Aang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aang
Luoja(t) Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko
Näyttelijä(t)
Ensi-
esiintyminen
”Jäävuoren poika”
(Avatar: 1. kausi, jakso 1)
Kustantaja Nickelodeon
Henkilötiedot
Status Avatar
Ammatti Tuulentaitajamestari
Sukupuoli mies
Ikä 112 (biologisesti 12, Avatar)
Kotipaikka Eteläinen tuulitemmpeli
Suhteet
Puoliso(t) Katara
Lapset
 • Bumi (poika)
 • Kya (tytär)
 • Tenzin (poika)
Lastenlapset
 • Jinora (pojantytär)
 • Ikki (pojantytär)
 • Meelo (pojanpoika)
 • Rohan (pojanpoika)
Muut sukulaiset
 • Sokka (lanko)
 • Pema (miniä)
Tutut
 • Zuko
 • Toph Beifong
 • Suki

Aang on fiktiivinen hahmo animaatiosarjassa Avatar sekä elokuvassa The Last Airbender. Aang on viimeinen eloonjäänyt tuulentaitaja, kotoisin Eteläisestä tuulitemppelistä. Hän on myös "Avatar", ihmismuotoon ruumiillistunut rauhan ja valon henki. Avatarina hänellä on kaikkia neljää elementtiä (sarjassa kutsuttu " alkuvoimiksi") ja hänen tehtävänsä on pitää yllä rauhaa neljän kansakunnan välillä. Aang on 12-vuotias vastentahtoinen sankari, joka vietti sata vuotta jään vankina ennen kuin tapasi Kataran ja Sokkan. Nyt hän pyrkii oppimaan kolmen muun alkuvoiman hallitsemisen pelastaakseen maailman maailmanvalloitukseen pyrkivältä Tulikansalta.

Aang animaatiosarjoissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Avatar-sarjassa Aangin ääninäyttelijänä toimii Zach Tyler Eisen. 70 vuotta myöhemmin sijoittuvassa animaatiosarjassa The Legend of Korra Aang on jo kuollut, mutta hän esiintyy sarjassa menneisyyden takaumissa sekä henkenä. Kyseisessä sarjassa hänen aikuisen versionsa äänenä on D. B. Sweeney.

Ennen sarjan tapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aang tulee uudeksi Avatariksi Avatar Rokun kuoleman jälkeen. Hänen kasvatuksestaan vastasi Rokun ystävä yksi Eteläisen tuulitemppelin johtajista, munkki Gyatso. Jo ennen kuin sai tietää olevansa Avatar, Aang oli yksi historian nuorimmista tuulentaitajamestareista, koska oli keksinyt uuden tuulentaitamistekniikan. Mutta Tulen valtias Sozinin alkaessa toteuttaa maailmanvalloitussuunnitelmiaan, munkit päättivät paljastaa Aangille tämän henkilöllisyyden ennen perinteistä ikärajaa (joka on 16 vuotta) ja siirtää hänet Itäiseen tuulitemppeliin. Aang ei halunnut erota Gyatsosta, joten hän karkasi kotoaan lentobiisoninsa Appan kanssa. He joutuivat kuitenkin myrskyyn ja Aang siirtyi Avatar-tilaan, jossa hän jäädytti itsensä ja Appan vuosisadan ajaksi.

Kirja 1: Vesi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sadan vuoden jälkeen, kaksi Eteläisen vesiheimon lasta, Katara ja Sokka, löysivät hänet. Mutta Tulikansan karkotettu prinssi Zuko huomasi myös asian. Aang lähti Etelänavalta heimon turvallisuuden vuoksi, mutta Katara ja Sokka lähtivät hänen mukaansa. Aang ja hänen ystävänsä saapuvat Eteläisen tuulitemppelin, josta he löytävät ainoan elävän lentolemurin, Momon. Tällöin Aang saa myös selville Tulikansan tappaneen muut tuulentaitajat, mukaan lukien Gyatson.

Aang kuulee myöhemmin Avatar Rokun hengeltä kuinka hänen opittava hallitsemaan kaikkia voimia ennen ensi kesää, koska silloin tulentaitajien voimia vahvistava Sozinin komeetta ohittaa jälleen planeetan. Pohjoisessa vesiheimossa Aang ja Katara oppivat vedentaitamista mestari Pakkulta. Aangin pelastettua heimon Merihenki Lan avustuksella Tulikansan hyökkäykseltä, Pakku antaa Kataralle tehtäväksi opettaa Aangille loput vedentaitamistekniikat. Tämän jälkeen Aang ystävineen matkustaa Maan valtakuntaan, jotta tämä voisi oppia maantaitamista.

