Gravity (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gravity
Ohjaaja Alfonso Cuarón
Käsikirjoittaja Alfonso Cuarón
Jonás Cuarón
Tuottaja David Heyman
Alfonso Cuarón
Säveltäjä Steven Price
Kuvaaja Emmanuel Lubezki
Leikkaaja Alfonso Cuarón
Mark Sanger
Tuotantosuunnittelija Andy Nicholson
Pukusuunnittelija Jany Temime
Pääosat Sandra Bullock
George Clooney
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Pictures
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
iTunes
Ensi-ilta Yhdysvallat 4. lokakuuta 2013
Suomi 8. marraskuuta 2013
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 100 000 000 dollaria [1]
Tuotto 716 392 705 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Gravity on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut tieteiselokuva, jonka on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Alfonso Cuarón. Elokuvan pääosissa ovat Sandra Bullock ja George Clooney. He näyttelevät astronautteja, jotka yrittävät selviytyä takaisin maahan avaruussukkulansa tuhouduttua. He ovat ainoat elokuvassa esiintyvät näyttelijät lukuun ottamatta ääninäyttelijöitä.

Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2013 Venetsian elokuvajuhlilla, jossa se sai ylistävän vastaanoton kriitikoilta ja yleisöltä. Yhdysvalloissa Gravityn ensi-ilta oli 4. lokakuuta 2013 ja Suomessa 8. marraskuuta 2013.

Gravity oli kansainvälinen arvostelu- ja lipputulomenestys.[2] Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 700 miljoonaa dollaria.[1] Elokuva voitti seitsemän Oscaria kategorioissa paras ohjaus, kuvaus, leikkaus, musiikki, äänitehosteet, äänitys ja erikoistehosteet. Elokuva palkittiin parhaan ohjauksen Golden Globella, oltuaan ehdolla myös parhaasta draamaelokuvasta, naispääosasta (Sandra Bullock) ja musiikista. Gravity voitti eniten palkintoja vuoden 2014 Bafta-gaalassa, muun muassa parhaasta ohjauksesta ja brittielokuvasta.

Elokuva alkaa kuvitteelliselta avaruussukkula Explorerilta, jossa on käynnissä operaatio STS-157. Lahjakas lääkintäupseeri, tohtori Ryan Stone (Sandra Bullock), on ensimmäisellä sukkulalennollaan. Hänellä on seuranaan konkariastronautti Matt Kowalsky (George Clooney), joka johtaa viimeistä lentoaan ennen eläkkeelle jäämistään. Avaruuskävelyn aikana komentokeskus Houstonissa varoittaa tiimiä venäläisen ohjuksen räjähdyksestä, sen aiheuttamasta ketjureaktiosta ja pilvestä avaruusromua. Komentokeskus keskeyttää operaation. Pian yhteys komentokeskukseen katoaa, mutta astronautit jatkavat kommunikointia siinä toivossa, että maassa heitä vielä kuultaisiin.

Avaruusromu saavuttaa Explorerin valtavalla voimalla, irrottaa Stonen sukkulasta, ja hän jää leijumaan avaruuteen. Kowalsky huomaa pian Stonen, ja he onnistuvat palaamaan sukkulan luo. He huomaavat sukkulan tuhoutuneen lähes täysin ja koko muun miehistön kuolleen. He käyttävät rakettireppua päästäkseen Kansainväliselle avaruusasemalle, joka on vain 900 metrin päässä. Kowalsky arvioi, että heillä on 90 minuuttia aikaa ennen kuin avaruusromu saavuttaa heidät jälleen kierrettyään maapallon.

Matkalla asemalle he keskustelevat Stonen elämästä maassa ja hänen nuoren tyttärensä kuolemasta. Saapuessaan lähemmäs Kansainvälistä avaruusasemaa he huomaavat aseman miehistön evakuoituneen aseman toisella Sojuz-avaruusaluksella ja toisen jäljelle jääneen avaruusaluksen laskuvarjon auenneen, minkä vuoksi siitä on tullut käyttökelvoton maahan paluuseen.

