The Legend of Korra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Legend of Korra
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 24 min
Luoja(t) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Pääosissa Janet Varney
David Faustino
P. J. Byrne
Seychelle Gabriel
Dee Bradley Baker
J. K. Simmons
Mindy Sterling
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko
Esitetty 14. huhtikuuta 2012 – 19. joulukuuta 2014
Tuotantokausia 4
Jaksoja 52
Tuotanto
Ohjaaja(t) Joaquim Dos Santos
Ki Hyun Ryu
Colin Heck
Ian Graham
Melchior Zwyer
Käsikirjoittaja(t) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Tim Hedrick
Joshua Hamilton
Katie Mattila
Säveltäjä(t) Jeremy Zuckerman
Tuotantoyhtiö(t) Nickelodeon Animation Studios
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

The Legend of Korra on Michael Dante DiMartinon ja Bryan Konietzkon Nickelodeonille kehittämä animaatiosarja, joka on jatkoa vuosien 2005–2008 Avatar-sarjalle. Sarjan esittäminen alkoi Yhdysvalloissa 14. huhtikuuta 2012.[1] Sarjan työnimiä olivat tuotantovaiheessa Avatar: Legend of Korra ja The Last Airbender: Legend of Korra.

The Legend of Korran oli tarkoitus olla vain 12 jakson pituinen, kunnes se sai 14 jaksoa lisää.[2] Myöhemmin päätettiin, että sarjaan tulee vielä kaksi 13 jakson tuotantokautta.[3]

Sarjan kolmannen kauden katsojaluvut televisiossa jäivät niin pieniksi, että Nickelodeon päätti näyttää loput sarjasta, alkaen jaksosta ”The Stakeout”, yksinomaan Internetin välityksellä, missä sarja oli paljon suositumpi.[4] Syksystä 2014 alkaen sarjan loput jaksot kuitenkin päätettiin esittää myös televisiossa Nicktoons-kanavalla.[5] Sarja päättyi 19. joulukuuta 2014, jolloin kaksi viimeistä jaksoa esitettiin sekä televisiossa että Nick.comissa.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen sarjan tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satavuotisen sodan päätyttyä, Avatar Aang ja Tulen valtias Zuko perustivat Tulikansan entisten siirtokuntien tilalle Kansakuntien yhdistyneen tasavallan (engl. United Republic of Nations), jossa taitajat ja ei-taitajat voisivat elää yhdessä. Sen pääkaupunki tunnettiin nimellä Tasavalta City (engl. Republic City).

Neljä vuotta Aangin kuoleman jälkeen Valkoisen Lootuksen seura löytää Eteläisestä vesiheimosta seuraavan Avatarin, vedentaitajan nimeltä Korra. Seuraavien 13 vuoden aikana hän oppii hallitsemaan vedentaitamisen lisäksi myös maantaitamisen ja tulentaitamisen. Mutta hän ei ole vielä oppinut tuulentaitamista eikä hallitsemaan Avatar-tilaa.

Ensimmäinen kirja: Ilma (气)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korra lähtee Tasavalta Cityyn oppimaan tuulentaitamista Tenziniltä, Aangin ja Kataran pojalta, sekä tämän omilta lapsilta, Jinoralta, Ikkiltä ja Meelolta. Hän joutuu ensin hankaluuksiin paikallisten triadien sekä poliisipäällikkö Lin Beifongin, Tophin tyttären, kanssa. Kaupungin pahin ongelma ovat kuitenkin naamiota käyttävän Amonin johtamat Ekvalistit (engl. Equalists), jotka vastustavat alkuvoimien taitajia. Korra osallistuu ammattilaistaitamisturnaukseen liittymällä orpojen veljesten, Makon ja Bolinin, joukkueeseen. He ystävystyvät myös Tulevaisuus-yhtiöiden (engl. Future Industries) perijättären, Asami Saton, kanssa.

