Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metal Gear Solid 2:
Sons of Liberty
Euroopan version kansikuva
Euroopan version kansikuva
Kehittäjä KCEJ
Julkaisija Konami Computer Entertainment Japan[1]
Ohjaaja Hideo Kojima
Tuottaja Hideo Kojima
Suunnittelija Hideo Kojima
Käsikirjoittaja Hideo Kojima
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Norihiko Hibino
Rika Muranaka
Pelisarja Metal Gear
Julkaistu
 • PlayStation 2[2]
  • NA 13. marraskuuta 2001
  • JP 29. marraskuuta 2001
  • EU 8. maaliskuuta 2002
Lajityyppi hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
CERO: C
BBFC: 15
OFLC: MA15+
OFLC: R16
PEGI: 16
IFCO: 15
Alusta PlayStation 2
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (jap. メタルギアソリッド2: サンズ オブ リバティー, Metaru Gia Soriddo 2) (lyhennettynä MGS2) on Konamin kehittämä ja julkaisema toimintaseikkailu- ja hiiviskelypeli, jonka ohjauksesta vastasi Hideo Kojima. Se julkaistiin vuonna 2001 PlayStation 2:lle. Metal Gear Solid 2 on Metal Gear -pelisarjan ilmestymisjärjestyksessä viides ja virallisessa aikajärjestyksessä kuudes osa. Pelin tarina sijoittuu suoraan Metal Gear Solidin jälkeen. Pelin tarina jatkuu Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa.

Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyn tarina on jaettu kahteen osioon. Näistä ensimmäisen tapahtumat sijoittuvat New Yorkin Hudson-joella kulkevalle USS Discovery -tankkerille. Toisen osion tapahtumapaikkana on huippumoderni vedenpuhdistuslaitos lähellä Manhattania. Edeltäjänsä tavoin juoni on monimutkainen ja sisältää paljon käänteitä. Sons of Libertyn tarina kerrotaan välinäytösten ja radiokeskustelujen avulla.

Johtuen Metal Gear Solidin suosiosta, peliä kohtaan oli julkaisun aikoihin suuria odotuksia.[3] Odotukset osoittautuivat aiheellisiksi, pelin ollessa niin pelaajien kuin kriitikoidenkin mielestä menestys, arvosteluiden keskiarvon ollessa 95 %[4] ja pelin myyntilukujen ollessa noin 7 miljoonaa.

Pelin julkaisua seurasi laajennettu versio, Metal Gear Solid 2: Substance, joka julkaistiin PlayStation 2:lle, Xboxille ja Microsoft Windowsille.

Metal Gear Solid 2 on taktinen toimintapeli, jossa painotetaan hiiviskelyä ja vartijoiden välttelyä. Pelaaminen muistuttaa hyvin paljon aikaisempia pelisarjan pelejä, mutta Metal Gear Solidissa on mukana muutamia uudistuksia. Pelaamiseen on tuotu lisää taktisia elementtejä mahdollistamalla muun muassa ampumisen ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Lisäksi vartijoita voi huijata käyttämällä ympäristöä hyväkseen esimerkiksi lasipulloja tai hedelmiä ampumalla. Tällöin pelaaja voi kiinnittää vartijoiden huomion ja hyödyntää tilannetta hyväkseen. Pelissä on myös muun muassa mahdollista roikkua kaiteilla ja ampua nurkan takaa.

Metal Gear Solid 2:ssa vihollisille on luotu kehittyneempi tekoäly. Viholliset pystyvät esimerkiksi kutsumaan apujoukkoja tai toimimaan ryhmissä. Peli sisältää useita pomotaisteluita, joiden voittamiseksi pelaajan on keksittävä keino ohittaa pomovastuksen puolustus. Vaikka pelin aikana pelaajalle kerääntyy suuri asevalikoima, ei pelaajan ole pakko aiheuttaa yhtäkään kuolemaa, mikäli käyttää nukuttavia aseita tai lähitaisteluliikkeitä.

