Pakolaisleiri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sierra Leonesta saapuville pakolaisille tarkoitettu leiri Guineassa.

Pakolaisleiri on väliaikaiseksi tarkoitettu leirialue pakolaisille. Leirit sijaitsevat yleensä pakolaisten kotimaan rajojen ulkopuolella. Niitä ylläpitävät hallitukset, YK tai kansainväliset organisaatiot kuten Punainen Risti. Pakolaisleirillä voi asua satojatuhansia, jopa miljoonia ihmisiä. Lähes 90 prosenttia pakolaisista elää leireillä, jotka ovat kehitysmaissa.[1]

Pakolaisleireillä asukkaat odottavat paluumahdollisuutta kotimaahan, mikä voi toteutua pakolaisuuden syyn, esimerkiksi sisällissodan tai vainon päätyttyä. Odotusajat vaihtelevat suuresti; pisimmillään ne ovat vuosia. Leirien asukkaat tulevat useimmiten toimeen ruoka- ja lääkeavun turvin. Aliravitsemus ja huonosta hygieniasta johtuvat sairaudet ovat kuitenkin yleisiä useilla leireillä. Leirien olosuhteita leimaa väliaikaisuus.

Mikäli pakolaiset eivät voi palata kotimaahansa, he saattavat siirtyä leiriltä niin sanottuihin kolmansiin maihin valtioiden välisten sopimusten perusteella. Kaikkiaan 17 maata (eli Alankomaat, Australia, Benin, Brasilia, Burkina Faso, Chile, Irlanti, Islanti, Kanada, Meksiko, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat) ottaa vastaan kiintiöpakolaisia pakolaisleireiltä.

Esimerkkejä pakolaisleireistä:

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pakolaisleiri.