Ensimmäinen yhteys (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen yhteys
Contact
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja James V. Hart ja Michael Goldenberg (käsikirjoitus)
Carl Sagan (romaani ja tarina)
Ann Druyan (tarina)
Tuottaja Steve Starkey
Robert Zemeckis
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Don Burgess, ASC
Leikkaaja Arthur Schmidt
Pääosat Jodie Foster
Matthew McConaughey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 1997
Kesto 153 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ensimmäinen yhteys (Contact) on vuonna 1997 julkaistu Robert Zemeckisin ohjaama elokuva. Se perustuu Carl Saganin samannimiseen romaaniin vuodelta 1985.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eleanor Ann Arroway on lupaava radioastronomi, joka työskentelee SETI-ohjelmassa Arecibon radioteleskooppia käyttäen. Aceribossa Arroway tutustuu teologian opiskelijaan Palmer Jossiin. Arrowayn entinen opettaja ja johtaja David Drumlin ei arvosta SETIn kaltaista tutkimusta ja lakkauttaa Arrowayn tutkimusohjelman. Tämä kuitenkin saa pitkän hakemisen jälkeen yksityistä rahoitusta erakkomaiselta teollisuusmiljardööriltä S.R. Haddenilta. Arrowayn ryhmä jatkaa tutkimusta Very Large Array -observatoriossa.

Neljän vuoden havaintojen jälkeen tutkimusryhmä saa säännöllisen signaalin, joka ei millään voi olla luonnollista alkuperää. Ensimmäinen yhteys Maan ulkopuoliseen sivilisaatioon on saatu. Signaalista paljastuu ihmisten ensimmäisiä avaruuteen lähettämiä signaaleja, jotka joku on lähettänyt takaisin. Lisäksi signaaliin on lisätty jonkinlaisen koneen rakennusohjeet.

Lopulta kone uskalletaan ja pystytään rakentamaan Cape Canaveralliin. Kone on jonkinlainen yksipaikkainen alus, jossa miehistökapseli tiputetaan kieppuvien kehien synnyttämän kentän läpi alla olevaan verkkoon. Ensimmäisen matkaajan valitsemiseksi kootaan komitea. Drumlin ja Arroway pääsevät valinnassa loppusuoralle. Haastattelussa Joss pakottaa kysymyksillään Arrowayn paljastamaan ateisminsa, kun taas Drumlin vakuuttaa uskonnollisuuttaan ja uskoa Jumalaan. Drumlin tulee valituksi.

Konetta ollaan vasta ensimmäistä kertaa testaamassa, kun uskonnollisen kultin johtaja tekee itsemurhaiskun, jonka seurauksena koko laite tuhoutuu ja mm. Drumlin kuolee. Hadden on kuitenkin salassa rakentanut toisen vastaavan koneen Hokkaidon saarelle. Matkaajaksi valitaan Arroway. Arroway pääsee lopulta matkaan ja kokee näynomaisen matkan, jossa hän kulkee ensin madonreikien kautta Vegaan, jonka suunnasta signaalikin tuli. Vegassa Arroway tapaa avaruusolion, joka on tämän muistojen pohjalta isän muodossa. Lyhyehkön keskustelun jälkeen Arrowayn täytyy palata kotiin ilman todisteita matkastaan, jonka hän koki kestäneen 18 tuntia. Palattuaan hänelle kerrotaan kuitenkin, että kapseli putosi suoraan verkkoon. Arrowayn selontekoa ei uskota ja arvellaan, että koko projekti oli signaali mukaan lukien vain omalaatuisen Haddenin pila. Lopuksi paljastetaan kuitenkin, että Arrowayn mukaan annettu videolaitteisto oli nauhoittanut putoamisen aikana 18 tunnin verran kohinaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jena Malone   …  Ellie nuorena  
 David Morse   …  Theodore Arroway, Ellien isä  
 Jodie Foster   …  Eleanor Ann Arroway  
 Geoffrey Blake   …  Fisher, Ellien työtoveri  
 William Fichtner   …  Kent, Ellien työtoveri  
 John Hurt   …  S.R. Hadden; erakkomainen miljardööri, joka tukee Arrowayta  
 Matthew McConaughey   …  Palmer Joss, teologian opiskelija ja Arrowayn miesystävä  
 Tom Skerritt   …  David Drumlin, Arrowayn entinen opettaja ja esimies  
 Max Martini   …  Willie  
 Larry King   …  itsenään  
 Angela Bassett   …  Rachel Constantine  
 James Woods   …  Michael Kitz  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]