Avatar (animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Avatar: The Last Airbender” ohjaa tänne. Se voi tarkoittaa myös vuoden 2024 televisiosarjaa, videopeliä tai elokuvaa.
Avatar
Avatar: The Last Airbender
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 24 min.
Luoja(t) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Pääosissa Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower
Dante Basco
Dee Bradley Baker
Mako
Greg Baldwin
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Nickelodeon
Suomi Nelonen
Suomi Fox
Esitetty 21. helmikuuta 2005 – 19. heinäkuuta 2008
Tuotantokausia 3
Jaksoja 61 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Ohjaaja(t) Giancarlo Volpe
Lauren MacMullan
Dave Filoni
Ethan Spaulding
Anthony Lioi
Joaquim Dos Santos
Käsikirjoittaja(t) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
James Eagan
John O'Bryan
Tim Hedrick
Elizabeth Welch Ehasz
Nick Malis
Joshua Hamilton
Giancarlo Volpe
Pete Goldfinger
Josh Stolberg
Katie Mattila
Säveltäjä(t) Jeremy Zuckerman
Tuotantoyhtiö(t) Nickelodeon Animation Studios
Nickelodeon Studios
Palkinnot
Voitetut Annie (2006, 2007, 2009)
Primetime Emmy (2007)
Ehdokkuudet Annie (2006)
Primetime Emmy (2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Avatar (engl. Avatar: The Last Airbender) on yhdysvaltalainen Emmy-palkittu animaatiosarja, jonka loivat Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko. Sarjan tuotti televisioyhtiö Nickelodeon omalle kanavalleen, jossa sen esittäminen alkoi 21. helmikuuta 2005. Sarja päättyi 19. heinäkuuta 2008.

Sarjasta tuli hyvin suosittu Yhdysvalloissa, ja Nickelodeon tilasi sarjaan kaksi tuotantokautta lisää. Sarjan suosion myötä jaksot ovat päätyneet DVD:lle ja sarjan oheistuotantoa on myyty muun muassa lelufiguurien, pelikorttien, videopelien ja pehmolelujen muodossa. Suomessa sarja on näkynyt televisiokanava Nelosella loppuvuodesta 2007 lähtien.

Sarjan fantasiamaailmassa itämaisiin taistelulajeihin perustuvien liikesarjojen avulla voi hallita klassisia alkuaineita. Aasialais-vaikutteisen maailman neljä suurinta kansaa on nimetty näiden elementtien (sarjan jälkiäänityksessä "alkuvoimien") mukaan Tulen, Veden, Maan ja Tuulen kansoiksi, joiden jäsenet voivat hallita ainoastaan omaa elementtiään. Nimihahmo Avatar on ikuisesti uudelleensyntyvä silta fyysisen maailman ja animististen henkien välillä, ja jo kuolleiden avatarien henget auttavat joskus myöhempää inkarnaatiotaan. Tämä mystinen yhteys ilmenee myös luontaisena kykynä oppia hallitsemaan kaikkia neljää voimaa, jokaista paremmin kuin lahjakkainkaan normaali ihminen. Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Avatar oli sijalla 35.[1]

Sarjalle julkaistiin jatkoa vuonna 2012 jatkosarja The Legend of Korra sijoittuu aikaan 70 vuotta tämän sarjan tapahtumien jälkeen.[2] Lisäksi Avatarista on tehty myös yksi näytelty elokuva sekä Netflixiin julkaistu näytelty televisiosarja.

Ennen sarjan tapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu sekä ihmisten ja kimeeristen eläinlajien asuttamaan maailmaan että rinnakkaismaailmaan nimeltä "henkimaailma" (engl. Spirit World). Ihmiset ovat jakautuneet neljäksi kansakunnaksi – Vesiheimot (engl. Water Tribes), Maan valtakunta (engl. Earth Kingdom), Tulikansa (engl. Fire Nation) ja Tuulenkulkijat (engl. Air Nomads). Jokaisen kansan joukossa oli miehiä ja naisia, jotka pystyivät hallitsemaan kansansa alkuvoimia eli elementtejä erilaisten taistelulajien avulla. Ainoa olento, joka pystyy taitamaan (engl. bend) kaikkia neljää alkuvoimaa, on Avatar. Aina kun edellinen Avatar kuolee, Avatarin henki syntyy uudelleen kiertokulun mukaisesti seuraavaan kansakuntaan.

