Daws Butler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daws Butler
Daws Butler vuonna 1976
Daws Butler vuonna 1976
Henkilötiedot
Koko nimi Charles Dawson Butler
Syntynyt16. marraskuuta 1916
Toledo, Ohio, Yhdysvallat
Kuollut18. toukokuuta 1988 (71 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Näyttelijä
Taiteilijanimet Dawes Butler
Aktiivisena 1935–1988
Merkittävät roolit Hakki-koira
(Hakki-koira)
Salama-Santeri
(Salama-Santeri)
Jogi-karhu
(Jogi-karhu)
Elroy Jetson
(Jetsonit)
Palkinnot
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Charles Dawson ”Daws” Butler (16. marraskuuta 191618. toukokuuta 1988) oli yhdysvaltalainen ääninäyttelijä. Hän toimi vuosikymmenien ajan äänenä lukuisille tunnetuille piirroshahmoille kuten Jogi-karhulle ja Hakki-koiralle. Butler palkittiin Anniella elämäntyöstään ääninäyttelijänä vuonna 1984.

Butlerin kuoltua hänen työtään jatkoi Greg Burson, joka oli ollut monien vuosien ajan hänen henkilökohtaisessa opastuksessaan, myös Nancy Cartwright, Corey Burton ja Bob Bergen olivat Butlerin opissa.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Butler ei koskaan ajatellut tekevänsä äänityötä ja ollessaan high schoolissa, hän oli hyvin ujo ja syrjäänvetäytyvä. Butler oli kuitenkin hauska poikien kesken, mutta ujosteli tyttöjen ja suuren yleisön edessä. Viihdyttäessään kavereitaan hän ei omien sanojensa mukaan edes tiennyt tekevänsä imitaatiota. Butler tiesi olevansa hyvä näyttelemisessä, mutta pienen kokonsa vuoksi torjui ajatuksen ja kiinnostui enemmän kirjoittamisesta, jossa hän oli myös hyvä. Butler ajatteli tulevansa animaattoriksi tai jotain piirrettyihin liittyvää, sillä hän piti kirjoittamisesta ja piirtämisestä. Jonkin aikaa Butler kävi amatöörikisoissa Chicagossa yrittääkseen päästä yleisön kammosta eroon. Kuullessaan ensimmäisiä nauruja hänen pelkonsa hävisi vähitellen ja pian Butler tottui tämän myötä esiintymään yleisön edessä.

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Butler meni 1940-luvulla tapaamaan Johnny Burtonia Warner Bros. Animationille ja halusi kokeilla ääninäyttelemistä huolimatta siitä, ettei hän ollut aikaisemmin tehnyt mitään äänirooleja. Butler koe-esiintyi suoraan Burtonin pöydän edessä ja teki noin 25 eri hahmon ääntä, joita hän keksi. Burton oli vakuuttunut, mutta kertoi Mel Blancin tekevän heille kaikkien hahmojen äänet ja ehdotti ottamaan yhteyttä Metro-Goldwyn-Mayerilla työskentelevään Tex Averyyn. Myöhemmin Butler meni tapaamaan Averyä ja astui sisään studioteatteriin. Avery istui teatterissa ja Butler siirtyi mikrofonin ääreen, jossa hän esitti noin 40 minuutin verran kaiken mahdollisen äänen, joita hänelle tuli mieleen, kuten englantilaisia, skotlantilaisia, irlantilaisia, venäläisiä ja puolalaisia hahmoja, sekä etelän murteella puhuvia hahmoja, itä-Lontoon murteella puhuvia hahmoja, vanhoja miehiä ja pikkulapsia. Kaiken tämän jälkeen Avery oli vakuuttunut ja seuraavana aamuna Butler sai puhelin soiton, jossa hän kuuli saavansa työpaikan. Hän ei kuitenkaan kuulunut mihinkään ammattiliittoon ja soitti Screen Actors Guildiin, jossa Butler kertoi saaneensa juuri työpaikan ääninäyttelijänä, minkä jälkeen hän meni tapaamaan Tex Averyn tehdäkseen ensimmäisen äänityssessionsa Metro-Goldwyn-Mayerilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]