Bonnier

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bonnier AB

Bonnier group logo.svg

Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1804
Perustaja Gerhard Bonnier
Toimitusjohtaja Tomas Franzen
Kotipaikka Ruotsin lippu Tukholma, Ruotsi
Toimiala viestintä
Liikevaihto 2 169 miljoonaa euroa
Henkilökuntaa 11 868
Tytäryhtiöt Marieberg International, Werner Söderström Osakeyhtiö, Svensk Filmindustri Ab Kustannusosakeyhtiö Tammi
Kotisivu www.bonnier.com
Bonnierin pääkonttorina toimiva Bonnierhuset-tornitalo Tukholman Vasastanissa.

Bonnier AB on Bonnierin suvun omistuksessa oleva yksityinen ruotsalainen viestintäkonserni.

Yhtiön perusti saksanjuutalainen liikemies Gerhard Bonnier (s. Gutkind Hirschels) vuonna 1804 Kööpenhaminassa Tanskassa, jolloin Bonnier julkaisi ensimmäisen kirjansa, Underfulde og sandfærdige kriminalhistorier. Gerhard Bonnierin poika muutti myöhemmin Ruotsiin, jolloin Bonnierista kehittyi ruotsalainen yhtiö. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Bonnier on Pohjoismaiden toiseksi suurin viestintäyhtiö. Sen liikevaihto vuonna 2004 oli 2 169 miljoonaa euroa.lähde?

Bonnierilla on toimintaa sanomalehti-, kustannus-, radio- ja televisioalalla. Sen tytäryhtiön Marieberg Internationalin omistuksessa ovat muun muassa MTV, TV4-Gruppen, Expressen ja Dagens Nyheter. Bonnierin Suomessa julkaisemia lehtiä ovat Evita, Olivia, Divaani, Digikuva, Tieteen Kuvalehti Historia, KotiMikro, Kunto Plus, National Geographic Suomi, Tee Itse ja Tieteen Kuvalehti.

Bonnier omistaa suomalaisen kustannusyhtiön Tammen. Huhtikuussa 2011 Sanoma ilmoitti myyvänsä Suomen suurimman kirjankustannusyhtiön WSOY:n Bonnier-konsernille.[1]

Stockmann myi Akateemisen Kirjakaupan Bonnierille 1.10.2015[2].

Bonnier Publications Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnier Publications Oy on kustannustalo, joka julkaisee erikoisaikakauslehtiä sekä elämäntapalehtiä. Yritys kuuluu kaikissa Pohjoismaissa toimivaan Bonnier Publications A/S:n ja sitä kautta kansainväliseen Bonnier AB -konserniin. Yrityksen julkaisemiin aikakauslehtiin kuuluvat Tieteen Kuvalehti, National Geographic Suomi, Kunto Plus, Kotimikro, Digikuva ja Tee Itse.

Bonnierin julkaisema Evita-lehti ilmestyi viimeisen kerran elokuussa 2013.[3] Helmikuussa 2014 Bonnier myi Olivian, Divaanin ja Costumen Aller Medialle.[4]

Nordic Broadcasting Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordic Broadcasting Oy oli ruotsalaisen kustannusyhtiö Bonnier AB:n omistama yritys, joka omisti suomalaisen MTV Oy:n sekä ruotsalaisen TV4 AB:n.

Nordic Broadcasting perustettiin Bonnierin ja Proventuksen yhteisyrityksenä, mutta vuonna 2007 Bonnier osti MTV:stä ja Nordic Broadcastingista Proventuksen osuuden.[5] Nordic Broadcasting sulautui MTV:hen 31.12.2013.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WSOY BonnierilleHS.fi
  2. Akateeminen Kirjakauppa on nyt osa Bonnier Booksia (Bonnier Books AB:n tiedote) 30.9.2015. Viitattu 14.12.2015.
  3. Evita-lehti lakkautetaan Yle Uutiset. Viitattu 22.12.2015.
  4. Hanhinen, Hanna: Aller Media ostaa Bonnierilta Olivian, Divaanin ja Costumen Yle Uutiset. 7.2.2014. Viitattu 7.2.2014.
  5. MTV kokonaan Bonnierille 22.3.2007. MTV Uutiset. Viitattu 27.6.2014.
  6. Nordic Broadcasting Oy Kauppalehti. Viitattu 27.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.