Metal Gear (kuvitteellinen ase)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metal Gearit ovat Konamin suositussa Metal Gear -pelisarjassa esiintyviä kuvitteellisia mechoja. Metal gearit ovat ydinaseilla aseistettuja, kahdella jalalla käveleviä panssarivaunuja. Metal Gear -pelien tarinassa päähenkilön päätavoitteena on useimmiten tuhota Metal Gear.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Metal Gearien esiaste oli neuvostoliittolaisen tiedemiehen Nikolai Stephanovich Sokolovin vuonna 1964 kehittämä valtaisa Shagohod-panssarivaunu, jota eversti Volgin suunnitteli käyttävänsä Yhdysvaltoja vastaan. Shagohod ei ollut varsinaisesti Metal Gear eikä edes mecha, mutta se toimi Metal Gearien esikuvana. Shagohodin suunnittelun aikana Sokolovin kilpailija Aleksandr Leonovitš Granin esitteli Volginille oman ideansa kahdella jalalla varustetusta panssarivaunusta. Volgin kuitenkin hylkäsi idean, mutta Graninin ystäviin kuulunut Hal Emmerichin isoisä kirjoitti asiakirjoja aiheesta, ja mahdollisesti Otacon perusti oman ideansa Metal Gear REXistä näihin asiakirjoihin. Shagohod ei ikinä antanut Neuvostoliitolle mahdollisuutta voittaa kylmää sotaa, koska FOX-erikoisyksikön agentti Naked Snake tuhosi sen Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä

Kaikkein aikaisin Metal Gear oli Metal Gear RAXA joka esiintyi Metal Gear Solid: Portable Opsissa. Sen kehitti Yhdysvaltain hallitus 1970-luvulla. Se perustui Aleksandr Leonovitch Graninin piirustuksiin ja Nikolai Stepanovich Sokolovin luomukseen. Toisin kuin Shagohod sillä oli neljä jalkaa joka oli enimmillään vain askel kohti kaksijalkaisuutta joka oli Silloisella teknologialla mahdotonta. Toisin kuin Shagohod se pystyi ampumaan useita ohjuksia kerralla. Koska Metal Gear RAXA:lla ei ollut Shagohodin nopeutta, piti se kuljettaa kohteen lähelle. Kuljettaminen toteutettiin kiinnittämällä RAXA rakettiin ja viemällä se kiertoradalle jossa se irrotettiin lähelle kohdetta.

Kokeellinen prototyyppi RAXAsta oli ulkopuolisesti samanlainen kuin valmis malli joka valmistui myöhemmin. Big Boss oli uskoteltu luulemaan sitä valmiiksi ja ainoaksi malliksi. Kumminkin hänen saapuessaan se käynnistyi petturikenraali Skowronskin otettua sen komentoonsa ja yritettyä käyttää sitä Geneä vastaan. Sen epävalmius tuli pian ilmeiseksi, kun sen konekivääri sammui kesken tulituksen. Kuitenkin Genen komennosta Ursula käytti telekineettisiä voimiaan ja heitti Skowronskin pois ohjaamosta tappaen hänet ja venyttäen RAXAn kyvyt kauas sanan koneen yläpuolelle. Kun Big Boss joukkoineen onnistui tuhoamaan sen jalat, he pääsivät tulittamaan RAXAn haavoittuvaisimpia kohtia, "siivissä" sijaitsevia ohjusputkia, jonka jälkeen RAXA tuhoutui.

Hetken voitonhuuman jälkeen Big Bossille kuitenkin kerrottiin, että tämä RAXA oli pelkkä koe-versio, ja että valmista Metal Gearia siirretiin parhaillaan rakettiin. Hän saapi paikalle juuri Genen käynnistäessä lähtölaskennan ja päätti oman henkensä kustannuksella yrittää miehineen pysäyttää sen. Heidän onnekseen se on miehittämätön ja ilman puolustusta, mutta sen suojan on sanottu olevan haavoittamaton tavallisella aseistuksella ja hyökkäys raketilla tuhoaisi tukikohdan. Tästä huolimatta hän jatkaa tulittamista sen lähtöön asti. Kuitenkin yhtenäinen tulitus vaurioitti sitä ratkaisevasti ja se tuhoutui Maan ilmakehässä.

