Crash of the Titans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crash of the Titans
Kehittäjä Radical Entertainment (PlayStation 2, Wii & Xbox 360)
Amaze Entertainment (Game Boy Advance & Nintendo DS)
SuperVillain Studios (PlayStation Portable)
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Vivendi Games ja Nintendo eShop
Suunnittelija Joe McGinn
Käsikirjoittaja Chris Mitchell
Taiteilija Yousuf Mapara
Säveltäjä Marc Baril
Pelisarja Crash Bandicoot
Pelimoottori Titanium Engine
Julkaistu PlayStation 2, Xbox 360, Game Boy Advance
 • NA 4. lokakuuta 2007
 • EU 12. lokakuuta 2007
 • AUS 18. lokakuuta 2007
Wii
 • NA 4. lokakuuta 2007
 • EU 12. lokakuuta 2007
 • AUS 23. lokakuuta 2007
PlayStation Portable
 • NA 16. lokakuuta 2007
 • AUS 22. marraskuuta 2007
 • EU 23. marraskuuta 2007
Nintendo DS
 • EU 19. lokakuuta 2007
 • AUS 23. lokakuuta 2007
 • NA 25. lokakuuta 2007
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
Alusta PlayStation 2, Xbox 360, Wii, PlayStation Portable, Game Boy Advance, Nintendo DS,
Jakelumuoto DVD, optinen levy, pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash of The Titans on Radical Entertainmentin ja Amaze Entertainmentin kehittämä sekä Sierra Entertainmentin vuonna 2007 julkaisema tasohyppelypeli PlayStation 2:lle, Xbox 360:lle, Wiille, PlayStation Portablelle, Game Boy Advancelle ja Nintendo DS:lle. Peli on suomenkielinen vain PlayStation 2:lla ja Wiillä.

Joka episodissa on kolme tavoitetta. Jos pelaaja saavuttaa kaikki tavoitteet, hän saa kultaisen voodoo-nuken; jos kaksi, hopeisen; jos yhden, pronssisen; jos ei yhtään, puisen. Peli koostuu 20 episodista (joita kutsutaan myös nimellä jakso). Jokaisessa episodissa on myös mojohuone, jossa pitää suorittaa jokin tehtävä tietyssä ajassa. Tehtäviä ovat kaikkien vihollisten nujertaminen, mojosalamoiden kerääminen, vihreän mojon kerääminen tai pommien tuhoaminen. Episodissa 11 on jopa portin murtaminen.

Tohtori Neo Cortex on luonut mojolla vahvistetun evolvosäteen avulla titaanihirviöitä (engl. Titans). Crash Bandicoot voi kaapata hirviön käyttöönsä voitettuaan sen. Uuden hirviön tavatessaan Crash saa myös voodoonuken, jossa kerrotaan tietoja hirviöstä. Pelissä on myös pienempiä ja heikompia vihollisia, kätyreitä joita ei voi kaapata. Jokaisen hyökkäys on nopea. Iskuja on yleensä aina kolme peräkkäistä. Rhinoroller (Sarvikieppo) lyö vain kerran eteenpäin sarvellaan. Kuitenkin esimerkiksi Magmadonilla ja Sludgella (Liete) on lähitaisteluhyökkäyksissä vain kaksi iskua. Spike (Vaarna) lyö kaikki kolme iskua ylöspäin, mutta epätarkkaan tahtiin. Ratciclen (Jäärotan) kolme iskua ovat hyvin nopeita, jolloin niistä on hyötyä. Battler (Taisto) lyö viisi kertaa peräkkäin siivillään, mutta epätasaiseen tahtiin, joten kolme viimeistä hyökkäystä ovat hyödyttömiä. Shellephant (Rapunorsu) osaa tehdä peräkkäisiä iskuja loputtomiin silloin, kun Shellepantin toinen isku osuu maahan. Skorilla lyö kerran molemmilla käsillään ja kolmantena pyörähtää lyöden hännällään.

Vihollisten kovia hyökkäyksiä ei tehdä aina käsin. Magmadon hyppää vihollisensa päälle, Battler syöksähtää vihollistaan päin ja Yuktopus (Inhomustis/Inhamustis) tekee äänivallin ympärillensä. Vihollisten voimakkaimmat iskut. Esimerkiksi Spike kasvattaa maasta piikkejä, Yuktopus (Inhamustis) ampuu lasersäteen oikean käden lasertykistä, Magmadon polkaisee vasemmalla jalallaan maahan ja ampuu maata pitkin laavavirran, Sludge oksentaa myrkkyhappoa, joka tuhoaa viholliset ilman erillistä armoa ja Ee-Lectricer (Sähköttäjä) ampuu taivaasta salamoita. Osa vihollisista osaa ampua. Vain Väijyllä (Snipella), Löyhkällä (Stenchilla) ja Sähköttäjällä on ampumakyky. (Uka Uka osaa myös tähdätä.) Ne ovat pikatuli, Lähitaisteluhyökkäys ja Tarkennettu tähtäys.

Jokaisella Crashin vihollisilla on myös kätyreitä, joita löytyy suurin määrin joka kentästä. Kaikki kätyrit ovat mutatoituja eläimiä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Crash Bandicoot, Crunch Bandicoot, Aku Aku ja Coco Bandicoot ovat kotinsa edustalla Vamppasaarella (engl. Wumpa Island). Coco aikoo keksiä kojeen, jolla voi kierrättää voita, kun tohtori Neo Cortexin ilma-alus tulee lähistölle. Cortex puhuu suureen megafoniin ja kertoo tuhoavansa Vamppasaaren. Hän pudottaa häkkejä ilma-aluksestaan ja vangitsee näin Cocon ja Aku Akun. Hän myös ampuu säteellään Crashia ja Crunchia. Crash väistää, mutta Crunch jäätyy jäälohkareen sisään eikä pääse vapaaksi. Crash ottaa Cocon voinkierrätyskoneen ja heittää sen Aku Akun häkkiin, jolloin se putoaa keskelle metsää.

