Meri-Lappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meri-Lapin sijainti.

Meri-Lappi on Perämeren rannikolla oleva Lapin nykymaakunnan lounaisosa, Pohjois-Pohjanmaan ja Ruotsin välissä oleva alue ja sama kuin Kemi–Tornion seutukunta. Aiemmin Meri-Lapilla saatettiin viitata myös Jäämeren rannikkoon Petsamossa sen ollessa osa Suomen Lappia vuosina 1922–1944. Meri-Lapin väkiluku on noin 60 000 asukasta. [1]

Elinkeino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meri-Lappi on kasvanut suurteollisuuden ympärille. Teollisuus on toiseksi merkittävin elinkeino. Meri-Lapin alueelle on kerääntynyt suuri joukko isoja yrityksiä. Tämä johtunee hyvistä kulkuyhteyksistä meritse sekä rautateitse. Suurimmat tuotantolaitokset sijaitsevat Kemissä ja Torniossa. Kemissä on hyvin pitkälti keskitytty paperin- ja kartongin valmistamiseen ja kaivostoimintaan. Torniossa taas teräksen valmistamiseen Elijärvellä louhitusta malmista. Näiden ympärille on syntynyt runsaasti pk-yrityksiä, joista esimerkkinä voidaan mainita torniolainen Kuitunikkarit. Yritys valmistaa muun muassa suuria tuulivoimalakomponentteja lasikuidusta.

Meri-Lapissa on ollut panimoteollisuutta Tornion Lapin kullan panimossa vuodesta 1873. Panimotoiminta loppui muutamaksi vuodeksi 2010, kunnes pienpanimo Tornion Panimo avattiin samalla paikalla 2016. Vanhalle panimon tehdasalueelle on syntynyt myös elämysteollisuutta, kuten aktiviteettipuisto, rock-klubi ja hyvinvointikeskus. [2]

Osaamista Meri-Lapin alueelta löytyy myös metallintyöstöstä, rakentamisesta ja koulutuksesta. Yhtenä suurimpana kouluttajana Suomessa voidaan pitää Ammattiopisto Lappiaa, jonka toimipisteistä suurin osa sijaitsee Meri-Lapin alueella. Opiston koulutustarjontaan kuuluu useita ammattinimikkeitä ja osa ammateista on sellaisia, joita ei juurikaan opeteta muissa oppilaitoksissa.

Myös matkailu on tärkeä elinkeino Meri-Lapissa. Neljä vuodenaikaa, kolme merkittävää lohijokea, sekä kansainvälisesti tunnetut Jäänmurtaja Sampo sekä Kemin lumilinna tarjoavat loistavat puitteet ympärivuotiselle matkailulle. Alueelta löytyy niin kulttuuria, elämysmatkailua kuin ostosmahdollisuuksiakin. Alueellisena matkailuorganisaationa toimii Meri-Lapin Matkailu Oy.

Merkittävät työllistäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meri-Lapin alueella on runsaasti peräpohjalaisia rakennusperinteitä edustavia rakennuksia, joista suurin osa on vielä asuttavassa kunnossa ja asuttuina. Muutamat näistä taloista ovat saaneet tunnustuksen vanhojen rakennusten ylläpitämisestä ja kunnostamisesta. Näitä vanhoja rakennuksia ei näe ajettaessa E4-tietä Simosta Tornioon, koska suurin osa vanhoista taloista sijoittuu vanhojen teiden varsille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]