Tähtienvälinen aine

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtienvälinen aine sijaitsee tähtienvälisessä avaruudessa. Vaikka avaruus vaikuttaa tyhjiöltä, siellä on kuitenkin suhteellisen paljon erilaisia hiukkasia ja pienkappaleita, jotka yhdessä muodostavat tähtienvälisen aineen. Noin 20 % galaksin massasta on tähtienvälistä materiaalia, ja osa siitä nähdään tummina juovina Linnunradassa.[1]

Tähtienvälinen aine aiheuttaa ekstinktiota eli tähtien valon punertumista ja himmenemistä, joka täytyy ottaa huomioon mm. tähtitieteellisten kohteiden etäisyyttä arvioitaessa. Tähdet syntyvät tähtienvälisen aineen pilvistä yleensä joukkoina.

Koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin tähdet, tähtienvälinen (eli interstellaarinen) aine voi olla eri olomuodoissa (neutraaleita atomeja, ioneja, molekyylejä ja kiinteää ainetta).[2] Se siis voi koostua varatuista hiukkasista (elektronit, protonit, positronit), varauksettomista hiukkasista (fotonit, neutronit), atomeista ja molekyyleistä sekä pölyhiukkasista. Näistä atomeista suurin osa on vetyä ja heliumia, joita syntyi alkuräjähdyksessä. Osa on myös tähtien ydinreaktioissa muodostunutta raskaampaa ainesta, kuten hiiltä ja rautaa. Rautaa raskaammat alkuaineet ovat syntyneet supernovissa. Lisäksi tähtienvälisessä avaruudessa esiintyy myös neutriinoja, joita on erittäin vaikea havaita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stacy E. Palen: Schaum's outline of theory and problems of astronomy, s. 107. McGraw-Hill Professional, 2001. ISBN 9780071364362. (englanniksi)
  2. Sun Kwok: Physics and chemistry of the interstellar medium, s. 2. University Science Books, 2007. ISBN 9781891389467. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttunen, Hannu, Karl Johan Donner, Pekka Kröger, Heikki Oja & Markku Poutanen: Tähtitieteen perusteet. 4. laitos. Ursan julkaisuja 87. Helsinki: Ursa, 2003. ISBN 952-5329-30-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.