Animaaniset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Animaaniset
Animaniacs
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli Animaatio
Komedia
Kestoaika 30 min
Luoja(t) Tom Ruegger
Pääosissa Rob Paulsen
Jess Harnell
Tress MacNeille
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat FOX
Yhdysvallat The WB
Suomi MTV3
Suomi Sub
Esitetty 13. syyskuuta 1993 –
14. marraskuuta 1998 (Alkuperäinen sarja)
Jaksoja 99
Tuotanto
Tuottaja(t) Rich Arons
Peter Hastings
Sherri Stoner
Rusty Miller
Steven Spielberg
Tom Ruegger
Vastaava(t) tuottaja(t) Steven Spielberg
Ohjaaja(t) Rusty Mills
Alfred Gimeno
Rich Arons
Chris Brandt
Greg Reyna
Käsikirjoittaja(t) Tom Ruegger
Paul Rugg
Peter Hastings
Sherri Stoner
Nicholas Hollander
Tuotantoyhtiö(t) Warner Bros. Animation
Palkinnot
Voitetut Peabody Award (1994)
Young Artist (1996)
Daytime Emmy (1996, 1999)
Ehdokkuudet Annie (1994, 1995, 1997, 1998)
Daytime Emmy (1994, 1995, 1999)
Blimp Award (1995, 1996, 1997)
Aiheesta muualla
IMDb

Animaaniset (engl. Animaniacs) on Warner Bros. Animationin ja Amblin Entertainmentin tuottama, kaksi kertaa Daytime Emmyllä palkittu humoristinen piirrossarja, jota tehtiin vuosien 19931998 aikana yhteensä 99 jaksoa. Se kertoo kolmesta Warnerin sisaruksesta nimeltään Yakko, Wakko ja Dot, jotka asuvat Warner Brosin studioalueella sijaitsevassa vesitornissa. He ovat sekopäisiä ja laittavat jatkuvasti lähiympäristöään nurinkurin. Useimmissa jaksoissa kolmikon kepposet ja tempaukset saavat mm. poliisin ja studion henkilökunnan heidän kintereilleen, jonka vuoksi heidät lukitaan usein rangaistuksena takaisin vesitorniin häpeämään. Sarja sisältää paljon viittauksia populaarikulttuuriin, elokuviin ja musiikkiin ja siinä ovat vierailleet mm. Frendit-sarjan hahmot, rock-bändi The Who ja elokuvaohjaaja Steven Spielberg. Sarjassa on myös tyypillistä parodioida historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittäviä tapahtumia,ilmiöitä ja henkilöitä joihin kuuluvat mm. Kummisetä-elokuva, Shakespearen näytelmät, Dalai Lama, Woodstock-festivaali ja Grigori Rasputin

Sarjassa on myös paljon muita hahmoja, joista kuuluisimpia ovat laboratoriohiiret Pinky ja Brain, jotka yrittävät valloittaa maailman. Hahmot saivat myöhemmin myös oman sarjan, jota on esitetty Suomessa nimellä Äly ja Väläys.

Sarja on menestyksensä myötä voittanut neljä palkintoa ja saanut yhteensä neljätoista palkintoehdokkuutta. Muun muassa ääninäyttelijät Frank Welker, Rob Paulsen ja Tress MacNeille saivat Annie ehdokkuuden vuosina 1994 ja 1995.

Suomessa Animaanisia näytettiin MTV3:lla ensimmäisen kerran vuosina 19971999 ja uusintana MTV3:lla vuosina 2000 ja 2001 sekä Subilla vuosina 20072009.

Sarjassa oli myös tiedottavia lauluja, esim. laulu, jossa kerrottiin kaikista Yhdysvaltain presidenteistä, ja laulu, jossa mainittiin nimeltä ja näytettiin kartalta kaikki maailman valtiot.

Tammikuussa 2018 ilmoitettiin että sarja saa uudelleenkäynnistyksen, joka alkoi Yhdysvalloissa 20. marraskuussa 2020. Tekeillä on vähintää kaksi tuotantokautta, joista toinen alkoi marraskuussa 2021. Steven Spielberg palaa tuottajaksi Amblin Entertainmentin ja Warner Bros. Animationin kanssa. Myös alkuperäiset ääninäyttelijät palaavat äänirooleihinsa.[1]

Hahmojen esittelyä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yakko on Warnereista pisin, ja hänellä on ruskeat housut. Hän on kaikista kolmesta ehkä älykkäin, mutta sekopäinen hänkin. Yakolla on ilmiömäinen taito lausua pitkiä sanoja ja lauseita nopeasti ja sujuvasti. Yakko ihastuu veljensä Wakon tavoin kauniisiin naisiin ja yrittää hurmata heidät. Yakko on myös sarjan aikana kertonut olevansa laktoosi-intolerantikko.

Wakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wakolla on punainen lakki ja sininen paita. Hän on keskimmäinen Warner-sisaruksista ja ilmeisesti sekopäisin koko porukasta. Wakolla on tapana syödä kaikkea roskista autoihin, eli ylipäätään mitä tahansa, mitä hän vain pystyy suuhunsa tunkemaan. Wakko pitää hatussaan lähes aina jekkupussia, joka sisältää kaikenlaisia esineitä ja tavaroita nuijista täytekakkuihin ja avaruusolentoihin. Toisinaan jekkupussi on tosin unohtunut jonnekin, ja yleensä näin käy, kun pussia juuri kipeimmin tarvittaisiin. Wakon tunnistaa myös siitä, että hänen kielensä on lähes aina ulkona. Sekopäisestä luonteesta huolimatta Wakko on aika ajoin koko kolmikon hiljaisin jäsen, ja onpa hän tainnutkin olla muutamaan otteeseen sanomatta sanaakaan kokonaisen jakson aikana.

Dot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dot on nuorin kolmesta Warner-sisaruksesta. Dotilla on vaaleanpunainen hame, ja hän pitää korvissaan kukkaa. Dot hurmaantuu aina komeista Hollywood-näyttelijöistä ja hyppää heidän syliinsä. Dot pitää itseään maailman söpöimpänä olentona ja korostaakin sitä usein sanomalla: "Olen söpö!"

Professori "Scratcha" Scratchensniff[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Scratcha (joksi Warnerit häntä kutsuvat) on Yakkon, Wakkon ja Dotin pääpsykiatri. Hän on aina Warnereista vastuussa ja jahtaa heitä yleensä studion hoitsun ja vartijan kanssa. Ensimmäisen jakson mustavalkoisessa osiossa professori Scratchensniff menettää hermonsa ja repäisee hiuksiaan niin kovaa, että ne lähtevät juurineen irti eivätkä kasva koskaan takaisin.

Mindy ja Nappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mindy on pikkuinen tyttö, jolla on tapana jahdata kaikkea: ilmapalloa, lintua tai vaikka meduusaa. Nappi-koira (engl. Buttons) lähtee aina Mindyn perään, koska sen on käsketty vahtia Mindyä. Mindy lähtee aina kauas: joskus hän onnistuu livahtamaan lentokoneeseen, laivaan tai jopa rakettiinkin. Mindy kyselee kaikilta kaikesta: "Miksi?", ja kun hänelle selitetään asia, hän kysyy uudestaan. Lopuksi hän sanoo "Okei, oot rakas. Hei hei!". Mindy päätyy aina takaisin kotipihalle leikkimään, ja Mindyn äiti suuttuu Napille aina jostakin.

Sulkaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulkaiset ovat kolme pulua Squit, Bobby ja Pesto, jotka joutuvat aina hankaluuksiin. Pestolla on sisko Sasha, jota toinen puluista tapailee.selvennä Pesto suuttuu aina Squitille jostain, ja Squit yrittää rauhoitella häntä erilaisin selityksin, mutta siitä huolimatta Pestolla on tapana hyökkäillä Squitin kimppuun.

Pinky ja Brain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pinky ja Brain ovat Acme-laboratoriossa asuvia hiiriä, joiden tavoitteena on vallata maailma joka ilta. Vaikka mitä he keksivät ja yrittävät, heidän yritys valloittaa maailma epäonnistuu aina. Brain on nero, ja Pinky on tyhmä.

Rita ja Rontti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rita on harmaavalkoinen kissa. Hänen ystävänsä on Rontti (engl. Runt)-niminen iso koira, joka seikkailee Ritan kanssa.

Slappy ja Skippy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slappy on orava, joka on aina pahalla päällä. Slappyn mukana on lähes aina Skippy-orava. Hänen arkkivihollisensa on Walter-susi.

Kana Buu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kana Buu haluaisi olla ihminen. Hän pukeutuu aina ihmiseksi ja tulee jostain asiasta kuuluisaksi, mutta joku aina sanoo "Kuulin että olet kana!", ja lopussa hän paljastuu jättiläiskanaksi ja hänet potkaistaan pihalle.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet.