Pelillisesti ensimmäinen Metal Gear kuitenkin oli venäläisen tiedemiehen Drago Pettrovich Madnarin vuonna 1995 kehittämä Metal Gear TX-55, joka esiintyi alkuperäisessä Metal Gear -pelissä. Afrikkalaisen Outer Heaven -valtion johtaja, Big Boss, kidnappasi Madnarin ja pakotti tämän kehittämään ennennäkemättömän voimakkaan asejärjestelmän, joka tekisi Outer Heavenista kansainvälisen supervallan. Madnarin onneksi FOXHOUND lähetti uusimman jäsenensä, Solid Snaken, joka pelasti hänet, tuhosi Metal Gear TX-55:n ja voitti Big Bossin.

Metal Gear 2: Solid Snakessa Madnar kuitenkin kehitti vapaasta tahdostaan aasialaiselle Zanzibar Land -valtiolle Metal Gear D:n, joka oli Metal Gear TX-55:n paranneltu versio. Metal Gear D:n ohjaajaksi valittiin FOXHOUNDin entinen jäsen Grey Fox, mutta tästä huolimatta Solid Snake onnistui tuhoamaan Metal Gear D:n. Zanzibar Land -tapauksen aikana Madnar ja Outer Heavenista selviytynyt Big Boss saivat lopullisesti surmansa, mutta Yhdysvaltain hallitus alkoi ilmaista kiinnostuksensa Metal Gearejä kohtaan.

Metal Gear Solidissa ArmsTech-yhtiö rakensi vuonna 2005 huipputiedemiehensä Hal "Otacon" Emmerichin suunnitteleman Metal Gear REXin Alaskan Shadow Moses -saarella sijaitsevassa ydinaseiden loppusijoitusta varten tarkoitetussa laitoksessa. Valitettavasti kapinalliseksi ryhtynyt FOXHOUND valtasi Liquid Snaken johdolla Shadow Moseksen ja otti haltuunsa REXin. Liquid uhkasi käyttää REXin ydinkärkeä, ellei Yhdysvaltain hallitus luovuttaisi hänelle Big Bossin ruumista. Eversti Campbellin avulla eläkkeelle vetäytynyt Solid Snake kutsuttiin takaisin palvelukseen ja lähetettiin Shadow Mosekselle. Tapauksen loppuvaiheilla Otaconin ja Grey Foxin tukema Solid Snake tuhosi REXin, ja Liquid kuoli keinotekoisen FOXDIE-viruksen aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Revolver Ocelot kuitenkin onnistui pakenemaan saarelta, ja muutamia kuukausia myöhemmin hän myi REXin piirustukset mustassa pörssissä. Tämän seurauksena miltei jokaisella maailman teollisuusmaalla oli oma versionsa Metal Gearistä.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty paljastaa, että Yhdysvaltain hallituksen käskystä Yhdysvaltain armeija alkoi kehittää uutta Metal Gearia, joka olisi ylivertainen muihin Metal Geareihin nähden. Niinpä pitkän kehitystyön tuloksena syntyi Metal Gear RAY, joka oli tarkoitettu muiden Metal Gearien metsästämiseen ja tuhoamiseen. RAYtä ei kuitenkaan voinut käyttää ydinaseiden laukaisualustana.