Pian Korra saa selville Amonin kykenevän poistamaan ihmisiltä näiden taitajuudet ja liittyy väliaikaisesti myös Tasavaltaa johtavan neuvoston puheenjohtajan, Tarrlokin, kokoamaan iskuryhmään. Kun Ekvalistit aloittavat terroristihyökkäykset kaupunkiin, Tarrlok vastaa siihen vangitsemalla Ekvalistien lisäksi jopa tavallisia kansalaisia. Korran ja Tenzinin vastustaessa tätä, Tarrlok kidnappaa Korran verentaitamisen, vedentaitamisen laittoman muodon, avulla. Paljastuu, että hänen isänsä oli Yakone, rikollispäällikkö ja verentaitaja, jonka taitajuuden Aang oli poistanut 42 vuotta sitten. Amon poistaa Tarrlokin taitajuuden ja Korra saa tilaisuuden paeta.

Yhdistyneiden joukkojen laivasto saapuu Zukon tyttärenpojan, kenraali Irohin, johtamana apuun. Korra ja Mako saavat selville, että Amon on oikeasti Noatak, Tarrlokin kauan kadoksissa ollut isoveli, joka oli keksinyt keinon käyttää verentaitamista ihmisten taitajuuden poistamiseen. Viimeisessä taistelussa hän onnistuu poistamaan Korran voimat, mutta Korra oppii tuulentaitamisen ja onnistuu paljastamaan koko Yhdistyneen tasavallan kansalle Amonin olevan vedentaitaja. Amon pakenee Tarrlokin kanssa aloittaakseen uuden elämän, mutta Tarrlok räjäyttää veneen tappaen heidät molemmat. Korra suree voimiensa menetystä, mutta Aangin henki palauttaa ne ja opettaa hänelle voimantaitamisen, jotta tämä voisi tehdä saman muille Amonin uhreille.

Toinen kirja: Henget (神靈)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekvalistien kukistumisesta on kulunut kuusi kuukautta. Neuvosto on lakkautettu ja Yhdistynyttä tasavaltaa johtaa nyt presidentti. Kun pimeyden henget hyökkäävät Eteläiseen vesiheimoon, Vesiheimojen päällikkö ja Korran setä, Unalaq, alkaa opettaa Korralle henkimaailman asioita vastoin Tenzinin sekä Korran isän, Tonraqin, toiveita. Tenzin itse lähtee perheensä ja sisarustensa, Kyan ja Bumin, kanssa käymään tuulitemppeleissä.

Setänsä opastamana Korra avaa Etelänavan henkioven. Mutta pian tämän jälkeen Vesiheimojen välille syttyy sisällissota ja selviää, että Unalaq oli järjestänyt alusta asti Tonraqin karkotukseen Pohjoisesta vesiheimosta 20 vuotta sitten. Korra yrittää ystäviensä ja liikemies Varrickin kanssa pyytää Yhdistyneiden joukkojen tukea, mutta presidentti Raiko ei suostu. Korra päättää lähteä Tulimaahan, mutta matkalla eräs pimeyden henki aiheuttaa hänelle muistinmenetyksen. Toipuessaan siitä hän saa tietää kuinka 10 000 vuotta sitten mies nimeltä Wan oli tullut ensimmäiseksi Avatariksi yhdistymällä valon henki Raavan kanssa Harmonisen lähentymisen aikana vangitakseen pimeyden henki Vaatun. Seuraava Harmoninen lähentyminen koittaa pian ja Korra tajuaa Unalaqin pyrkivän sen avulla vapauttamaan Vaatun.

