Raiden (Metal Gear)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raiden
雷電
Raiden Yoji Shinkawan kuvittamana
Raiden Yoji Shinkawan kuvittamana
Pelisarja Metal Gear
Ensimmäinen peli Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
Luoja Hideo Kojima
Suunnittelija Yoji Shinkawa
Ääninäyttelijä
(englanti)
Quinton Flynn
Ääninäyttelijä
(japani)
Kenyu Horiuchi
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Raiden (jap. 雷電), oikea nimi Jack (ジャック Jakku), on kuvitteellinen hahmo Konamin Metal Gear -videopelisarjassa, jossa hän on yksi päähenkilöistä. Hahmon on luonut Hideo Kojima ja suunnitellut Yoji Shinkawa. Raiden esiteltiin pelaajahahmona Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä, jossa hän osallistuu ensimmäiseen tehtäväänsä yhdysvaltalaisen FOXHOUND-erikoisyksikön jäsenenä. Vaikka hän vaikuttaa tulokkaalta hänen paljastetaan olevan entinen liberialainen lapsisotilas. Raiden esiintyy sivuhahmona Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa ja palaa päähahmona pelissä Metal Gear Rising: Revengeance, joissa käsitellään hänen menneisyyttään ja nykyistä elämäänsä sotilaana.

Hahmon ääninäyttelijänä toimii pelien japaninkielisessä versiossa Kenyuu Horiuchi ja englanninkielisessä versiossa Quinton Flynn.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raidenin oikea etunimi on Jack, ja hän on kotoisin Liberiasta. Lapsena hänet adoptoi Solidus Snake, joka oli Jackin tietämättä tappanut hänen vanhempansa. Kuusivuotiaana Jackista tuli Solidus Snaken yksityisarmeijassa palvellut lapsisotilas, ja hän sai kyvykkyytensä ansiosta lempinimen ”Jack the Ripper” eli ”Viiltäjä-Jack”. Hän osallistui useisiin konflikteihin Afrikassa, muiden muassa Liberian sisällissotaan vuosina 1989–1996. Aikuistuttuaan hän kuitenkin lähti Yhdysvaltoihin ja liittyi sen asevoimiin. Hän suoritti menestyksekkäästi satoja virtuaalitodellisuuteen sijoittuvia taistelutehtäviä, jotka pohjautuivat muiden muassa Shadow Moses -saaren tapahtumiin vuodelta 2005.

Big Shell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodelle 2009 sijoittuvassa Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä Jack on FOXHOUND-erikoisyksikön uusin agentti, ja hän saa tehtäväkseen tunkeutua New Yorkin edustalle rakennettuun Big Shell -vedenpuhdistuslaitokseen. Hänen tavoitteenaan on pelastaa Sons of Liberty -terroristijärjestön ottamat panttivangit, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti James Johnson. Häntä avustavat joukkoa johtava eversti, tyttöystävä Rosemary, SEAL-sotilas Iroquois Pliskin (joka sittemmin paljastui Solid Snakeksi) sekä räjähde-ekspertti Peter Stillman.

Aluksi Jackin koodinimi on ”Snake”, mutta se vaihdetaan nopeasti ”Raideniksi”. Raiden onnistuu päihittämään Sons of Libertyyn kuuluneen Dead Cell -yksikön jäseniä, mutta epäonnistuu yrityksessään pelastaa presidentti, sillä Revolver Ocelot tappaa tämän. Tehtävän aikana Raidenille kuitenkin paljastuu, että Big Shellin alapuolella sijaitsee vedenalainen Arsenal Gear -linnoitus, jonka on rakentanut Yhdysvaltain hallitusta kontrolloiva salaseura, Patriootit. Arsenal Gearin lamautettuaan Raidenille selviää, että koko Big Shell -tapaus oli ainoastaan osa Patrioottien suunnitelmaa. FOXHOUND oli lakkautettu vuosikausia sitten, ja ”eversti” olikin pelkkä Patrioottien kehittämä tekoäly.

Tapauksen loppuhuipennuksessa Raiden joutuu kaksintaisteluun Solidus Snakeä vastaan. Hän surmaa entisen kasvatti-isänsä, ja kohtaa Rosemaryn Manhattanilla.

Muita esiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raiden ei esiinny Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä, mutta kyseisessä pelissä kohdataan neuvostoliittolainen majuri Ivan Raidenovitš Raikov, joka itse asiassa on eräänlainen parodia Raidenista. Raikov muistuttaa ulkonäoltään suuresti Raidenia. Raikov on todennäköisesti homoseksuaalinen, sillä muutamissa pelin kohtauksissa hänellä vihjataan olevan rakkaussuhde eversti Jevgeni Borisovitš Volginiin. Raikovin toinen nimi on sanaleikki japaninkielisestä lauseesta ”Raiden-no-bitch”, viitaten hänen suhteeseensa eversti Volginin kanssa. Hahmon ääninäyttelijä on pelin japaninkielisessä versiossa Kenyuu Horiuchi ja englanninkielisessä versiossa Charlie Schlatter.

Snake Eaterin päivitetty versio, Metal Gear Solid 3: Subsistence, sisältää humoristisen lyhytelokuvan Metal Gear Raiden: Snake Eraser, jossa Raiden matkustaa ajassa menneisyyteen aikeinaan tappaa Naked Snake. Raidenin suunnitelmana on tällä tavoin estää Solid Snaken syntymä, sillä ilman Snakeä hän voisi olla Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsin päähenkilö. Eräässä kohtauksessa Raiden kohtaa eversti Volginin, joka erehtyy luulemaan häntä Raikoviksi.

Raiden tulee tiettävästi esiintymään Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa. 8. toukokuuta 2006 Konami esitteli E3-messutapahtumassa 15-minuuttisen trailerin, jonka päätöskohtauksessa Raiden taistelee Metal Gear Gekkōja vastaan. Trailerissa Raiden on pukeutunut hiekanruskeaan ninjapukuun, joka muistutaa Gray Foxin ja Mr. X:n pukuja edellisistä Metal Gear -peleistä. Traileri päättyi lauseeseen ”Raiden's Return!” eli ”Raidenin paluu!

Raiden esiintyy Metal Gear Solid: Portable Ops Plus -pelissä yhtenä uusista moninpelihahmoista.

Raiden on päähahmo pelissä Metal Gear Rising: Revengeance.