Ihmisen pojat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen pojat
Children of Men
Teatterijuliste
Teatterijuliste
Ohjaaja Alfonso Cuarón
Käsikirjoittaja
Perustuu P. D. Jamesin romaaniin
The Children of Men
Tuottaja
 • Hilary Shor
 • Iain Smith
 • Tony Smith
 • Marc Abraham
 • Eric Newman
Säveltäjä John Tavener
Kuvaaja Emmanuel Lubezki
Leikkaaja
Lavastaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 76 000 000[2]
Tuotto 70 455 770[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Ihmisen pojat (engl. Children of Men) on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut dystopinen tieteis- ja jännityselokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Alfonso Cuarón. Elokuva perustuu P. D. Jamesin romaaniin Children of Men (1992). Sen pääosissa esiintyvät Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Pam Ferris, Clare-Hope Ashitey ja Chiwetel Ejiofor.

Vuonna 2016 Ihmisen pojat äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 13. parhaaksi elokuvaksi. Äänestäjinä oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[3]

Elokuva sijoittuu vuoden 2027 Iso-Britanniaan. Se esittää synkän dystopisen tulevaisuudenkuvan, jossa kaksi vuosikymmentä kestänyt ihmisten hedelmättömyys uhkaa koko ihmislajin selviytymistä. Lähestyvää sukupuuttoa ennakoivat yhteiskunnallinen romahdus, terrorismi ja ympäristön tuhoutuminen. Iso-Britannia, jossa on vielä jäljellä kenties koko maailman viimeinen toimiva hallinto, uhraa resursseja taistelussa loputonta laitonta siirtolaisuutta vastaan. Kaaoksen keskellä elokuvan päähenkilö Theo Faron (Clive Owen) yrittää saada turvallisesti maahan raskaana olevaa afrikkalaista pakolaisnaista nimeltään Kee (Clare-Hope Ashitey).[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 2027, eikä maailmassa ole syntynyt ainuttakaan lasta 18 vuoteen naisilla esiintyvän geneettisen hedelmättömyyden vuoksi. Maailman ollessa romahduksen partaalla vain Iso-Britannia on säilynyt koossa, ja maahan pyrkiikin jatkuvasti miljoonia, ellei miljardeja, turvapaikanhakijoita. Sen seurauksena Britannista on tullut militarisoitu poliisivaltio Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimien kerätessä ja pidättäessä maahanmuuttajia. Entinen aktivisti ja sittemmin konttoristiksi ryhtynyt Theo Faron (Clive Owen) joutuu maahanmuuttajien oikeuksia vaativan ”Fishes”-nimisen ryhmän sieppaamaksi. Theo saa yllätyksekseen huomata, että hänen etääntynyt vaimonsa Julian Taylor (Julianne Moore) on ryhmän johtaja. Pariskunnan tiet erosivat, kun heidän poikansa kuoli vuonna 2008 iskeneessä influenssapandemiassa. Julian tarjoaa Theolle rahaa vastineeksi erään nuoren Kee-nimisen naispuolisen pakolaisen (Clare-Hope Ashitey) maassaololuvasta. Theo hankkii luvan ministeriserkultaan Nigelilta (Danny Houston). Luvan saaminen edellyttää kuitenkin, että sen kantajalla on saattaja; Theo lupaa toimia Keen saattajana saadakseen itselleen palkankorotuksen. Eräs Fishes -ryhmän jäsen, Luke (Chiwetel Ejiofor), vie Theon, Keen, Julianin sekä aikoinaan kätilönä työskennelleen Miriamin (Pam Ferris) autolla kohti rannikkoa, missä heitä odottaa vene. Aseistautunut jengi saartaa heidät kuitenkin kesken matkan, ja Julian saa surmansa. Kaksi poliisia pysäyttää heidän autonsa, mutta Luke tappaa heidät. Sitten nelikko pakenee erääseen turvataloon.