Korra yrittää sulkea Etelänavan henkioven, mutta joutuukin Unalaqin uhatessa Jinoran henkeä avaamaan henkimaailman kautta Pohjoisnavan henkioven. Korra ei ehdi sulkea portaaleja ajoissa, joten Vaatu vapautuu ja yhdistyy Unalaqin kanssa tehden tästä ”Pimeyden” Avatarin. Unalaq tuhoaa Raavan, jolloin Avatarin kiertokulku katkeaa ja Korra menettää lopullisesti yhteyden edellisiin Avatareihin. Mutta luomalla yhteyden omaan henkiseen voimaansa Korra lähtee Tasavalta Cityyn kohtaamaan setänsä. Hän onnistuu Jinoran avulla samaan aikaan Raavan uudelleensyntymisen, minkä jälkeen hän haihduttaa Pimeyden Avatarin käyttäen Unalaqin itse keksimää vedentaitamisen alalajia: hengentaitamista. Korra luo Raavan kanssa uudelleen Avatarin kiertokulun, mutta uskoo Unalaqin olleen oikeassa siinä, että ihmisten ja henkien tulisi elää yhdessä, joten hän jättää henkiovet auki.

Kolmas kirja: Muutos (易)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmonisesta lähentymisestä on kulunut kaksi viikkoa. Yhtenä sen yllättävistä sivuvaikutuksista kaikkien kansakuntien keskuudessa osa ihmisistä on saanut kyvyn taitaa tuulta. Korra ja Tenzin päättävät kerätä heidät kokoon ja kouluttaa heistä uusia Tuulenkulkijoita. Uusiin tuulentaitajiin lukeutuu kuitenkin myös Korran kidnappaamista 13 vuotta aiemmin yrittänyt rikollinen nimeltä Zaheer, joka pakenee vankilasta ja vapauttaa myös kolme rikoskumppaniaan: Ghazanin, Ming-Huan ja P'Lin.

Korra ja Tenzin onnistuvat löytämään Ba Sing Seistä suuren määrän Maan valtiattaren sekä Dai Lin agenttien vangitsemia tuulentaitajia. Korra ja Tenzin vapauttavat heidät ja vievät opetettaviksi Pohjoiseen tuulitemppeliin. Korra noutaa vielä Suyin Beifongin johtaman Metalliklaanin luota kaupungista nimeltä Zaofu yhden tuulentaitajan. Mutta Zaheerin epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen Korra lähteekin hänen peräänsä ja paljastuu, että Zaheer tovereineen kuuluvat anarkistiseen salaseuraan nimeltä Punainen Lootus (engl. Red Lotus). Hän onnistuu kertomaan heidän juonestaan Tonraqille, Lin Beifongille sekä entiselle Tulen valtias Zukolle. Mutta Zaheer murhaa Maan valtiattaren ajaen Maan valtakunnan kaaokseen.

Tämän jälkeen Punainen Lootus hyökkää Pohjoiseen tuulitemppeliin ja uhkaa tuhota kaikki tuulentaitajat, ellei Korra antaudu. Se paljastuu ansaksi, ja taistelun päätteeksi Zaheer onnistuu vangitsemaan Korran ja viemään tämän luolaan, jossa tuulentaitajiakin pidettiin vankeina. Punaisen Lootuksen jäsenet myrkyttävät Korran elohopealla pakottaakseen tämän Avatar-tilaan ja sitten tappaakseen hänet, Avatarin kiertokulun katkaisemiseksi. Korra kuitenkin vapauttaa itsensä ja käy ystävineen taisteluun Punaista Lootusta vastaan. Tuulentaitajat auttavat Korraa pysäyttämään Zaheerin ja Suyin onnistuu poistamaan suurimman osan elohopeasta Korran elimistöstä. Hän tarvitsee kuitenkin aikaa toipuakseen tapahtuneesta. Lisäksi Maan valtakunta on yhä vailla johtajaa ja Punaisella Lootuksella on jäseniä vapaalla jalalla. Myöntäessään Jinoralle tuulentaitajamestarin nuolitatuoinnit, Tenzin julistaa uuden Tuuliheimon tehtäväksi edistää Avatarin tavoin kansojen välistä rauhaa.

