TV4 (Ruotsi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruotsalaista televisiokanavaa. TV4 voi tarkoittaa myös suomalaista Neloskanavaa.
TV4
TV4sweden logo.svg
Lähetykset alkoivat 15. syyskuuta 1990
Omistaja TV4-gruppen
Maa Ruotsin lippu Ruotsi
Näkyvyysalue Koko maa ja osa Suomea
Pääkonttori Tukholma
Kotisivu www.tv4.se
Saatavuus
Antenniverkko
Digita Kanava 106
Digita Kanava 106
Satelliitti
Viasat ja Canal Digital (Ruotsissa) Kanava 4
Kaapeliverkko
Maxisat Kanava 386

TV4 on Ruotsin katsotuin kaupallinen televisiokanava. Kanava aloitti lähetyksensä vuonna 1990 satelliitin välityksellä. Vuonna 1992 kanava alkoi näkyä myös maanpäällisen verkon kautta. Kanavan omistaa Bonnier-konserniin kuuluva TV4-gruppen. Heinäkuussa 2018 julkaistiin tieto, että Telia ostaa Bonnierilta Bonnier Broadcastingin, joka omistaa muun muassa MTV:n, Ruotsin TV4:n ja C Moren. Kauppa vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.[1][2]

TV4:n ohjelmisto on lähinnä viihdettä, mutta asiaohjelmiakin on ohjelmistossa mukana, mm. dokumenttisarja Kalla fakta, uutislähetys Nyheterna, aamuohjelma Nyhetsmorgon, matkailuohjelma När & fjärran ja sisustusohjelma Äntligen hemma. TV4:n ohjelmistossa on runsaasti amerikkalaisia sarjoja.

TV4 lähettää alueellisia uutisia ohjelman Nyhetsmorgon yhteydessä sekä illalla ennen valtakunnallisia uutisia.

Mainoskatkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2002 mainoskatkot olivat Ruotsin laissa kiellettyjä. Mainoksia sai esittää vain ennen ohjelmia tai niiden jälkeen. Jotta TV4 saisi mainoskatkoja ohjelmiensa väliin, se kiersi lakia hajottamalla ohjelmat kahteen osaan ja sijoittamalla niiden väliin pikkuohjelmia, kuten Inför Bingolotto, Inför Äntligen hemma, Inför Fångarna på fortet, Dagens namn ja Om en bok. Pikkuohjelmien aiheuttamat tauot venyivät usein kymmenen minuuttien mittaisiksi. Vuonna 2002 astui voimaan laki, joka sallii mainoskatkot. Nykyään TV4:n mainoskatkot ovat keskimäärin viiden tai kuuden minuutin mittaisia.

Näkyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV4 näkyy koko Ruotsissa antenni- ja kaapeliverkoissa sekä satelliitin välityksellä. Suomessa TV4 näkyy kaapeliverkossa ja IPTV:n välityksellä (kuten Maxivision, Elisa Viihde). Ahvenanmaalla, Pohjanmaalla, Länsi-Lapissa ja Meri-Lapissa kanava myös näkyy maanpäällisen verkon välityksellä digitaalisesti.


Muita samannimisiä kanavia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • TV4 on myös puolalaisen kaupallisen televisiokanavan nimi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]