Liivijengi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eri moottoripyöräkerhojen jäseniä kokoontumisajoissa.

Liivijengi, toisinaan myös prosenttijengi tai yksinkertaisesti (rikollinen) moottoripyöräjengi, on järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkkejä täyttävä yhteisö, joka samalla toimii myös moottoripyöräkerhona. Tällaista toimintaa harjoittavat esimerkiksi Helvetin enkelit, Outlaws, Bandidos, Pagans, Mongols, Sons of Silence ja Vagos. Suomessa merkittäviä liivijengejä on muun muassa Helvetin enkelit ja Bandidos, kun Cannonball MC lakkautettiin oikeuden päätöksellä vuonna 2022.

Liivijengit käyttävät tunnuksissaan usein salmiakkikuviossa olevaa 1%-merkintää. Se viittaa Yhdysvaltojen moottoripyöräilijöiden liiton lausuntoon, jonka mukaan "99 % kaikista moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia". Tämän vuoksi liivijengejä kutsutaankin toisinaan prosenttijengeiksi tai -kerhoiksi. Kaikki moottoripyöräkerhot eivät kuitenkaan ole järjestäytynyttä rikollisuutta. Tällaisissakin kerhoissa saattaa kuitenkin olla henkilöitä, joilla on rikollistaustaa tai ovat aktiivisia rikollisia.

Interpolin tutkijoiden mukaan liivijengien pyörittämässä rikollisessa toiminnassa liikkuvat useiden miljardien dollarien rahavirrat. Tämä rikollinen toiminta koostuu yleensä huumekaupasta, prostituutiosta, kiristyksestä sekä monista väkivaltarikollisuuden muodoista.[1][2][3]

Eri liivijengien välillä voi olla reviirikiistoja ja jengisotia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mölsä, Mika: Prosenttijengit, moottoripyöräkerhot ja järjestäytynyt rikollisuus Suomessa. Johnny Kniga, 2009. ISBN 9789510349755.
  • Lunde, Paul: Järjestäytynyt rikollisuus. Gummerus Kustannus Oy, 2004. ISBN 951-20-6637-8.
  • Parkkonen, Sami: Lainsuojattomat - villiintynyt legenda. Karu kustannus, 2009. ISBN 9789529258710.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liivijengit.