 Rob Paulsen[2]  … Yakko, Dr. Otto Scratchensniff, Pinky, sivuäänet  
 Jess Harnell[2]  … Wakko  
 Tress MacNeille[2]  … Dot, Marita, sivuäänet  
 Frank Welker  … Ralph, Nappi, Thaddeus Plotz, Kana Boo, Walter Wolf, Runt, Ahab, Flavio, sivuäänet  
 Jim Cummings  … Kuuluttaja, sivuäänet  
 Maurice LaMarche[3]  … Brain, Eli, Squit, sivuäänet  
 Sherri Stoner  … Slappy  
 Nathan Ruegger  … Skippy  
 Jeff Bennett  … Baloney, Lee, eversti, kertoja, sivuäänet  
 Paul Rugg  … Herra ohjaaja, setä Albert  
 John Roarke  … Floyd  
 John Mariano  … Bobby  
 Chick Vennera  … Pesto  
 Bernadette Peters  … Rita  
 Nancy Cartwright  … Mindy, sivuäänet  
 Ron Perlman  … kersantti Sweete  
 Harry Shearer  … Ned Flat  
 Laura Mooney  … Katri Kaboom  
 Jack Burn  … Sid  
 Avery Schreiber  … Beanie  
 Corey Burton  … sivuäänet  
 Stuart Pankin  … sivuäänet  
 Lori Alan  … Sharon  
 Michael Dorn  … Jumala (1. jakso)  

Suomenkielisiä ääninäyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Petteri Summanen  … Yakko  
 Petri Hanttu  … Wakko  
 Kiti Kokkonen  … Dot  
 Antti Pääkkönen  … Tohtori Scratchensniff ja Kuolema  
 Rauno Ahonen  … Brain  
 Outi Alanen  … Mindy  
 Maija-Liisa Peuhu  … Slappy  
 Dimitri Qvintus  … Skippy  
 Petra Karjalainen  … Rita ja Sasha  
 Veikko Honkanen  … Lisko, Thaddeus Plotz ja Hyvä idea – huono idea -kertoja  
 Heikki Sankari  … Hyvä idea – huono idea -kertoja  
 Olli Parviainen     
 Titta Jokinen     
 Heikki Kujanpää     
 Leena Liimatainen     
 Janne Reinikainen     
 Markku Riikonen     
 Ralf Öhberg     
 Ossi Ahlapuro     

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ensimmäinen analyysi / Analyytikko avuntarpeessa / Iltasatu (engl. De-Zanitized / The Monkey Song / Nighty-Night Toon) (Esitetty Suomessa 6.9.1997)
 2. Yakkon maailma / Einsteinin piparit / Kysy ja luista (engl. Yakko's World / Cookies for Einstein / Win Big) (Esitetty Suomessa 13.9.1997)
 3. Warnerit vesillä / Pähkinäjahdissa / Yakkon universumi (engl. H.M.S. Yakko / Slappy Goes Walnuts / Yakko's Universe) (Esitetty Suomessa 20.9.1997)
 4. Saakos katsoa kattoa / Sulkaiset olipa kerran (engl. Hooked on a Ceiling / Goodfeathers: The Beginning) (Esitetty Suomessa 27.9.1997)
 5. Kuinka sekoboltsit kesytetään (engl. Taming of the Screwy) (Esitetty Suomessa 4.10.1997)
 6. Pomon pikkuhysteerit / Operaatio karamelli / ??? (engl. Temporary Insanity / Operation: Lollipop / What Are We?) (Esitetty Suomessa 11.10.1997)
 7. Pimputtelua / Kun Rita tapasi Runtin (engl. Piano Rag/When Rita Met Runt) (Esitetty Suomessa 18.10.1997)
 8. Suuri karkkikauppa / Bombin äiti (engl. The Big Candy Store / Bumbie's Mom) (Esitetty Suomessa 25.10.1997)
 9. Viljo Lama / Tehtävä Alpeilla (engl. Wally Llama / Where Rodents Dare) (Esitetty Suomessa 31.10.1997)
 10. Kuningas Yakko (engl. King Yakko) (Esitetty Suomessa 7.11.1997)
 11. Luomisen tuskia / Les misereläimet (engl. No Pain, No Painting / Les Miseranimals) (Esitetty Suomessa 14.11.1997)
 12. Vuosisadan autotallimyynti / Länsilaidan pulut (engl. Garage Sale of the Century / West Side Pigeons) (Esitetty Suomessa 21.11.1997)
 13. Valtaisat Warnerit / Juppihipot / Pasadenan pieni vanha kurrerouva (engl. Hello Nice Warners / La Behemoth / Little Old Slappy from Pasadena) (Esitetty Suomessa 28.11.1997)
 14. Warnerin laki / Kissa kuumalla paikalla (engl. La La Law / Cat on a Hot Steel Beam) (Esitetty Suomessa 6.12.1997)
 15. Avaruusipanat / Planeettojen sota (engl. Space Probed / Battle for the Planet) (Esitetty Suomessa 13.12.1997)
 16. Opettajan kullanmurut / Eläköön, Slappy! / ??? (engl. Chalkboard Bungle / Hurray for Slappy / The Great Wakkorotti: The Master and His Music) (Esitetty Suomessa 20.12.1997)
 17. Kohtalon ipanasinfonia / Viulunsoittoa katista (engl. Roll Over, Beethoven / The Cat and the Fiddle) (Esitetty Suomessa 27.12.1997)
 18. Pavlovin hiiret / Kana Boo-Ryshnikov / Raa-raa-Rasputin, hampaitasi rapsutin (engl. Pavlov's Mice / Chicken Boo-Ryshnikov / Nothing But the Tooth) (Esitetty Suomessa 3.1.1998)
 19. Kohtalokas lihapulla / Vaihdetaan maisemaa (engl. Meatballs or Consequences / A Moving Experience) (Esitetty Suomessa 10.1.1998)
 20. Kauhistuskirja. Nyt. / Linnut (engl. Heart of Twilight / The Boids) (Esitetty Suomessa 17.1.1998)
 21. ??? / Wakkon Amerikka | Davy Omelett / Isänmaan ipanat (engl. The Flame / Wakko's America / Davy Omelette / Four Score and Seven Migranes Ago) (Esitetty Suomessa 24.1.1998)
 22. Käärme paratiisissa / Ipanat ilmatilassa (engl. Guardin' the Garden / Plane Pals) (Esitetty Suomessa 31.1.1998)
 23. Operaatio Knox / Rakkauden siivin (engl. Opportunity Knox / Wings Take Heart)
 24. Hercule Yakko / Koti Niilillä / Kesäyön unelma (engl. Hercule Yakko / Home on De-Nile / A Midsummer Night's Dream)
 25. ??? / ??? / Vessahätätilanne / Sir Yaksalot (engl. Testimonials / Babblin' Bijou / Potty Emergency / Sir Yaksalot)
 26. ??? / Paljon porua purkista / Hiiriä ja hevosia (engl. You Risk Your Life / I Got Yer Can / Jockey for Position)
 27. Valastaako vai eikö valastaa? / Kivikautinen Mindy / Hyvät kanat ja rumat (engl. Moby or Not Moby / Mesozoic Mindy / The Good, the Boo and the Ugly)
 28. Manalan maanvaivat / Minervan kuutamounelmia / Luukäsi Kallopää (engl. Hot, Bothered and Bedeviled / Moon Over Minerva / Skullhead Boneyhands)
 29. Draculan painajainen / Frankenrotti (engl. Draculee, Draculaa / Phranken-Runt)
 30. O Silly Mio / Rita ja Rontti, erottamattomat / Suuren Vakkorotin kesäkonsertti (engl. O Silly Mio / Puttin' on the Blitz / The Great Wakkorotti: The Summer Concert
 31. Tylsistymisen huippu / Planeettalaulu / Astronappi (engl. Chairman of the Bored / Planets Song / Astro-Buttons)
 32. (O Silly Mio / Puttin' on the Blitz / The Great Wakkorotti: The Summer Concert)
 33. ??? / Kana Boo / Mahtava moisku / ??? (Cartoons in Wakko's Body / Noah's Lark / Chicken Boo / The Big Kiss / Hiccup)

