Paluu tulevaisuuteen II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paluu tulevaisuuteen II
Back to the Future Part II
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Amblin Entertainment
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ivi.ru
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. marraskuuta 1989
Suomi 22. joulukuuta 1989
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria[1]
Tuotto 331 950 002 dollaria[1]
Edeltäjä Paluu tulevaisuuteen
Seuraaja Paluu tulevaisuuteen III
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Paluu tulevaisuuteen II (engl. Back to the Future Part II) on Robert Zemeckisin ohjaama Paluu tulevaisuuteen -trilogian toinen osa. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1989 ja se on jatkoa elokuvalle Paluu tulevaisuuteen (1985). Elokuvassa nähdään tapahtumia, jotka tapahtuivat trilogian aikaisemmassa osassa. Kuten edeltävä elokuva, myös tämä oli menestys. Elokuvan jatko-osa on Paluu tulevaisuuteen III (1990).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva jakautuu kolmeen osioon jotka kaikki sijoittuvat eri vuosikymmenelle – ensimmäinen sijoittuu tulevaisuuteen vuonna 2015, toinen vaihtoehtoiseen nykyaikaan vuonna 1985 ja kolmas menneisyyteen vuonna 1955. Elokuva alkaa siitä, mihin edellinen loppui. Emmett ”Doc” Brown (Christopher Lloyd) tulee aikakoneensa kanssa Martyn (Michael J. Fox) pihalle ja kertoo hätääntyneenä, että Martyn ja hänen tyttöystävänsä Jenniferin (Elisabeth Shue) pitäisi tulla hänen mukaansa tulevaisuuteen vuoteen 2015, sillä asia koskee heidän tulevia lapsiaan. Martyn poika, Marty McFly Jr., on joutumassa vankilaan, sillä hän on mukana eräässä ryöstössä. Matkustettuaan Marty menee Docin neuvomaan "Cafe 80s" -nimiseen kahvilaan, jossa hän tapaa kyseisen ajan Biffin (Thomas F. Wilson) ja hänen lapsenlapsensa Griffin (Thomas F. Wilson). Griff yrittää pahoinpidellä Martyn, jolloin Marty pakenee kahvilasta, ja hänen ansiostaan Griff jengeineen pidätetään, minkä vuoksi Martyn poika ei nyt osallistukaan ryöstöön ja välttää näin vankilan.

Tutkiessaan kotikaupunkiaan vuodessa 2015 Marty huomaa, että eräästä kaupasta voi ostaa urheilukalenterin, jossa näkyvät kaikki urheilutulokset vuosien 1950–2000 välillä. Marty aikoo hyötyä kalenterista vedonlyönnissä omassa ajassaan, mutta Doc ei hyväksy kalenterin käyttöä rikastumiseen ja heittää sen pois. Vakoileva Biff saa kuitenkin kalenterin käsiinsä ja saa idean toimittaa sen menneisyyteen itselleen suurien rahojen toivossa. Poliisien vietyä Docin nukuttaman Jenniferin kotiin Marty ja Doc kiirehtivät hakemaan hänet pois "tulevaisuuden kodistaan", koska Docin mukaan ei olisi koskaan hyväksi saada tietää liikaa tulevaisuudestaan. Nähtyään kuitenkin itsensä 30 vuotta vanhempana Jennifer pyörtyy. Kun Marty ja Doc selvittävät tapahtunutta, Biff kaappaa aikakoneen ja matkustaa sillä vuoteen 1955. Hän antaa vuodessa 1955 elävälle itselleen aikakoneessa olevan urheilukalenterin ja palaa vuoteen 2015. Marty ja Doc eivät vielä huomaa, mitä Biff teki menneisyydessä.

Marty ja Doc palaavat vuoteen 1985, joka paljastuu pian muuttuneen dystopiaksiVietnamin sota on edelleen käynnissä 1980-luvulla, Richard Nixon on edelleen Yhdysvaltain presidentti ja moottoripyöräjengiläiset ja Biffin urheilukalenterin avulla tekemillään voitoilla perustama kemianteollisuuden yhtiö BiffCo hallitsevat Hill Valleyn kaupunkia. Martyn isä George McFly kuoli Biffin ampumana vuonna 1973 ja Biff on naimisissa Martyn äidin, Lorraine Bainesin kanssa. Uudenlaisessa todellisuudessa Lorraine on myös alkoholisoitunut ja elää Biffin armoilla. Marty kysyy Biffiltä kalenterista, mutta joutuu melkein Biffin tappamaksi. Vanha Biff vuodesta 2015 oli varoittanut nuorempaa itseään, että hullu tiedemies tai nuorukainen saattaisivat tulla esittämään kysymyksiä kalenterista.

Marty ja Doc joutuvatkin matkustamaan taas vuoteen 1955 selvittääkseen ongelman. Marty piiloutuu nuoremman Biffin autoon ja näkee, kun vanhempi Biff antaa nuoremmalle itselleen urheilukalenterin. Illemmalla Biff lähtee koulun tansseihin, Marty mukanaan piilossa autossa. Marty odottaa sopivaa hetkeä napata kalenteri vaivihkaa Biffin huomaamatta. Docin ja Martyn pitää myös varoa, etteivät he törmää itseensä missään vaiheessa. Marty yrittää saada urheilukalenterin ja onnistuu siinä lopulta. Hän onnistuu myös välttämään toisen itsensä näkemäksi joutumisen kuten melkein myös Doc, joka kohtaa toisen itsensä ohimennen. Hänen toinen itsensä pyytää ojentamaan työkaluja ja he puhuvat hetken säästä ilman katsekontaktia. Lopulta Marty polttaa kalenterin, jolloin tulevaisuus palautuu ennalleen.

Koska kyseisenä iltana oli ukonilma, Docin ollessa ilmassa aikakoneella salama iskee aikakoneeseen ja kone joutuu vuoteen 1885, jonka aikakone on häiriön vuoksi valinnut vuoden 1985 sijaan. Pian postimies tuo Martylle kirjeen, jota postilaitos on säilyttänyt 70 vuotta. Kirjeen on kirjoittanut Doc siirryttyään vuoteen 1885. Marty menee nuoremman Docin luo, mutta Doc pyörtyy Martyn kertoessa tulleensa jo takaisin tulevaisuudesta, mihin Doc hänet juuri lähetti.

Elokuvassa on elokuvallisia viitteitä eli kohtauksia, jotka muistuttavat tai jäljittelevät muiden elokuvien kohtauksia, kuten esimerkiksi elokuvan Ihmeellinen on elämä kohtauksia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael J. Fox  Marty McFly  
 Christopher Lloyd  Emmett ”Doc” Brown  
 Elisabeth Shue  Jennifer Parker  
 Jeffrey Weissman ja Crispin Glover  George McFly  
 Thomas F. Wilson  Biff ja Griff Tannen  
 James Tolkan  Mr. Strickland  
 Lea Thompson  Lorraine Baines  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Back to the Future Part II (1989) Box Office Mojo. Viitattu 3.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]