Sveriges Television

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”SVT” ohjaa tänne. Lyhenteen muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Sveriges Television Ab

SVT 2016.svg

Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1956 (televisiotoiminnan aloittaminen Ruotsissa)
1978 (omaksi yhtiöksi)
Toimitusjohtaja Lars Engqvist
Kotipaikka Tukholma, Ruotsi
Toimiala televisiotoiminta, viestintä
Omistaja Ruotsin valtio
Kotisivu www.svt.se
SVT:n vanha logo
SVT:n rakennus Malmössa.

SVT eli Sveriges Television on Ruotsin yleisradioyhtiö, jolla on vain televisiotoimintaa.

Ruotsissa televisiotoiminta aloitettiin vuonna 1956, jolloin televisiotoimintaa hoiti yleisradioyhtiö Sveriges Radio. Vuonna 1978 yleisradiotoiminta hajotettiin neljään (sittemmin kolmeen) eri yhtiöön: televisiotoiminnasta vastaa Sveriges Television, radiotoiminnasta Sveriges Radio (vuosina 1978-1993 valtakunnallinen ja paikallinen radio toimivat erillisinä yhtiöinä, Riksradion ja Lokalradion) sekä opetusohjelmista Utbildningsradion.

SVT:n toimintaa rahoitetaan televisiomaksuin. SVT:n kanavilla ei esitetä mainoksia. Tosin joitakin urheiluohjelmia sponsoroidaan.

Kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVT:llä on viisi kanavaa: pääkanavat SVT1 ja SVT2 sekä erikoiskanavat SVT24, Kunskapskanalen, Barnkanalen. SVT1 ja SVT2 lähetetään sekä analogisesti että digitaalisesti, muut kanavat vain digitaalisesti.

SVT24 on uutis- ja ajankohtaiskanava.

SVT World (entinen SVT Europa) -kanavan ohjelmisto koostuu SVT1:n ja SVT2:n ruotsalaisista ohjelmista. Kanavaa voi katsoa kaikkialla Euroopassa, Pohjois-Afrikassa sekä osissa Lähi-itää, Aasiaa ja Australiaa. Kanavaa lähetetään Suomessa jaetulla kanavapaikalla Yle Femin kanssa. 24.4.2017 eteenpäin SVT Worldia ei enää jaeta Suomessa antenniverkossa, koska Yle Fem ja Teema muodostavat uuden yhtenäisen kanavan Yle Teema & Fem[1]. SVT World lopettaa lähetyksensä kokonaan 30.4.2017[2].

SVT Extra oli vuosina 2002-2004 toiminut lisäkanava, joka lähetti olympialaiset ja muut äkilliset tapahtumat. Lisäksi kanavalla nähtiin SVT1:n ja SVT2:n ohjelmien uusintoja, ja urheilulähetyksiä joita ei muilla kanavilla voitu lähettää. SVT Extra muutettiin 26.09.2004 Kunskapskanaleksi, joka on opetus- ja tiedeohjelmien kanava ja vastaa lähinnä Suomen Yle Teemaa. Kunskapskanalenilla ei ole kuitenkaan kulttuuritarjontaa, toisin kuin Yle Teemalla. Kunskapskanalen on SVT:n ja opetusohjelmia tuottavan yleisradioyhtiön Utbildningsradionin yhteistoimintaa.

SVTB eli entinen Barnkanalen on nimensä mukaisesti lastenkanava. SVTB:n ohjelmistossa on sekä pienille lapsille että murrosikäisille tarkoitettuja ohjelmia.

Kunskapskanalen ja SVTB lähetetään samalla kanavapaikalla. SVTB lähettää aamusta alkuiltaan ja Kunskapskanalen alkuillasta myöhään iltaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]