Big Boss

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelihenkilöä. The Big Boss on Bruce Leen tähdittämä elokuva.

Big Boss (jap. ビッグ・ボス, Biggu Bosu) on Metal Gear -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka loi japanilainen pelisuunnittelija Hideo Kojima. Big Bossin ensiesiintyminen oli sarjan ensimmäisessä pelissä Metal Gearissa, jossa hän on päähahmo Solid Snaken komentaja, kunnes hän paljastuu pelin pääkonnaksi ja tekee paluun Metal Gear 2: Solid Snakessa. Big Boss ei esiinny Metal Gear Solidissa ja Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä, mutta hänen kaunaisella suhteella Solid Snakeen on tärkeä rooli näissä peleissä. Nuori Big Boss esiintyy pelaajahahmona Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä ja Metal Gear Solid: Portable Opsissa, joissa hänen koodinimensä on Naked Snake (jap. ネイキッド・スネーク, Neikiddo Sunēku).

Pelisarjassa nuoren Big Bossin ääninäyttelijä on japaninkielisessä versiossa Akio Ōtsuka ja englanninkielisissä David Hayter, jotka ovat myös Solid Snaken ääninäyttelijöitä. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa vanhan Big Bossin äänenä kuullaan japaninkielisessä versiossa Chikao Ōtsuka ja englanninkielisessä versiossa Richard Doyle.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Metal Gear ja Metal Gear 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Big Bossin ensiesiintymisessä vuonna 1987 MSX2:lle julkaistussa Metal Gearissa hahmo on FOXHOUND-erikoisjoukon komentaja ja pelaajahahmo Solid Snaken esimies. Vuoteen 1995 sijoittuvassa tarinassa Snake lähetetään afrikkalaiseen Outer Heavenin linnoitukseen, jonka on perustanut legendaarinen palkkasotilas. Snaken tavoitteena on pelastaa Outer Heavenissä vangiksi joutunut FOXHOUND-agentti Gray Fox. Snake pelastaa Foxin, joka kertoo kidnapatun venäläisen tiedemiehen Drago Pettrovitš Madnarin rakentaneen kävelevän sotakoneen Metal Gear TX-55:n, jolla Outer Heaven voisi kukistaa länsimaat ja nousta maailman supervallaksi. Snake pelastaa tohtori Madnarin ja tämän tyttären Ellenin, minkä jälkeen hän tuhoaa Metal Gear TX-55:n. Outer Heavenin suunnitelmat maailmanvallasta on nujerrettu, mutta Snaken on vielä kohdattava Outer Heavenin johtaja. Outer Heavenin perustanut legendaarinen palkkasotilas on Big Boss, joka lähetti kokemattoman Snaken itsemurhatehtävälle, mutta hän aliarvioi Snaken taistelutaidot. Big Boss aktivoi linnoituksen itsetuhomekanismin ja haastaa Snaken kaksintaisteluun, mutta Snake voittaa kamppailun ja jättää Big Bossin ruumiin räjähtävän Outer Heavenin keskelle. Pelin lopputekstit kuitenkin paljastavat, että Big Boss selvisi Outer Heavenin tuhosta ja vannoo kostoa Solid Snakelle.

Big Boss tekee paluun vuonna 1990 MSX2:lle julkaistussa Metal Gear 2: Solid Snakessä, jossa hän on jälleenrakentanut Outer Heavenin keskiaasialaisessa Zanzibarlandin valtiossa. Vuoteen 1999 sijoittuvassa tarinassa Big Boss on värvännyt Gray Foxin Zanzibarlandin armeijaan ja professori Madnarin rakentamaan uuden Metal Gear -mallin nimeltä Metal Gear D. Big Bossin seuraaja FOXHOUND:ssa on eversti Roy Campbell, joka lähettää Solid Snaken Zanzibarlandiin pelastamaan tšekkiläisen professori Kio Marvin, joka on keksinyt öljylle OILIX-nimisen korvikkeen. OILIX:n valmistuskaava ja Metal Gear D voisivat tehdä Zanzibarlandistä maailman supervallan. Snaken onnistuu saada OILIX:n valmistuskaava, nujertaa professori Madnar, tuhota Metal Gear D ja päihittää Fox, minkä jälkeen hän kohtaa Big Bossin. Big Boss haastaa Snaken uuteen kaksintaisteluun. Snake on menettänyt kaikki käsiaseensa, mutta hän rakentaa liekinheittimen ja kärventää Big Bossin hengiltä. Metal Gear 2: Solid Snakessä Big Bossin kasvonpiirteet on mallinnettu näyttelijä Sean Conneryn pohjalta.