Kowalsky ehdottaa, että jäljelle jäänyttä Sojuzia käytettäisiin matkustamiseen läheiselle Kiinan avaruusasemalle, Tiangongille, jotta siellä olevalla aluksella voisi palata turvallisesti maahan. Asema on 160 kilometrin päässä. Vähäisellä hapella ja ilman mahdollisuutta ohjailla itseään he yrittävät tarttua Kansainväliseen avaruusasemaan, kun he lentävät vauhdilla sitä kohti. Stonen ja Kowalskyn välinen vaijeri katkeaa törmäyksessä. Stonen jalka sotkeutuu avonaisen laskuvarjon vaijereihin, ja hän onnistuu vielä saamaan kiinni vaijerista, joka on Kowalskyn puvussa kiinni. Vastoin Stonen tahtoa Kowalsky irrottaa itsensä vaijerista pelastaakseen Stonen. Irrotuksen voimasta Stone lentää kohti asemaa. Lentäessään poispäin Kowalsky antaa ohjeita ja kannustaa Stonea radionsa kautta.

Lähes ilman happea Stone onnistuu pääsemään ilmalukon kautta aseman sisään, mutta aluksessa syttyy tulipalo, ja hän joutuu pakenemaan Sojuziin. Kun hän yrittää irrottaa kapselin asemasta, hän huomaa laskuvarjon vaijereiden estävän Sojuzia irtoamasta. Hän joutuu menemään avaruuskävelylle irrottamaan kaapelit juuri ennen kuin avaruusromupilvi tuhoaa aseman täysin. Stone yrittää laukaista Sojuzin kohti Tiangongia, mutta huomaa, että aluksessa ei ole polttoainetta. Hän kuulee radion kautta maasta ääniä ja kuulee vauvan äänen radiosta. Epätoivoisena Stone sulkee hapen virtauksen tehdäkseen kivuttoman itsemurhan. Juuri kun hän menettää tajuntansa, Kowalsky ilmestyy aluksen ulkopuolelle ja tulee alukseen sisään. Hän haukkuu Stonea luovuttamisesta ja kannustaa käyttämään Sojuzin laskeutumisjarruraketteja kohti Tiangongia pääsemiseksi. Stone havahtuu hereille ja huomaa Kowalskyn olleen vain hänen mielikuvitustaan, mutta päättää vielä yrittää pelastautua. Hän avaa happisäiliöt ja käyttää laskeutumisraketteja päästäkseen Tiangongin suuntaan.

Kykenemättä telakoitumaan Sojuzilla Tiangongille Stone irrottaa itsensä kapselista räjäytyksellä ja käyttää palosammutinta päästäkseen kohti Tiangongia. Tiangong on putoamassa ilmakehään ja Stone kamppailee päästäkseen sisään asemalle. Sisään päästyään Stone onnistuu pääsemään Shenzhou-kapseliin juuri ennen kuin Tiangong hajoaa ilmakehän kitkan vuoksi. Kapselin pudotessa maan ilmakehään hän kuulee komentokeskuksen ääniä kapselin radiosta. Kapseli laskeutuu järveen, ja tulipalo kapselin sisällä pakottaa hänet poistumaan välittömästi kapselista. Oven avauduttua vesi ryöppyää sisälle kapseliin ja upottaa sen. Veden alla Stonen on riisuttava painava avaruuspukunsa päästäkseen pintaan, ja hän ui rantaan. Hän ottaa ensimmäiset heikot askeleensa maan täydessä painovoimassa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sandra Bullock  Tohtori Ryan Stone, lääkintäupseeri, operaatioasiantuntija ja ensimmäistä kertaa avaruudessa  
 George Clooney  Luutnantti Matt Kowalsky, operaation johtaja, konkariastronautti joka on jäämässä eläkkeelle  

Universal Pictures kehitteli elokuvaa vuosia, mutta lopulta se siirtyi Warner Bros. -yhtiölle. Gravityn ohjannut Alfonso Cuarón käsikirjoitti elokuvan poikansa Jonásin kanssa ja tuotti elokuvan yhdessä muun muassa Harry Potter -elokuvasarjan tuottaneen David Heymanin kanssa. Cuarón myös leikkasi elokuvan Mark Sangerin kanssa. Viidesti Oscar-ehdokkaana ollut Emmanuel Lubezki kuvasi elokuvan.