Neljäs kirja: Tasapaino (平衡)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zaheerin vangitsemisesta on kulunut kolme vuotta. Tänä aikana sekä Tuuliheimo että Metalliklaaniin kuuluva Kuvira armeijoineen ovat palauttaneet järjestystä Maan valtakunnan kyliin ja kaupunkeihin kummatkin omilla tavoillaan. Mutta kun epäsuosittu prinssi Wu ollaan kruunaamassa uudeksi Maan valtiaaksi, Kuvira julistaakin itsensä uuden totalitaristisen ”Maan imperiumin” (engl. Earth Empire) johtajaksi. Sillä välin Korra on kulkenut yksin ja piilotellut muulta maailmalta päästäkseen eroon menneisyyden traumoistaan sekä saadakseen Avatar-tilan taas hallintaan. Lopulta hän löytää tiensä Toph Beifongin luokse, joka piilottelee Sumuisella suolla. Kun Tenzinin lapset lopulta löytävät hänet, Korra lähtee heidän mukaansa onnistuttuaan Tophin opettamana poistamaan elimistöstään viimeisetkin elohopean rippeet.

Sillä välin Maan imperiumin armeija marssii Zaofuun, joka on ainut valtaamaton alue. Rauhanomaisen puhumisen osoittautuessa hyödyttömäksi Kuvira valtaa kaupungin voimakeinoin, eikä Avatar-tilan hallinnan hankaluudesta edelleen kärsivä Korra kykene estämään häntä. Samaan aikaan Maan imperiumi on alkanut tehdä kokeita Tasavalta Citystä sekä Sumuiselta suolta kerätyillä henkiköynnöksillä suunnitellakseen uutta voimakasta asetta. Heidän armeijaansa aiemmin kuuluneet Bolin ja Varrick pakenevat ja kertovat tästä muiden kansakuntien johtajille. Korra onnistuu lopulta hyväksymään menneet tapahtumat kohtaamalla Zaheerin vielä kerran tämän vankilassa, ja tämän opastamana saa Avatar-tilan takaisin hallintaansa.

Kuvira saa lopulta valmiiksi valtavan sisältäpäin ohjaamansa mechan, Colossuksen, jossa on henkiköynnöksiä voimanlähteenä käyttävä tykki. Sen ja muun armeijansa aseistusten ohella hän hyökkää Yhdistyneeseen tasavaltaan aikomuksenaan vallata sekin osaksi Maan imperiumia. Lin ja Suyin tuhoavat Colossuksen koneiston, ja Mako ylikuormittaa sen voimanlähteen. Tykki toimii yhä, mutta se riistäytyy Kuviran hallinnasta ja jopa uhkaa hänen henkeään. Korra torjuu tykin säteen voimantaitamisella ja sen seurauksena maailmaan avautuu uusi henkiovi. Päätyessään oven läpi henkimaailmaan, Korra ja Kuvira huomaavat miten paljon he muistuttavat toisiaan. He puhuvat toistensa menneisyyksistä, ja palatessaan fyysiseen maailmaan, Kuvira päättää antautua.

