Ensimmäinen yhteys (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen yhteys
Contact
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja
Perustuu
Tuottaja
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Don Burgess, ASC
Leikkaaja Arthur Schmidt
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 1997
Kesto 153 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ensimmäinen yhteys (Contact) on vuonna 1997 julkaistu Robert Zemeckisin ohjaama elokuva. Se perustuu Carl Saganin samannimiseen romaaniin vuodelta 1985.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eleanor Ann Arroway on lupaava radioastronomi, joka työskentelee SETI-ohjelmassa Arecibon radioteleskooppia käyttäen. Arecibossa Arroway tutustuu teologian opiskelijaan Palmer Jossiin. Arrowayn entinen opettaja ja johtaja David Drumlin ei arvosta SETIn kaltaista tutkimusta ja lakkauttaa Arrowayn tutkimusohjelman. Tämä kuitenkin saa pitkän hakemisen jälkeen yksityistä rahoitusta erakkomaiselta teollisuusmiljardööriltä S.R. Haddenilta. Arrowayn ryhmä jatkaa tutkimusta Very Large Array -observatoriossa.

Neljän vuoden havaintojen jälkeen tutkimusryhmä saa säännöllisen signaalin, joka ei millään voi olla luonnollista alkuperää. Ensimmäinen yhteys Maan ulkopuoliseen sivilisaatioon on saatu. Signaalista paljastuu ihmisten ensimmäisiä avaruuteen lähettämiä signaaleja, jotka joku on lähettänyt takaisin. Lisäksi signaaliin on lisätty jonkinlaisen koneen rakennusohjeet.

Lopulta kone uskalletaan ja pystytään rakentamaan Cape Canaveralliin. Kone on jonkinlainen yksipaikkainen alus, jossa miehistökapseli tiputetaan kieppuvien kehien synnyttämän kentän läpi alla olevaan verkkoon. Ensimmäisen matkaajan valitsemiseksi kootaan komitea. Drumlin ja Arroway pääsevät valinnassa loppusuoralle. Haastattelussa Joss pakottaa kysymyksillään Arrowayn paljastamaan ateisminsa, kun taas Drumlin vakuuttaa uskonnollisuuttaan ja uskoa Jumalaan. Drumlin tulee valituksi.

Konetta ollaan vasta ensimmäistä kertaa testaamassa, kun uskonnollisen kultin johtaja tekee itsemurhaiskun, jonka seurauksena koko laite tuhoutuu ja mm. Drumlin kuolee. Hadden on kuitenkin salassa rakentanut toisen vastaavan koneen Hokkaidon saarelle. Matkaajaksi valitaan Arroway. Arroway pääsee lopulta matkaan ja kokee näynomaisen matkan, jossa hän kulkee ensin madonreikien kautta Vegaan, jonka suunnasta signaalikin tuli. Vegassa Arroway tapaa avaruusolion, joka on tämän muistojen pohjalta isän muodossa. Lyhyehkön keskustelun jälkeen Arrowayn täytyy palata kotiin ilman todisteita matkastaan, jonka hän koki kestäneen 18 tuntia. Palattuaan hänelle kerrotaan kuitenkin, että kapseli putosi suoraan verkkoon. Arrowayn selontekoa ei uskota ja arvellaan, että koko projekti oli signaali mukaan lukien vain omalaatuisen Haddenin pila. Lopuksi paljastetaan kuitenkin, että Arrowayn mukaan annettu videolaitteisto oli nauhoittanut putoamisen aikana 18 tunnin verran kohinaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jena Malone  Ellie nuorena  
 David Morse  Theodore Arroway, Ellien isä  
 Jodie Foster  Eleanor Ann Arroway  
 Geoffrey Blake  Fisher, Ellien työtoveri  
 William Fichtner  Kent, Ellien työtoveri  
 John Hurt  S.R. Hadden; erakkomainen miljardööri, joka tukee Arrowayta  
 Matthew McConaughey  Palmer Joss, teologian opiskelija ja Arrowayn miesystävä  
 Tom Skerritt  David Drumlin, Arrowayn entinen opettaja ja esimies  
 Max Martini  Willie  
 Larry King  itsenään  
 Angela Bassett  Rachel Constantine  
 James Woods  Michael Kitz  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]