Aang opiskelee maantaitamista Toph Beifongin avulla nähtyään näyn tästä Sumuisella suolla. Matkan aikana heitä jahtaa Tulikansan prinsessa Azula sekä tämän ystävät Mai ja Ty Lee. Löydettyään tiedon Mustan auringon päivästä maanalaisesta henkien kirjastosta, Aang ystävineen päättää lähteä Maan valtakunnan pääkaupunkiin, Ba Sing Seihin, kertomaan tiedostaan Maan valtiaalle. Mutta kirjastossa käymisen aikana, hiekantaitajat olivat kaapanneet Appan.

Kun he lopulta saapuvat Ba Sing Seihin, he pysäyttävät ulkomuurin murtamista yrittävän Tulikansan poran. Uhan pysäyttämisen jälkeen Appan etsimistä sekä Maan valtiaan puheille pääsemistä häiritsee kaupungin salainen poliisiyksikkö, Dai Li, jota johtaa Long Feng. Mutta löydettyään Appan Aang ja hänen ystävänsä paljastavat Maan valtiaalle Long Fengin juonittelut ja saavat tämän tuen Mustan auringon päivänä tehtävään hyökkäykseen.

Pian tämän jälkeen Aang tapaa gurun, joka voi opettaa häntä avaamaan kehonsa seitsemän chakraa voimakkaan "Avatar-tilan" haalintaan saamiseksi. Mutta yrittäessään avata viimeistä chakraa, hän näkee näyn vaaraan joutuneesta Katarasta ja päättää palata Ba Sing Seihin. Siellä hän lopulta avaa chakran tajutessaan Zukon, Azulan ja Dai Lin ylivoiman. Mutta hänen siirtyessä Avatar-tilaan, Azula iskee häntä salamalla, asettaen Avatarin kiertokulun katkeamisen uhan alle. Katara kuitenkin estää hänen kuolemansa Pohjoisnavalta saamansa henkien veden avulla.

Kirja 3: Tuli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannella ja viimeisellä kaudella Aang on kykenemätön käyttämään Avatar-tilaa. Vaikka Aang oli aluksi vastahakoinen, hän hyväksyy, että hänen on uskoteltava muulle maailmalle olevansa kuollut, kunnes ystävineen tekee hyökkäyksen Tulimaan pääkaupunkiin. Hyökkäys kuitenkin epäonnistui, koska Azula oli odottanut sitä. Kuitenkin Zuko päättää muuttua kapinoimalla isäänsä vastaan ja ryhtymällä Aangin tulentaitajaopettajaksi. Aang ja Zuko myös vahvistavat kykjään maailman kahden viimeisen lohikäärmeen avustuksella.

Kauden lopussa Aang tuntee vastahakoisuutta Tulen valtias Ozain tappamista kohtaan munkkien opetusten vuoksi. Hän kävelee unissaan tuntemattomalle saarelle ja ottaa yhteyden neljään edeltäjäänsä, joista kaikki ovat sitä mieltä, että Aangin on pakko tappaa Ozai. Mutta huomatessaan saaren olevan todellisuudessa yksi leijonakonnista, taitajien olemassaolosta vastuussa olevista olennoista, Aang saa tältä kyvyn leijonakonnien kauan sitten harjoittamaa voimantaitamista. Saatuaan Avatar-tilan takaisin hallintaansa, Aang käyttää voimantaitamista poistaakseen Ozain tulentaitamisvoimat, tehden hänet vaarattomaksi ja lopettaen Satavuotisen sodan. Myöhemmin Tulimaan pääkaupungissa Aang nähdään uudeksi Tulen valtiaaksi kruunatun Zukon vieressä näiden luvatessa palauttaa maailmaan tasapaino. Sarja päättyy Aangin rentoutuessa Ba Sing Seissä Irohin teekaupassa, missä Aang ja Katara suutelevat.

The Legend of Korra

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aang perusti yhdessä vaiheessa Zukon kanssa Kansakuntien yhdistyneen tasavallan. Seuraavien vuosien aikana hän myös meni naimisiin Kataran kanssa ja he saivat kolme lasta: Bumi (nimetty Aangin vanhan ystävän mukaan), Kya (nimetty Kataran kuolleen äidin mukaan) ja Tenzin. Hän kasvatti myös itselleen leuanalusparran, mikä nähtiin takaumakohtauksissa, valokuvissa sekä hänen aikuista versiotaan esittävissä patsaissa.

Avatar-tilassa oleminen jäävuoren sisällä vuosisadan ajan imi paljon Aangin elinvoimaa. Hän ei tuntenut sen vaikutuksia ennen kuin täytti 50 vuotta. Aang kuoli lopulta biologisesti 66-vuotiaana, eikä elänyt näkemään ainuttakaan lapsenlapsistaan, joista tuli voimakkaita tuulentaitajia. Ennen kuolemaansa Aang oli antanut Valkoisen Lootuksen seuralle tehtäväksi etsiä ja opastaa seuraavaa Avataria. Seuraavaksi Avatariksi syntyi Eteläiseen vesiheimoon nainen nimeltä Korra.