100 vuotta ennen sarjan alkua, Tulikansan silloinen hallitsija Tulen valtias Sozin uskoi Tulimaan olevan voimakkain ja hyvinvoivin kansakunta. Siksi hän uskoi myös tekevänsä koko maailmasta paremman paikan laajentamalla valtakuntaansa. Mutta hänen entinen ystävänsä, Avatar Roku, uskoi, että neljän kansakunnan oli pysyttävä sellaisina kuin ne olivat. Rokun kuoltua, Sozin sai vaihdoin tilaisuutensa aloittaa täysimittaisen sodan muita kansoja vastaan. Tuulenkulkijoiden joukkoon syntynyt uusi Avatar Aang ei halunnut ottaa vastuuta sodan lopettamisesta, eikä erota mentoristaan munkki Gyatsosta. Aang karkasi asuinpaikastaan Eteläisestä tuulitemppelistä lentobiisoninsa Appan kanssa. He joutuivat myrskyyn ja Aang jäädytti Avatar-tilassa itsensä ja Appan jään sisään noin sadaksi vuodeksi. Sinä aikana, Sozin surmasi kaikki maailman Tuulenkulkijat tuhotakseen. Mutta sai huomata, ettei Avatar ollut tuhoutuneiden Tuulenkulkijoiden joukossa. Näin Aangista tuli kansansa viimeinen jäsen.

Sota jatkui ja Sozinin jälkeen Tulen valtiaaksi nousi Azulon ja Azulonin perään tämän toinen poika Ozai, joka on tällä hetkellä hallitseva Tulen valtias.

Kirja yksi: Vesi (水)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katara, 14-vuotias vedentaitaja Eteläisestä vesiheimosta ja hänen 15-vuotias veljensä Sokka löytävät Aangin ja Appan jään sisältä. Aang palaa kotiinsa, mutta se onkin aikoja sitten tuhoutunut. Aang ottaa toiseksi lemmikikseen viimeisen elävän lentolemurin Momon.

Aang lähtee kohti pohjoista mukanaan Katara, Sokka, Appa ja Momo. Määränpää on Pohjoinen vesiheimo, jonka luona Aangin on tarkoitus oppia vedentaitamista. Matkan aikana häntä jahtaavat Ozain karkotettu poika prinssi Zuko ja tämän setä Iroh. Iroh on Tulikansan entinen kenraali ja Ozain isoveli. Zukon lisäksi Aangia jahtaa myös komentaja Zhao, jonka Ozai ylentää myöhemmin amiraaliksi.

Matkan aikana Aang tapaa muun muassa Sukin johtamat Kyoshi-soturit, lapsuudenystävänsä Bumin, Jetin ja tämän vapaustaistelijat, sekä Zhaon entisen opettajan, Jeong Jeongin. Aang puhuu Avatar Rokun hengen kanssa ja saa tietää, että hänen on kukistettava Tulen valtias Ozai ennen seuraavan kesän päättymistä, koska sadan vuoden välein planeetan ohi kulkeva Sozinin komeetta palaa silloin takaisin ja antaa tulentaitajille väliaikaisesti suuremmat voimat. Tämän saman komeetan voimilla aikoinaan tuhottiin myös Tuulitemppelit.

Pohjoisessa vesiheimossa Aang ja Katara oppivat vedentaitamista mestari Pakkun opastuksella ja Sokka rakastuu päällikön tyttäreen Yueen. Yue kantaa sisällään osaa Kuuhengen elinvoimasta. Amiraali Zhaon johdolla Tulikansa tekee hyökkäyksen ja pyrkii tappamaan Kuuhengen ja Merihengen kuolevaiset muodot. Zhao onnistuu surmaamaan Kuuhengen, mutta Yue uhraa itsensä elvyttääkseen tämän. Aang yhdistää voimansa Merihengen kanssa ja tuhoaa Tulikansan laivaston, minkä jälkeen Merihenki kostaa Zhaolle.

Ozai julistaa Zukon ja veljensä Irohin maanpettureiksi, koska he vastustivat Zhaon aikeita. Niinpä Ozai lähettää lahjakkaan mutta sadistisen tyttärensä Azulan vangitsemaan heidät.

Kirja kaksi: Maa (土)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aang jättää Pohjoisen vesiheimon taakseen ja jatkaa vedentaitamisopintojaan Kataran avulla. Seuraavaksi Aang etsii maantaitajaopettajaa ja tapaa Toph Beifongin, 12-vuotiaan sokean maantaitajan. Toph liittyy joukkoon.