Sandra Bullock
George Clooney

Näyttelijöiden valinta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2010 naispääosan roolia tarjottiin Angelina Jolielle, mutta hän kieltäytyi siitä, koska tuotantoyhtiö ei halunnut maksaa hänelle 20 miljoonaa dollaria.[3] Jolie oli saanut kahdesta edellisestä elokuvastaan The Tourist ja Salt kummastakin noin 20 miljoonaa dollaria. Jolie halusi myös keskittyä ohjaamaan elokuvaansa In the Land of Blood and Honey.[4] Maaliskuussa Robert Downey Jr. povattiin miespääosaan.[5] Vuonna 2010 Marion Cotillardia koekuvattiin naispääosaan.[3] Elokuussa 2010 myös Scarlett Johanssonia ja Blake Livelya harkittiin naispääosaan.[3] Syyskuussa ohjaaja Alfonso Cuarón sai Warner Bros. -yhtiöltä erikoisluvan tarjota roolia Natalie Portmanille ilman koekuvausta.[6] Portman kieltäytyi roolista vedoten aikatauluongelmiin ja Warner Bros. tarjosi roolia Sandra Bullockille.[4] Joulukuussa Bullock valittiin naispääosaan ja George Clooney miespääosaan korvaten Downeyn.[7]

Gravityn tuotantobudjetti oli 100 miljoonaa dollaria ja se kuvattiin digitaalisesti. Viralliset kuvaukset alkoivat Lontoossa toukokuussa 2011.[8] Ohjaaja Cuarón varmisti, että vaikka elokuvan ensimmäissä trailerissa avaruudessa on kuuluvia räjähdyksiä niin itse elokuvassa niitä ei ole: ”Trailerissa on kuuluvia räjähdyksiä, vaikka kuten tiedämme avaruudessa ei ole ääntä. Itse elokuvassa niitä ei ole.”[9]

Gravity rikkoi parhaan lokakuun ja syksyn avauksen ennätyksen tuottaen Yhdysvalloissa ensimmäisenä viikonloppunaan yli 55 miljoonaa dollaria.[10] Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 700 miljoonaa dollaria helmikuuhun 2014 mennessä.[1]

Gravity sai ensi-iltansa avatessaan vuoden 2013 Venetsian elokuvajuhlat, jossa se sai ylistäviä arvosteluita kriitikoilta ja yleisöltä. Erityisesti kehuttiin elokuvan näyttelijätyötä, Alfonso Cuarónin ohjausta, käsikirjoitusta, Emmanuel Lubezkin kuvausta, erikoistehosteita, 3D:n käyttöä ja Steven Pricen säveltämää musiikkia.[11] Myös elokuvaohjaaja James Cameron ylistää elokuvaa ja hän sanoi sen olevan paras avaruuselokuva koskaan.[12] Elokuvaohjaaja Guillermo Del Toro sanoi elokuvan olevan täysin tajunnanräjäyttävä.[13] Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 304 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 97 prosenttia oli positiivisia.[2]

Dome
Olli Sulopuisto
5/5 tähteä [14]
Episodi
Sean Ryan
4/5 tähteä [15]
Filmitähti
Päivi Laajalahti
5/5 tähteä [16]
Filmgoer
Jussi Toivola
4/5 tähteä [17]
Film-O-Holic
Joonas Alanne
5/5 tähteä [18]
Helsingin Sanomat
Veli-Pekka Lehtonen
4/5 tähteä [19]
Iltalehti
Tuomas Riskala
5/5 tähteä [20]
Ilta-Sanomat
Tarmo Poussu
5/5 tähteä [21]
MTV3
Tuuve Aro
4/5 tähteä [22]
V2
Jari Tapani Peltonen
4.5/5 tähteä [23]

