Putte Possu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Putte Possu
Luoja(t) Friz Freleng
Näyttelijä(t) Joe Dougherty (1935–1937)
Mel Blanc (1937–1988)
Noel Blanc (1990–1992)
Bob Bergen (1996–)
Billy West (2003–2005)
Jeff Bergman (2006)
Ensi-
esiintyminen
Oudot musikantit (I Haven't Got a Hat) (maaliskuu 1935)
Kustantaja Warner Bros. Animation
Henkilötiedot
Koko nimi Putte Possu
Sukupuoli Mies
Suhteet

Putte Possu (myös Putte Änkkänen, engl. Porky Pig) on piirroshahmo, joka on esiintynyt Looney Tunes ja Merrie Melodies -animaatioissa sekä sarjakuvissa.

Bob Clampett suunnitteli Puten hahmon, jonka ensiesiintyminen tapahtui lyhytanimaatiossa I Haven't Got a Hat 2. maaliskuuta 1935. Siinä Putte oli ylipainoinen lapsi ja hänen äänensä teki Joe Dougherty. Kesti muutaman vuoden ennen kuin Putte aikuistui ja sai piirretyissä Mel Blancin äänen. Hän esiintyi myös elokuvassa Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? Piirretyissä Putte ottaa usein yhteen Repe Sorsan kanssa kuten Elmeri Väiskin. Putte änkyttää pahasti.

Suomalaisessa Nakke-sarjakuvalehdessä Putte esiintyi aluksi nimellä Putte Änkkänen. Hänen tyttöystävänsä nimi oli Petunia (myös alkukielellä) ja hän seikkaili usein Ossi (Cicero)-nimisen pikkupossun kanssa.

Aikakauslehti Apu julkaisi 1950-luvulla Väiski Vemmelsääri -sarjakuvaa, jossa Puten nimi oli Porkki.

Porky Pig esiintyi ensimmäisen kerran USA:ssa sarjakuvalehdessä Looney Tunes and Merrie Melodies Comics. Hahmolla oli oma sarjakuvalehtensä vuosina 1942–1962 (Dell) ja 1965–1984 (Gold Key Comics).

Sarjakuvissa Puten tunnetuimpia piirtäjiä ovat olleet Chase Craig, Roger Armstrong ja Carl Barks. Barks tosin piirsi Puttea vain kerran, tarina oli "Porky of the Mounties". Tarinan kirjoitti Chase Craig. Carl Beuttner uudelleentussasi joitakin yksityiskohtia (kuten Puten ja Petunian päät). Tarina pohjautui piirrettyyn Porky in the Northwoods (1936). Sarjakuva ei ole ilmestynyt suomeksi. Chase Craig on tunnettu muun muassa siitä, että hän toimitti Magnus, Robot Fighter -lehteä (suomeksi Markos – Robottiajan sankari). Hän toimitti USA:ssa myös lehtiä Donald Duck (Aku Ankka) ja Uncle Scrooge (Roope Ankka), kun Barks piirsi parhaita ankka-tarinoitaan, ja Paul Murryn aikaista Mickey Mouse (Mikki Hiiri) -lehteä.

DC Comics alkoi julkaista 1994 Looney Tunes -lehteä, jossa myös Putte on taas seikkaillut.

Amerikkalaisissa animaatioissa Puten äänenä on nykyisin Bob Bergen, suomenkielisissä dubbauksissa Petri Hanttu.

Suomessa Putte Possu tunnetaan myös Kipparikvartetin kappaleesta "Putte-Possun nimipäivät" (1953), jota ollaan Raahessa tuotteistamassa omaksi brändikseen [1][vanhentunut linkki], jolla ei ole tekemistä amerikkalaisen Puten kanssa. "Putte-Possun nimipäivät" löytyvät myös 1983 levytetyltä Putte-Possun huviretki -nimiseltä äänitteeltä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]