Crash taistelee tiensä Aku Akun luo ja vapauttaa tämän, minkä jälkeen he alkavat kohdata outoja mutantteja. Asettamalla Aku Akun mutanttien kasvoille, Crash pystyy "kaappaamaan" mutantteja ja taistelemaan niillä. Se suuntaavat Zoomin temppeliin, jossa on jättimäinen mojoaarre. Cortex ja Uka Uka imevät temppelistä kaiken mojon itselleen, luodakseen "mojomutaatiolla" lisää mutantteja. Cortex jää taistelemaan Crashia vastaan, mutta Crash voittaa hänet tuhoamalla temppelin rakenteita jättiläismäisellä Inhamustis-nimisellä hirviöllä.

Uka Uka kyllästyy Cortexin tunarointiin ja ottaa Cortexin tilalle tämän siskontyttären, Nina Cortexin. Coco hypnotisoidaan auttamaan rakentamaan tuhorobottia nimeltä Tuomionaattori, joka tuhoaisi Vamppasaaren ja valloittaisi maailman. Crashin seuraava vastustaja on Tiny Tiger. Pian Crash saapuu Tinyn luokse kuitenkin valtaisan Rapunorsun kanssa, ja Tiny luovuttaa. Tiny päättääkin ryhtyä auttamaan Crashia ja hän kertoo minne Coco on vangittu ja lupaa viedä heidät sinne. Samalla hän kertoo, että Nina on astunut Neo Cortexin tilalle.

Matkaa varjostaa N. Gin, joka on rakettanut tehtaan hiekkarannalle. Päästyään N. Ginin luokse, Crash kukistaa loput häntä suojelevista mutanteista ja sulkee kulkutiet huoneeseen, minkä jälkeen he pakottavat hänet paljastamaan Uka Ukan laboratorion sijainnin. Crash ja Aku Aku taistelevat tiensä Uka Ukan luo, Ninan vietyä Coco viimeistelemään Tuomionattorin. Uka Uka muuttaa itsensä evolvosäteellä valtavaksi hirviöksi ja tuhovoimaisilla aseillaan hyökkä Crashin ja Qku Akun kimppuun. Mutta Crash käyttää Uka Ukan kokoa hyödyksi ja kaapattuaan hänet Crash laittaa Uka Ukan tuhoamaan moottorit, joista hän saa voimansa, ja näin Uka Uka saadaan voitettua.

Matka jatkuu Cortexin palatsiin, jonka läpi Crash raivaa tiensä Tuomionaattorin ohjaamoon. Viimeinen vastustaja on Nina Cortex, joka käyttää Arakniina-nimistä mutanttia. Kun Arakniina on manipuloitu tuhoamaan kolme Tuomionattorin moottoria, Crash ja Coco pysäyttävät Tuomionaattorin loput mekanismit, minkä jälkeen se kaatuu Vamppasaaren päälle ja tuhoaa noin neljäsosan siitä. Cortex pelastaa Ninan pienellä aluksellaan. Crash, Coco ja Aku Aku palaavat kotiin ja Crunch vapautuu jääkuoresta.

Kuvakaappaus tästä pelistä.
Toinen kuvakaappaus tästä pelistä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

GameSpotin arvostelussa peli sai keskinkertaisen vastaanoton arvosanoin 7/10. Sen mukaan hirviöitä vastaan taisteleminen lisää pelisarjalle mukavaa vaihtelua, vaikka niitä vastaan taisteleminen alkaa kyllästyttämään jonkin ajan kuluttua.[1]

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Jess Harnell  Crash Bandicoot  
 Greg Eagles  Aku Aku  
 Debi Derryberry  Coco Bandicoot, Nina Cortex  
 Chris Williams  Crunch Bandicoot, Tiny Tiger  
 Lex Lang  Tri. Neo Cortex  
 John DiMaggio  Uka Uka  
 Nolan North  Tri. N. Gin  
 Darryl Kurylo  Voodoo-kanit  
 Grey DeLisle  sivuäänet  
 Kathryn Feller  sivuäänet  
 Quinton Flynn  sivuäänet  
 Matt Hill  sivuäänet  
 Richard Steven Horvitz  sivuäänet  
 Tom Kenny  sivuäänet  
 Danny Mann  sivuäänet  
 Audrey Wasilewski  sivuäänet  
 Antti Pääkkönen  Crash Bandicoot, Tri Neo Cortex, Rotnikot, Koo-alat, Tuomioapinat  
 Veikko Honkanen  Aku Aku, Uka Uka  
 Annituuli Kasurinen  Coco Bandicoot  
 Rauno Ahonen  Crunch Bandicoot, Rotnikot, Koo-alat, Tuomioapinat, Voodoo-kanit  
 Mirjami Heikkinen  Nina Cortex  
 Petri Hanttu  Tri N. Gin, Rotnikot, Koo-alat, Tuomioapinat, Voodoo-kanit  
 Samuel Harjanne  Tiny Tiger, Rotnikot  
 Pasi Ruohonen  Koo-alat, Voodoo-kanit  
 Markus Bäckman  Voodoo-kanit  
 Kiti Kokkonen  Brat-tytöt  
 Rinna Paatso  Brat-tytöt  
 1. Davis, Ryan: Crash of the Titans Review gamespot.com. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]