Palkinnot ja ehdokkuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Kategoria Kenelle Voitto / Ehdokkuus
British Academy Film Awards Elokuva Ehdokkuus
Brittielokuva Voitto
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Alfonso Cuarón ja Jonás Cuarón Ehdokkuus
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Musiikki Steven Price Voitto
Lavastus Andy Nicholson, Rosie Goodwin ja Joanne Woodlard Ehdokkuus
Leikkaus Alfonso Cuarón ja Mark Sanger Ehdokkuus
Äänitys Glenn Freemantle, Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri ja Chris Munro Voitto
Erikoistehosteet Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould ja Nikki Penny Voitto
Boston Society of Film Critics [24] Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Detroit Film Critics Society Awards [25][26] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Golden Globe [27] Draamaelokuva Ehdokkuus
Naispääosa draamaelokuvassa Sandra Bullock Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Musiikki Steven Price Ehdokkuus
Los Angeles Film Critics Association [28] Elokuva Voitto
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Leikkaus Alfonso Cuarón ja Mark Sanger Voitto
New York Film Critics Online [29] Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Online Film Critics Society Awards [30] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Leikkaus Alfonso Cuarón ja Mark Sanger Voitto
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Oscar Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Leikkaus Alfonso Cuarón ja Mark Sanger Voitto
Musiikki Steven Price Voitto
Lavastus Andy Nicholson, Rosie Goodwin ja Joanne Woodlard Ehdokkuus
Äänitehosteet Glenn Freemantle Voitto
Äänitys Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri ja Chris Munro Voitto
Erikoistehosteet Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk ja Neil Corbould Voitto
San Diego Film Critics Society [31] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Kuvaus Emmanuel Lubezki Ehdokkuus
Lavastus Andy Nicholson ja Rosie Goodwin Ehdokkuus
Leikkaus Alfonso Cuarón, Mark Sanger Ehdokkuus
Musiikki Steven Price Ehdokkuus
Satellite Awards [32] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Ehdokkuus
Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Kuvaus Emmanuel Lubezki Ehdokkuus
Leikkaus Alfonso Cuarón ja Mark Sanger Ehdokkuus
Erikoistehosteet Chris Howell, Chris Lawrence ja Tim Webber Voitto
Musiikki Steven Price Voitto
Äänitys Glenn Freemantle, Niv Adiri ja Skip Lievsay Voitto
Screen Actors Guild Award [33] Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Washington D.C. Area Film Critics Association [34] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Alfonso Cuarón Voitto
Naispääosa Sandra Bullock Ehdokkuus
Lavastus Andy Nicholson ja Rosie Goodwin Ehdokkuus
Kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Leikkaus Alfonso Cuarón and Mark Sanger Voitto
Musiikki Steven Price Ehdokkuus
 1. a b c d Gravity 4.10.2013. boxofficemojo. Viitattu 8.10.2013. (englanniksi)
 2. a b Gravity Rotten Tomatoes. Viitattu 21.2.2014. (englanniksi)
 3. a b c Kit, Borys: Blake Lively, Scarlett Johansson vie for sci-fi film 11.8.2010. reuters.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 4. a b Kroll, Justin: Sandra Bullock in talks for ‘Gravity’ variety.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 5. Rosenberg, Adam: Robert Downey Jr. In Talks To Star In 'Children Of Men' Director Alfonso Cuaron's 'Gravity' moviesblog.mtv.com. 15.3.2010. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 6. Fernandez, Jay A.: Natalie Portman offered lead in 3D survival story 8.9.2010. reuters.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 7. McNary, Dave: Clooney to replace Downey Jr. in ‘Gravity’ 16.12.2010. http://variety.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 8. Dang, Simon: Producer David Heyman Says Alfonso Cuarón’s 3D Sci-Fi Epic ‘Gravity’ Will Shoot This May blogs.indiewire.com. 17.4.2011. Arkistoitu 26.10.2011. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 9. Cild, Ben: Comic-Con 2013: five things we learned theguardian.com. 22.7.2013. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 10. Subers, Ray: Weekend Report: Houston, 'Gravity' Does Not Have a Problem 6.10.2013. boxofficemojo.com. Viitattu 8.10.2013. (englanniksi)
