Paluu tulevaisuuteen III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paluu tulevaisuuteen III
Back to the Future part III
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Amblin Entertainment
Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 25. toukokuuta 1990
Suomi 13. heinäkuuta 1990
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa $[1]
Tuotto 244 527 583 $[1]
Edeltäjä Paluu tulevaisuuteen II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Paluu tulevaisuuteen III (engl. Back to the Future Part III) on Robert Zemeckisin ohjaama Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogian viimeinen osa. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1990. Elokuvan pääosissa ovat Michael J. Fox, Christopher Lloyd ja Mary Steenburgen. Muita näyttelijöitä ovat muun muassa Thomas F. Wilson ja James Tolkan.

ZZ Top -yhtyeen jäsenet esiintyvät elokuvassa soittamassa kyläjuhlissa, joissa Marty ja Doc vierailevat. Elokuvan lopputekstien yhteydessä kuullaan myös ZZ Topin kappale ”Doubleback” albumilta Recycler (1990).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on suora jatko-osa edeltäjälleen. Martyn vietyä nuoremman Docin kotiin, jonkin ajan kuluttua Doc herää ja luulee nähneensä unta, että Marty oli palannut vuodesta 1985, jonne hän oli juuri tämän lähettänyt. Marty herää, jolloin Doc säikähtää häntä uudestaan, koska Martyn pitäisi olla vuodessa 1985 eikä vuodessa 1955 uudelleen. Tilanne kuitenkin selkiytyy Docille, sillä edellisen elokuvan lopussa Marty sai Docilta kirjeen, jossa Doc kertoi olevansa jumissa vuoden 1885 villissä lännessä. Kirjeessä on myös kerrottu, mistä aikakone löytyisi vuonna 1955. Ohjeiden avulla nuorempi Doc ja Marty kaivavat aikakoneen esiin louhoksesta, johon se on piilotettu. He saavat myös tietää, että Doc ammuttaisiin viikkoa myöhemmin kirjeen lähettämisestä, joten Doc lähettää Martyn aikakoneineen vuoteen 1885 pelastamaan tulevan itsensä ja viemään tämän takaisin vuoteen 1985.

Vuoteen 1885 päästyään Marty rikkoo vahingossa DeLoreanin polttoaineletkun joutuessaan ratsuväen takaa-ajamien intiaanien hyökkäyksen kohteeksi. Marty piilottaa aikakoneen luolaan ja joutuu pakenemaan karhua. Marty kaatuu rinteessä ja menettää tajuntansa. Palatessaan tajuihinsa hän kohtaa esivanhempansa Seamus ja Maggie McFlyn. He pitävät Martystä huolta. Koska Marty ei voi kertoa oikeaa nimeään, hän antaa muiden kutsua itseään Clint Eastwoodiksi. Marty menee kaupungissa saluunaan, jossa hän vahingossa suututtaa sinne saapuneen Buford ”Mad Dog” Tannenin, Biffin esi-isän (joka ampuu/ampui Docin). Hän yrittää järjestää Martylle hirttäjäiset, mutta paikalle saapuva Doc pelastaa pojan.

Doc ja Marty alkavat suunnitella poispääsyä vuodesta 1885, mutta koska aikakoneen polttoaine on valunut maahan, on mahdotonta aikakoneen omin voimin päästä 140 kilometrin (88 mailin) tuntinopeuteen, jonka aikakone tarvitsee aikahyppyyn. Ratkaisuksi he keksivät työntää aikakoneen höyryveturilla tarvittavaan vauhtiin. He käyvät tarkastelemassa vanhaa sivuraidetta, jossa he aikovat toteuttaa suunnitelman. Keskeneräisellä sillalla vauhtia tulisi olla aikahyppyyn tarvittava määrä ennen kuin veturi syöksyisi rotkoon, ja aikakone selviäisi tulevaisuudessa valmistuvalle, rotkon ylittävälle sillalle. Paikalle saapuva opettaja Clara Clayton on vähällä pudota rotkoon hevoskärryinensä, koska hevoset ovat pillastuneet eivätkä suostu pysähtymään. Doc pelastaa naisen ja rakastuu häneen, mutta tajuaa puuttuneensa historian kulkuun varomattomalla tavalla: aluetta kutsutaan Claytonin rotkoksi juuri opettajalle sattuneen onnettomuuden vuoksi. Marty kuitenkin huojentaa Docia todeten Claran pelastamisen vaikuttaneen ainoastaan rotkon tulevaan nimeen.

Samana iltana juhlissa Buford jengeineen yrittää ampua Docin, mutta Marty estää tämän ja luoti osuu vain Docin hattuun. Väliinpuuttumisen vuoksi Buford haastaakin Martyn kaksintaisteluun samana päivänä jolloin he olivat aikoneet palata vuoteen 1985. Taistelussa Martyn hengen pelastaa ponchon alle kätketty luodinkestävä hellanluukku. Idean Marty oli saanut Biff Tannenin katsomasta elokuvasta Kourallinen dollareita. Marty voittaa Bufordin nyrkkitappelussa ja saa kaupunkilaisten suosion osakseen. Näin myös tulevaisuus muuttuu, ja niin Doc kuin Martykin selviävät.

Marty ja Doc kiiruhtavat kaappaamaan junaa, jolla he aikovat työntää aikakoneen tarvittavaan vauhtiin. Lopulta vain Marty pääsee takaisin vuoteen 1985 Docin jäätyä kyydistä pelastaessa Claraa, joka oli lähtenyt hevosella ajamaan junaa takaa löytääkseen rakastamansa Docin. Doc oli aikeissa lähteä rotkoa lähestyvästä junasta aikakoneeseen, kunnes hän huomasi Claran ja päätti kääntyä takaisin. Doc ja Clara pelastuvat kuitenkin viime hetkellä Martyn aikakoneesta heittämällä leijulaudalla. Marty palaa samaisella hetkellä takaisin vuoteen 1985. Ajaessaan samaa siltaa (joka ylittää nyt Eastwoodin rotkoa), nyt vuonna 1985, Marty hyppää koneesta pois juuri ennen kuin vastaan tulee juna joka törmää aikakoneeseen ja tuhoaa sen. Marty olettaa, ettei hän tapaa Docia enää koskaan. Marty kuitenkin palaa kotiin, tapaa tyttöystävänsä Jennifer Parkerin ja huomaa todellisuuden olevan taas kunnossa. Kun Marty ja Jennifer tutkivat tuhoutuneen aikakoneen jäännöksiä raiteilla, Doc saapuu paikalle junasta rakentamallaan uudella höyryllä toimivalla aikakoneella. Docilla on mukana kokonainen perhe, johon kuuluvat Clara ja kaksi poikaa, Jules ja Verne. Doc kertoi tulleensa hakemaan koiransa Einsteinin vuodesta 1985 ja tervehtimään huolestunutta Martya vielä kerran ennen matkustamista menneisyyteen aikakoneella. Juna nousee lentoon, ja Marty hyvästelee Docin vielä kerran ennen kuin tämä katoaa toiseen aikaan.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael J. Fox  Marty McFly / Seamus McFly  
 Christopher Lloyd  Emmett ”Doc” Brown  
 Mary Steenburgen  Clara Clayton  
 Thomas F. Wilson  Buford ”Mad Dog” Tannen / Biff Tannen  
 Lea Thompson  Maggie McFly / Lorraine Baines McFly  
 ZZ Top  Tanssiaisten bändi  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Back to the Future Part III Box Office Mojo. Viitattu 2.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.