The Last Airbender

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Last Airbender
Ohjaaja M. Night Shyamalan
Käsikirjoittaja M. Night Shyamalan
Perustuu Michael Dante DiMartinon ja Bryan Konietzkon luomaan animaatiosarjaan Avatar
Tuottaja M. Night Shyamalan
Frank Marshall
Kathleen Kennedy
Sam Mercer
Scott Aversano
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Andrew Lesnie
Leikkaaja Conrad Buff
Pääosat Noah Ringer
Nicola Peltz
Dev Patel
Jackson Rathbone
Shaun Toub
Aasif Mandvi
Cliff Curtis
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Nickelodeon Movies
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 1. heinäkuuta 2010
Suomi 10. syyskuuta 2010
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 dollaria[1]
Tuotto 319 713 881 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Last Airbender on M. Night Shyamalanin ohjaama ja käsikirjoittama yhdysvaltalainen fantasiaelokuva vuodelta 2010. Se perustuu Nickelodeonin tuottamaan Avatar-animaatiosarjaan. Elokuvan pääosia näyttelevät Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone ja Dev Patel.

Helmikuussa 2011 kriitikoiden lyttäämä elokuva keräsi yhteensä viisi palkintoa Golden Raspberry -gaalassa, jossa palkitaan vuoden huonoimpia elokuvia. The Last Airbender ”voitti” muun muassa huonoimman elokuvan, ohjaajan ja käsikirjoituksen kategoriat.[2]

Kauan sitten neljä alkuvoimia hallitsevaa kansaa: Vesiheimot, Maan valtakunta, Tulikansa ja Tuulenkulkijat elivät sovussa. Ainoa ihminen, jolla oli kyky hallita kaikkia alkuvoimia, oli uudelleensyntyvä Avatar. Hän katosi yllättäen ja samaan aikaan ylimieliseksi noussut Tulikansa aloitti sodan muita kansoja vastaan.

Sata vuotta myöhemmin Etelänavalla kaksi Eteläisen vesiheimon lasta, Katara ja hänen isoveljensä Sokka, löytävät metsästysretkellä jään sisältä nuoren tatuoidun pojan ja ison valkoisen biisonin, jotka he vievät kyläänsä. Tulisoturit hyökkäävät kylään Tulikansan kruunuprinssin Zukon johdolla ja vaativat poikaa itselleen. Poika suostuu, koska Zuko uhkasi polttaa kylän.

Kylässä Kataran ja Sokkan isoäiti Kanna kertoo heille henkimaailmasta ja Avatarista. Kanna on varma, että poika oli tuulentaitaja ja Avatar. Katara ja Sokka lähtevät pojan perään lentävän biisonin, Appan, selässä. Poika, Aang, on paennut Zukon kynsistä ja yhdessä he lähtevät Aangin kotiin Eteläiseen tuulitemppeliin. Temppelistä löytyy kuitenkin vain kuin kasa luurankoja. Aang siirtyi Avatar-tilaan ja sielunsa päätyi henkimaailmaan, jossa hän tapasi lohikäärmehengen. Katara lupasi, että hän ja Sokka olisivat nyt Aangin perhe ja auttaisivat tätä. He ottivat mukaan löytämänsä lentolemurin, jonka he nimesivät Momoksi.

Aangin ryhmä saapuu erääseen Maan valtakunnan kylään, jossa kaikki maantaitajat oli vangittu. Aang rohkaisi kyläläisiä taistelemaan Tulikansaa vastaan ja tunnusti myös olevansa Avatar. Kun Tulisoturit oli ajettu pois, Aang kertoi Kataralle ja Sokkalle, miten hän oli päätynyt jään vangiksi. Hän oli Appan kanssa paennut kotoa kuultuaan olevansa Avatar, koska hän itse ei halunnut olla, ja myrskyssä jäädyttänyt itsensä vahingossa sadaksi vuodeksi. Mutta nyt Aang päätti jatkaa opintojaan ja jatkoivat Maan valtakunnan kylien vapautusta ja alkoivat myös etsiä Aangille vedentaitajaopettajan, sillä vesi oli järjestyksessä tuulen jälkeen seuraava alkuvoima.

Tulimaan pääkaupungissa komentaja Zhao kertoi Tulen valtias Ozaille vedentaitajien ylläpitäjiin, Kuun ja Meren henkiin liittyvän tiedon, jonka he olivat löytäneet henkien vartioimasta kirjastosta. Lisäksi hän kertoi kuinka Zuko oli löytänyt Avatarin, mutta tämä oli päässyt karkuun. Ozai käski Zhaoa vangitsemaan Avatarin ennen kuin Zuko löytää hänet. Zuko ja Iroh istuivat eräässä Tulikansan siirtokuntaan rakennetun teekaupan lähellä ja Zuko muisteli kuinka hän oli kolme vuotta sitten vastustanut yhtä sotasuunnitelmaa ja kuinka hänen isänsä oli määrännyt hänet tulentaitajakaksintaisteluun eli Agni Kaihin. Zuko oli luullut kohtaavansa suunnitelmaa esittäneen kenraalin, mutta huomattuaan että vastustaja olikin hänen oma isänsä, hän kieltäytyi taistelemasta. Rangaistuksena Ozai oli polttanut Zukon toisen silmän ja karkottanut hänet siihen asti kunnes hän onnistuisi pyydystämään Avatarin.

