Kusarigama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
jingama eli japanilainen sirppi
Kusarigama
Kaksi kusarigamaa esillä museossa

Kusarigama (kirjaimellisesti "ketjusirppi" jap. 鎖鎌) on perinteinen japanilainen ase. Kusarigama koostuu sirpistä (kama), johon on yhdistetty pitkällä metalliketjulla (kusari) painava metallinen paino.[1]

Vaikka kusarigama on kehitetty talonpoikien käyttämästä työkalusta, eivät talonpojat kuitenkaan käyttäneet kyseistä asetta[1](s. 149-152). Kusarigama soveltui taisteluihin keihäillä tai miekoilla varustautuneita vihollisia vastaan. Asetta käytettiin enimmäkseen siten, että ketjun päässä ollut metallipaino singottiin vihollista tai hänen asettaan kohti, jolloin ketju tai paino saattoi sotkeutua esimerkiksi miekkaan tai vammauttaa käsiä tai jalkoja. Tämän jälkeen voitiin hyökätä kohti vihollista ja iskeä lähietäisyydeltä sirppiosalla. Muita tekniikoita ovat myös vastustajan sitominen ketjulla tai sirpin heittäminen.

Kusarigamasta on käytössä erilaisia variaatioita. Isshin-ryū kusarigamajutsu käyttää suoraa kaksiteräistä sirppiosaa, jossa on mukana käden suojus. Suiō-ryūn kusarigama muistuttaa Isshin-ryun käyttämää, mutta siihen ei kuulu kädensuojusta. Okinawalainen kusarigama on lyhyempiteräinen ja kaareva. Myös ketjun pituus ja kiinnitys vaihtelevat eri koulukunnissa.

Nykyaikana kusarigaman käyttöä harjoitellaan muiden muassa seuraavissa koulukunnissa: Araki-ryū[1], Isshin-ryū, Kashima-Shinryū[2], Kiraku-ryū, Nitō Shinkage-ryū, Suiō-ryū, Takenouchi-ryū, Tendō-ryū, ja Toda-ha Buko-ryū[1](s. 156). Suomessa harjoitellaan Isshin-ryūta jōdōn yhteydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ellis Amdur: Old School, Essays on Japanese Martial Traditions, s. 148-176. USA: Edgework, 2002. (englanniksi)
  2. Friday, Karl F.: Legacies of the Sword: The Kashima-Shinryu and Samurai Martial Culture, s. 122-123. University of Hawaii Press, 1997. ISBN 0-8248-1879-2. (englanniksi)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.