Sveriges Television

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”SVT” ohjaa tänne. Lyhenteen muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Sveriges Television Ab
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1956 (televisiotoiminnan aloittaminen Ruotsissa)
1978 (omaksi yhtiöksi)
Toimitusjohtaja Lars Engqvist
Kotipaikka Tukholma, Ruotsi
Toimiala televisiotoiminta, viestintä
Omistaja Ruotsin valtio
Kotisivu www.svt.se
SVT:n vanha logo.
SVT:n rakennus Malmössä.

SVT eli Sveriges Television on Ruotsin yleisradioyhtiö, jolla on vain televisiotoimintaa.

Ruotsissa televisiotoiminta aloitettiin vuonna 1956, jolloin televisiotoimintaa hoiti yleisradioyhtiö Sveriges Radio. Vuonna 1978 televisiotoiminta siirrettiin Sveriges Television -yhtiöön.

SVT:n toimintaa rahoitetaan televisiomaksuin. SVT:n kanavilla ei esitetä mainoksia. Tosin joitakin urheiluohjelmia sponsoroidaan.

Kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVT:llä on viisi kanavaa: pääkanavat SVT1 ja SVT2 sekä erikoiskanavat SVT24, Kunskapskanalen ja SVTB. SVT1 ja SVT2 lähetettiin aiemmin sekä analogisesti että digitaalisesti, muut kanavat vain digitaalisesti.

SVT24 on uutis- ja ajankohtaiskanava.

SVT World (entinen SVT Europa) -kanavan ohjelmisto koostui SVT1:n ja SVT2:n ruotsalaisista ohjelmista. Kanavaa oli mahdollista katsoa kaikkialla Euroopassa, Pohjois-Afrikassa sekä osissa Lähi-itää, Aasiaa ja Australiaa. Kanavan ohjelmat näkyivät Suomessa osana Yle Femin ja Yle Areenan ohjelmistoja. SVT Worldin lähettäminen Suomessa päättyi 24.4.2017.[1] SVT Worldin lähetykset lopetettiin kustannussyistä kokonaan 30.4.2017.[2][3]

SVT Extra oli vuosina 2002-2004 toiminut lisäkanava, joka lähetti olympialaiset ja muut äkilliset tapahtumat. Lisäksi kanavalla nähtiin SVT1:n ja SVT2:n ohjelmien uusintoja ja urheilulähetyksiä, joita ei muilla kanavilla voitu lähettää. SVT Extra muutettiin 26.09.2004 Kunskapskanaleksi, joka on opetus- ja tiedeohjelmien kanava ja vastaa lähinnä Suomen Yle Teemaa. Kunskapskanalenilla ei ole kuitenkaan kulttuuritarjontaa, toisin kuin Yle Teemalla. Kunskapskanalen on SVT:n ja opetusohjelmia tuottavan yleisradioyhtiön Utbildningsradionin yhteistoimintaa.

SVT Barnkanalen eli entinen SVTB ja Barnkanalen on nimensä mukaisesti lastenkanava. SVT Barnkanalenin ohjelmistossa on sekä pienille lapsille että murrosikäisille tarkoitettuja ohjelmia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SVT World -palvelu Yle Fem -kanavalla Yle.
  2. Sveriges Television AB, Stockholm, Sweden: SVT lägger ner utlandskanalen SVT World | SVT.se www.svt.se. Viitattu 26.3.2017. (ruotsiksi)
  3. SVT World lopetetaan kustannussyistä Savon Sanomat. Viitattu 27.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sveriges Television.