Elmeri (piirroshahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elmeri
Elmeri (vas.) animaatiossa To Duck or Not to Duck (1943).
Elmeri (vas.) animaatiossa To Duck or Not to Duck (1943).
Luoja(t) Tex Avery
Chuck Jones
Näyttelijä(t) Arthur Q. Bryan (1940–1959)
Hal Smith (1960–1968)
Mel Blanc (1972–1980)
Jeff Bergman (1990–1992)
Greg Burson (1992–1993)
Billy West (1996–)
Chris Edgerly (2004)
Noel Blanc (2005–2006)
Quinton Flynn (2006)
Ensi-
esiintyminen
Elmer's Candid Camera (maaliskuu 1940)
Kustantaja Warner Bros. Animation
Henkilötiedot
Koko nimi Elmeri
Sukupuoli mies
Suhteet

Elmeri (engl. Elmer J. Fudd) on Warner Bros. -yhtiön fiktiivinen animaatiohahmo ja yksi tunnetuimmista Looney Tunes -hahmoista. Elmeri on metsästäjä, jonka pääasiallisena tavoitteena on ampua Väiski Vemmelsääri. Elmeri esiintyi ensimmäisen kerran animaatiossa Elmer's Candid Camera 2. maaliskuuta 1940.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tex Avery kehitti vuonna 1937 animaatioon Egghead Rides Again uuden hahmon, jolla oli sipulin muotoinen nenä, omalaatuiset vaatteet ja kananmunan muotoinen pää. Hahmon nimi oli Egghead, ja sitä pidetäänkin nykyään tunnetun Elmerin esikuvana. Vuonna 1940 Elmerin ulkonäköä muokattiinkin nykyisen Elmerin ulkonäön suuntaan, ja samana vuonna tapahtui myös varsinaisen Elmerin ensimmäinen esiintyminen piirretyssä Elmer's Candid Camera.

Vuosina 1941–1942 Elmerin ulkonäkö muotoiltiin uudelleen viiteen piirrettyyn; hänestä tuli tukeva ja kaljamahainen. Yleisö ei kuitenkaan hyväksynyt uutta Elmeriä, joten tilalle palautettiin laihempi versio Elmeristä, joka oli ainoastaan päästä hieman pyöreämpi. Tästä ulkonäöstä Elmeri tunnetaan nykypäivänä, sillä se jäi Elmerin viimeiseksi ja hyväksi todetuksi ulkonäöksi.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elmerin äänenä toimi alun perin ääninäyttelijä Arthur Q. Bryan, mutta hänen ohellaan Elmeriä ovat äänittäneet myös Mel Blanc, Hal Smith, Jeff Bergman, Greg Burson, Billy West ja Tom Kenny. Suomeksi Elmeriä on äänittänyt ärrävikainen Rauno Ahonen ja muun muassa Pekka Autiovuori.

Monilla Looney Tunes -hahmoilla on jokin puhevika. Elmerillä se on ärrävika eli hänen puheessaan r muuttuu w:ksi. Esimerkiksi ”Be very, very quiet. I'm hunting rabbits.” (”Olkaa hyvin hyvin hiljaa, metsästän kaneja”) kuulostaa hänen lausumanaan ”Be vewy, vewy quiet. I'm hunting wabbits.” ("Ovkaa oikein hivjaa, vahtaan vusakoita")