Antonio Muñoz Molina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antonio Muñoz Molina vierailulla Kölnissä vuonna 2011.

Antonio Muñoz Molina (s. 10. tammikuuta 1956 Úbeda, Jaénin maakunta, Espanja) on espanjalainen kirjailija.

Muñoz Molina on naimisissa kirjailija Elvira Lindon kanssa ja heillä on yksi yhteinen lapsi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muñoz Molina aloitti kirjallisen uransa toimittajana ja kirjoittaa edelleenkin ahkerasti useisiin sanomalehtiin, muun muassa El Paísiin. Hän valmistui taidehistorian maisteriksi Granadan yliopistosta. Lisäksi hän on opiskellut journalistiikkaa Madridissa. Hänen esikoisromaaninsa Beatus ille ilmestyi vuonna 1986.

Muñoz Molina asuu osittain Madridin Prosperidadin kaupunginosassa. Madrid on yksi hänen romaaniensa teemoista; esimerkiksi kirjojen Madridin mysteeri (Los misterios de Madrid, 1992) ja El dueño del secreto (1994) tapahtumat sijoittuvat Madridiin. Romaani Sefarad (2001), jota pidetään yleisesti hänen pääteoksenaan, kuvaa erilaisissa rajatiloissa häilyviä ja marginaaliin sysättyjä ihmisiä. Nykyisin hän asuu puoliksi New Yorkissa, jossa hän on johtanut Cervantes-instituuttia. Hänen teoksensa Las ventanas de Manhattan (2004) on vahvasti omaelämäkerrallinen, faktaa ja fiktiota yhdistävä rakkaudenosoitus New Yorkille.

Muñoz Molinan romaanien El invierno en Lisboa, Beltenebros ja Plenilunio pohjalta on valmistunut myös samannimiset elokuvaversiot. Pilar Mirón ohjaama Beltenebros palkittiin kuvauksesta, leikkauksesta ja erikoistehosteista kolmella Goyalla.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muñoz Molina on saanut muun muassa kahdesti kirjallisuuden valtionpalkinnon ja Ranskassa parhaasta käännösromaanista jaettavan Femina-palkinnon. Espanjan suurimman kirjallisuuspalkinnon Planetan hän sai romaanistaan El jinete polaco (1991).

Muñoz Molina on Espanjan kuninkaallisen akatemian jäsen vuodesta 1995 alkaen.[1]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muñoz Molinan laajasta, useisiin painoksiin yltävästä ja kaikkialla maailmassa käännetystä tuotannosta on suomennettu seuraavat teokset:

  • Talvi Lissabonissa, suom. Tarja Härkönen. Andalusialainen koira (Like), 1993 (alkuteos: El invierno en Lisboa, 1987) ISBN 952-9691-03-3
  • Madridin mysteeri, 1994 (alkuteos: Los misterios de Madrid, 1992)
  • Täysikuu, 2003 (alkuteos: Plenilunio, 1997)
  • Sefarad, suom. Tarja Härkönen, Tammi, 2007 (alkuteos Sefarad, 2001)
  • Öinen ratsumies, suom. Tarja Härkönen, Tammi, 2010 (alkuteos El jinete polaco, 1991)
  • Kuun tuuli, suom. Tarja Härkönen, Tammi, 2011 (alkuteos: El viento de la luna, 2006)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antonio Muñoz Molina, Real Academia Española, viitattu 3.11.2020 (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]