Harjoitellessaan vedentaitamista maantaitajilta löytyneen käärön avulla Aang näki näyn jonka mukaan hän voisi saada apua sotaan lohikäärmehengeltä meditoimalla Pohjoisessa tuulitemppelissä, joten hän lähti sinne. Temppelissä Aangia odotti mies, joka kertoi käyvänsä temppelillä usein. Mies vei Aangin huoneeseen, jossa oli patsaita jotka esittivät edellisiä Avatareja. Sitten joukko jousiampujia tuli esiin ja vangitsivat Aangin jättäen hänet Zhaon kuulusteltavaksi. Mutta sitten naamioitu miekkamies "Sininen henki" vapautti Aangin. Ja kun he yrittivät paeta, yksi nuoli osui "Siniseen henkeen", joka paljastui Zukoksi. Aang jätti hänet metsään tokenemaan ja palasi Kataran ja Sokkan luokse ja he lähtivät kohti Pohjoista vesiheimoa.

Zhao oli saanut asian selville ja kertoi epäilynsä oitis Ozaille. Ozai lähetti Zhaon tekemään hyökkäyksen Pohjoiseen vesiheimoon ja tappamaan Kuun ja Meren Henget. Zhao asensi ansan majataloon, jossa Zuko yöpyi, ja luuli tappaneensa hänet. Sen jälkeen hän otti Irohin ja Zukon aluksen miehistön komentoonsa.

Aang, Katara ja Sokka saapuivat lopulta Pohjoiseen vesiheimoon, jossa he tapasivat heimon johtajan, prinsessa Yuen. Viikkoja Aang ja Katara opiskelivat vedentaitamista mestari Pakkun oppilaina ja Sokka toimi Yuen vartijana, koska oli rakastunut häneen. Mutta eräänä päivänä taivaalta satoi tuhkaa, mikä merkitsi Tulikansan hyökkäystä. Heimon soturit ja vedentaitajat puolustivat kaupunkia ja samalla Yue opasti Aangin Henkien lähteelle, jossa uiskentelivat kaksi kalaa, itse Kuun ja Meren henget. Kun Aang alkoi meditoida, Zhaon ansasta selvinnyt Zuko hyökkäsi ja vei Aangin mukanaan. Kun Sokka ja Yue palasivat, Katara kertoi mitä oli tapahtunut ja he lähtivät etsimään Aangia. Kun Aang heräsi, hän yritti paeta. Sitten Katara tuli avuksi ja jäädytti Zukon.

Zhao ja Iroh saapuivat Henkien lähteelle. Kun Zhao yritti tappaa Kuun hengen. Iroh yritti estää sen. Mutta Zhao ehti iskeä Kuun henkeä tikarilla. Sen jälkeen Iroh teki jotain ennen näkemätöntä. Vastoin tulentaitajien voimia hän loi itse oman tulensa. Kuu muuttui punaiseksi ja vedentaitajat heikentyivät. Mutta Yue käytti Kuun hengeltä saamaansa voimaa ja Sokkan estelyistä huolimatta uhrasi itsensä parantaakseen Kuun hengen. Jäästä vapautunut Zuko paljasti Zhaolle elävänsä yhä, mutta Irohin neuvosta he pakenivat ja jättivät Zhaon vedentaitajien tappamaksi. Lopulta Aang siirtyi Avatar-tilaan ja ajoi hyökyaallolla Tulikansan laivaston pois. Hyökkäyksen päätyttyä Katara, Sokka ja heimon ihmiset kumarsivat Aangille jopa myös osa Tulikansan sotureista.

Tulimaan pääkaupungissa Ozai oli kuullut uutiset Irohin petoksesta ja Zhaon kuolemasta. Ozai antoi Zukon siskolle, Azulalle, tehtävän estää Avataria saamasta maata ja tulta hallintaansa ennen kuin kolmen vuoden päästä tulentaitajia vahvistava Sozinin komeetta jälleen ohittaa planeetan.

 Noah Ringer  Aang  
 Nicola Peltz  Katara  
 Jackson Rathbone  Sokka  
 Dev Patel  Zuko  
 Shaun Toub  Iroh  
 Aasif Mandvi  komentaja Zhao  
 Cliff Curtis  Tulen valtias Ozai  
 Seychelle Gabriel  prinsessa Yue  
 Katharine Houghton  Kanna  
 Damon Gupton  munkki Gyatso  
 Dee Bradley Baker (kreditoimaton)  Appa, Momo (ääniefektit)  
 John Noble  lohikäärmehenki (ääni)  
 Isaac Jin Solstein  maantaitajapoika  
 Keong Sim  maantaitajaisä  
 Randall Duk Kim  vanhus Pohjoisessa tuulitemppelissä  
 Francis Guinan  mestari Pakku  
 Summer Bishil  Azula  
  1. a b The Last Airbender Box Office Mojo. Viitattu 11.11.2015. (englanniksi)
  2. Allen, Nick: Ashton Kutcher and Sarah Jessica Parker awarded worst actor Razzies 27.2.2011. The Daily Telegraph. Viitattu 27.10.2011. (englanniksi)
Edeltäjä:
Transformers: Kaatuneiden kosto
Huonoimman elokuvan Golden Raspberry -palkinto
2011
Seuraaja:
Jack and Jill