Metal Gear Solid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Big Boss ei esiinny vuonna 1998 PlayStationille julkaistussa Metal Gear Solidissa, mutta hänellä on tärkeä rooli pelissä. Vuodelle 2005 sijoittuvassa tarinassa FOXHOUND ja Next-Generation Special Forces ovat kaapanneet Shadow Mosesin saaren Alaskan rannikkolla. Terroristien vaatimuksena Yhdysvaltain hallitukselle on Big Bossin ruumiin luovuttaminen heille. Solid Snake kutsutaan palvelukseen estämään terroristeja laukaisemasta ydinohjusta Yhdysvaltain maaperälle, mutta kesken tehtävän FOXHOUND:n johtaja Liquid Snake paljastaa, että hänet ja Snake luotiin 1970-luvulla Yhdysvaltain hallituksen huippusalaisessa ihmiskloonausprojektissa nimeltä Les Enfants Terribles. Projektin tarkoituksena oli luoda Big Bossin täydellinen geneettinen kopio. Liquid myös paljastaa Snakelle, että Next-Generation Special Forcesin sotilaisiin on geeniterapialla istutettu Big Bossin geenejä. Pelin lopputekstien jälkeen Revolver Ocelotin puhelinsoitto Yhdysvaltain presidentti George Searsille paljastaa, että presidentti Sears on Big Bossin kolmas klooni Solidus, joka on geneettisesti perinyt sekä Big Bossin dominoivat että resessiiviset ominaisuudet.

Snake Eater ja Portable Ops[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 PlayStation 2:lle julkaistussa Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä esitellään nuori Big Boss, jonka koodinimi on Naked Snake. Vuodelle 1964 sijoittuvassa tarinassa CIA:n salainen FOX-yksikkö lähettää Naked Snaken Neuvostoliittoon pelastamaan venäläinen tiedemies Nikolai Stephanoviš Sokolov, joka on päättänyt loikata länteen. Naked Snaken tehtävä kuitenkin epäonnistuu, koska Snaken oppiäiti The Boss loikkaa eversti Volginin puolelle, neuvostoliittolaiset kaappaavat Sokolovin ja Volgin laukaisee Davy Crockett -pienoisydinkärjen. Puhemies Nikita Hruštšov kertoo presidentti Lyndon B. Johnsonille, että Neuvostoliiton on julistettava ydinsota Yhdysvalloille. Yhdysvallat voi kuitenkin välttää ydinsodan todistamalla syyttömyytensä, joten Snake lähetetään eliminoimaan The Boss ja eversti Volgin operaatio Snake Eaterissä. Tehtävän aikana Snake menettää oikean silmänsä majuri Ocelotille, mistä johtuu Big Bossin tunnusomainen silmälappu. Snaken onnistuu tuhota uusi neuvostoliittolainen asejärjestelmä Shagohod ja surmata eversti Volgin. Tehtävän loppuratkaisussa Snake päihittää The Bossin kaksintaistelussa ja pelastaa maailman ydintuholta. Presidentti Johnson palkitsee Naked Snaken uudella koodinimellä ”Big Boss”. Snake on kuitenkin henkisesti murentunut, koska hänen liittolaisensa EVA kertoi hänelle nauhoitukselta, että The Bossin loikkaus Neuvostoliiton puolella oli lavastusta. Yhdysvaltain tavoitteena oli saada Volginilta mikrofilmi, josta paljastuu Filosofien perintönä tunnetun sadan miljardin dollarin kätköpaikka. EVA varasti Snakeltä mikrofilmin ja toimitti sen Kiinaan, mutta lopputekstien jälkeinen keskustelu Ocelotin ja CIA:n johtajan välillä paljastaa, että EVA:n mikrofilmi on väärennös ja oikea mikrofilmi on Snaken takia Yhdysvalloilla.

