Quinton Flynn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quinton Flynn
Henkilötiedot
Koko nimi Quinton Joseph Flynn
Syntynyt10. lokakuuta 1964 (ikä 58)
Yhdysvallat Cleveland, Ohio
Näyttelijä
Taiteilijanimet Quintin Flynn
Aktiivisena 1994–
Merkittävät roolit Liekki
(Ihmeneloset)
Timon
(Timon ja Pumba)
Jonny Quest
(The Real Adventures of Jonny Quest)
Raiden
(Metal Gear -pelisarja)
Kael'thas Sunstrider
(World of Warcraft)
Hämähäkkimies
(Marvel: Ultimate Alliance)
Venom
(Spider-Man: Friend or Foe)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Quinton Joseph Flynn (s. 10. lokakuuta 1964 Cleveland, Ohio) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä ja laulaja-lauluntekijä, joka tunnetaan muun muassa Timonin (Timon ja Pumba) ja Jonny Questin (The Real Adventures of Jonny Quest) äänirooleista 1990-luvulla.

Syksyllä 2009 Top of the Limit -sivusto listasi Flynnin seitsemännelle sijalle laatimassaan kymmenen parhaan videopelien ääninäyttelijän listassa.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flynn opiskeli Bowling Greenin ja Kentin osavaltion yliopistoissa, joista jälkimmäisestä hän valmistui television, radion, elokuvan ja teatterin pariin.[2] Ollessaan vielä Kentin osavaltion yliopistossa hän toimi käsikirjoittajana ja esiintyjänä sketsiohjelmassa Something/Anything, jota esitettiin WKSR-radiokanavalla, jossa Flynn toimi myös DJ:nä. High schoolin aikana Flynn toimi muusikkona perustamassaan The Stop -yhtyeessä.[2] Flynn oli myös isäntänä 120-minuuttisessa The Alternate Beat -ohjelmassa MTV:llä.

Myöhemmin Flynn matkasi yhdessä serkkunsa kanssa Los Angelesiin, mistä hänen tiensä vei Hollywoodiin. Onni ei kuitenkaan ollut mukana, ja Flynn sai kokea köyhää elämää onnistuen kuitenkin saamaan rooleja teatterinäytelmissä. Samalla Flynn kokeili stand up -komiikkaa yökerhoissa ja onnistui saamaan esisopimuksen Saturday Night Liven ja Jimmy Kimmel Liven ohjelmiin tekemään omia sketsejä. Flynn alkoi myös luomaan omaa sketsikomediasarjaa yhdessä Emmy-palkitun käsikirjoittaja/tuottaja Jeff Nimoyn kanssa. Ohjelman nimeksi tuli In Like Flynn!.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelemiseen Flynn päätyi 1990-luvulla, ja hän teki aluksi sivuääniä Aladdiniin ja saman tien päärooleja Katuhaihin sekä Ihmenelosiin, jossa hän korvasi toisella tuotantokaudella Liekkiä ääninäytelleen Brian Austin Greenin. Samoihin aikoihin vuonna 1995 Flynn sai ensimmäisen merkittävän ääniroolinsa, kun Leijonakuningas elokuvista tutut Timon ja Pumba saivat oman televisiosarjansa, jossa Flynn ääninäytteli Timonia.

Vuotta myöhemmin Flynn sai toisen merkittävän roolinsa sarjasta The Real Adventures of Jonny Quest, jossa Flynn ääninäytteli jälleen sarjan nimikkohahmoa. Sarjan päätyttyä Flynn teki useammin vierailevia rooleja eri animaatiosarjoissa, kuten Akun tehdas ja Jackie Chan seikkailee. 2000-luvulla Flynn alkoi tehdä äänirooleja videopeleihin sekä dubbauksia animesarjoihin.

Videopeleistä Flynn tunnetaan parhaiten Metal Gear -pelisarjasta tutun Raidenin äänenä. Dubbauksia Flynn on tehnyt muun muassa Narutoon, Bleachiin ja Blood+:aan. Nykyisin Flynn on enimmäkseen tehnyt äänirooleja videopeleihin, kuten Metal Gear Solid 2, Marvel: Ultimate Alliance, Spider-Man: Friend or Foe ja Crash of the Titans. Flynn toimi myös World of Warcraft roolipelin The Burning Crusade -lisäosassa prinssi Kael'thas Sunstriderin ääninäyttelijänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Top 10 Voiceover Artists In Gaming (Arkistoitu – Internet Archive) Top of the Limit 26.9.2009 Viitattu 7.10.2009 (englanniksi)
  2. a b IMDb finnish.imdb.com. Viitattu 15.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]