Vuonna 2007 Yhdysvaltain hallitusta kontrolloivalle Patriootit-salaseuralle työskennellyt Revolver Ocelot onnistui varastamaan Metal Gear RAYn prototyypin. Prototyypin pohjalta Patriootit rakennuttivat vedenalaisen Arsenal Gear -linnoituksen, jossa säilytettiin 25:ä tietokoneen kontrolloimaa Metal Gear RAYtä. Arsenal Gearin kaapanneiden terroristien suunnitelmat kuitenkin epäonnistuivat linnoituksen vaurioiduttua pahoin, kun se törmäsi Solid Snaken ja Raidenin ansiosta Manhattanille vuonna 2009.

Vuoteen 2014 sijoittuvassa Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa esiintyy massatuotettuja Metal Gear Gekkoja, jotka pystyvät loikkimaan pitkiä matkoja. Ne ovat varustettuja mm. konekivääreillä, ohjuksilla ja kameroilla versiosta riippuen, ja pystyvät matkimaan lehmän ääntelyä.

Guns of the Patriotsissa paluun tekevät myös Metal Gearit REX ja RAY, jotka kohtaavat Shadow Mosesilla Solid Snaken ohjatessa REX:ä ja Liquid Ocelotin ohjatessa RAY:a, jonka hän ryösti Sons of Libertyssä. Taistelu päättyy, kun Metal Gear REX on tuhonnut RAY:n, mutta on samalla itse vahingoittunut käyttökelvottomaksi.

Juoneen kuulumattomat pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metal Gear Acid:ssa yksi maailman suurimmista yhtiöistä, BEAGLE, rakentaa Lobito Islandilla Metal Gear KODOQUEta. Nimi tulee japanin sanasta "kodoku", joka tarkoittaa karkotusta. Olemalla yksi suurimmista Metal Geareista, sillä on varaa pitää kahta suurta suojakilpeä käsien tilalla ,joissa on kauko-ohjattavat ohjukset. Molemmissa käsissä on neljä paikkaa ohjuksille, joka tietää yhteensä kahdeksan ohjuksen varustusta. Ne voivat myös muodostaa suojaavan kuoren sen ympärille samalla säästäen tilaa. KODOQUElla on myös sädetykki lähellä jalkoja, ja jos suojakilvet tuhoutuvat pois tieltä, se voi käyttää päässään olevaa suunnatonta plasmatykkiä, jonka laukaisu voidaan estää vain tuhoamalla neljä hallintapaneelia. Muista Metal Geareista poiketen sillä on monta eri ohjaamoa yhden sijaan, ja sitä on suojelemassa vartiointirobotteja. Kun se oli tuhottu Lobito Islandilla, sen romu tuotiin Saintlogicille, jossa se korjattiin. Se tuhosivat uudestaan Solid Snake ja Venus.

Metal Gear Acid 2:essa esitellään tähän asti raskaimmin aseistettu Metal Gear Chaioth Ha Qadesh, jonka nimi tarkoittaa keterin kielellä "pyhiä eläviä olentoja". Muista Metal Geareista poiketen se voi ampua ydinohjuksia, mutta käyttää pääaseena neutronipommia, ja sitä voidaan ohjata joko käsin tai tekoälyllä nimeltä EGO (Enhanced Governing Organization System). Sen rakensi Saintlogic-yhtiö ohjaamaan useita muunneltuja supersotilaita sekä vahtirobotteja, mutta yhtiön varapresidentti tohtori Thomas Koppelthorn kaappasi sen kostaakseen kaikille, jotka olivat mukana Praulian verilöylyssä, jossa hänen vaimonsa sai surmansa. Sen aseisiin kuuluu neutronipommi, ohjukset, konekiväärit, vesi ja laserleikkurit sekä muista peleistä otettu Vector Cannon, joka tuhoaa kaikki varusteet, sekä Metal Gear Mk.II, joka asettaa sen kortit järjestykseen. Se tuhoutui Solid Snaken ja Venuksen hyökättyä sen kimppuun. Sen viimeinen käyttäjä oli Solid Snake, joka kiipesi laukaisimeen ohjuksen tilalle ja laukaisi itsensä karatakseen huomaamatta, mutta samalla murtaen jokaisen luunsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.