediakonserni.

Vuoden 2007 tietojen perusteella se oli Suomen kolmanneksi suurin.[1]

Tammi julkaisee vuosittain noin 300 uutta teosta, aikuisten ja lasten kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Yhtiön liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa, ja se työllistää 40 henkilöä. Yhtiön toimitusjohtaja on maaliskuusta 2013 alkaen Timo Julkunen, ja hallituksen puheenjohtaja on Bonnierin pohjoismaisten kirjakustantamoiden johtaja Jacob Dahlborg.[2]

Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta, jolle se puolestaan myi kaupassa Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan. Tammi, WSOY, Readme ja Bonnier Kirjat muodostavat yhdessä yleisen kirjallisuuden kustantajaryhmän Bonnier Books Finlandin, joka on Suomen suurin.[3]

Tammen kirjailijoita ovat muiden muassa Leena Lehtolainen, Max Seeck, Kaari Utrio, Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, Timo Parvela, Saara Turunen, Jari Järvelä, Pirjo Tuominen, Kalle Isokallio, Markku Pääskynen, Paula Noronen ja Anna Kortelainen.

Vuonna 1954 perustetussa Keltaisessa kirjastossa julkaistaan laadukasta maailmankirjallisuutta.[4] Sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä yli 450 teosta[5]. Nobel-palkittuja kirjailijoita sarjassa on 28, joista viimeisin on novelleistaan tunnettu Alice Munro. Sarjassa julkaistuja kirjailijoita ovat esimerkiksi Günter Grass, Orhan Pamuk, James Joyce, Italo Calvino, Paul Auster, Antonio Muñoz Molina, José Saramago, Sarah Waters ja Haruki Murakami.

Tammi julkaisee myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja muun muassa J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen suomennoksia ja lasten- ja nuortenkirjasarjoja, kuten Tammen kultaiset kirjat, Keltanokka ja Musta Kaista. Tammi on myös mangakustantaja julkaisulinjojensa Sangatsu Manga ja Punainen jättiläinen kautta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustannusosakeyhtiö Tammi on perustettu 3. kesäkuuta 1941. Lähtökohtana oli edistysmieliseksi osuustoiminnaksi ilmoittautuneen ryhmän tarve saada markkinoille yleisestä linjasta poikkeavaa kirjallisuutta. Jatkosodan alkaminen kuitenkin keskeytti toiminnan ennen kuin se ehti alkaa. Tammen uusi perustava yhtiökokous pidettiin 6. toukokuuta 1943. Yhtiön perustajiksi tulivat Kulutusosuuskuntien Keskusliitto, Osuustukkukauppa, Elanto ja Kansa, jotka omistivat osakkeista yhteensä 90 prosenttia sekä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto ja Työväen Sivistysliitto.[6] Merkittävästi kustantamon perustamiseen vaikutti sosialidemokraattien voimahahmo Väinö Tanner. Tammen ensimmäinen toimitusjohtaja oli Untamo Utrio. Hänen jälkeensä toimitusjohtajina ovat olleet muun muassa Olli Arrakoski ja Jarl Hellemann.[7] .

Ruotsalainen Bonnierförlagen osti vuonna 1996 Tammen[8] ja Kirjakanava Oy:n. Kirjakanava-konsernista tuli vuonna 1997 Tammi-konserni, joka fuusioitui vuoden 1999 lopussa merkittävän yleisen kirjallisuuden kustantajan Kirjayhtymä Oy:n kanssa.

Toimitusjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedotin.net (Internet Archive)
  2. Kustannusosakeyhtiö Tammi, (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 11.10.2014
  3. Bonnier Ab, Tammi (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Keltainen kirjasto
  5. Kirjaluettelo, Keltainen kirjasto
  6. Markku Henriksson (toim.): Työväenliikkeen tietokirja (Tammi, 1974), s. 250.
  7. Kirjatyö, viitattu 11.10.2014 (Archive.org)
  8. Kilpailuvirasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]