Samaan aikaan Zuko ja Iroh aikovat aloittaa uuden elämän Maan valtakunnassa Tulikansan pakolaisina. Azula värvää avuksi sukulaistensa ja Avatarin metsästykseen lapsuudenystävänsä Main ja Ty Leen. Aang ja hänen ystävänsä löytävät Wan Shi Tong -nimisen hengen vartioiman kirjaston ja saavat selville, että muutama viikko ennen Sozinin komeetan saapumista tapahtuu auringonpimennys. Pimennyksen aikana tulentaitajat eivät voisi käyttää voimiaan, mikä antaisi Aangille mahdollisuuden päihittää Tulen valtias. Mutta sitten Appa joutuu hiekantaitajien vangiksi.

Aang ystävineen lähtee kohti Maan valtakunnan pääkaupunkia Ba Sing Seitä. He aikovat kertoa auringonpimennyksestä Maan valtias Kueille. Myös vanhat tutut Vapaustaistelijat Jet, Haisu ja Pitkula lähtevät sinne – hekin aikovat aloittaa alusta ja parantaa tapansa.

Ba Sing Sein salaisen poliisin Dai Lin johtaja Long Feng on kuitenkin salannut sodan olemassaolon Maan valtiaalta, sillä tosiasiassa hän hallitsee kaupunkia itse. Dai Li lähettää kepulikonsteja käyttämällä Jetin hämäämään Avatar-tiimiä, mutta hänet saadaan palautettua takaisin selväjärkiseksi. Jet auttaa Avatar-tiimiä löytämään Appan. Sen jälkeen Long Feng tappaa Jetin Dai Lin päämajassa Laogai-järvellä. Lopulta Aang löytää Appan ja paljastaa Maan valtiaalle Long Fengin juonittelun. Azula, Mai ja Ty Lee naamioituvat Kyoshi-sotureiksi ja soluttautuvat Ba Sing Seihin. He saavat Dai Lin agentit liittolaisikseen.

Aang lähtee Itäisen tuulitemppelin raunioilla oleskelevan Guru Pathikin luokse, jotta oppisi avaamaan kehonsa seitsemän chakraa ja saisi Avatar-tilan täyteen hallintaansa. Hän kuitenkin keskeyttää opinnot kun huomaa, että viimeisen chakran avaamiseksi hänen pitäisi luopua tunteistaan Kataraa kohtaan.

Zuko ja Katara joutuvat Azulan vangeiksi. Katara yrittää saada Zukon puolelleen, mutta Zuko liittoutuukin sisarensa kanssa. Aang tajuaa vihollisen ylivoiman ja siirtyy lopulta Avatar-tilaan, mutta Azula ampuu häntä salamalla selkään ja haavoittaa samalla Avatarin henkeä. Katara onnistuu estämään Aangin kuoleman ja Avatarin kiertokulun katkeamisen Pohjoisen vesiheimon henkien lähteestä saadulla vedellä. Ba Sing Sei kuitenkin kukistuu, ja niin Maan valtakunta valloitettiin.

Kirja kolme: Tuli (火)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aang herää koomasta ja huomaa, että hän on ystäviensä kaappaamassa Tulikansan aluksessa. Jälleen luullaan että hän on kuollut – ja tätä huhua on pidettävä yllä. Tarkoitus on toteuttaa auringonpimennyksen aikana liittolaisten kanssa valloitushyökkäys Tulimaan pääkaupunkiin Sokan suunnitelman avulla.

Samaan aikaan Zuko saa takaisin paikkansa Tulikansan kruununprinssinä. Iroh-setä sen sijaan joutui vankityrmään maanpetoksen vuoksi. Mutta Zuko ei silti tunne itseään onnelliseksi. Hänelle myös selviää, että hänen äitinsä on rauhantahtoisen Avatar Rokun tyttärentytär.

Valloitus sujui aluksi hyvin sinä päivänä, jona auringonpimennyksen pitäisi tapahtua – mutta Tulen valtiaan palatsi onkin tyhjä. Koko palatsi on evakuoitu, sillä Azula tiesi Aangin ja kumppaneiden suunnitelmista.

Iroh onnistuu pakenemaan vankilasta, ja Zuko puolestaan kohtaa isänsä. Zuko kääntyy lopulta isäänsä vastaan ja lupaa opettaa Aangille tulentaitamista. Sokka ja Zuko vapauttavat myös Sukin Kiehuvan kiven vankilasta. Pian Mai ja Ty Lee kääntyvät Azulaa vastaan, ja heidät vangitaan pettureina.