Kee paljastaa Theolle, että hän on raskaana ja että Julianin mukaan hän voi luottaa ainoastaan Theoon. Julian oli suunnitellut vievänsä Keen ”Ihmisprojektin” käsiin; Ihmisprojekti on ryhmä tieteilijöitä, jotka ovat omistautuneet hedelmättömyyden parantamiseen ja mitä ilmeisimmin perustaneet tukikohtansa Azoreille. Luke kuitenkin ehdottaa Keelle, että tämä jäisi heidän luokseen. Kee suostuu. Myöhemmin sinä iltana Theo herää ja kuuntelee salaa Luken ja muiden Fishes -ryhmän jäsenten kokousta. Hän saa kuulla, että Fishes järjesti Julianin tapon, jotta he voisivat käyttää Keen lasta hyväkseen tulevassa vallankumouksessa. Theo herättää Keen ja Miriamin ja varastaa heille auton, minkä jälkeen he pakenevat ikääntyvän Jasper Palmer-nimisen hipin (Michael Caine) piilopaikkaan. Palmer on entinen pilapiirtäjä ja Theon ystävä. Kolmikko suunnittelee nousevansa Ihmisprojektin Tomorrow-nimiseen laivaan, joka on saapumassa piakkoin Bexhillin pakolaisleirin lähelle. Jasper ehdottaa, että he taivuttelisivat yhden leirin vartijoista, Sydin (Peter Mullah), salakuljettamaan heidät sisään. Sillä välin Fishes on jäljittänyt kolmikon Jasperin piilopaikkaan. Theo, Miriam ja Kee ehtivät paeta Jasperin jäädessä jälkeen. Jasper suorittaa eutanasian katatonisessa tilassa olevalle vaimolleen ja koiralleen. Theo seuraa kauhistuneensa sivusta, miten Fishes tappaa Jasperin.

Myöhemmin kolmikko tapaa Sydin, joka salakuljettaa heidät Bexhilliin vangeiksi naamioituneina. Kun Kee alkaa saada bussissa toistuvia supistuksia, Miriam hämää epäilevää vartijaa vaipumalla muka uskonnolliseen maniaan. Sen seurauksena vartijat vievät Miriamin pois. Myöhemmin Theo ja Kee tapaavat Marichkan (Oana Pellea), joka tarjoaa heille huoneen. Kee synnyttää huoneessa tyttövauvan. Seuraavana päivänä Syd kertoo Theolle ja Keelle, että pakolaisten, Fishes -ryhmän ja armeijan välille on syttynyt täysimittainen sota. Huomattuaan vauvan ja kuultuaan murhatuista poliiseista Syd yrittää antaa heidät ilmi. Joukkio pahoinpitelee Sydin, minkä jälkeen Theo ja muut pakenevat paikalta. Sodan keskellä Fishes sieppaa Keen, mutta saa äkkiä niskaansa brittiläisten joukkojen tulitusta. Theo jäljittää Keen ja tämän vauvan erääseen kerrostaloon ja vapauttaa heidät. Sillä välin Luke saa surmansa panssarivaunun ammuksesta. Muut taistelijat lakkaavat hetkeksi taistelemasta vauvan heissä herättämän syvän kunnioituksen vuoksi.

Marichka johtaa Theon ja Keen eräässä viemärissä sijaitsevan veneen luo. Theon soutaessa loitommas rannasta paljastuu, että häntä on ammuttu. Theo ja Kee näkevät, miten Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat pommittavat Bexhilliä. Kee päättää nimetä vauvansa ”Dylaniksi” Theon menehtyneen pojan mukaan. Theo kuolee juuri ennen kuin Tomorrow ilmestyy esiin paksusta sumusta. Kee laulaa vauvalleen kehtolaulua samalla, kun laiva lähestyy heidän venettään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clive Owen  … Theo Faron  
 Julianne Moore  … Julian Taylor  
 Michael Caine  … Jasper Palmer  
 Clare-Hope Ashitey  … Kee  
 Chiwetel Ejiofor  … Luke  
 Pam Ferris  … Miriam  

 Danny Huston  … Nigel  
 Peter Mullan  … Syd  
 Charlie Hunnam  … Patric  
 Oana Pellea  … Marichka  
 Paul Sharma  … Ian  
 Jacek Koman  … Tomasz  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensi-ilta oli Iso-Britanniassa 22. syyskuuta 2006, Yhdysvalloissa 25. joulukuuta 2006 ja Suomessa 5. tammikuuta 2007. Yhdysvalloissa kriitikot kiinnittivät joulupäivälle sattuneen julkaisun myötä huomiota elokuvan toivoa, pelastusta ja uskoa käsitteleviin teemoihin.[5][6]

Ihmisen pojat ei ollut taloudellinen menestys, mutta se sai osakseen myönteisiä arvioita kriitikoilta ja kehuja yleisöltä. Elokuva ansioina pidettiin erityisesti käsikirjoitusta, kuvausta, taiteellista ohjausta ja innovatiivisia yhden otoksen takaa-ajokohtauksia. Se sai kolme ehdokkuutta vuoden 2007 Oscar-gaalassa sekä voitti kaksi BAFTA-palkintoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Children of Men (2006) British Film Institute. Viitattu 9.3.2016. (englanniksi)
 2. a b Children of Men (2006) Box Office Mojo. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)
 3. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
 4. Romney, Jonathan (2007), "Green and Pleasant Land", Film Comment: 32–35.
 5. The Movie of the Millennium. Viitattu 11.9.2011.
 6. Ihmisen pojat (Arvostelu). Viitattu 11.9.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]