Robert Zemeckis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Zemeckis
Robert Zemeckis vuonna 2015.
Robert Zemeckis vuonna 2015.
Syntymäaika 14. toukokuuta 1952 (ikä 66)
Syntymäpaikka Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Aktiivisena 1972–
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Puoliso Mary Ellen Trainor (1980–2000)
Leslie Harter (2001–)
Tunnetuimmat ohjaukset
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Parhaan ohjauksen Oscar
1995 Forrest Gump

Ehdokkuudet

Parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar
1986 Paluu tulevaisuuteen

Robert ”Bob” Zemeckis (s. 14. toukokuuta 1952 Chicago, Illinois, Yhdysvallat)[1][2] on yhdysvaltalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Zemeckisin isä on liettualainen ja äiti amerikanitalialainen.

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän opiskeli Etelä-Kalifornian yliopistossa elokuva-alaa. Ensimmäisen lyhytelokuvansa hän ohjasi vuonna 1972, ja vasta toinen lyhytelokuva A Field of Honor (1973) voitti Student Academy Awardsin, joka kuuluu samaan organisaatioon kuin Oscar-palkinto. Palkinnon ansiosta Steven Spielberg otti hänet suojiinsa. Zemeckis toi vuonna 1978 teattereihin esikoispätkänsä I Wanna Hold Your Hand, jonka oli kirjoittanut Bob Gale. Elokuva ei kiinnostanut yleisöä ja jäi tappiolliseksi. Galen kanssa Zemeckis teki myöhemmin muun muassa Paluu tulevaisuuteen -trilogian.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 valmistunut Autohuijarit oli kolmikon Zemeckis-Gale-Spielberg toinen yhteinen elokuva. Elokuvan taloudellinen menestys ei ollut suuri, mutta elokuvasta on nyttemmin muodostunut nk. kasariklassikko. Zemeckisin ensimmäinen hittielokuva valmistui vuonna 1984, aikana jolloin Indiana Jones keräsi väkeä teattereihin. Niinpä Michael Douglasin tähdittämä Vihreän timantin metsästys -seikkailuelokuva kiinnosti myös. Vaikka menestys oli vaatimaton Jonesiin verrattuna, kertyi lipputuloja yli 85 miljoonaa dollaria, mikä toi 8. tilan vuoden menestystilastoissa. Elokuva sai myös Oscar-ehdokkuuden parhaasta leikkauksesta.

Vuonna 1985 Michael J. Foxin tähdittämä komedia Paluu tulevaisuuteen nosti Zemeckisin Hollywoodin ohjaajien tärkeimpiin nimiin. Vain 19 miljoonan dollarin budjetilla kuvattu elokuva keräsi yli 380 miljoonan dollarin lipputulot, ja oli vuotensa parhaiten tuottanut filmi. Elokuva voitti äänitehosteistaan Oscarin ja Zemeckis oli yhdessä Galen kanssa ehdolla parhaasta käsikirjoituksesta.

Ennen elokuvan ensimmäistä jatko-osaa Zemeckis ohjasi Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? -komedian. Kolme Oscaria ja yhden erikois-Oscarin voittanut elokuva veti yleisöä teattereihin peräti 330 miljoonan dollarin edestä, ja oli vuotensa toiseksi parhain yleisömenestys. Seuraavana vuonna julkaistu Paluu tulevaisuuteen 2 oli suurmenestys, ja sarjan kolmas osakin keräsi vielä yli 240 miljoonan dollarin lipputulot.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi vuosikymmen toi Zemeckisille uusia haasteita. Hän ohjasi muutamia episodeja televisio- ja videojulkaisuihin, mutta palasi teatterielokuvien ääreen vuonna 1992 hittikomedian Kuolema pukee häntä myötä. Elokuva ei ollut arvostelumenestys, mutta Zemeckisin arvostus nousikin reilusti seuraavan ohjaustyön, Forrest Gumpin, myötä. Vuonna 1994 valmistunut komediadraama oli rakenteeltaan poikkeuksellinen elokuva, joka oli ehdolla peräti 13 Oscarin voittajaksi. Lopulta voitoksi kääntyi kuusi ehdokkuutta, muun muassa Zemeckisin saama parhaan ohjauksen palkinto. Elokuva oli myös taloudellinen menestys; 677 miljoonan dollarin tuloksellaan elokuva on historian 15. parhaiten menestynyt filmi. Elokuva oli myös julkaisuvuotensa ykkönen Yhdysvalloissa, ja listan toinen maailmanlaajuisissa tilastoissa.

Zemeckisin seuraavaa ohjaustyötä saatiin odottaa kolme vuotta. Ensimmäinen yhteys oli arvostelumenestys, mutta lippuluukuilta voittoa kertyi lopulta "vain" 80 miljoonaa dollaria. Salaisuus pinnan alla taasen ei kriitikoita niin suuresti miellyttänyt, mutta yleisö otti elokuvan omakseeen, ja lipputulot nousivat lähes 300 miljoonaan.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robinson Crusoe -tyylinen tarina Cast Away – tuuliajolla (2000) oli Tom Hanksin ja Zemeckisin ensimmäinen yhteinen elokuva sitten Forrest Gumpin. Parivaljakko ei tuottanut yleisölle pettymystä, ja niinpä kiistelty elokuva saapui teattereihin uuden vuosituhannen kynnyksellä. Elokuva toi Hanksille Oscar-ehdokkuuden roolistaan. Valtaosa elokuvasta on ainoastaan hänen näytöstään. Filmi oli valtava menestys keräten 430 miljoonaa dollaria teattereista.

2000-luvulla Zemeckis löysi elokuvilleen uuden ulkomuodon kiinnostuttuaan tietokoneanimaatiosta. Hän sai houkuteltua Tom Hanksin jälleen mukaansa Napapiirin pikajuna -jouluanimaatioon, jonka erittäin suurella rahalla toteutettu visuaalinen ilme miellytti varmasti lapsikatsojia. Kriitikot tyrmäsivät elokuvan sisällöttömänä, mutta voittoa kertyi lähes 150 miljoonaa dollaria. Elokuva oli toteutettu tietokoneanimaatiolla. Hanksin kasvonpiirteet oli siirretty ensin tietokoneelle ja sitten elokuvaan.

Seuraavaksi Zemeckis alkoi työstää fantasiaelokuva Beowulfia, joka perustui vanhaan brittiläiseen saagaan. Se saapui teattereihin vuonna 2007. Elokuvassa Zemeckis hyödynsi jälleen näyttelijöiden kasvonpiirteiden siirtämistä valkokankaalle ja tietokoneanimaatioon, mutta tulos oli jotakin aivan erilaista kuin Napapiirin pikajuna. Beowulf oli kiistelty arvostelijoiden kesken johtuen sen sisältämästä väkivallasta ja alastomuudesta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zemeckis on ollut naimisissa kahdesti. Ensimmäisestä avioliitosta (1980–2000) hänellä on yksi lapsi Mary Ellen Trainorin kanssa. Vuonna 2001 Zemeckis avioitui uudelleen Leslie Harterin kanssa. Heillä on kaksi lasta.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Zemeckis.