Metal Gear
-pelisarjan aikajana
n · k · m
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Metal Gear Solid: Sons of Libertyn tarina on jaettu kahteen osioon. Näistä ensimmäisen tapahtumat sijoittuvat New Yorkin Hudson-joella kulkevalle USS Discovery -tankkerille. Toinen osio jatkaa samalta paikalta, johon ensimmäinen päättyi. Tapahtumapaikkana on huippumoderni vedenpuhdistuslaitos Big Shell lähellä Manhattania. Edeltäjänsä tavoin juoni on monimutkainen ja sisältää paljon käänteitä.

Solid Snake tankkerissa

Tankkerijakso sijoittuu vuoteen 2007, eli kaksi vuotta Metal Gear Solidin tapahtumien jälkeen. Solid Snake ja Hal "Otacon" Emmerich toimivat Philanthropy-järjestössä, jonka tarkoituksena on sabotoida Metal Geareja, jotka rakennettiin Revolver Ocelotin myytyä Metal Gear REXin pohjapiirrokset mustassa pörssissä. Snake tunkeutuu USS Discovery -öljytankkerille saatuaan tietoa, jonka mukaan tankkeri kuljettaa Yhdysvaltain merijalkaväen vartioimaa Metal Gear RAYn prototyyppiä. Yhtäkkiä salaperäiset palkkasotilaat hyökkäävät ja valtaavat tankkerin. Pian Snakelle paljastuu, että sotilaita johtaa entinen Venäjän armeijan eversti Sergei Gurlukovich.

Snake tunkeutuu tankkerin rahtiruumaan, jossa säilytetään Metal Gear RAYn prototyyppiä. Ruumassa on myös suuri joukko amerikkalaisia sotilaita, jotka eivät tiedä venäläisten hyökkäyksestä. Gurlkovich saapuu ruumaan ja ottaa panttivangikseen amerikkalaisten sotilaiden komentajan, Scott Dolphin. Yhtäkkiä palkkasotureiden kanssa yhteistyötä tehnyt Revolver Ocelot pettää liittolaisensa ja tappaa sekä Gurlukovichin että Dolphin. Hän laukaisee tankkerille asetetut Semtexit, ja neuvoo sotilaita pakenemaan henkensä edestä. Ocelot varastaa Metal Gear RAYn prototyypin ja pakenee tankkerista. USS Discovery uppoaa, ja Solid Snaken uskotaan saaneen surmansa katastrofissa.

Vedenpuhdistamo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedenpuhdistuslaitokselle sijoittuvan osion tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2009, eli kaksi vuotta tankkerijakson tapahtumien jälkeen. FOXHOUND-erikoisyksikön uusin agentti Raiden saa tehtäväkseen tehtäväkseen tunkeutua Big Shell -vedenpuhdistuslaitokseen ja pelastaa Dead Cell -ryhmän jäsenten sekä venäläisten palkkasoturien vangitsevamat panttivangit, joihin kuuluu Yhdysvaltain presidentti James Johnson. Terroristeja johtavat Sergei gurlukovichin tytär Olga sekä salaperäinen henkilö, joka väittää olevansa Solid Snake. Raidenia auttavat hänen tyttöystävänsä Rosemary sekä eversti Roy Campbell. Raidenin lisäksi Big Shelliin lähetetään Yhdysvaltain SEAL-ryhmän sotilaita, mutta Dead Cellin jäsenet Vamp ja Fortune tappavat nämä.

Pelin aikana Raiden voittaa Dead Cellin jäsenet Fatmanin ja Vampin sekä pelastaa presidentti Johnsonin, joka yrittää tappaa itsensä myöhemmin, Ocelotin ampuessa hänet kuitenkin ensin. Raiden myös kohtaa terroristien salaperäisen johtajan, joka paljastuu Solid Snaken "veljeksi", Solidus Snakeksi. Hän myös saa selville, että häntä avustanut merijalkaväen sotilas Iroquois Pliskin onkin tankkerin uppoamisesta pelastunut Solid Snake. Raidenille paljastuu, että Big Shellin alla sijaitsee Arsenal Gear -niminen vedenalainen linnoitus, jossa säilytetään massavalmistettuja Metal Gear RAY -mechoja. Arsenal Gearin rakennutti Yhdysvaltain hallitusta kontrolloiva salaseura, Patriootit.

