Paluu tulevaisuuteen II

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paluu tulevaisuuteen II
Back to the Future Part II
Back to the future 2.jpg
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja Robert Zemeckis
Bob Gale
Tuottaja Neil Ganton
Bob Gale
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Harry Keramidas
Arthur Schmidt
Pääosat Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Lea Thompson
Thomas F. Wilson
Elisabeth Shue
James Tolkan
Jeffrey Weissman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Amblin Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 22. marraskuuta 1989
Suomen lippu 22. joulukuuta 1989
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa $
Tuotto 332 miljoonaa $
Edeltäjä Paluu tulevaisuuteen
Seuraaja Paluu tulevaisuuteen III
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Paluu tulevaisuuteen II on Robert Zemeckisin ohjaama Paluu tulevaisuuteen -trilogian toinen osa. Elokuva valmistui vuonna 1989 ja se on jatkoa elokuvalle Paluu tulevaisuuteen, joka valmistui vuonna 1985. Elokuvassa nähdään tapahtumia, jotka tapahtuivat trilogian aikaisemmassa osassa. Kuten edeltävä elokuva, myös tämä oli menestys. Elokuvan jatko-osa on Paluu tulevaisuuteen III.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa siitä, mihin edellinen loppui. Emmett "Doc" Brown (Christopher Lloyd) tulee aikakoneensa kanssa Martyn (Michael J. Fox) pihalle, ja kertoo hätääntyneenä että Martyn ja hänen tyttöystävänsä, Jenniferin (Elisabeth Shue) pitäisi tulla hänen mukaansa tulevaisuuteen vuoteen 2015, sillä asia koskisi heidän tulevia lapsiaan. Martyn poika, Marty McFly Jr., joutuisi vankilaan, sillä hän oli mukana eräässä ryöstössä. Matkustettuaan Marty menee Docin neuvomaan "Cafe 80s" -nimiseen kahvilaan, jossa hän tapaa kyseisen ajan Biffin (Thomas F. Wilson) ja hänen lapsenlapsensa Griffin (Thomas F. Wilson). Griff yrittää pahoinpidellä Martyn, jolloin Marty pakenee kahvilasta, ja hänen ansiostaan Griff jengeineen pidätetään, jonka vuoksi Martyn poika ei nyt osallistukaan ryöstöön ja välttää näin vankilan.

Tutkiessaan kotikaupunkiaan vuodessa 2015 Marty huomaa, että eräästä kaupasta voi ostaa urheilukalenterin, jossa näkyvät kaikki urheilutulokset vuosien 19502000 välillä. Marty aikoo hyötyä kalenterista vedonlyönnissä omassa ajassaan, mutta Doc ei hyväksy kalenterin käyttöä rikastumiseen ja heittää sen pois. Vakoileva Biff saa kuitenkin kalenterin käsiinsä ja saa idean toimittaa sen menneisyyteen itselleen suurien rahojen toivossa. Poliisien vietyä Docin nukuttaman Jenniferin kotiin, Marty ja Doc kiirehtivät hakemaan hänet pois "tulevaisuuden kodistaan", koska Docin mukaan ei olisi koskaan hyväksi saada tietää liikaa tulevaisuudestaan. Nähtyään kuitenkin itsensä 30 vuotta vanhempana Jennifer pyörtyy. Kun Marty ja Doc selvittävät tapahtunutta, Biff kaappaa aikakoneen ja matkustaa sillä vuoteen 1955. Hän antaa vuodessa 1955 elävälle itselleen aikakoneessa olevan urheilukalenterin ja palaa vuoteen 2015. Marty ja Doc eivät vielä huomaa, mitä Biff teki menneisyydessä.

Marty ja Doc palaavat vuoteen 1985, joka paljastuu pian vääristyneeksi todellisuudeksi. Martyn isä George McFly kuoli Biffin ampumana ja Biff on naimisissa Martyn äidin, Lorraine Bainesin kanssa. Uudenlaisessa todellisuudessa Lorraine on myös alkoholisoitunut ja elää Biffin armoilla. Marty ja Doc huomaavat myös, että Biff on tullut rikkaaksi urheilukalenterin avulla. Marty kysyy Biffiltä kalenterista, mutta joutuu melkein Biffin tappamaksi. Vanha Biff vuodesta 2015 oli varoittanut nuorempaa itseään, että hullu tiedemies tai nuorukainen saattaisivat tulla kyselemään kalenteria.

Marty ja Doc joutuvatkin matkustamaan taas vuoteen 1955 selvittääkseen ongelman. Marty piiloutuu nuoremman Biffin autoon ja näkee, kun vanhempi Biff antaa nuoremmalle itselleen urheilukalenterin. Illemmalla Biff lähtee koulun tansseihin, Marty mukanaan piilossa autossa. Marty odottaa sopivaa hetkeä napata kalenteri vaivihkaa Biffin huomaamatta. Docin ja Martyn pitää myös varoa, etteivät he törmää itseensä missään vaiheessa. Marty yrittää saada urheilukalenterin ja onnistuu siinä lopulta. Hän onnistuu myös välttämään toisen itsensä näkemäksi joutumisen kuten melkein myös Doc, joka kohtaa toisen itsensä ohimennen. Hänen toinen itsensä pyytää ojentamaan työkaluja ja he puhuvat hetken säästä ilman katsekontaktia.

Koska kyseisenä iltana oli ukonilma, Docin ollessa ilmassa aikakoneella salama iskee aikakoneeseen ja kone joutuu vuoteen 1885, vuosilukemaan johon valitsin on vahingossa siirtynyt vuoden 1985 sijaan. Pian postimies tuo Martylle kirjeen, jota postilaitos on säilyttänyt 70 vuotta. Kirjeen on kirjoittanut Doc siirryttyään vuoteen 1885. Marty menee nuoremman Docin luo, mutta Doc pyörtyy Martyn kertoessa tulleensa jo takaisin tulevaisuudesta, mihin Doc hänet juuri lähetti.

Elokuvassa on elokuvallisia viitteitä eli kohtauksia, jotka muistuttavat tai jäljittelevät muiden elokuvien kohtauksia, kuten esim. kuuluisan elokuvan 'Ihmeellinen on elämä' kohtauksia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael J. Fox  … Marty McFly  
 Christopher Lloyd  … Emmett ”Doc” Brown  
 Elisabeth Shue  … Jennifer Parker  
 Jeffrey Weissman ja Crispin Glover  … George McFly  
 Thomas F. Wilson  … Biff ja Griff Tannen  
 James Tolkan  … Mr. Strickland  
 Lea Thompson  … Lorraine Baines  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]