Very Large Array

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
VLA:n antenneja tiiviissä asetelmassa.

Very Large Array (VLA) on radio-observatorio San Agustin -tasangolla New Mexicossa, Yhdysvalloissa. Se on osa National Radio Astronomy Observatorya (NRAO). VLA:n rakentaminen alkoi vuonna 1972 ja se aloitti toimintansa virallisesti vuonna 1980. Sen laitteita on myöhemmin modernisoitu ja sen suorituskyky on parantunut alkuperäisestä.

Observatorio koostuu 27 itsenäisestä lautasantennista. Antennien halkaisija on 25 metriä ja kukin painaa 209 tonnia. Antenneja voi siirrellä erilaisiin asetelmiin erityisellä junalla niiden vieressä kulkevia raiteita pitkin. Raiteet on rakennettu Y:n muotoon, jossa jokainen haara on 21 kilometriä pitkä. Normaalisti käytettyjä asetelmia on neljä, ja niiden välillä vaihdetaan noin kolmen tai neljän kuukauden välein. Pienimmässä asetelmassa kaikki antennit ovat vain n. 600 metrin säteellä keskipisteestä. Laajin asetelma puolestaan mahdollistaa apertuurisynteesi-interferometrian maksimissaan 36 kilometrin kannalla, jolloin teleskooppijärjestelmällä saavutetaan 0.04 kaarisekunnin erotuskyky.[1]

Tieteellinen rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VLA on monikäyttöinen observatorio, joka on suunniteltu tutkimaan lukuisia erilaisia tähtitieteellisiä kohteita, kuten radiogalakseja, kvasaareita, pulsareita, supernovajäänteitä, gammapurkauksia, radiotähtiä, Aurinkoa ja planeettoja, astrofysikaalisia masereita, mustia aukkoja ja tähtienvälistä vetykaasua.

Populaarikulttuurin kuvauksista huolimatta VLA:ta ei käytetä SETI-ohjelmassa.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VLA on esiintynyt lukuisissa elokuvissa. Tieteiselokuvassa Ensimmäinen yhteys keskeisessä roolissa oli fiktiivinen radio-observatorio, jonne sijoittuvat ulkokohtaukset kuvattiin VLA:lla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Very Large Array.