Varrick ja hänen assistenttinsa Zhu Li menevät naimisiin. Maan valtias Wu harkitsee asemansa lakkauttamista sekä itsenäisyyden myöntämistä Maan valtakunnan osavaltioille ja niiden johtajien valitsemista vapailla vaaleilla. Lisäksi keskustan korjaamiseen sijaan Tenzin ja presidentti Raiko päättävätkin laajentaa Tasavalta Cityä. Sarja päättyy, kun lomaa kaipaava Korra kävelee uuden mielitiettynsä Asamin kanssa henkimaailmaan uuden oven lävitse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Korra – Sarjan alussa 17-vuotias nainen Eteläisestä vesiheimosta ja nykyinen Avatar. Hänen vanhempansa ovat Tonraq ja Senna. Korra hallitsee sarjan alussa vain veden-, maan- ja tulentaitamisen, ja muuttaa Tasavalta Cityyn oppimaan Tenziniltä tuulentaitamista ja toimi jonkin aikaa Tulifrettien vedentaitajana. Hän saa tuulentaitamisen hallintaansa taistelussa Amonia vastaan ja Aangin hengeltä hän oppii voimantaitamisen voidakseen parantaa kaikki Amonin uhrit. Samalla hän sai Avatar-tilan hallintaansa. Taistelussa Unalaqia ja Vaatua vastaan hänen yhteytensä valon henki Raavaan katkeaa hetkeksi ja jälleenyhdistymisen jälkeen hänen yhteytensä edellisiin Avatar-inkarnaatioihin on lopullisesti poissa. Kolmannen kauden tapahtumien jälkeen traumatisoitunut ja uupunut Korra vetäytyy pois Tasavalta Citystä ja palaa kolme vuotta myöhemmin takaisin. Neljännen kauden lopussa Korra ja Asami lähtevät henkimaailmaan lomalle ja aloittavat rakkaussuhteen.
 • Mako – Sarjan alussa 18-vuotias tulentaitaja, joka kasvoi veljensä Bolinin ohella kadulla menetettyään vanhempansa. Sarjan alussa hän on ammattilaistaitajajoukkue Tulifrettien tulentaitaja ja kapteeni. Korra oli ihastunut häneen, mutta Makolla oli suhde Asamin kanssa. Ensimmäisen kauden lopulla Mako kuitenkin tunnusti rakastavansa Korraa. Toisella kaudella Mako ryhtyi poliisiksi, mutta huomattuaan hänen ja Korran riitelevän jatkuvasti, he päättivät rauhanomaisesti päättää suhteensa. Kolmannella kaudella Mako ja Bolin tapaavat Ba Sing Seissä ensi kertaa sukulaisiaan isänsä puolelta, mukaan lukien isoäitinsä Yinin, Chow-sedän ja Tu-serkun. Neljännellä kaudella hän joutuu vastentahtoisesti Maan valtakunnan prinssi Wun henkivartijaksi, ja jatkaa tätä myös Wun tultua presidentiksi.
 • Bolin – Sarjan alussa 16-vuotias maantaitaja ja Makon pikkuveli. Aluksi Tulifrettien maantaitaja. Hän ei osaa taitaa metallia, mutta oppii kolmannella kaudella laavantaitajaksi. Kovasta elämästään huolimatta hän on veljeään humoristisempi ja nauttii huomion saamisesta. Bolinilla on ollut useita ihastuksia. Ensimmäisellä kaudella hän oli hetkellisesti ihastunut Korraan ja toisella kaudella hänellä oli tunteita Eskaa sekä näyttelijä Gingeriä kohtaan, mutta ei saanut kunnollista vastakaikua keneltäkään heistä. Kolmannella kaudella hän tapaa nykyisen tyttöystävänsä, Opalin, Team Avatarin etsiessä uusiä tuulentaitajia Zaofusta. Bolin oppii myös laavantaitamisen paetessaan Punaisen Lootuksen hyökkäystä. Neljännellä kaudella Bolin ilmenee liittyneen Kuviran armeijaan taatakseen Maan valtakunnan asukkaille paremman elämän, mutta huomatessaan Kuviran kylmän ja välinpitämättömäm vallanhimoisuuden ja Opalin etääntymisen hänestä, Bolin hylkää Kuviran armeijan yhdessä Varrickin kanssa.
 • Asami Sato – Sarjan alussa 18-vuotias keksijä Hiroshi Saton tytär. Hän ei ole taitaja, mutta asemastaan huolimatta hän on ammattilaistaitajien suuri fani sekä taitava ajoneuvojen ajamisessa ja itsepuolustuslajeissa. Vaikka hänelle selvisi, että hänen isänsä oli Ekvalistien puolella, hän itse ei halunnut auttaa tätä. Tulevaisuus-yhtiöiden uusi toimitusjohtaja Ekvalistien kukistumisen jälkeen. Kolmannen kauden aikana hän ja Korra alkavat tulla yhä läheisemmiksi ystäviksi (muuan muassa paljastuu hänen olleen ainoa, jolle Korra kirjoitti niiden kolmen vuoden aikana kun Korra oli poissa) ja neljännen kauden lopussa nämä aloittavat rakkaussuhteen.[7]
 • Naga – Korran lemmikkijääkarhukoira, naaras.
 • Pabu – Bolinin lemmikkitulifretti, uros.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kirja: Ilma (2012)