Kun komeetta lähestyy, Aang alkaa epäröidä Ozain tappamista, koska se on vastoin munkeilta saatua opetusta. Aang katoaa salaperäisesti. Samalla Tulen valtias Ozai valmistautuu käyttämään Sozinin komeetan voimia: hän aikoo tuhota Maan valtakunnan jäänteet kokonaan ja hallita maailmaa Feeniksin kuninkaana.

Iroh johtaa Valkoisen Lootuksen seuraa (engl. Order of the White Lotus), johon kuuluvat myös Bumi, mestari Pakku, Jeong Jeong ja mestari Piandao, joka opetti Sokkalle miekkailua. Valkoisen Lootuksen seura hyökkää Ba Sing Seihin ja aikoo valloittaa sen takaisin Maan valtakunnalle.

Sokka, Toph ja Suki tuhoavat Tulikansan ilmalaivoja ja Zuko haastaa Azulan kaksintaisteluun. Mutta Azula ampuukin salaman Kataraa kohti. Zuko yrittää suojella Kataraa ja haavoittuu. Lopulta Katara kahlitsee Azulan ja parantaa Zukon.

Aang keskustee edellisten Avatarien henkien ja valtavan leijonakonnan kanssa. Sitten hän on valmis palaamaan ja haastaa Ozain kaksintaisteluun. Taistelun aikana hän saa Avatar-tilan hallintaansa ja saa näin etulyöntiaseman, mutta edelleen hän kieltäytyy tappamasta. Surmaamisen sijaan Aang poistaa tulentaitajuuden Ozailta ”voimantaitamisella” (engl. Energybending), jonka hän oppi leijonakonnalta.

Zuko kruunataan uudeksi Tulen valtiaaksi. Myöhemmin Aang ystävineen juhlii voittoaan Irohin Jasmiinilohikäärme-teehuoneessa. Sarja päättyy kun Aang ja Katara halaavat ja suutelevat auringon alla.