Vuonna 2006 PlayStation Portablelle julkaistussa Metal Gear Solid: Portable Opsissa Big Boss esiintyy koodinimellä Naked Snake, koska hän tuntee katumusta The Bossin kuolemasta. Vuoteen 1970 sijoittuvassa tarinassa Snaken entinen komentaja majuri Zero on pidätetty ja FOX-yksikön uusi komentaja on Gene, joka on pettänyt Yhdysvallat ja linnoittanut vanhan neuvostoliittolaisen tukikohdan La Peninsula de los Muertosin niemimaalla Kolumbiassa. Snake estää Genen suunnitelmat maailmanvallasta ja luoda sotilaiden turvapaikka Army’s Heaven. Ennen kuolemaansa Gene antaa Snakelle mikrofilmin, jonka paljastamalla Army’s Heavenin rahakätköllä Big Boss luo Outer Havenin. Big Boss omaksuu nykyisen koodinimensä ja perustaa FOX-yksikön tilalle FOXHOUND:n. Lopputekstien jälkeisessä keskustelussa Ocelot ja majuri Zero perustavat Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä esitellyn Yhdysvaltoja hallitsevan salaseuran Patriootit. Ocelotin vaatimus liittymisestä Patriootteihin on pyyntö Zerolle, että heidän organisaationsa saa uuden jäsenen Big Bossista.

Guns of the Patriots[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 PlayStation 3:lle julkaistussa sarjan kronologisesti viimeisessä pelissä Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa paljastuu Big Bossin olleen yksi Patrioottien perustajajäsenistä. Majuri Zero perusti Patriootit jatkamaan The Bossin aatteita, mutta hänestä tuli vallanhimoinen ja suurudenhullu. Big Boss oli Patrioottien keulakuva ja ikoni, mutta Zero levitti hänestä valheellisia tarinoita maailmalle ja loi hänestä mielikuvan myyttisenä sankarina. Big Bossin mielestä Zero oli tulkinnut virheellisesti The Bossin haaveen yhdistyneestä maailmasta, koska Zeron suunnitelma saavuttaa The Bossin unelma oli ihmisten yksilöllisyyden ja vapaan tahdon poistaminen. Zero aloitti Les Enfants Terribles -projektin luodakseen korvikkeen Big Bossille, joka erosi Patriootteista ja perusti oman tulkintansa The Bossin tahdosta Outer Heavenin muodossa. Big Boss juonitteli Outer Heavenissä ja Zanzibarlandissä kaapata vallan Zerolta, jonka johdolla Patriootit alkoivat hallita Yhdysvaltoja. Big Boss ei kuollut Metal Gear 2: Solid Snaken loppuratkaisussa, vaan hänen ruumiinsa vietiin Zerolle, joka piti Big Bossin keinotekoisessa koomassa nanokoneilla. Big Bossille uskollinen EVA varasti Big Bossin ruumiin Patriooteilta ja vei sen Itä-Eurooppaan, kunnes pelin kolmannen näytöksen loppuratkaisussa Liquid Ocelot kaappaa ruumiin ja polttaa Big Bossin jäännökset karrelle.

Vuoteen 2014 sijoittuvan pelin lopputekstien jälkeen nähdään epilogi, jossa Big Boss tapaa hautausmaalla Solid Snaken, joka oli yrittänyt tehdä itsemurhan. Big Boss kertoo Snakelle, että EVA jälleenrakensi hänen kärventyneen ruumiinsa Liquidin ja Soliduksen ruumiinosilla. Itä-Euroopassa poltettu ruumis kuului Solidukselle, joka oli geneettisesti Big Bossin täydellinen kopio. Big Boss on tuonut hautausmaalle Zeron, joka on aivokuollut vanhus pyörätuolissa. Big Boss kertoo, että Zeron luomat tekoälyt ottivat hallinnan organisaatiossa, kunnes ne tuhottiin tietokoneviruksella pelin viidennessä näytöksessä. Big Boss varmistaa Patrioottien valtakauden päättymisen katkaisemalla Zeron happiletkun ja tukehduttaa hänet hengiltä. The Bossin hautakiven luona Big Boss ymmärtää Patrioottien ja Outer Heavenin olleen virheellisiä tulkintoja The Bossin viimeisestä tahdosta, koska The Boss ei haaveillut maailmanvallasta, vaan tasa-arvoisesta ja suvaitsevaisesta maailmasta. Big Boss tekee kunniatervehdyksen The Bossin haudalla, minkä jälkeen Patrioottien tekoälyjen ohjelmoima uusi FOXDIE-viruskanta vaikuttaa hänen elimistössään Snakestä saadulla tartunnalla. Big Boss pyytää Snakeltä, että tämä viettäisi loppuelämänsä rauhassa, eikä haaskaisi sitä taistelemiseen. Big Boss sanoo hänen ja Zeron välisen konfliktin olleen hedelmätön sota ja ennustaa, että jälkipolville koittaa uusi tulevaisuus. Snake ymmärtää tehneensä sovinnon isänsä kanssa, joten sytyttää Big Bossin pudottaman sikarin ja antaa sen hänelle. Big Boss polttaa viimeisen savukkeensa, minkä jälkeen hän kuolee nojaten The Bossin hautakiveen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots on vanhan Big Bossin debyytti kolmiulotteisena hahmomallina, jolla on ääninäyttelijä. Ennen pelin ilmestymistä ikääntynyt Big Boss nähtiin vain MSX2-konsolin Metal Gear -peleissä, Metal Gear Solidin ohjekirjassa Yoji Shinkawan piirtämänä luonnoksena ja Ashley Woodin kuvittamassa Elisan ennustuksessa Metal Gear Solid: Portable Opsissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiriitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla monissa Nintendo Entertainment Systemille julkaistujen videopelien yhdysvaltalaisissa myyntipainoksissa oli ohjekirjat, joissa pelin juoni oli kerrottu humoristisesta näkökulmasta ja hahmojen nimet oli muutettu. Alkuperäisen Metal Gearin NES-versiossa oli ohjekirja, jonka mukaan pelin pääkonna ja Outer Heavenin perustaja on ”Vermon CaTaffy”, mikä on satiirinen vitsi Muammar Gaddafin nimestä. Ohjekirjassa Vermon CaTaffyn mainitaan olleen lammaspaimen, josta tuli terroristi. Big Boss ei esiinny nimellä ohjekirjassa, vaan Snaken esimiehen nimi on ”Commander South”. NES-konsolille julkaistun Snake’s Revengen ohjekirjassa Big Bossin nimi on ”Higharolla Kockamamie”, mikä on viittaus Ruhollah Khomeiniin. Ohjekirjan mukaan Higharolla Kockamamie on itämainen despootti, jolle Metal Gearin pohjapiirrokset toimitti Vermon CaTaffy.