 1. Tervetuloa Tasavalta Cityyn (Welcome to Republic City)
 2. Lehti tuulessa (A Leaf in the Wind)
 3. Paljastus (The Revelation)
 4. Yöllinen ääni (The Voice in the Night)
 5. Pelin henki (The Spirit of Competition)
 6. Ja voittaja on... (And the Winner Is...)
 7. Jälkipyykki (The Aftermath)
 8. Äärimmäisyyksien kohtaaminen (When Extremes Meet)
 9. Pois menneestä (Out of the Past)
 10. Tuuli kääntyy (Turning the Tides)
 11. Luurankoja kaapissa (Skeletons in the Closet)
 12. Loppupeli (Endgame)

Toinen kirja: Henget (2013)

 1. Kapinahenki (Rebel Spirit)
 2. Etelän tulet (The Southern Lights)
 3. Sisällissodat, osa 1 (Civil Wars, Part 1)
 4. Sisällissodat, osa 2 (Civil Wars, Part 2)
 5. Rauhanturvaajat (Peacekeepers)
 6. Ansa (The Sting)
 7. Kaiken alku, osa 1 (Beginnings, Part 1)
 8. Kaiken alku, osa 2 (Beginnings, Part 2)
 9. Opas (The Guide)
 10. Henkien uusi aikakausi (A New Spiritual Age)
 11. Tuhansien tähtien yö (Night of a Thousand Stars)
 12. Harmoninen lähentyminen (Harmonic Convergence)
 13. Pimeys laskeutuu (Darkness Falls)
 14. Valo pimeydessä (Light in the Dark)

Kolmas kirja: Muutos (2014)

 1. A Breath of Fresh Air
 2. Rebirth
 3. The Earth Queen
 4. In Harm's Way
 5. The Metal Clan
 6. Old Wounds
 7. Original Airbenders
 8. The Terror Within
 9. The Stakeout
 10. Long Live the Queen
 11. The Ultimatum
 12. Enter the Void
 13. Venom of the Red Lotus

Neljäs kirja: Tasapaino (2014)

 1. Kaikkien näiden vuosien jälkeen (After All These Years)
 2. Yksinäinen tie (Korra Alone)
 3. Kruunajaiset (The Coronation)
 4. Irti menneistä (The Calling)
 5. Vihollinen porteilla (Enemy at the Gates)
 6. Zaofun taistelu (The Battle of Zaofu)
 7. Yhdessä jälleen (Reunion)
 8. Muistelua (Remembrances)
 9. Esteiden läpi (Beyond the Wilds)
 10. Operaatio Beifong (Operation Beifong)
 11. Kuviran gambiitti (Kuvira's Gambit)
 12. Colossuksen hetki (Day of the Colossus)
 13. Viimeinen taisto (The Last Stand)

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Janet Varney  Korra, sivuäänet  
 David Faustino  Mako  
 P. J. Byrne  Bolin  
 Seychelle Gabriel  Asami Sato  
 Dee Bradley Baker  Naga, Pabu, Oogi  
 J. K. Simmons  Tenzin  
 Mindy Sterling  Lin Beifong  

[8]

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hanna Mönkäre  Korra  
 Oskari Tamminen  Mako  
 Aksu Palmén  Bolin  
 Amy Burgess  Asami Sato  
 Markus Bäckman  Tenzin  

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kirjan tapahtumat on julkaistu kahtena erillisenä romaanina nimeltä Revolution ja Endgame.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan perustuva Platinum Gamesin videopeli The Legend of Korra julkaistiin lokakuussa 2014. Se ilmestyi 21. lokakuuta PC:lle, PlayStation 3:lle ja PlayStation 4:lle ja seuraavana päivänä Xbox 360:lle ja Xbox Onelle.[9] Pelin tapahtumat sijoittuvat toisen ja kolmannen kirjan välille.[10] Lisäksi Nintendo 3DS:lle ilmestyi 28. elokuuta 2014 peli nimeltä The Legend of Korra: A New Age Begins.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]