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2008 Animaaniset sijalle 22 laatimaansa kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listaan.[4] Se listattiin myös vuonna 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan sijalle 17.[5]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Peabody Award
  • 1994
 • Daytime Emmy
  • 1996: Loistava saavutus animaatiossa
  • 1999: Erinomainen musiikinohjaus ja sävellys

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Annie
  • 1994: Paras saavutus ääninäyttelyssä (Frank Welker)
  • 1995: Ääninäyttely animaatiossa (Rob Paulsen ja Tress MacNeille)
  • 1995: Paras henkilökohtainen saavutus animaation musiikista (Richard Stone)
  • 1995: Paras animoitu televisio-ohjelma
  • 1997: Paras henkilökohtainen saavutus televisio-ohjauksesta (Charles Visser, jaksosta Noel)
  • 1998: Erinomainen saavutus television päiväohjelmasta
 • Daytime Emmy
  • 1994: Erinomainen animoitu lastenohjelma
  • 1995: Erinomainen animoitu lastenohjelma
  • 1999: Erinomainen animoitu lastenohjelma
 • Blimp Award
  • 1995: Suosikkipiirretty
  • 1996: Suosikkipiirretty
  • 1997: Suosikkipiirretty

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ‘Animaniacs’ Reboot Sets Hulu Premiere Date variety.com 7.4.2020 Viitattu 31.10.2020 (englanniksi)
 2. a b c Lawson, Tim & Persons, Alisa: ”Rob Paulsen”, The Magic Behind the Voices: A Who's Who of Cartoon Voice Actors, s. 266. Univ. Press of Mississippi, 2004. ISBN 978-157-806-696-4. Google-kirjat (viitattu 1.1.2019). (englanniksi)
 3. Robinson, Tasha: Ubiquitous voice actor Maurice LaMarche on Futurama, Pinky And The Brain, and more Interview. 20.6.2012. AV Film. Viitattu 31.12.2018. (englanniksi)
 4. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 24.5.2008. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
 5. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009. Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)