Sarjan hahmoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Aang – 12-vuotias (kronologisesti 112-vuotias) tuulentaitaja Eteläisestä tuulitemppelistä. Hän mieluiten välttelee taistelemista, mutta on hyvin suojeleva ystäviään kohtaan. Hän on Avatarin nykyinen ruumiillistuma ja hänen tehtävänsä on toimia kansojen välisenä sovittelijana. Hänen päässään ja käsivarsissaan olevat nuolien muotoiset tatuoinnit ovat merkki siitä, että hän on tuulentaitajamestari ja historian nuorin sellaiseksi tullut. Hänen mentorinaan toimi munkki Gyatso. Aang oli koko sarjan ajan rakastunut Kataraan ja saa lopulta tunnustettua sen vasta sarjan lopulla.
 • Katara – 14-vuotias Eteläisen vesiheimon ainut jäljelle jäänyt vedentaitaja, joka lähti yhdessä veljensä Sokkan kanssa Aangin matkaan kukistamaan Tulen valtiaan. Hän osaa käyttää vettä myös parantamiseen ja oppii myöhemmin verentaitamisen, mikä tarkoittaa sitä, että hän pystyy hallitsemaan ihmisen sisällä olevaa vettä. Luonteeltaan Katara on hyväsydäminen, antelias ja äidillinen, mutta raivostuu petollisuudesta helpommin kuin muut.
 • Sokka – 15-vuotias ei-taitaja ja soturi Eteläisesta vesiheimosta, joka lähti yhdessä sisarensa Kataran kanssa Aangin matkaan kukistamaan Tulen valtiaan. Hän toimii yleensä ryhmän huumorimomenttina ja on yleensä se, joka päätyy koomisiin ongelmatilanteisiin. Veden Kirjassa hän rakastui Yueen, Pohjoisen vesiheimon prinsessaan, ja myöhemmin hänellä on vaihtelevia tunteita Sukia, Kyoshi-soturien johtajaa, kohtaan. Toisin kuin muut ryhmän jäsenet, Sokka ei ole taitaja. Hänen taitonsa kohdistuvat lähinnä mekaniikkaan ja hän kantaa aseena yleensä metallista bumerangia. Kolmannella kaudella hän oppi miekkailua Valkoisen Lootuksen seuraan kuuluvalta mestari Piandaolta. Sokka teki itselleen miekan Piandaon luona.
 • Toph Beifong – Toph on 12-vuotias rikkaan perheen sokea tytär ja maantaitaja, jota opettivat alkuperäiset maantaitajat eli luolamyyrät. Hänen vanhempansa pitävät häntä sokeuden vuoksi avuttomana ja heikkona, mutta Toph "näkee" tuntemalla värähtelyt maassa. Hän tunnistaa myös ihmisten sydämen pulssin perusteella, kun joku valehtelee. Toisen kauden lopulla hän keksi metallintaitamisen hallitsemalla maa-aineita metallien sisällä.
 • Zuko – Tulikansan 16-vuotias karkotettu prinssi, jonka toisen silmän hänen isänsä, Tulen valtias Ozai, oli arpeuttanut rangaistuksena epäkunnioituksesta. Zuko yrittää saada Avatarin kiinni palauttaakseen kunniansa isänsä silmissä, jotta voisi palata takaisin kotiin. Kun hänen siskonsa, Azula, valloitti Ba Sing Sein, Zuko palasi kotiin juhlittuna sotasankarina. Mutta tiesi Avatarin olevan elossa ja aluksi lähetti heidän peräänsä palkkamurhaajan (jota Sokka kutsui Polttovoimamieheksi). Hän huomasi kuitenkin, ettei isänsä kunnioitus tehnyt häntä onnelliseksi, ja kääntyy lopulta tätä vastaan ymmärrettyään, että Tulikansa itse oli se, joka oli menettänyt kunniansa muiden kansojen silmissä. Sarjan lopussa Zuko kruunataan uudeksi Tulen valtiaaksi ja Aangin avustuksella hän lupaa korjata tasapainon kansojen välillä.
 • Appa – Aangin lentobiisoni, joka kuljettaa Aangia ja tämän ystäviä, kun he matkaavat ympäri maailmaa. Appa osaa lentää ja voi käyttää häntäänsä tuulten ohjaamiseen. Aangin mukaan lentobiisonit olivat alkuperäisiä tuulentaitajia.
 • Momo – Viimeinen elävä lentolemuri, jonka Aang löysi Eteläisen tuulitemppelin raunioilta. Aang on ainut, jonka puhetta se ymmärtää.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Zach Tyler Eisen  Aang  
 Mae Whitman  Katara, sivuäänet  
 Jack DeSena  Sokka  
 Jessie Flower  Toph Beifong  
 Dante Basco  Zuko  
 Dee Bradley Baker  Appa, Momo, sivuäänet  

Suomenkieliset äänet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Kasper Kaijanen  Aang, sivuäänet  
 Mirjami Heikkinen  Katara, sivuäänet  
 Samuel Harjanne  Sokka, sivuäänet  
 Emma Vihervaara  Toph Beifong, sivuäänet  
 Aksu Palmén  Zuko, sivuäänet  
 Veikko Honkanen  Iroh, sivuäänet  
 • Emmy
  • 2007: Erinomainen animaatio-ohjelma
Pääartikkeli: The Last Airbender

Avatarista julkaistiin näytelty elokuvaversio vuonna 2010. Sen ohjasi ja käsikirjoitti M. Night Shyamalan. Sen oli tarkoitus olla ensimmäinen osa trilogiasta, jokaisen elokuvan perustuessa yhteen animaatiosarjan tuotantokausista. Elokuvaa kuitenkin kritisoitiin hahmojen etnisyyksien muuttamisesta, sekä ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja näyttelijöiden roolisuorituksesta. Ja Rotten Tomatoesissa vain 5% kriitikoista piti elokuvasta.[3][4] The Last Airbenderin pääosissa Noah Ringer näytteli Aangia, Nicola Peltz näytteli Kataraa, Jackson Rathbone näytteli Sokkaa, Dev Patel näytteli Zukoa, Shaun Toub näytteli Irohia, Aasif Mandvi näytteli komentaja Zhaota, ja Cliff Curtis näytteli Tulen valtias Ozaita.[3]

Näytelty televisiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Netflix paljasti syyskuussa 2018 toteuttavansa Avatarista uutta näteltyä televisiosarjaa. Sarjan alkuperäisen luojat, DiMartino ja Konietzko, valittiin sarjan showrunnereiksi ja vastaaviksi tuottajiksi.[5] Lisäksi Jeremy Zuckerman, joka sävelsi animaatiosarjan musiikin, valittiin palaamaan uuden version säveltäjäksi.[6] Elokuussa 2020, DiMartino ja Konietzko kuitenkin paljastivat eronneensa projektista luovien erimielisyyksien vuoksi.[7][8][9][10]

