Bob Bergen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bob Bergen
41st Annie Awards, Bob Bergen.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt8. maaliskuuta 1964 (ikä 57)
Yhdysvallat St. Louis, Missouri
Näyttelijä
Taiteilijanimet Bob Bergan
Robert Bergen
Aktiivisena 1982–
Merkittävät roolit Putte Possu
(Duck Dodgers)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Robert Bergen (s. 8. maaliskuuta 1964 St. Louis, Missouri, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten Putte Possun ääniroolista useista animaatioista ja videopeleistä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bergen halusi olla jo 5-vuotiaana Putte Possun äänenä ja vuosia myöhemmin hänen haaveensa toteutui. Bergen muutti Cincinnatista Los Angelesiin 14-vuotiaana, kun hänen isänsä uusi työpaikka sijaitsi kyseisessä kaupungissa. Se ei kuitenkaan ollut nuorelle Bergenille ongelma sillä hänen idolinsa Mel Blanc työskenteli myös Los Angelesissa. Bergenin unelmana oli tulla ääninäyttelijäksi ja erityisesti oppia imitoimaan Putte Possua. Hän harjoitteli hahmon ääntä päivittäin ja loi samalla omia hahmoja. Bergenin koulun käynti jäi yhä vähemmäksi, kun hän alkoi tutkia ja kysellä useilta animaatio studioilta siitä miten pääsisi ääninäyttelijäksi piirrettyihin. Lopulta Hanna-Barbera -yhtiö ilmoitti asiasta Bob Lloydille, joka omisti silloin ainoan ääniroolittaja yhtiön Los Angelesissa nimeltä The Voicecaster. Lloyd puolestaan ilmoitti Daws Butlerille, joka on yksi tunnetuimmista ääninäyttelijöistä. Pian Bergen pääsi itse mestarin oppiin ääninäyttelemisessä muiden oppilaiden kanssa.

Ollessaan 18-vuotias Bergenin perheen hyvä ystävä Casey Kasem lähetti nimikirjoituksella varustetun kuvan high schoolin päättäjäisistä. Bergen lähetti takaisin kiitos viestin ja kertoi samalla haluavansa ääninäyttelijäksi piirretyihin ja liitti viestiin puhelinnumeronsa. Myöhemmin Bergen sai yllättävän puhelun Kasemilta, joka pyysi häntä tekemään kotitekoisen demokasetin, jossa olisi kaikki Bergenin osaamat äänet. Hän lähetti kasetin, jossa oli yhteensä 85 eri ääntä. Kasem puolestaan antoi demon ääninäyttelijä agentille Don Pittsille, joka otti Bergenin asiakkaakseen. Pian hän saikin ensimmäisen ääniroolinsa vuonna 1982 animaatiosarjassa Spider-Man and His Amazing Friends. Samalla Bergen opiskeli vielä seuraavat 5 vuotta Daws Butlerin alaisuudessa ja täytettyään 23 vuotta hän valmistui täysiaikaiseksi ääninäyttelijäksi. Tämän myötä Bergenillä oli enemmän aikaa tehdä äänirooleja animaatiosarjoihin, mainoksiin ja videopeleihin.

Bergen teki ensimmäisen Putte Possun ääniroolin vuonna 1996 lyhytanimaatioon Superior Duck. Seuraavan kerran hänet kuultiin elokuvissa Looney Tunes: Reality Check ja Looney Tunes: Taas kehissä vuonna 2003. Samalla Bergen oli Putte Possun ääniroolissa animaatiosarjassa Duck Dodgers, josta hän sai Annie-ehdokkuuden vuonna 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]