Tammi (kirjankustantamo)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kustannusosakeyhtiö Tammi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kustannusosakeyhtiö Tammi
Yritysmuoto Osa Werner Söderström Osakeyhtiötä
Perustettu 6. toukokuuta 1943
Perustaja KK, OTK, Kansa-yhtiöt, Osuusliike Elanto, SAK ja Työväen Sivistysliitto
Toimitusjohtaja Timo Julkunen
Avainhenkilöt kustannusjohtaja Outi Mäkinen,
hallituksen pj. Håkan Rudels
Toimiala Kirjankustantaminen
Emoyhtiö Bonnier Books
Omistaja Bonnier
Kotisivu Tammi.fi

Kustannusyhtiö Tammi on vuonna 1943 perustettu suomalainen kirjankustantamo. Tammi on osa Suomen suurinta yleisen kirjallisuuden kustantamoryhmää, WSOY:tä. Sen omistaa ruotsalainen Bonnierin mediakonserni. Tammi on yksi Suomen suurimmista kirjankustantajista. Se julkaisee kotimaista ja käännettyä kauno- ja tietokirjallisuutta lapsille, nuorille ja aikuisille.

Tammen kirjailijoita ovat muiden muassa Leena Lehtolainen, Max Seeck, Kaari Utrio, Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, Timo Parvela, Saara Turunen, Jari Järvelä, Pirjo Tuominen, Markku Pääskynen, Paula Noronen, Jussi Valtonen, Kristiina Vuori ja Anna Kortelainen. Tammen julkaisemaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta ovat muun muassa J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen suomennokset ja tunnetut lasten- ja nuortenkirjasarjat, kuten Tammen kultaiset kirjat, Timo Parvelan Ella-sarja, Paula Norosen Supermarsu- ja Yökoulu-sarjat, Salla Simukan, Maria Turtschaninoffin ja Elina Rouhiaisen nuortenkirjat sekä Disney- ja Muumi-kirjat. Tammi on myös mangakustantaja.

Tammi on vuodesta 2015 alkaen järjestänyt vuosittain Dekkarifestivaalia[1], jonka ohjelmajohtajana toimii Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen. Dekkarifestivaalin rinnakkaistapahtumana järjestetään myös Lasten dekkarifestivaalia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustannusosakeyhtiö Tammen perustamista suunniteltiin jo 3. kesäkuuta 1941. Lähtökohtana oli edistysmieliseksi osuustoiminnaksi ilmoittautuneen ryhmän tarve saada markkinoille yleisestä linjasta poikkeavaa kirjallisuutta. Jatkosodan alkaminen kuitenkin keskeytti toiminnan ennen kuin se ehti alkaa. Tammen uusi perustava yhtiökokous pidettiin 6. toukokuuta 1943. Yhtiön perustajiksi tulivat Kulutusosuuskuntien Keskusliitto, Osuustukkukauppa, Elanto ja Kansa, jotka omistivat osakkeista yhteensä 90 prosenttia sekä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto ja Työväen Sivistysliitto.[2] Merkittävästi kustantamon perustamiseen vaikutti sosialidemokraattien voimahahmo Väinö Tanner. Tammen ensimmäinen toimitusjohtaja oli Untamo Utrio. Hänen jälkeensä toimitusjohtajina ovat olleet muun muassa Olli Arrakoski ja Jarl Hellemann.[3] .

Ruotsalainen Bonnierförlagen osti vuonna 1996 Tammen[4] ja Kirjakanava Oy:n. Kirjakanava-konsernista tuli vuonna 1997 Tammi-konserni, joka fuusioitui vuoden 1999 lopussa merkittävän yleisen kirjallisuuden kustantajan Kirjayhtymä Oy:n kanssa. Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta, jolle se puolestaan myi kaupassa Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan. Nykyään Tammi on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä.

Keltainen kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1954 perustetussa Keltaisessa kirjastossa julkaistaan ajankohtaista maailmankirjallisuutta.[5] Sarjassa on ilmestynyt yli 530 teosta.[6] Nobel-palkittuja kirjailijoita sarjassa on 31, joista viimeisin on Abdulrazak Gurnah. Sarjassa julkaistuja kirjailijoita ovat esimerkiksi Günter Grass, Orhan Pamuk, James Joyce, Italo Calvino, Paul Auster, Antonio Muñoz Molina, José Saramago, Sarah Waters, Haruki Murakami, John Irving, Édouard Louis ja Elizabeth Strout.

Vuonna 2014 Tammi perusti Kultaisen kirjaston 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinnon, joka on nimetty kirjaston perustajan mukaan. Sen tarkoituksena on tuoda esiin kirjallisesti korkeatasoisten alkuteosten laadukkaan käännöstyön merkitystä sekä nostaa käännöskirjallisuuden ja kääntäjien tunnettuutta. Palkinto myönnetään suomentajalle ja sen jakaa Suomen Kirjasäätiö vuosittain.[7]

Toimitusjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dekkarifestivaali
  2. Markku Henriksson (toim.): Työväenliikkeen tietokirja (Tammi, 1974), s. 250.
  3. Kirjatyö, viitattu 11.10.2014 (Archive.org)
  4. Kilpailuvirasto
  5. Keltainen kirjasto Tammi. Viitattu 14.5.2023.
  6. Keltainen kirjasto: Kirjaluettelo Tammi. Viitattu 14.5.2023.
  7. Jarl Hellemann -palkinto Suomen Kirjasäätiö. Viitattu 14.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]