Katara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hahmoa. Kasvisuvusta katso Katarat ja kasvista Ruusukatara.
Katara
Luoja(t) Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko
Näyttelijä(t)
Ensi-
esiintyminen
Jäävuoren poika
Kustantaja Nickelodeon
Henkilötiedot
Status Vedentaitamisen mestari
Sukupuoli nainen
Ikä 14 (Avatar)
85-86, 89 (The Legend of Korra)
Suhteet
Vanhemmat Hakoda (isä)
Kya (äiti)
Sisarukset Sokka (veli)
Puoliso(t) Aang
Lapset Bumi (poika)
Kya (tytär)
Tenzin (poika)
Lastenlapset Jinora
Ikki
Meelo
Rohan
Isovanhemmat Kanna (äidin puolelta)
Pakku (puoli-isoisä)

Katara on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjoissa Avatar ja The Legend of Korra. Hän on 14-vuotias tyttö ja ainoa vedentaitaja Eteläiseltä vesiheimolta. Katara ja hänen isoveljensä Sokka löytävät Aangin, kauan kadoksissa olleen avatarin ja lähtevät tämän mukaan lyömään Tulikansan ja palauttamaan rauhan maailmaan.

Katara esiintyy myös The Last Airbender -elokuvassa, keräilykorteissa,[1] T-paidoissa, videopeleissä[2] ja sarjakuvissa.[3]

Kataraa esittää alkuperäisessä animaatiosarjassa Mae Whitman, The Legend of Korrassa Eva Marie Saint ja The Last Airbender -elokuvassa Nicola Peltz.

Katara animaatiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen sarjan tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kataran ollessa kahdeksanvuotias hänen äitinsä Kya uhrasi oman henkensä suojellakseen Kataraa Tulikansan hyökkäyksestä. Häntä kiinnosti harjoitella vedentaitamistaan, mutta alistui siivoamaan ja laittamaan ruokaa hänen isoveljensä Sokan harjoitellessa soturiksi. Myöhemmin heidän isänsä Hakoda ja muut Eteläisen vesiheimon soturit lähtivät sotaan Tulikansaa vastaan ja Katara ja Sokka jäivät kylään heidän isoäitinsä Kannan kanssa.

Kirja 1: Vesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tapahtumat alkavat kun Katara ja Sokka löytävät 12-vuotiaan tuulentaitaja Aangin jäävuoresta. Heille selviää myös, että tämä on Avatar. Katara haluaa vedentaitamisen mestaroimisen toivossa lähteä Aangin mukaan ja Aang, Katara ja Sokka lähtevät yhdessä etsimään mestaria Pohjoisesta vesiheimosta. Sinne päästyään mestari Pakku kieltäytyy opettamasta Kataraa heimon perinteiden mukaan, mutta muuttaa mielensä nähdessään tämän kaulakorun, jonka Pakku antoi Kataran isoäidille. Katara kovalla työllään saavuttaa Vedentaitamisen mestarin arvonimen ja saa tehtäväksi opettaa Aangille loput vedentaitamistekniikat. Tämän jälkeen ystävykset matkustavat Maan valtakuntaan, jotta Aang voisi oppia maantaitamista.

Kirja 2: Maa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toph Beifong liittyy heidän joukkoonsa opettaakseen Aangille maantaitamista. Katara riitelee Tophin kanssa, mutta heistä tulee sittemmin ystävyksiä. Maan valtakunnan pääkaupungissa, Ba Sing Seissä, Zukon sisko Azula lähes tappaa Aangin, mutta Katara onnistui parantamaan tämän.

Kirja 3: Tuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulikansan saastuttaman järven luona olevassa kylässä Katara esiintyy 'Maalattuna naisena' auttaakseen kyläläisiä. Vanha nainen nimeltään Hama paljastuu Tulikansan sieppaamaksi Eteläisen vesiheimon vedentaitajaksi. Hama opettaa Kataralle vedentaitamista ja käy ilmi että tämä oli siepannut ihmisiä luolaan verentaitamisen avulla. Kun Hama uhkaa Aangin ja Sokkan henkeä, Katara joutuu itse käyttämään verentaitamista estääkseen hänen aikeensa. Kyläläiset vangitsevat Haman, mutta tämä onnittelee itkuista Kataraa verentaitajaksi tulemisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avatar Trading Card Game Nickelodeon. Viitattu 10.7.2019.
  2. The Nickelodeon Shop — Avatar Nickelodeon. Viitattu 10.7.2019.
  3. Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko: Avatar: The Last Airbender Cine-Manga Volume 1. Tokyopop, 2006. ISBN 1-59532-891-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.7.2019). (Arkistoitu – Internet Archive)