Vuonna 1990 NES-konsolille julkaistussa Metal Gearin epävirallisessa jatko-osassa Snake’s Revengessä Big Boss on nimettömän vihamielisen maan johtaja. Pelin loppupuolella Snake kohtaa Big Bossin, mutta yhtäkkiä hänelle paljastuu, että Big Bossista on tullut kyborgi Outer Heavenissä saatujen vammojen takia. Kaksintaistelun päätteeksi Snake päihittää maamiinoilla kyberneettisen Big Bossin.

Metal Gearin MSX2-versiossa julkaistun ohjekirjan mukaan Big Boss palveli Green Beretsissä, Special Air Servicessä ja GSG 9:ssä ennen kuin hänestä tuli FOXHOUND:n komentaja. Pelin japanilaisen myyntipainoksen ohjekirjassa on piirros Big Bossissa, jossa hänen silmälappunsa on vasemman silmän päällä, mutta Metal Gearissa ja kaikissa myöhemmissä sarjan peleissä Big Bossin silmälappu peittää oikean silmän. Metal Gear 2: Solid Snaken mukaan Big Boss menetti silmänsä 1980-luvulla ja perusti FOXHOUND:n 1990-luvulla. Metal Gear Solid ja Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty viittasivat, että vuonna 1972 Big Boss oli Les Enfants Terribles -projektissa yli 50-vuotias ja hän oli Metal Gear 2: Solid Snakessä jo yli 70-vuotias. Metal Gear Solid 3: Snake Eater kuitenkin muutti Big Bossin menneisyyttä paljastamalla, että hän oli vuonna 1964 vasta noin 30-vuotias, mikä tekee hänestä yli kymmenen vuotta nuoremman kuin edellisissä peleissä oli kerrottu. Pelin aikana hän menettää oikean silmänsä, mikä on ristiriidassa vanhaan selitykseen, jonka mukaan hän menetti silmän vasta 1980-luvulla. Pelin lopussa myös paljastuu, että Big Boss perusti FOXHOUND:n vuonna 1971, mikä on ristiriidassa FOXHOUND:n perustamisen sijoittamiseen 1990-luvulle.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonelehti Computerworldin mukaan Big Boss on yksi ”luovimmista” konnista videopeleissä.[1] Lehti kehui Big Bossin petturuuden monimutkaisuutta, koska Metal Gear Solidissa hän paljastuu Solid Snaken isäksi ja Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä hän on pelaajahahmo.

Viittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gagne, Ken: Witness: You can run, but you'll only die tired: Gaming's "baddest" villains Computerworld. Viitattu 20.1.2009. (englanniksi)