Gammapurkaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hubble-avaruusteleskoopin ottama kuva gammapurkauksesta

Gammapurkaukset (GRBs, Gamma ray bursts) ovat gammasäde-välähdyksiä avaruudessa, jotka kestävät alle yhdestä sekunnista useisiin minuutteihin. Gammapurkauksia tapahtuu satunnaisesti taivaalla useita joka päivä. Syyksi on arveltu mustan aukon syntyä valtavasta tähdestä.

Ensimmäiset gammapurkautujat havaitsivat jo 1960-luvulla ydinvalvontaa suorittavat sotilassatelliitit, mutta nämä havainnot pidettiin salassa.lähde? Julkiseksi ne tehtiin vasta 1973. Kesti pitkään, ennen kuin varmistui, että ne tulevat avaruudesta ja vieläpä Linnunradan ulkopuolelta. Vasta viime vuosina gammapurkautujat on havaittu myös optisesti: niistä on saatu spektri ja ne on yhdistetty johonkin heikkoon galaksiin miljardien valovuosien päässä.

Jos energia säteilisi tasaisesti joka suuntaan, sen pitäisi olla käsittämättömän suuri. Purkausten jälkihehkujen analyysi viittaakin siihen, että säde tulisi kapeana muutaman asteen kiilana (kuten taskulampussa). Tällöin energianlähteeksi riittäisi vain vähän tavallista voimakkaampi supernova, jollaista kutsutaan hypernovaksi. Maapallolta näemme vain ne gammapurkautujat, joiden kiila osuu meihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]