Albert Kim pakattiin helmikuussa 2023 uudeksi showrunneriksi.[11] Saman vuoden elokuussa, Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley ja Dallas Liu valittiin Aangin, Kataran, Sokkan ja Zukon näyttelijöiksi.[12] Marraskuussa Daniel Dae Kim, joka ääninäytteli animaatioversiossa kenraali Fongia, valittiin näyttelemään Tulen valtias Ozaita. Sarjan tuotanto alkoi kaksi viikkoa myöhemmin Vancouverissa. Samalla paljastettiin, että Paul Sun-Hyung Lee, Lim Kay Siu ja Ken Leung olivat valittu näyttelemään Irohia, munkki Gyatsoa ja komentaja/amiraali Zhao’a.[13][14] Sarjan muut tärkeät näyttelijät paljastettiin joulukuussa: Elizabeth Yu, Maria Zhang, Yvonne Chapman ja Casey Camp-Horinek näyttelevät Azulaa, Sukia, Avatar Kyoshia ja Kannaa. Lisäksi Tamlyn Tomita näyttelee aivan uutta hahmoa: Yukaria, Sukin äitiä.[15]


Animaato elokuvat

Paramount ilmoitti 15. kesäkuuta 2022, että kolme animoitua Avatar: The Last Airbender -elokuvaa ovat tuotannossa. Ensimmäisen elokuvan pitäsi saapua teattereihin 10. lokakuuta 2025. Alkuperäiset sarjan luojat DiMartino ja Konietzko ovat mukana elokuvien tuotannossa.[16][17][18][19]

 1. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
 2. The Legend of Korra Upgrades Avatar's Mythic Bending Epic | WIRED
 3. a b Mahajan, Mradula: 'Avatar: The Last Airbender' Sequel Update: Trilogy In Making; M. Night Shyamalan To Not Repeat Mistakes of Failed Adaptation! movienewsguide.com. 30.9.2015. Arkistoitu . Viitattu 11.2.2023. (englanniksi)
 4. The Last Airbender Rotten Tomatoes. Arkistoitu . Viitattu 11.2.2023. (englanniksi)
 5. Frank, Allegra: Avatar: The Last Airbender creators return for live-action Netflix remake Polygon. 18.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 6. Jacobs, Mira: Netflix's Avatar: The Last Airbender Adds Another Name From Animated Series CBR. 21.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 7. DiMartino, Michael: An open letter to Avatar: The Last Airbender Fans Instagram. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 8. Bryan Konietzko's Instagram statement on his and DiMartino's withdrawal from the live-action series Instagram. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 9. Avatar: The Last Airbender creators quit Netflix live-action adaptation over creative differences The Verge. 12.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 10. 'Avatar: The Last Airbender' fans unhappy with creators leaving Netflix show edition.cnn.com. 14.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 11. Template error: argument title is required. 
 12. Valdez, Nick: Netflix's Avatar: The Last Airbender Live-Action Cast Reportedly Surfaces ComicBook.com. 8.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 13. Andreeva, Nellie: Daniel Dae Kim Joins 'Avatar: The Last Airbender' Netflix Live-Action Series As Fire Lord Ozai Deadline. 3.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 14. Otterson, Joe: 'Avatar: The Last Airbender' Netflix Live-Action Series Casts Its Uncle Iroh, Gyatso, and Commander Zhao Variety. 16.11.2021. Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 15. Marie Zorrilla, Mónica: Netflix's 'Avatar: The Last Airbender' Casts Its Azula, Suki, Avatar Kyoshi and More Variety. 16.12.2021. Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)
 16. Avatar 2025: See what we know about new movie’s release date, director, production team, cast and plot The Economic Times. 8.3.2024. Viitattu 20.4.2024.
 17. Avatar The Last Airbender new movie coming in 2025 | ONE Esports www.oneesports.gg. 23.2.2024. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
 18. Jordan Moreau: ‘Avatar: The Last Airbender’ and ‘SpongeBob’ Movies Get 2025 Release Dates From Paramount Variety. 10.11.2022. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
 19. Aang: The Last Airbender Movie Has Found Its Cast, Including Dave Bautista Gizmodo. 11.4.2024. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]