Otaconin siskon Emma Emmerichin kehittämän tietokoneviruksen ansiosta Raiden onnistuu muuttamaan Arsenal Gearin toimintakyvyttömäksi, mutta Vamp tappaa Emman. Raiden joutuu vangiksi Arsenal Geariin, mutta onnistuu vapautumaan ja kohtaa Snaken. Olga Gurlukovich paljastuu Solid Snaken liittolaiseksi, minkä seurauksena Solidus tappaa hänet. Revolver Ocelot varastaa Metal Gear RAY:n ja yrittää tappaa Raidenin, Solidin ja Soliduksen paljastettuaan olevansa Patrioottien agentti. Dead Cellin jäsen Fortune kuitenkin estää Ocelotia, ja Metal Gear Solidissa kuolleen Liquid Snaken henki ottaa valtaansa Ocelotin ruumiin Ocelotin Metal Gear Solidissa menettämän käden tilalle asennetun kätensä avulla. Liquid pakenee tuhotakseen Patriootit.

Arsenal Gear iskeytyy Manhattanille ja Raidenille paljastuu, että eversti Campbell olikin Patrioottien kehittämä tekoäly. FOXHOUND oli lakkautettu vuosikausia sitten, ja Raiden olikin tietämättään Patrioottien lähettämä agentti, ja koko terroristiepisodi tarkkaan suunniteltu juoni, jonka avulla oli tarkoitus testata Patriootien kykyä hallita maailman tapahtumia. Kaksintaistelun päätteeksi Raiden tappaa Soliduksen ja lopulta kohtaa kaupungilla Rosemaryn.

Lopputekstien jälkeen pelaaja voi kuulla keskustelun, jossa Solid Snake ja Otacon keskustelevat Emman antamasta levykkeestä. Otaconin mukaan levyke sisältää Patrioottien jäsenten nimet. Hän myös kertoo, että levykkeen mukaan jäsenet asuivat Manhattanilla, mutta heistä viimeinenkin kuoli 1900-luvun alussa. Tämä jättää Solidin ja Otaconin hämmenyksen valtaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelin tarina jatkuu Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots -pelissä joka sijoittuu viisi vuotta myöhempään aikaan.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaninkielinen versio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Englanninkielinen versio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 95/100 [5]
Metacritic 96/100 (perustuu 20 arvosteluun)[6]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Electronic Gaming Monthly 9.5/10
GameSpot 9.6/10
IGN 9.7/10
Peliplaneetta.net 94/100 [7]

Lupaavien trailereiden ja pelin edeltäjän menestyksen myötä Metal Gear Solid 2:ta kohtaan osoitettiin laajalti huomiota jo ennen pelin julkaisua. Metal Gear Solid 2 sai paljon ylistystä kriitikoilta ja pelisarjan faneilta. Pelin saamat arvosanat olivat harvoin alle 95% ja pelistä tuli 7 miljoonan kappaleen myynnillään PlayStation 2:n neljänneksi myydyin peli.

Kriitikot ylistivät pelin graafisten yksityiskohtien tasoa ja etenkin pelin lukuisia välianimaatioita. Pelin tarina jakoi arvostelijoiden mielipiteitä. Toiset ylistivät Hideo Kojiman kunnianhimoista ja laajaa käsikirjoitusta, mutta toiset pitivät sitä liian raskaana videopelille.kenen mukaan? Jotkut arvostelijat tunsivat pelin pitkien dialogikohtien katkovan liikaa itse pelaamista.kenen mukaan? Fanit kritisoivat eniten sitä, että peliä pelataan suurimmaksi osaksi Raidenilla eikä Solid Snakella.kenen mukaan?

 1. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty Playstation. Sony Interactive Entertainment LLC. Viitattu 17.3.2020. (englanniksi)
 2. SCEE 2002 - Key facts and figures SCEE Press Room. 9.1.2002. SCEE. Viitattu 19.3.2011. (englanniksi)
 3. 25 yliarvostetuinta peliä kautta aikain GameSpy. Viitattu 1. marraskuuta 2007.
 4. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty GameRankingsissa GameRankings. Viitattu 1.11.2007.
 5. GameRankingsin keskiarvo GameRankings. Viitattu 24.11.2008.
 6. Metacriticin keskiarvo MetaCritic. Viitattu 24.11.2008.
 7. Peliplaneetta.netin arvostelu Peliplaneetta.net. Viitattu 24.11.2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]