 11. Trumbore, Dave: Early Reactions to GRAVITY 28.8.2013. collider.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 12. Trumbore, Dave: James Cameron Calls Alfonso Cuarón’s GRAVITY the “Best Space Film Ever Done” 3.9.2013. collider.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 13. Fischer, Russ: Guillermo Del Toro Calls Alfonso Cuarón’s ‘Gravity’ “Completely Mind-Blowing” 15.8.2013. slashfilm.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 14. Sulopuisto, Olli: Gravity imaisee mukaansa 7.11.2013. Dome.fi. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 15. Ryan, Sean: Gravity 8.11.2013. Episodi. Viitattu 8.11.2013. (suomeksi)
 16. Laajalahti, Päivi: Gravity 6.11.2013. Filmitähti. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 17. Toivola, Jussi: Gravity 7.11.2013. Filmgoer. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 18. Alanne, Joonas: Gravity 9.11.2013. Film-O-Holic. Viitattu 9.11.2013. (suomeksi)
 19. Lehtonen, Veli-Pekka: Gravity on komea ja viihdyttävä elokuva 7.11.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 20. Riskala, Tuomas: Gravity 7.11.2013. Iltalehti. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 21. Poussu, Tarmo: Gravity - lue IS:n arvio elokuvasta 8.11.2013. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 12.11.2013. Viitattu 8.11.2013. (suomeksi)
 22. Aro, Tuuve: Gravity 7.11.2013. MTV3. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 7.11.2013. (suomeksi)
 23. Peltonen, Tapani Jari: Gravity 8.11.2013. V2.fi. Viitattu 8.11.2013. (suomeksi)
 24. Clayton, Davis: Boston Film Critics Society Gives ’12 Years a Slave’ 3 Awards, ‘Wolf’ Runner-Up in 5 Categories awardscircuit.com. 8.12.2013. Arkistoitu 9.12.2013. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 25. The 2013 Detroit Film Critics Society Awards Nominations 9.12.2013. Detroit Film Critics Society Awards. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 26. Long, Tom: Detroit critics pick 'Her' as the best film of 2013 13.12.2013. detroitnews.com. Arkistoitu 14.12.2013. Viitattu 14.12.2013. (englanniksi)
 27. Golden Globe 2014 Nominees 12.12.2013. hfpa.org. Viitattu 12.12.2013. (englanniksi)
 28. Chang, Justin: ‘Gravity,’ ‘Her’ Tie for Best Picture With L.A. Film Critics 8.12.2013. Variety. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 29. Gray, Tim: ’12 Years’ Tops New York Online Critics Awards 8.12.2013. Variety. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 30. Online Film Critics Announce Nominees; Miyazaki and To Surprise with Multiple Nominations 9.12.2013. IndieWire. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 31. San Diego Film Critics Select Top Films for 2013 11.12.2013. IndieWire. Viitattu 14.12.2013. (englanniksi)
 32. Kilday, Gregg: Satellite Awards: '12 Years a Slave' Leads Film Nominees 2.12.2013. Hollywood Reporter. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
 33. Nominations Announced for the 20th Annual Screen Actors Guild Awards® 11.12.2013. sagawards.org. Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 14.12.2013. (englanniksi)
 34. Washington D.C. Area Film Critics Association: The 2013 WAFCA Awards 9.12.2013. Washington D.C. Area Film Critics Association. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]